02 July 2013

sampai demam demam lah MAKAN JAMU!

hai korg,
bosan kan cite pasal peluk peluk anak td.
hahaha,ok lah,meh aku bukak story lain pulak.
aku nk cite pasal aku demam sampai seminggu ritu.
aku rasa salah satu punca nya sbb aku makan JAMU!
aku x salah kan jamu tu.aku rasa badan aku yg tak tahan.

korg percaya x pada keturunan korg?
aku mulanya x percaya taw.
contohnya mcm mak aku kata,

" ra,kamu xleh mkn ni ra,keturunan kita x mkn ni masa
pantang,mak dulu pon opah x bg,bisa nanti "

tapi aku ni anak yg degil lagi xmendengar kata,
aku tetap makan jugak,last last mmg badan aku sakit,
sejuk,demam,bisa.hah hambek ko! padan muka.

keturunan tu maksudnya mak aku,opah aku,
onyang aku dulu dulu lah.

korg ingat x pasal entry aku minum air tembikai tu.
sama jugak cm kes tu. link*

aku ni gatai taw kalo korg nk tau,
aku ni lepas bersalin konon nya nk cantikkan bahagian dalaman,
bia badan chubby! demok demok,tp dalaman hebat.
hahaha oooppppssss.so aku pon mula lah gatai menerai
segala jamu yg ada dijual,jamu mak dara lah,
anak dara lah.mcm mcm dara,even aku x lah teruk sgt,
sbb aku kan czer,masa bersalin x effect pape pon kat aku.
tapi mcm aku ckp,aku ni gatai nk mkn mcm mcm,
asal org promot je,aku sibuk nk makan,
sampai lah aku terjebak mkn MAAJUN ANGGUN BISTARI.
ramai kawan kawan aku makan,
sume kata dorg makan ok.hebat,best,bdn pon best.
sampai berwhatsapp sembang ngan kawan aku.
sampai aku whatsapp ngan Kina jugak.hehe.
Kina pon ckp dye mkn ok.so aku pon semangat mkn,
siap buat alarm, " makan MAB "
hahahaha.

aku pon call mak aku,
aku ckp kat mak aku,

" mak,org makan Maajun mak "
" kamu makan maajun ra? mak dulu xleh makan,
badan mak x tahan,mak mkn jamu je ra "
" alaaa tapi kawan org makan sume elok dorg kata,
org try lah dulu "

tgk tu,tgk lah.degil ckp mak.

aku pon mkn,nk dekat seminggu aku mkn,
last last khamis tu x sedap badan,
lua sejuk,dlm panas,xtahan sgt.masa aku demam tu,
aku rasa mcm nk mati.seyes sakit sume badan badan aku korg!
2hari aku xmkn,minum pon sikit sikit je.xlalu,
aku g klinik,makan ubat,makan sampai habis ubat tau.
aku xpenah penah mkn ubat yg doc bg sampai habis,
kali ni aku makan habis! hahaha.
masa solat,nk sujut pinggang aku sakit sgt,
rukuk pon slow slow je.nk nangis aku rasa korg!
sakit yg hamat.tapi aku gagah jugak,
bangun.sbb anak aku memerlukan aku.

tapi x daya sgt masa tu.jap jap je aku dukung anak.
aku sampai call suami aku nangis nangis suh dye balik.
sbb aku nk suh dye jaga anak,
tapi apakah daya,laki aku kena keje,
xdpt balik.aku sabar,tahan,bangun jugak.
minum air banyak banyak.huh mmg azab,

aku call pulak mak aku,
nangis nangis call mak aku,
then mak aku cakap,

" mak dah ckp,jgn mkn maajun ke apa,badan kita jenis x tahan ra "

aku trus insap,bukan sekali ni je mak aku pesan cm tu,
banyak kali,jenis kami ada benda yg x boleh mkn,
ada benda yg boleh mkan,huaaaaa lepas ni aku akan dgr ckp mak aku,
xnk dh ingkar,sakittt wei!

nasib lah ada mak,boleh mengadu kat mak,nangis nangis kat mak.
aku xdpt bayangkan kalo mak aku xde,kat sape aku nk mengadu,
ahhh xnk pk x pk.

so now,segala mak pak jamu ke,maajun je.
aku stop.aku x mkn dh.nanti lah aku cr jamu lain
yg sesuai ngan aku.aku dh fobia sgt dh.huaaaa.
badan jenis  x rasi ni pon payah taw.

lagi pon laki aku kata,
aku dh ok dh.xyah nk ketat ketat nk makan
macam macam sgt.hahahaha.
fuhhhh~ lap peluh.hahahaha.

* tapi rasa mcm dh tertarik dgn Jamu susuk dara tu lah.
hahaha ahcane ni eh.hahaha


23 comments:

ros_reeza said...

BETUL, jamu atau maajun ni kena ikut badan sendiri, ada yang boleh, ada yang badan jenis tak tahan kan..
eh, jgn makan dah.. ikut cakap mak tu :)

Ryn said...

asben ckp ok dah...so jgn mkn2 dah...jgn cepat terpengaruh..hihihi...:)

SOULMATE is said...

Benda2 gtuh panas kan..org seberang dirg.mkn sbb dirg kuat berkerja..kiter msia keje dlm opis je..hehehe..

Sy dlu b4 preggy minum jus bidadari...oklah...now stop kejap..my lepas pantang try balik... nk.tgk kesan lepas bersalin lak..hehehe..

Lynda Che Lah said...

tp betul lah rara klu bab ckp keturunan ni..ikut keturunan lynda (mama, tok) semua takleh makan pulut..air teh..ubi kayu bagai..klu makan..mmg angin smpi muntah2..sakit perut tak boleh bangun..so..mmg bila bab pantang larang keturunan mmg jaga wlupun nmpk mcm tak logik..ahaha..tp bila dah terkena baru tau..
anyway..maajun/jamu klu sesuai ngan badan mmg ok tp biasanya..akan ada side effect

Hana Soffelia said...

entah.. kamu ni ra. degil la. muehehehe

Wawa Yusoff said...

hahahaha! tu la takmo dengar ckp mak.

duniafana said...

br smlm kena makjun habbatussauda'..ringan sket bdn

diana said...

kalau tak boleh baik jangan makan rara..bahaya la..

Aty_Fared said...

Aty pon takley mkn jamu..makjun apetah lg...ti aty terus kene migrain....tak ley bngn...

faraherda.razalan said...

Uish!! Maajun tu panas sgt kot? Jgn suka2 la. Seram lak baca entri ni. Jaga diri baik2 tau? Nak dalaman mantop, kena rajin exercise. Exercise tertentu utk kasi ketat dan berstamina. Hahahahha!

Khai♥Rin : anies said...

lain org lain bdgn nyer rara...sm mcm pencuci muka.kalu x sesuai dgn kulit, ttp naik jerawat or mengelupas... acu wat jamu sendiri la...puas hati nnt ;-)

Chekgu Azrine said...

Akk makan jamu mak dara trs low blood..tgkap tengkuk..trs xmakan dah..hahaha..mmg xtahan

With Julia said...

Byk ye ra test jamu...perghhhhhhhh...dasat...aah ckp mak mmg betui...kalo x ikut kita gak dpt rasa akibatnya...uwaaaa...tingin gak nk mkn jamu...tp until now umi Qi langsung x amalkan apa2 supplimen kecuali satuuu yg umi QI amalkan dari lepas pantang 100 ari sampai sekarang ialah.........






4 liter air setiap hari....itu sahaja ra.

fifi said...

i ni memang tak gigih nak makan jamu bagai.rajin makan ubat time peknen dulu je.pastu nan hado..koser sangat!hehe..

JunAina said...

Kalau bab2 macam ni kena ikut daya tahan badanlah, kalau org boleh elok ja dimakannya. Akak tak pernah ambik majun, kalau jamu pun disuruh makan 2 kali sehari sekali makan dua biji akak lesskan 50% jadinya makan sebiji je 2 kali sehari. Takut badan tak tahan panas.

Aeen said...

aeen dari lepas bersalin..1 jamu or supplement pun x amek...sebab xsuka nak makan..hehe..

CikNaa said...

uish..lepas pantang pn efek gak ek?
pasni kene dengar cakap mak tu rara oii..

mizzy amalina said...

Makan jugak jamu susuk dara tu.tp kurangkan dos dia.sepatutnya makan 2biji,2 kali sehari.tp makan sebiji,sekali je sehari.sebab takut badan xtahan jugak.hehe..

QueeN TerataI said...

sebenarnya bkn x boleh mkn jamu.. cumanya bila mkn jamu kita kena byk minum air utk neutralkan badan dgn tindakbalas panas jamu yg kita mkn tu. kalo kurg minum air mmg kita jd x tahan & alah.. blh jd smp demam2 & sakit2 kepala.. sbb tu bila mkn jamu ada pantang larangnya cthnya x blh minum air kelapa, x blh minum air berais dll lg...

sblm ni sya pun x mkn jamu. bila mkn jamu asik sakit kepala sbb kurg minum air tp bila ikut aturan & pantang larang alhamdulillah xde ape2 masalah pun..

sya sendiri skrg makan Jamu keluaran JAMU SUSUK DARA tu. Jamu utk ibu lps bersalin & sya juga adalah agen JSD.. hehehehe cuma tu jela pesan sya bila mkn jamu pantang larang kena jaga.. & bykkan minum air.

Anonymous said...

jangan bace da testomoni org.. nanti tertarik.. hahaha.. nanti badan yang merane.. da ade anak ni.. risau kalau sakit.. takde sape nak tengok anak..

Fifi Nadhrah said...

tak tau nak komen sebab atuk fifi tak pernah kate badan tak tahan dengan ape.. setakat ni fifi bantai je makan.. tapi bab jamu ni kirang sikit.. takde kesedaran kot..

::EIDA:: said...

aah ida penah dgr cmtu. kalau tak boleh makan tu, mmg azab la.. badan tak tahan kot rara

Nor Suhaiza said...

alhamdulillah org makan okey je...dah nak masuk botol ke 3 dah..now tgh rehat 6 hari..hihihihihi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...