Image and video hosting by TinyPic

12 July 2013

Resipi Gulai Lemak Labu MUDAH!

hai,td dh bg resipi ayam berempah kan,
ni resipi gulai lemak labu pulak.
hehehe.senang gila.pejam mata je korg!
try taw.mkn labu manis tu.sedapppp!

Bahan bahan:

500 gram labu kuning - potong kecil
2 cawan santan pekat
1 cawan air
1 labu bawang besar, dihiris
2 biji cili hijau, belah 2
2 sudu besar udang kering (atau ikan bilis)
Garam secukup rasa
Daun kunyit - carik
Sedikit serbuk kunyit
2 batang serai - ketuk
Sedikit lada hitam - tumbuk kasar

Caranya :

Masukkan semua bahan kecuali santan, cili merah dan daun kunyit ke dalam periuk. Rebuskan hingga labu lembut.

Apabila sudah mendidih dan labu lembut, masukkan santan, cili merah, daun kunyit dan serbuk lada hitam.

Masakkan hingga mendidih sekali lagi. Apabila sudah mendidih, tutup api dan hidangkan.

* api kalau boleh slow kan taw,sbb masak santan ni kena hati hati,
nanti pecah lemak.kena selalu kacau.

gulai lemak labu semalam.pic x merarik sgt kan.tp sedap!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23 comments:

  1. biar gambar x menarik, janji sedap...dpt makan dgn sambal belacan lak...mmg terbaik lah

    ReplyDelete
  2. btw thanks sbb jwb soalan kak nina,rasa2 mcm paham!tp blog kak nina,habuk pon tarak!!!

    ReplyDelete
  3. nyum2
    anum x leh makan labu nie
    angin kuat

    ReplyDelete
  4. saya suka sangat labu... kalau dapat masak lemak labu makan pulak dengan ikan masin.. goreng garing2.. sedapnya.. :)

    ReplyDelete
  5. perrgghhh...!!
    ni kalau nasi lembek2 skit, ada ikan kering/ikan masin sekali dgn sambal belacan plak kt sebelah.. fuhhhh...!!mahu berat perut nk terawikh ni..

    ghaa..ghaa..ghaa.. :)

    ReplyDelete
  6. Amboi! Tak abis g die dok tayang lauk fav kite ni. Heheheh~

    ReplyDelete
  7. ya allah ya rabbi ya karim.... sedapnya!! fav i ni..:)

    ReplyDelete
  8. Suka sgt nak2 lawan ngan ikan goreng dan smbl belacan

    ReplyDelete
  9. nampak menarik,tapi PM tak makan gulai labu tuh...huhu

    ReplyDelete
  10. Akk.suka masak lemak cenggini..makan plak dgn sambal tumis..fuyoo

    ReplyDelete
  11. slmt menyambut ramadhan dan nmpk mcm sedap je..sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. ni mmg fav i ni. makan dgn ikan goreng panas-panas nasi putih sambal belacan perghh sodapppp

    ReplyDelete
  13. wah tengok saja pun
    dah memulas rasa perut ni haha

    ReplyDelete
  14. makanan fav atuk i ni...mesti dia request sekali utk buat sambal belacan kaw2 pedas...hehe

    ReplyDelete
  15. pernah buat sekali kot aritu asben nak makan. tp akak x makan buah labu..

    ReplyDelete
  16. tak pernah try masak tapi saya suka labu. kaler oren tu =)

    ReplyDelete
  17. gulai lemak labu ni memang sedap. tapi rugi la I sebab kalah dgn labu. kalau makan jugak, alamat 'berangin' la satu badan. huhuhu

    ReplyDelete
  18. peberet mia nie....selalu gak masak resepi nieh....

    ReplyDelete
  19. bestnye.. labu.. tapi labu ni angin tak.. kalau makan agak agak sakit perut tak? hihih

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com