14 June 2013

Sungai Cheonggyecheon yang terCEMAR kini OHSEM!


Bagi sesiapa yang rajin menonton drama atau filem-filem Korea (atau drama Malaysia Awan Dania), pasti akan perasan dengan kewujudan sebatang sungai yang indah mengalir di tengah-tengah bandaraya Seoul, Korea Selatan. Nama sungai itu ialah Sungai Cheonggyecheon. Namun tak ramai yang tahu bahawa sungai ini sebenarnya suatu ketika dulu adalah sangat kotor dengan tahap pencemaran melebihi sungai Klang di Kuala Lumpur.


Terletak di pusat kota, sungai itu juga mampu menarik minat para pelancong tempatan dan luar negara. Cheonggyecheon benar-benar menawarkan daya tarikan tersendiri.


Suasananya cukup tenang walau di atasnya berlalu-lalang beragam kenderaan bermotor. Sisi kiri dan kanan sungai itu disediakan laluan khas untuk pejalan kaki, sehingga mereka dapat merasakan secara langsung kesejukan udara sekaligus mendengarkan aliran air yang menyegarkan.Walaupun tidak boleh diminum, namun air di sungai ini sangat jernih.


Sejarah Ringkas:
 • Sungai sepanjang hampir 6 km ini dahulunya sangat kotor, bahkan pernah menjadi jamban dan tempat membuang sampah bagi kebanyakan orang. Menurut laman pemerintah Seoul, setelah Perang Korea (1950-1953), Cheonggyecheon menjadi lokasi penempatan kaum pendatang yang ingin mengadu nasib di ibukota.
  • Pada dekad 1970-an, Cheonggyecheon berubah fungsi menjadi salah satu simbol "modernisasi" Korea Selatan. Sungai itu dipenuhi banyak tiang konkrit untuk pembangunan jalan bertingkat. Pelbagai pencemaran berlaku sehinggakan air sungai itu tidak dapat mengalir.
  • Namun, pada 2003, datuk bandar Seoul ketika itu, Lee Myung-bak melakukan perubahan revolusioner. Lee, yang kini adalah bekas presiden Korea Selatan berkat visinya yang mesra alam, ingin Cheonggyecheon kembali kepada statusnya semula sebagai anak sungai yang mengalir di pusat bandaraya.
  • Jalan-jalan bertingkat di atas sungai itu diruntuhkan, begitu pula dengan tiang konkrit dan konkrit penghadangnya. Maka, dua tahun kemudian, Cheonggyecheon "lahir kembali" sebagai sungai yang indah dan kini menjadi salah satu kebanggaan warga Seoul sebagai ibukota moden yang turut memberi perhatian terhadap kelestarian alam sekitar.
  • Menurut keterangan pemerintah Seoul, kelahiran kembali sungai itu bahkan turut menurunkan tahap pencemaran udara dan kian menyejukkan udara di tengah bandarayanya.


  Berikut gambar-gambar sungai Cheonggyecheon ketika masih kotor dan tercemar:

  Ini pula gambar-gambar sungai Cheonggyecheon setelah dibersih dan diperindahkan:  sumber : billy
  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  7 comments:

  1. dah cantik jadinya..agaknya sg klang tu kalu dibersihkan cantik juga tu kan

   ReplyDelete
  2. ohsemmmmmmmmmmmmmmmm.....cntiknya sg tu skrg....

   ReplyDelete
  3. Yup....sungai ni pnh dpt liputan meluas. Teringat sungai ciliwung kat jakarta.

   Tak yah g jauh...tgk sungai kelang tu jelah...hehehehe....

   ReplyDelete
  4. Sungai klang gombak tu pon elok wat cegini kan...

   ReplyDelete
  5. cantiknya!! baguslah jika diorg buat perubahan ni kan. bertambah lg pelancong yg akan ke sana nnt

   ReplyDelete
  6. wah..cantik la bila dah dibaikpulih..

   ReplyDelete

  sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

  safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com