16 July 2013

Princess : Berperang pakai baju and syampoo rambut

aku x aspect anak aku akan baik je sepanjang masa,
mula mula aku geram jugak bila princess semakin lasak.
jatuh benjol sana sini.calar balar.
tp org kata dia dlm proses nk belajar kan.
so aku mcm ok lah.
mmg aku suka anak aku aktif,
kesana kemari,tapi bab yg aku x suka bila dye jatuh,
dgr dye nangis.sayu nya hati aku ni.
xtau lah nk ckp cm ne.
nmpk pulak merah kepala,
air mata meleleh leleh.lg lah aku sedih.

Alhamdulillah,princess semakin bijak.
itu ini.hari hari ada je benda dia belajar,
smlm aku nmpk mcm dh makin expert turun katil.
sblm ni pon mcm dh nmpk dye pandai turun,
tapi smlm mcm dh laju.

dye pandai,pegi hujung katil,
u-turn,halakan bontot ke belakang.
turun kaki sebelah,
then sebelah lg.
( sambil membayangkan kejadian smlm )
* geleng kepala.nk gelak pon hade.

yg merisaukan aku,
kalo katil kami kat rumah ipoh tu.
mmg rendah,kalo turun mmg cecah lantai dh.
ni kalau katil kat umah KL.
dh lah tinggi.silap silap jatuh gedebuk.
hai lah.risau nya.mula lah nk letak segala bantal keliling katil.

 cite pasal berperang pulak.
kalau lepas mandi tu.
mmg aku selalu berperang dgn dye,
adoi! kalau dulu senang je,baring je,
tapi skrg,pakai baju dye sambil berdiri.
tu pon marah kalau kita nk kenakan butang.
hahaha.
( anak ko dh besar,mmg lah mcm tu! )

hahaha,aku tau,anak aku xkan selalu baring baik je
kalo nk pakai baju.kalo baik je sepanjang masa mmg hebat lah kan,
dr hari ke hari aku belajar,belajar perbaiki diri,
kalo dye xnk baring,aku pakai kan masa dye berjalan.
hahaha,aku kejar,geletek geletek.
kalo time dye baik sikit,bg lah lotion ke,
minyak yuyi ke,bedak ke.hah tu diam sket.
tapi x sampai 5saat lah.kalau dye tgh baik tu,
baik pakaikan cepat cepat.

kalo version mashu pulak.
nk bg dye diam,mashu suka ckp ngan dye,
mashu pujuk lah, " kita perempuan,kena pakai baju,malu nanti "
ewahhhh bijak lah mashu ni.knp aku xreti ckp cm tu eh.
aku ni mmg kasar sikit.xreti nk pujuk pujuk.
bila mashu dh buat cm tu.aku pun ikut sikit sikit,
hehehe.

aku pun ibuu baru.dlm proses belajar.
bukan baby je kena belajar.
aku pon kena banyak belajar.hehehe.
ye dak!

kalo bab syampoo rambut pun,
payah nya,syampoo tu ok.
bila nk basuh kepala tu.berperang.dye x suka air kena muka.
so payah lah sikit.nk buat mcm masa baby baby dulu xleh,
dye xnk dh org dukung.
mandi pon skrg berdiri.
xde dh nk baring baring.hehe.

xpelah.hari hari ibuu akan belajar,
belajar cara nk didik princess.
pujuk princess.
ibuu akan cuba jd yg terbaik ye syg
love u ♥

semalam duk menyapu pulak.rajinnya lahai~

13 comments:

saya tak tipu....nina the mummy n the boys said...

Rara...kalau anak terlampau baik,tak best la,tak meriah.....dia lasak tanda dia sihat....enjoy the moment n take things easy....insyaallah you'll be fine.....

SeputihSalju said...

bila dah makin besar macam2 ragam kan.. rajinnya tlg ibu menyapu.. :-)

cha said...

budak aktif ni org ckp cerdik sebab otak dia berfikir nak explore itu ini huhu

diana said...

bab mandi berdiri tu emmang tak tahan..kadang2 akak naik angin jugak la..sebab bila daH berdiri macam2 benda dia nak capai.Mikhail baru 2,3 hari ni suka buka pampers dan seluar sendiri..sedar2 dah bolen je dia..dah buka boleh pulak buang pampers dia dekat luar depan pintu nun..sabar je la..

Love Razila said...

Untunglah ibu ye...rajin bantu ibu ni. Bagus princess ni, harap2 iman pon rajin macam dia. Iman memang rajin...rajin jaga malam so mak dia pon kene jaga samalah.hihihi

Izan Ishak said...

salam kenal rara...

alolo...comelnya princess tu. rajinnya dia menyapu. kalau zayyan pulak menyapu sambil duduk.

baby2 yg nak membesar ni mmg banyak akalnya kan. tgk perkembangan dorang hari2 mmg buat kita senyum2 aje.

Chekgu Azrine said...

Sayu je akk baca.aish umur blm pun 9 bulan dah payah weyhh akk pakai baju..hahaha..berpusinh2..nk panjat sana sini..

Puan Kutu said...

budak dh makin besar,main besar la akalnya.one day kita akan rindukan saat2 dia lasak cmni..

comelnya la rajin anak dara rara sapu sampah...:)

:: Mrs.SyahNia :: said...

salam sis,

yupp..cam anak ain semakin hari membesar usianya makin byk akal..
kdg2 happy tgk telatahnya kdg2 geram jugak..hehe

tang nk pakai pempers n baju mmg kene bersilat dulu omaknya..huhu

mOoN said...

kalau dengan moon memang aisya suka nak cari gaduh jep... if dengan ayah dia bukan main behave.. huhuhu

wawa syaida said...

budak cerdik ni...mesti semua benda dia nak cuba :)

♥ Wina ♥ said...

tgk gambar nie kat IG rara semalam mmg tergelak..comel jek princess sapu ;)

CikNaa said...

amboi.. guna walker pn tolong mommy ea..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...