Image and video hosting by TinyPic

10 July 2013

Tips Berpuasa bg ibu mengandung

amboi nk share tips segala.hahaha.
actually aku sendu sikit sahur pg td,
sbb tahun lepas sahur,princess dlm perut.
tahun ni sahur princess ada kat sebelah.
siap makan skali lagi tu.hehehe.
dh besar anak ibuu. *tear

ni aku nk share sket pengalaman aku berpuasa
masa mengandung kan princess taun lepas.

hari hari aku akan bangun sahur.
tak pernah miss sahur,sbb aku takut anak aku lapa masa tu.
sahur aku mkn nasi.pape pon aku mst akan cari nasi.
nasi mkn dgn nugget n hotdog goreng panas panas.
cicah sos.hmmm sedapnya~ hehe.
pas tu aku minum milo,pas tu susu anmum.
dh habis mkn sume aku minum air masak.

pas tu bermulalah puasa.
waktu paling kemuncak waktu kul 9am,
sbb waktu tu aku biasa g breakfast.
anak aku dh mula tendang tendang,
pusing pusing.mintak makan lah tu.
ahhhhh i miss that moment.sonok sgt.
masa tu mmg dh lapa.
tapi aku usap usap perut aku,
aku ckp ngan princess,

" princess,ibuu puasa ni,princess sabar ye,
buka puasa nanti ibuu mkn sedap sedap taw.
ibuu janji "

hehehe lepas tu dye trus senyap.
xmintak mkn dh.cuma gerak gerak cm biasa lah.
hehehe.rasa kelakar,tapi hakikatnya,bila kita ckp ngan anak.
kita dpt rasakan yg ank tu mcm mendengar.

ada sorg kakak angkat aku selalu pesan.
selalu lah ckp ngan anak dlm perut.
sebelum tido,bangun tido.mandi,solat.
selalu lah ajak dye skali.
dan aku amalkan.mmg kita dpt rasa interaksi antara aku dan anak.

aku just tinggal puasa 2 hari je,
tu pun sbb cirit birit.sedih sgt.sbb aku target aku nk puasa penuh.
tapi xpelah.nk buat mcm mana kan.
kesian anak aku masa tu sbb aku terpaksa sgt mkn ubat.

buka puasa pulak.aku akan minum benda manis.
maksudnya aku minum soya ke,
ribena ke,milo ke.masa buka tu.
anak aku punya menggeliat.sampai aku kena stop makan.
hahaha.berbonjol sana sini perut masa berbuka,
sbb princess bergolek golek.
sonok dpt makan.ni cite betul taw.bukan tipu.
hehehe.

and berterusan lah mcm tu sampai lah akhir ramadhan.
Alhamdulillah semua dipermudah kan.
apa apa pun,bercakap lah dgn bayi dlm perut anda.
mmg dorg akan dengar.selalu usap usap perut.
makan banyak sikit masa sahur xpe.
untuk baby jugak.bg ada tenaga.
try lah tips ni eh.
tips yg x seberapa ni.
hehehehe.

bai!

puasa tahun lepas.ahhh rindu perut ittew!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 comments:

  1. t'ingin nk b'ckp dgn baby sendirik mase dlm womb jugak.. mudah2-an t'capai hajat. amin..

    ReplyDelete
  2. ingt gambar terbaru rara...de kedua nyer princess???

    ReplyDelete
  3. tahun lps berpuasa dlm keadaan preggy gak.. di awal kehamilan.. mmg x dpt puasa penuh sbb morning sickness sgt heavy kena mkn ubat kalo x mkn ubat every 5 min muntah.. x larat... dh kalo asyik muntah je pun cmne nk pose x larat.. air pun kurg dlm badan siap kena tahan wad sbb kena masuk air... ;(

    ReplyDelete
  4. yana pun puasa hari ni.. harap2 'dak kecik' dapat sama2 tahan. Insyaallah. tak sabar tunggu masa berbuka nanti reaksi dia :)

    ReplyDelete
  5. Sweet moment...
    Tak semua dapat merasai nikmat itu :)

    ReplyDelete
  6. Rindu kan? Tp ms sy preggy dulu pun lalu gak bln pose, mmg seksa. Huhuhuhu!

    ReplyDelete
  7. good tips...akak buat mcm tu la skrg ni :)

    ReplyDelete
  8. tahun ni berpuasa dengan baby dalam perut...gabra jugak..dulu pas beranak baru puasa..pg td just lalu mkn roti jer untuk sahur...huhu

    ReplyDelete
  9. raraaaaa...
    Umi Qi pun windu perut mcm rara tau...huwaaaaa...btol ckp rara...tips tuh sgt2 berkesan...selalu2 ckp gan baby mmg akan timbul interaksi bila dia besar....syukur sofia membesar dgn sihatnya....

    ReplyDelete
  10. owh! rindu moment preggy gak....heheheeh

    ReplyDelete
  11. sama lew kite.. thn lepas pose bby dlm perut .. now bby kt sebelah

    ReplyDelete
  12. salam kenal...

    lepas bersalinkan aeish..posa tak pernah penuh...kalau dulu puasa penuh sebab mengandung sesaja...

    tips yang baik...

    ReplyDelete
  13. aty teringat berpose mase pegnan dulu..aty baru jer pegnan 2-3 bulan...punyer ar jaga makan..sebab nak kasi nutrisi kat anak lelebih lagi baby baru nak hidup kan..dan pernah pulak aty keguguran dek kerana bb tak cukup nutrisi [tak jaga makan].. tapi seminggu last pose tu..aty bleeding...terus tak pose dah atas nasihat dokter sebab takut keguguran lagi...

    ReplyDelete
  14. aty teringat berpose mase pegnan dulu..aty baru jer pegnan 2-3 bulan...punyer ar jaga makan..sebab nak kasi nutrisi kat anak lelebih lagi baby baru nak hidup kan..dan pernah pulak aty keguguran dek kerana bb tak cukup nutrisi [tak jaga makan].. tapi seminggu last pose tu..aty bleeding...terus tak pose dah atas nasihat dokter sebab takut keguguran lagi...

    ReplyDelete
  15. Salam rara...husna dah 8 bulan lebih ni.. harini x dpt puasa sbb pagi td sahur air xde lak kat umah.. InshaaAllah esok nekad nak puasa.. :)

    Follower baru rara :)

    ReplyDelete
  16. orang dalam perut tu da keluar. hihi.. fifi alhamdulillah.. puase penuh mase pregnantkan ufairah..

    ReplyDelete
  17. masa akak pulak paling mencabar rasanya puasa masa mengandungkan Mikhail..berapa kali jatuh terjelepuk kat lantai..sebab kurang darah,..bila kenang2 balik rasa nak cubit2 mikhail..hahah

    ReplyDelete
  18. tunggu mengandung nnt amalkan hehe

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com