Image and video hosting by TinyPic

15 July 2013

Resipi CHEESEKUT dan fenomena nya~

ecehhh kau! tajuk kemain.xnk kalah kan.
eh eh korg! aku dh try dh buat cheesekut.
sedap taw! even aku lah org yg lambat try,
tapi hasilnya.aku suka.mula aku mcm,
eeuuwww apa ni buat kek guna biskut.
sedap ke.tp bila dh rasa,sedap ko!

bahan nk buat cheesekut pon senang taw,
sikit je bahan,murah je bahan bahannya.
pas tu xyah bakar,simpan dlm peti je.senang!
sok paginya dh boleh mkn.hehehe.

so bahan bahannya :



percaya ke tidak.bahan bahan hanya lah 4 ni je.

- cream cheese Tantura ( rm6 ) tesco sale.
- fresh milk ( kalau boleh beli kecik je,sbb guna sikit je ) ( rm5.99 )
- Hup Seng Deluxe Craker (beli yg plain,jgn yg vege cm aku ni )
( hah ni ada cite lawak sikit ) ( rm 4.99 )
- susu 1/2 tin ( rm2.99 )

total : kira sendiri.heee~

cara cara :

ni aku refer kat blog Nadt.hehehe thanks Nadt

1 - pukul cream cheese sampai kembang. ( kembang means dh lembut n warna cerah sikit.sbb aku pon x tau mcm mana cheese ni kembang,trus refer nadt balik.hehehe )

2 - dh kembang,masukkan kan 1/2 tin susu,ikut tahap kemanisan anda.kalo nk manis.
tambah lg susu.1tin pun xpe.hee

3 - tambah 2 3 sudu fresh milk,tgk texture.kalau nk cair,tambah banyak sket.
tapi kalau cair nanti kek lembik.susah potong.kalau pekat sgt nanti xcukup adunan,
aku buat ngam ngam utk sebungkus biskut. 

4 - celup kan biskut dlm fresh milk yg dh sedia dlm magkuk lain.

5 - susun cantik cantik dlm bekas,selang seli ngan bancuhan creamcheese td.

6 - simpan dlm peti semalaman.

7 - siap! hehehe.

hah senang gila kan! aku buat xsampai 40minit.ecehhhh~
yang pasti lepas ni aku nk buat lagi.

ok cite lawak yg aku nk cite td pasal biskut tu.
aku g tesco.mula aku g amik biskut hupseng yg biskut mayat tu.
korg tau kan? pas tu aku pk balik.mcm bukan biskut ni je.
pas tu trus bukak balik blog nadt. aku tgk mmg salah,
kena guna biskut deluxe craker nama dye.
tapi boleh pulak kat tesco habis biskut tu.
bengang gila aku.nk g cari tempat lain kompom sume dh tutup.
nak x nk aku amik jugak yg vege tu.pape jadi aku redha je.
hahahaha.sampai kawan IG aku tanya,
kenapa pakai vege punya.hahaha.
malu aku nk cite kat situ.

pas tu masa celup biskut dlm susu tu.
habis lah sayur sayur tu keluar keluar.hahaha.
nk gelak pon ada.tapi aku teruskan jugak buat.
disebabkan aku malas.aku masukkan semua biskut dlm susu,
sampai ada biskut yg dh lembik sbb lama sgt dlm susu.
korg jgn ikut stail aku.korg celup satu satu taw.
hahaha.

tapi aku tetap susun jugak biskut cantik cantik.
sbb aku nk dye nmpk cantik masa potong.

then dh simpan dlm peti.
sahur tu cepat cepat aku rasa kek aku dulu.
sbb xsbr sgt nk mkn.potong potong n rasa.
fuhhhh~ nasib sedap! hahahah.even pakai biskut vege pon sedap.
hahaha.

modal : korg beli biskut deluxe yg original taw.bukan vege.
kalau nk try yg vege mcm aku pom bolehhhhh~
hehehe.

selamat mencuba!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19 comments:

  1. wahh .. laju je awk try yew...

    ReplyDelete
  2. belum terlambat.. akak lagi lambat.. nak kena buat gak ni...

    ReplyDelete
  3. eka pun dah try. eka tabur milo, ngan nestum.

    mula2 tabur milo. sedapp.

    mula2 eka pakai deluxe cracker.

    sekali eka sampai malam kat umah mak, kirim kat adik. Siap mms gambo biskut lagi tu. Sekali dia beli cream cracker. Tak sesedap guna deluxe. sebab cream cracker tu tebal.

    hehehe

    ReplyDelete
  4. Ramai yang review cheesekut ni nak buat jugak tapi tak rajinnya lahaiiii~

    ReplyDelete
  5. musti org len pun pakat2 wat cheeskut gak. sbb tu sold out kat tesco. he3..

    ReplyDelete
  6. Pandai rara buat...nak cikit...meleleh ayaq liuqqqq :)

    ReplyDelete
  7. ni kalu diselang selikn dgn biskut coklat, sedap jg ni..walllaaaa

    ReplyDelete
  8. tula,.memang sedap..nak buat lagi tp tak laratla..boleh ke cakap camtu..bahaha

    ReplyDelete
  9. betul lar..biskut deluxe cracker kat tesco tempat aty pon tak nampak bayang..kat kedai2 lain pon habes gak..heran gak aty nih..heheh

    ReplyDelete
  10. DAH BUAT DAH RARA..SUAMI AKAK KATA SEDAP TAPI DIA MAKAN SEKALI JE..SAMA JE DENGAN MAISARA..DIA MEMANG SUKA TIRU2 AYAH DIA.INI PERTAMA DAN TERAKHIR LA AKAK BUAT DAH LA CHEESE MAHAL..GERAM..

    ReplyDelete
  11. haha sayur-sayur tu keluar geli hati anis baca tau..ekeke..takpe yang penting sedap..hihi

    ReplyDelete
  12. wah dah ramai blogger buat cheesekut ni.. nak try jugalah nnti..tgu masa rajin..hehe

    ReplyDelete
  13. biskut je takde..semua bahan ada..nak try la nanti..hhehe
    kak, susu cair ke susu pekat tu? susu pekat eh?

    ReplyDelete
  14. omg! nak buat nak buat!

    weekend nie nak buat thehehehee

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com