31 July 2013

Baju Raya : Lain Ditempah,Lain Dijahit

Al-Kisahnya kawan sekolah aku nk tunang raya ke4 ni.
so kami ni beriye lah nk menempah baju.
pakai sedondon lah konon.
kawan aku ni beli lah kain.
bukan lah mahal sgt.tp nk dekat rm50 jugak lah.
aku hantar awal bulan 6 lg xsilap aku.

di pendekkan cerita,
kelmarin masa aku amik baju tu.
aku menggeleng je kepala.
kain tu 1 chiffon.1 lagi kain corak.
aku mintak kat makcik tu,
kain chiffon buat baju.kain corak buat kain.
kain corak tu 3 meter.so aku suruh buat skirt untuk princess.
so sama lah baju kami nanti.chiffon tu xde lining.
aku pakai inner je nanti.
tapi masa amik smlm.makcik tu boleh buat kain chiffon tu jd kain.
korg bayangkan lah.sakit nya hati aku.
masa aku amik tu aku kata
" aunty dh salah ni.kain corak ni sepatutnya buat kain bukan baju "
tapi dye selamber je ckp " lahh ingat kan nk sama mcm baju anak "
aduhhhhh sakit nya hati.
tapi aku sbr,aku senyum je.aku nk marah pon x guna.
dh jadi baju dh.bukan boleh tukar balik pon.
xboleh buat apa pon.dgn x mintak maaf nya.
senyum senyum je.aku pon blah lah.
aku mls nk cite kat laki aku.
kang dye pon ckp,biaa laahhh.
lagi lah sakit hati.masuk kete pon aku senyum je.
laki aku tanya ok ke,
aku ckp je ok.
tapi DALAM HATI.Allah je tahu.
haih~ makcik makcik.

yg aku peliknya.takkan lah dye xleh pk.
kain chiffon buat kain baju kurung.logik ke?
penah ke org buat? dh lah jarang.xde lining.
tu pon xleh pk.masa aku ckp ckp tu mmg dye x amik perhatian
mcm mengelamun je.tgk2 jd mcm ni.
aduhhhh~ baju anak aku aku suh buat skirt.
dye buat jubah pulak.haih.sabar kuasa dua jelah aku ni.

aku mls nk bising,mungkin ada hikmah nya.
nasib lah dye jahit cantik.kemas je.
kalo x mmg lah,aku x hantar dh.pas ni kalo nk hantar,
kena ckp betul betul.suh dye take note betul betul.

ingat nk tepek pic.tapi xbuang lak pic nya.hahaha.sorry.


33 comments:

fifi said...

abis camna u nak guna kain tu? sian pulak kena pakai kain berlapis2..

nuyui a.k.a miss YUI said...

mgkin dia pakai kain chiffon sbg kain utk dia pakai..hihih

Wan Afzan said...

sabar je lah.. mahal ke dia amek upah?

e k i n ♥ y u s r i said...

same!

Nurzakiah Hanum said...

macam2

Sheila Salim said...

Assalamualaikum... laa yeker? mak saya tukang jahit gak, kalau dia tak confirm dia akan sms/call customer dia balik. kesian awak. sabar banyak2 ye rara :)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

pernah jugak terkena,, baju tu beli kain mahal juga ler kat Jakel hantar pi tailot tu dah siap cuba try tengok2 pinggang nya macam tak balance, suh dia orter lagi dan lagi masih sama. hasil nya suh jugak dia ganti rege kain tu. geram!

dear xila said...

geram kan tp sabaq jela...dugaan pose tu hee

ummi syukrii said...

memey hangin bila tempah bju.. pahtu dpt lain dr yg diharapkan.. penah terkena sekali.. tensi abih! sabau ye ra..

shark said...

hehe..
sabar kuasa dua dh tu..
nasib baik puasa je makcik..
thn depan sori ler yer :)

Chekgu Azrine said...

hmm..apa nak dikata..nasi dah jadi buburkan sis..apa2pun bagusla sis..bersabar itu perlukan..

QueeN TerataI said...

mmg sakit hati la kalu lain yg ditempah lain yg dptnya ye tak?

~ NANA ~ said...

aduhaiii kesiannya! takpe la rara, bln puasa ni byk sabar je la kan...nak marah pon dah takleh nk pusing kain tu

Amanda Suria said...

If akak...sure x leh tido dh....

cik fadh said...

arghhh yg bace ni pown sakit hati dgr kak...sbb penah kene kes mcm ni..sayang kain baju tu..

ieda immi said...

loor kekeke .. x perlah rara .. janji ada kan ...

ps : rara akk dah 3 bulan berhenti buat fulltime Herbalife ! ;)
bila rara nak cuba ! ... ;)

Nafisa81 said...

kecewanya

mama_ka0ri said...

aduhhh..boleh bayang la bengang awak tu sampai kuasa dua..haha..

sabo jela..nak buat cemane lagi dah kan..huhu..

Daddy Ziyyad said...

Memang kena sabar betul ni...hahahaha...Suami awak baca tak blog ni? Kalau dia baca, kantoi la..dia tahu baju awak salah jahit ! :P

Ujie said...

Menguji kesabaran sungguh!
Patutnya tak perlu byr full sbb dia dah silap.

ct kektus said...

alaa. kesiannya kak. nasib baik tak melenting akak. kalau tak habislah macik tuu. hihii

Suria Lekatlekitgurl said...

memangh hangin kan kalau kita suruh buat lain jd lain. akak baju raya tahun lepas.. suruh buat baju kurung biasa je.. dua pasang pulak tu. alih2 amik jd baju kurung pahang tangan singkat sikit. nak tak nak pakai jugak la sebab tu je yg ada utk raya.. dh la buat kt kg. balik kg pulak malam raya.. sampai2 kg tgk baju raya lain jadinya.. redha je la. dh jadi baju macam rara ckp. nak buat apa lg

Khai♥Rin : anies said...

Mcm xrs berslh langsung

Mysara Ab Rahman said...

kalu kte la kak mmg dh berangin dh...bukannyer last minute kte tempah

najihahfara said...

kakak sy penah kena macam ni. dah kain cantik kan. geram gila time tu. sabar ajelah

Aty_Fared said...

okeh..tak dapat bayangkan kain chiffon tu menjadi kain...macam tak ley teriem jer...tapi ley pakai tak rara..?? tukang jahit ni kan memang tau...aty pon sakit hati sangat kat tailor aty sampai tak mampu nak cerite kat blog...kang meroyan bln2 pose ni..ape pon tak dapat..huhu

Che Rosliza Che Mat said...

memang sakit hati kalau dah jadi cam tue....huhuhu..pernah jugak terjadi dekat akak...

mas saari said...

baju raya akak pun tak sempurna rara.. lengan senteng pastu kain kecik.. geram betul, dahlah byr mahal.. hari ni baru nak suruh tailor tu alter balik.. huh!

Myra Jay said...

Lepas ni nak hantar tulis siap2 kat kertas, sebab maybe makcik tu dia bnyk tempahan last2 lupa.. tapi org klau lupa telepon la tnya balik kan.

Cik Eka said...

a ah kan, tak kan macik tu xleh fikir. kain chiffon kot. Boleh plak terbalik. aduhai..

takpela kak, sabo je banyak2.Nasib baik bulan posa ni kan.

Hana Soffelia said...

memang angin tu ra baju salah jahit..

Umi Qi said...

Aduyaiii pernah jadi mcm rara lah...suh jahit bju kurung tp lining kurung x sama sengit bengit...suh otter smpai sekarang x ok lg...last2 umi Qi malas nk pi amik...kain sari plak tuh bapak mahal...huwaaaaaaaaaa

dak-eiza said...

Aiseyyy...frust toll kan
Naseb le bulan posa, sabau je le ekk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...