Image and video hosting by TinyPic

28 August 2013

DILEMA suntikan MMR


harini kecoh pulak kat FB pasal pic atas ni.
before ni mmg dh banyak dgr pasal MMR ni.
adoiii membuatkan aku pening lg.kalau dulu aku
mmg xnk amik tau langsung pasal segala mak bapak
suntik or vaksin.TAPI now aku dh ada anak.
aku kena amik tau.kena search sebaik mungkin!

MMR stand for MEASLES(CAMPAK)/MUMPS(BEGUK)/RUBELLA
kalau x amik MMR means kalau anak kita kena demam campak,
n beguk.kena lah cure sendiri eh?
then kalo doc tgk record kita x amik suntikan tu apa akan jd?

aku nk tanya,kalau x amik MMR ni?
apa effect nya kat anak kita?
kalo amik apa effectnya?
mmg lah MMR ni salah satu vaksin dr telur.
so kalo baby alah telur,mmg akan dpt Ezema lepas tu kan?
* betulkan kalau aku salah.
tapi tu lah sebabnya kita kena buat test telur dulu kat anak kn?
tgk anak allergic ke tidak kn?
betul x?

andai kata kalau anak kita tak allergic telur.
and kalau kita tak amik vaksin ni apa akan jd?

ahhhhh banyaknya soalan aku.
makin canggih teknologi,makin banyak Q&A kan!

aku x buat lg test telur kat princess.
but so far lah,princess kalau mkn apa apa yg berasaskan telur,
badan dye ok.xde pon naik merah ke apa.
aku bukan anti dan bukan pro vaksin.
aku neutral.
tapi bila ada org gasak gasak.
tergugat jugak kan.

aku cuba tenangkan fikiran.
make it easy~

aku amik Vaksin Pneumococcal untuk anak aku,
untuk elak sakit,elak bahaya,
dan MMR jugak mungkin penting kan.
kalau x kenapa Gov kita wajibkan amik ni.
myb ada sorg dua baby yg unlucky sbb lepas cucukMMR
trus dpt Ezema,dan ada je baby yg OK JE lepas cucuk MMR kankan?
ahhhhhh pening lg!

so balik ni.aku kena start buat test telur kat princess.
xkira! balik ni rebus telur!
telur telur!

huaaaaaaaaaaaaaaaaaa~

korg amik x suntikan MMR ni? ok x anak korg?!

*kalau xok kenapa kerajaan bg suntikan tu?
*kalau x elok kenapa x sume org boikot?
*kalau kalau kalau~

ibuu sayang princess.ibuu nk berikan yg terbaik!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25 comments:

  1. jangan risau..insyaAllah takde pape..doa banyak2..doa ibu makbulkan..anez memula pun takut2 gak..tapi bile pikir2 kalau jadi pape takut menyesal pulak..anez doa dan tawakkal jer pada Allah..alhamdulillah hannah dah mmr..setakat ni alhamdulillah sihat walafiat..

    ReplyDelete
  2. airiell amek suma suntikan dr lahir tmasuk pneumocoocal..dan dia ok j smpai skg..

    ReplyDelete
  3. blm amik lg suntikan ni utk yaya.hmmm... perlu ke ekk?

    ReplyDelete
  4. setakat ni menu Mikhail semiggu ada dua kali makan telur..okla..tak de alah apa2..akak dah setuju nak ambik suntikan tu nanti.dah buat temujanji pun..

    Akak pun sebelum ni ada rasa was2 jugak dengan vaksin ni macam kata nurse kat sini kalau takut ambik vaksin kenapa ambik ubat tak takut??kenapa masa hamil pun kita ambik suntikan ambik ubat itu ini?

    tapi tu terserah kat ibu bapa la..nurse dengan doktor ni depa pun tugas nya cuma nak kita sihat je..kita pun selama ni cuma paham dan cedok dari bahan2 bacaan je.nak lebih yakin kena tanya yang pakar la..

    yang group2 kat facebook kekonon depa tu pakar jangan percaya sangt la..depa pun bila ank sakit tak de nya setakat tengok dan usap belakang anak je..percaya la..heheh

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum rara. sheila tak tahu.. cer tanya ibu2 yang berpengalaman. takut gak nak test kalau dah sorang budak kena Ezema >____<
    *semoga princess membesar dengan sihat dan jadi anak yang solehah :)

    ReplyDelete
  6. so far Alhamdulillah si Syaza anak phat bila lepas dapat suntikan dia tak demam pun..jauh sekali alahan

    ReplyDelete
  7. aah la sis.. pelik la skrg disebabkan teknologi google kdng mother terlebih paranoid, sy pk sebijik mcm sis.sbb sy pn bru baca dr fb td n nmpk sis komen.yela klu bhy knp gov xhlng sebalikkn diberi lg.. klu mcm tu xpyh jumpa doktr just google je klu tau sume2 kan.. sy ada tnya snior d tmpat keje dia ckp isu ni lama dlu pn da timbul tp xseserius skrg. tp sehingga kini rekod cucuk vaksin ni masih xambil dlm perubatan rekod sek kan.. tepuk dada tnya selera

    ReplyDelete
  8. Semakin canggih n semakin banyak vaksin, semakin banyak juga persoalan yang akan buat kita confuse. Tak pasal jadi takut. Takut kita silap. HuUuuuu.

    Kite amik semua suntikan untuk Arissa. N Alhamdulillah sehingga sekarang Arissa tak allergy telur. Mak tok dia selang 2 hari bagi breakfast half boil egg. Hohoho.

    ReplyDelete
  9. iman ambil suntikan hingga usia 6bulan. MMR erna x bg pd iman lagi. pnumacol pun x amik. kita ibu, pasti mahukan yang terbaik untuk anak kita. semoga allah lindungi anak kita. alhamdulillah..iman pun tidak ada alahan pada telur setakat ini. syukur

    ReplyDelete
  10. InshaAllah sis..yg pntg kita usaha nk bg yg terbaik..doakan xde apa2..jgn pikir sgt tu yg buat sis byk prsoalan tu..lps usHa kita tawakallah..

    ReplyDelete
  11. err, sis, yg isu vaksin ni rasa pernah ada satu entry dalam blog dr halina.. tapi xsure merujuk kepada vaksin MMR atau secara overall.. kawan dia sorang paed yang xplain briefly.. ce tgk.. :)

    ReplyDelete
  12. yg belom ada anak pon dah pening banyak pulak nak suntik menyuntik ni..huhu

    ReplyDelete
  13. rara, xpyh approved pun takpe comment ni..lupa nak bg link psal vaccination tu td.. taktau la kot2 rara dah penah baca kan.. hope membantu... ni link dia http://barelysupermommy.com/2013/07/11/vaccinations/...

    ReplyDelete
  14. sy pun bukan pro/anti vaksin. tapi sy amek semua vaksin yang ada dalam buku checkup tu.. termasuk extra vaksin. huhu.. pernah terfikir taknak vaksin sebab 'terlebih' baca sana sini, bila cakap kat suami,suami cakap.. kalau jadi apa-apa camne? vaksin jela. sekurangnya kita dah buat yang terbaik, kita dah mencegah.. so tawakal jela.. alhamdulilah.. my doter takde jadi apa-apa lepas amek mmr. :)


    tapi atas ni pendapat kitorag suami isteri jela. kalau rara taknak amek mmr tu, terpulang lah.. :") ibu tahu yang terbaik untuk anak mereka kan? :)


    ohye, satu lagi sy tak buat pun test telur tu.. huhu my bad. nasib takde alergikk.. tapi mungkin jugak sebelum tu dah bagi makan roti ke apa semua tu.. yang ada unsur telur.. hee..

    ReplyDelete
  15. rara... kak farah rahim yg post pic ni anak dia mmg effect teruk lepas amik MMR, pastu dia bawak balik ke klinik tu tp doc tanak responsible.. thats why dia educate orang pasal insert vaccine n mmr.lagi pun kes ni dah lama sangat... mimi tu pun dah besar..

    well rara, u tayah ikut orang.follow ur heart n instinct. u are her mother, u know ur baby well..

    thats all i can say

    ReplyDelete
  16. Confuse jugak. Payah.
    semoga dgn ilmu bak setitis air d lautan ni. Kita mmpu buat yg paling baik utk anak2 kita.

    ReplyDelete
  17. insyallah takde apa rara.. anak akak dah 2 orang amik vaksin ni, alhamdulillah takde apa2.. yg penting kita doa utk keselamatan anak kita..

    ReplyDelete
  18. Anak saya amk MMR ni masa umur dia melebihi 12 bulan.....kalau xsilap masa setahun 6 bulan....sebab ada terbaca badan baby hanya blh terima MMR selepas +-15 bulan (tak berapa ingat umur yang tepat sebab dah lama baca artikel tu),,,tapi KKM tetaapkan perlu disuntik ketika 12 bulan....wallahuallam

    ReplyDelete
  19. anak pertama saya selepas amik MMR badan dia kuar bijik-bijik merah satu badan, sedangkan dia makan telur ok je. untuk anak kedua saya ni saya rasa taknak amik sebab dia dah memang ada ekzema, lepas cucuk nanti ntah macam mana lah.

    ReplyDelete
  20. In sha Allah..jumaat ni akan bwk my princess ambik injection mmr ni.ambik dkt hospital sbb dia alergik dgn telur.muga baik2 sahaja..takot jugak..apepun kita cume nk yg tbaik utk anak2.. semuga maryam insyirah puteri kesayanganku akan sentiasa dlindungi Allah. Amin

    ReplyDelete
  21. In sha Allah..jumaat ni bwk my princess maryam insyirah ke hosp utk ambik injection mmr ni..kne ambik dkt hosp sbb dia alergik telur..hmm mmg dia ade mild eczema...hopfuli evrthg gona b juz fine..kita cume nk yg tbaik utk anak2 kan..
    anak 1st mmg ambik semua injection. Alhamdulillah xde pape..yg 2nd ni ingt xnk amik mmr ni sbb alergik.telur tp takot plak kendian hari..ape pun kita isaha yg tbaik..then only btawakal dan bdoa kan!! Doakan maryam insyirah baik2 sahaja ye!! Tq

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com