16 July 2013

Cerita ke PARAM dan Ayam Golek

aku kalau bulan puasa,
benda yg paling aku craving skali mst ayam golek.
bg aku nikmat ayam golek tu,bersama rempah rempahnya tu.
alahaiiiiiiiiiii sedapnya! bau bauannya lagi.
mmg menusuk jantung!

masa balik ipoh last week,
aku g lah bazar,
hari jumaat g bazar kat stadium ipoh,
sabtu kat bercham raya,sapa duk ipoh mst tau.
bazar kat 2 2 tempat ni best,mcm mcm ada,
tapi tahun ni.mcm kureng sikit.
kuih mcm x menarik,
harga pun naik,dulu kuih boleh beli singgit,
now xleh dh,kalo beli mst 2rm,
5 for rm2.kdg kdg tu mcm nk beli sikit je,
sbb nk rasa,tapi nk x nk kena beli jugak 5 ketul.

pas tu kalo beli lauk pon.
xboleh dh beli rm2,
kena beli 3rm,kdg kdg nk sikit je.
sbb terliur,ok lah,tu xpelah.aku x kisah sgt,
sbb nya mak aku pun meniaga,
brg mmg mahal.kalo x dinaikkan harga,
mcm mana dorg nk balik modal kan.
anggap lah kita menolong antara satu sama lain.
dan kat situ lah kita boleh belajar berjimat kan.
beli makanan yg perlu je.
jgn membazir.

rata rata aku tgk mana mana pon jual ayamgolek
sekor rm20,sebelah rm10,kat KL pon sama,
smlm aku g bazar Pandan Indah,nk cr tepung pelita,
tapi boleh pulak takde! haih pelik aku,
mana g pakcik yg jual tepung pelita sedap tu.
kang aku yg meniaga tepung pelita kang.hah! hahaha.
last last balik ngan rasa hampa and beli air soya je.
xde rasa nk beli kuih ke apa.sbb nanti mst x mkn,
dh mkn nasi,minum air,last last tong sampah yg makan kang.

ok berbalik kepada cerita ayam golek tu.
ayam mahal kan skrg? tu yg dorg bising bising tu.
aku pon xpasan sbb dh lama x beli ayam.kikiki.
ritu masa g tesco,laki aku g belikan.so xtau.
dlm berita kata kat ipoh ayam sampai rm8.50 sekilo.
ada jugak yg sampai 9rm kan? hmm mahal kan?
tapi nk buat mcm mana,nk xnk kita kena beli sbb nk mkn,
bg aku,xyah lah nk kecoh kecoh sgt.
kalau kecoh pon bukan harga ayam tu boleh turun.
tetap cm tu jugak.

kalau rasa x mampu nk beli kat market yg fresh gila tu,
boleh lah g tesco ke giant ke mydin ke,
kat sana ayam masih lg murah,boleh dan mampu milik lah ayam tu.
even bukan fresh gila! tapi boleh dimakan lg.
dlm hidup ni,aku kalo boleh nk kurangkan merungut,
tambah lg bulan bulan pose ni.
belajar bersyukur dgn apa yg ada.
InsyaAllah Allah permudahkan.
aku bukan nk tunjuk baik.
cuma nk latih diri jd +ve,tu je.
sbb aku dh letih dgr bebelan org yg -ve,
bosan lah.asik komplain je sana sini.
asek cr salah.
letih kan?

ayam mahal pon nk salah kan kerajaan.
hmmmm ntah lah.

eh ok lah.panjang pulak membebel.
bye~

weekend ni nk cr ayam golek lg.wiwiwiwiw~

pojaan hatiku! wow,bontot! menggoda lah u ni!
no caption

25 comments:

wawa syaida said...

ayam golekmemang hot time bulan puasa...tapi tang harga tu memang mahal kat mana2 tempat tambah2 skang ni high demand

:: Mrs.Eady :: said...

dah kenapa bagi org sini terliur jugak..hehehe..

Amanda Suria said...

Terus akak rasa teruja nk cari ayam golek....sabar jer la...

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Adoi nie baru betul2 terliur..fav i tue.. ayam mahal pun mahal la..i ttp nak beli jugak ayam golek.. ;p

Ratu Hatiku said...

kat param akk tgk walaupun mhl aym golek tp org tetap beli...

J.Syazwana said...

sedapnyeeeeeeeeeee. tapi tulah memang mahal. ade tu kat KL ni sampai 24 hengget sekor. haha. kite kalau pegi bazar nak carik kuih cara berlauk. tapi tak banyak la konpius di situ. huhu

aizamia3 said...

bila tengok harganya tu yang membantutkan usaha nak membeli tapi kalau teringin layan je.. ;)

CikNaa said...

ayam penyet taman melati, sedap!

diana said...

bulan posa akak suka ayam percik..ayam golek kurang le..

leeza said...

ayam golek mahal.. tension! :( uwaaaaa

Chekgu Azrine said...

akak plak ayam mahal ke murah beli je...janji anak2 dapat makan sedap2 bulan pose..alhamdulillah

Hasnoor Ali said...

sama la, ayam golek mmg pilihan utama..sedap giler meratah..hehe...

AnneRaini said...

lagi suka ayam percik..hehehe

faraherda.razalan said...

Tapi Rara, thn ni brg naik mcm tak terkawal. Klu thn2 sudah, brg naik tp msh terkawal gak. Agaknye, tgk pd menteri la kot? Entahlah...tp sy setuju gak apa yg Rara ckp tu. Klu kat market tu mhl gedabak, beli je kat tesco ke, mydin. Yelah, kate nak mkn kan? Klu mulut merungut tp tetap membeli, pyhlah mcm tu.

Kite sama la Rara. Klu g param, mst nak cri ayam golek. Dalam sebulan, sekali dua dpt beli pun, tak pe. Kat KJ, sekor RM19. Padahal thn lps RM12 je. Hehehehe...tapi tak pelah. Rejeki diorang. rejeki kite gak dpt makan. Sodap!!!

Mila Ahmad said...

ayam golek paling famous kalau bulan-bulan puasa ni...

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

tahun lepas ayam golek sekor je dah RM 18..separuh RM 9. dan mmg masalah naik harga tiap2 tahun pun ada. kita sebagai pembeli kena lah pandai2 kan. jangan sampai membazir pulak.. btw, menggoda nya vontot tuh ! hahaha

♥ Wina ♥ said...

frust jugak sbb sampai hari nie belum jumpa tepung pelita lagi gggrrrrr!

mama_ka0ri said...

sama ngan enhubby kita..pantang tgk ayam golek..kira nak beli jer..haha..

Khai♥Rin : anies said...

kt sini ayam golek sekor RM16..tu pon rs mahal nyerrrr

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

beta kupu said...

Tapi bkn memng dah lama ke harga ayam golek sekor rm20? mcm yang kat ayam golek 5star yg pemes ames kat pantai dalam nih....Bab kuih tu sy stuju,nak jugak try dulu beli sikit, sbb klu xsdp xdelah rugi sgt kan....

With Julia said...

Sedappp ooo ayam golek....perghhh! saje rara kan kasi org terliur hahaha pelik kt bazar xd tepung pelita....ermm rara cepat pi berguru buat tepung pelita sendiri pasti sedap heheh

Myra Jay said...

Sebab tu MJ buat sendiri golek ke percik ke, kes kat PARAM mahal sangat ;D

Fifi Nadhrah said...

fifi tak berape kesah ayam mahal sebab sebelum ni pon cume beli ayam HPA.. ayam organik.. 1.5kg pon da RM16 kot.. jadi same je dengan ayam biase.. :)

PinKy MoMMa said...

vontot tu elok jer tertonggek gitu hahaha..sexy abis..tp hrga stiap thn mmg x sama kat sini huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...