Image and video hosting by TinyPic

21 August 2013

Baby's First Word is MAMA!

hai,harini kita cite pasal baby baby je eh.
td kan aku ada buat entry pasal princess pandai mengajuk.
hehehe,now nk cite pasal baby 1st word,
aku tau awal lg pasal benda ni sebab ada nurse bgtau aku.
masa princess warded sbb cirit birit dulu,
ada sorg nurse ni,mmg baik dan ramah gila.
disbbkan aku 3 hari 2malam menginap kat hospital tu.
banyak benda lah yg kami borakkan.
salah satu nya nurse tu tanya aku,

" anak panggil puan apa? "
" ibuu "
" owh yeke,knp xpanggil mama? ,kalau panggil mama,
mst puan suka sbb 1st word baby adalah mama,
kalau panggil ibuu lambat sikit lah dye nk belajar "
" ooo yeke " hehehe

mula aku mcm xpercaya gak,
tapi bila princess meningkat besar,
dlm 5-6bulan tu,dye dh start panggil
mamaaamamaa,papaaaaa~
ehhh,aku terdetik dlm hati.betul lah nurse tu ckp.
even princess bukan panggil aku mama,
tapi maybe sbb dye dgr kami panggil MIL aku mama,
so dye pon mamamamamama je kejenya.
hehehe.

so kalau korg yg anak nya panggil ibuu tu jgn kecik hati lak.
kalau anak org lain dh pandai panggil ibuunya mama,
itu perkara biasa,sbb mama mudah dibelajar oleh baby,
dan ibuu agak payah.so dye akan belajar panggil nama papa dulu.

mcm princess,dye selalu sebut papapapapa,
so aku jeles ah.panggil papa je.
ibuu xnk panggil pon.

but,now princess dh pandai panggil ibuu,
bila merengek, mst jd " buuuubuuuubuuuu "
hehehe,so sweeettt~

dan dh boleh sebut perkataan perkataan lain kalau kita ajar,
cat - tattttt , takde - daadeeee , ibuu - buuuuu
makan - mammammaa

to Mother to be,korg kalau nk letak nama panggilan,
letaklah mama,nt senang anak nk panggil.hehehe.
bye~

untuk rujukan,boleh rujuk sini  dan sini

anak manja ibuu yang kuat membebel skrg.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15 comments:

  1. comel sgt anak kalau dh pandai sebut kan.
    ada masa tertentu. sweet sgt

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum kak, bestnya. mesti gembira gila tengok anak dah pandai panggil ibu/mama kan.. heee sheila nak anak2 panggil sheila, umi. nampak sopan dan lembut bila dipanggil. heeeee :)

    ReplyDelete
  3. betul gak tu...baby senang sebut "ma..ma" tu lagi..tapi anak2 lieya sebut "pa..pa" dulu hahaha

    ReplyDelete
  4. yeke? alamak..kalo ummi mesti lagi lambat..haha

    ReplyDelete
  5. ooo baru tau nieh..
    eee da ada gigi eh, cumel.. hihi

    ReplyDelete
  6. ada betulnya rara...mungkin tu yang sebang nak sebut kot..
    zee pon soh panggil ibu tapikan anak mesti sebut yahhhh pastu makkkk..lelama baru la ibu..sekarang yang bongsu panggil abu..arghhh tension :(

    ReplyDelete
  7. Wahhh dh pandaiii pggil ibu...heheh sebijik sama gan Qi pandai ckp maaamaaa...tp bila sakit pandai ckp miiiiiii...umiiii...haaa tgk kemain terus ubah skrip panggilan hahaha...baba...baba...bukan walid ...kadang abah...abah...haiyaaaa dok kenan tok abah ler tuh heheh

    ReplyDelete
  8. anak aku pgl aku mama.. bapaknyer dia pgl ayah.. dah tentu aku menang nanti, yahooo, hahaha!

    ReplyDelete
  9. dont worry rara..Qoid called me `ABU' (dia ingat abu bakar ellah ke) since 1 yrs old smpi nak masuk umur 3 tahun..lepas 3 tahun dah pandai panggil IBU..sweet je..

    ReplyDelete
  10. anak2 akak 1st akan terkeluar "aabbboooo" instead of ibu, hehehe

    ReplyDelete
  11. alololo comelnye..mest rase best sgt bile anak da pndai panggil ibu/mama/umi atau sebagainya kn.

    ReplyDelete
  12. takpe lambat pun takpe... tetap nak ibu jugak.. hihi.. :p walaupun sekarang ni sebut ibu=ibe? hahah ibeeee pun bolehhhh...

    ReplyDelete
  13. betul tu Rara..masa maisara dulu dia start boleh sebut ibu masa umur setahun.tu pun bukan jelas bunyi nya..dia sebut "pabu" sampai umur dekat 2 tahun jugak la..sebelum tu sebut Mama pun tak..asyik sebut ayah je..sebut ayah memang jelas.belum setahun dah boleh sebut ayah...

    Tapi mIkhail umur 7 bulan dah boleh sebut mak.kalau ayah dia sebut Aahh..

    sampaikan Maisara pun gedik nak panggil akak ni mak..hahah

    ReplyDelete
  14. btul tu rara, dulu awliya pndai sebut mama dulu..ms tu belum setahun lg..bila dah sethn ni, dah pandai sebut ayah la...sgt jelas. xde pelat2 pun...syok je kan bila anak2 dah pndai berkata2 sikit2

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com