12 July 2013

Resipi Gulai Lemak Labu MUDAH!

hai,td dh bg resipi ayam berempah kan,
ni resipi gulai lemak labu pulak.
hehehe.senang gila.pejam mata je korg!
try taw.mkn labu manis tu.sedapppp!

Bahan bahan:

500 gram labu kuning - potong kecil
2 cawan santan pekat
1 cawan air
1 labu bawang besar, dihiris
2 biji cili hijau, belah 2
2 sudu besar udang kering (atau ikan bilis)
Garam secukup rasa
Daun kunyit - carik
Sedikit serbuk kunyit
2 batang serai - ketuk
Sedikit lada hitam - tumbuk kasar

Caranya :

Masukkan semua bahan kecuali santan, cili merah dan daun kunyit ke dalam periuk. Rebuskan hingga labu lembut.

Apabila sudah mendidih dan labu lembut, masukkan santan, cili merah, daun kunyit dan serbuk lada hitam.

Masakkan hingga mendidih sekali lagi. Apabila sudah mendidih, tutup api dan hidangkan.

* api kalau boleh slow kan taw,sbb masak santan ni kena hati hati,
nanti pecah lemak.kena selalu kacau.

gulai lemak labu semalam.pic x merarik sgt kan.tp sedap!



23 comments:

Nurul Husna said...

biar gambar x menarik, janji sedap...dpt makan dgn sambal belacan lak...mmg terbaik lah

saya tak tipu....nina the mummy n the boys said...

fav my son,iman!!!

saya tak tipu....nina the mummy n the boys said...

btw thanks sbb jwb soalan kak nina,rasa2 mcm paham!tp blog kak nina,habuk pon tarak!!!

Nurzakiah Hanum said...

nyum2
anum x leh makan labu nie
angin kuat

JaSSNaNi said...

saya suka sangat labu... kalau dapat masak lemak labu makan pulak dengan ikan masin.. goreng garing2.. sedapnya.. :)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

1 of my favourite !! :)

CAHAYA MATA said...

perrgghhh...!!
ni kalau nasi lembek2 skit, ada ikan kering/ikan masin sekali dgn sambal belacan plak kt sebelah.. fuhhhh...!!mahu berat perut nk terawikh ni..

ghaa..ghaa..ghaa.. :)

faraherda.razalan said...

Amboi! Tak abis g die dok tayang lauk fav kite ni. Heheheh~

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

ya allah ya rabbi ya karim.... sedapnya!! fav i ni..:)

:: Mrs.Eady :: said...

wahhh...

Lydia Miza said...

Suka sgt nak2 lawan ngan ikan goreng dan smbl belacan

Papa Mifz said...

nampak menarik,tapi PM tak makan gulai labu tuh...huhu

Chekgu Azrine said...

Akk.suka masak lemak cenggini..makan plak dgn sambal tumis..fuyoo

ArELeEz said...

labu tu diratah pun sodap!

man said...

slmt menyambut ramadhan dan nmpk mcm sedap je..sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com

cha said...

ni mmg fav i ni. makan dgn ikan goreng panas-panas nasi putih sambal belacan perghh sodapppp

Ihsan Arifin said...

wah tengok saja pun
dah memulas rasa perut ni haha

~ NANA ~ said...

makanan fav atuk i ni...mesti dia request sekali utk buat sambal belacan kaw2 pedas...hehe

Suria Lekatlekitgurl said...

pernah buat sekali kot aritu asben nak makan. tp akak x makan buah labu..

baby comel said...

tak pernah try masak tapi saya suka labu. kaler oren tu =)

RedRose said...

gulai lemak labu ni memang sedap. tapi rugi la I sebab kalah dgn labu. kalau makan jugak, alamat 'berangin' la satu badan. huhuhu

lieyalatif said...

peberet mia nie....selalu gak masak resepi nieh....

kayyana said...

bestnye.. labu.. tapi labu ni angin tak.. kalau makan agak agak sakit perut tak? hihih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...