29 August 2013

ikut HATI MATI,ikut RASA,BINASA~

aku nak tanya korg~
seawal umur berapa korg ajar anak korg?
i mean ajar cara duduk,cara makan dgn betul.
cara beradap,cr bersopan,cara berbaik dgn kawan kawan.
ke korg jenis makpak yg~ tgk anak buat salah,
senyum jeee~ pas tu cakap,alaaa budak lagiii,mana tau apa apa~
nanti dh besar dorg belajar lah tu~
eh? korg cm tu ke?

aku?
dulu mak aku garang,
aku hanya ada papa tempat aku mengadu apa apa.
aku ingat lg dulu masa papa aku antar aku g sek,
papa aku ada tanya " kenapa mak smlm? "
" ntah mak tu,asek nak marah,nk pukul bla bla bla~ "
kat papa aku aku mengadu,
pernah dulu masa aku kecik,
mak aku marah kami,
pas tu tinggal kami dlm gelap kat ruang tamu,
mak aku masuk bilik dgn adik kembar aku,
masa tu mana lah pandai nk g capai suis bukak lampu sendiri,
masa tu aku ngan adik aku duduk lah depan pintu bilik mak,
dlm gelap gelap.berpeluk,sampai papa balik,
kelam kabut g kat papa,peluk papa.

TAPI!
itu cara mak aku didik kami jd manusia~
zaman skrg? ko jgn harap nk buat cm tu,
kalo ko buat cm tu,pandai lah anak ko g picit lampu,
bukak lampu bukak tv sendiri,ko kua bilik tgk tgk anak
ko sedap sedap tgh makan kopok goyang kaki tgk tv.
hahahahaha~

pada aku,
( aku bukan lah terror,aku mencuba )
aku nk ajar Princess ( sebaik mungkin ) beradap dr awal yg mungkin.
skrg princess suka kuis kuis barang dgn kaki,
aku akan angkat kaki dye dan cakap,
" jangan guna kaki princess,xelok taw "
even dye x paham,lama lama dye akan paham,
akan terapkan dlm kepala dye dan akan membawak ke tua~
InsyaAllah~ Amin.

dan princess suka campak barang,
aku selalu ckp,
" princess jangan campak,bagi nenek bg nenek "
dulu dye campak,now dh pandai bg elok elok.
improvement~

walaupon kdg kdg aku x sbr,
tp aku motivate diri aku,sabar,anak aku kena belajar~
banyak benda yg dye kena belajar,
sama mcm aku.aku kena belajar jd penyabar.

kalau masuk bilik,
princess WAJIB akan pergi ke almari makeup dan amik sume brg atas tu.
campak ke bawah~ aku xleh nk marah,learning  process katanya~
tapi aku cuba,aku simpan benda yg boleh pecah,
boleh bahaya kan dye tempat lain.
yg lain bg je dye main,dan kalau x betul,aku akan ckp
" princess NO " " princess dont "
so far dye mcm baru nk paham~
No maksudnya ibuu x bg,ibuu marah.
lama lama akan faham.
InsyaAllah.

aku sengaja letakkan mainan n patung dye kat satu sudut dlm bilik.
so bila dye amik or punggah barang tu,aku akan ajar nama barang tu.
bg dye pegang.smlm masa aku lipat kain,
dye punggah patung dye,
dye amik ayam,dan ckp ckp ngan ayam tu.
then aku ckp kat dye,
" ini chicken " " kokkk kokk kokkkk "
banyak kali aku ulang,then dye pun ikut " kenn kennn chhiii keennn "
pas tu buat bunyi " kokkkkk kokkkk " hahaha kelakar,
rasa nk hug dye.tapi dye kejap je,
tak lama,lepas tu cr benda lain untuk main.

andai kata satu hari nanti princess dh ada gigi,
dan suka mengigit,
aku akan cuba ckp kat dye,
" princess,jgn gigit,sakit,kesiannnn~ "
maybe! dye akan paham,
dan kita BUKAN harus bangga bila anak kita berjaga gigit org lain.
dan ckp " alaaa dia mmg,kalau marah or org kacau,dye akan trus gigit org tu "
then? kalau dh mcm tu.kena biar jelah eh?
xyah nk betulkan anak ko?
then sampai bila anak ko akan trus buat mcm tu?
aku xkena lg situasi cm ni.
tapi tak boleh ke kita trus trus ajar anak kita.
apa yg betul apa yg x?

harus kah kita diam je kalau anak kita buat salah.
@ kita akan rasa apa yg anak kita buat tu x salah?

hmmm susah nk ckp kan,
cara didikan mak mak ni lain lain,
ada yg terlampau manjakan anak,
ada yg terlampau limpah kan anak dgn kemewahan.
duet tu lambang kasih sayang ke?
kalau kita x marah anak kita,bg sume yg anak kita nak.
pakai kan anak kita baju mahal mahal,tu ke tanda kita syg anak kita?

kalau kita didik,marah,cubit sikit anak kita tu tanda kita x syg ke?
dulu mak aku ada pukul kami,kerap pukul kami,
tapi dye still sayang kami.kami hidup.
jadi manusia~

anak~ kain putih~ kita yg mencorakkan dia kan.
betul x?

aku harap aku boleh didik princess dgn betul.
bia lah apa org nak kata.bia org kata aku poyo~
bia org kata aku kolot~
bia org kata " ala budak besar ni pon nk marah,
nak cakap.nk bebel "
bia~ bia anak aku muak dan lali dgr suara aku.
bia aku ajar dia.biar biar~
*nangis

aku nk kan anak aku jd org yg hormat org tua,
bia umur dye baru setahun lebih pon.
bia~ bia dia selalu hormat rakan sebaya~
*sebak aku memikirkan hal anak anak~

ntah lah.emo sikit harini.
bila fikir pasal anak mmg emo~

aku takut dgn keadaan skrg.
mcm mcm jadi.kanak kanak terlebih pandai.
kalau buat benda salah,mak pak bukan nk marah.
just senyum.senyum.senyum~
mcm tu ke?

g umah org,nmpk anak panjat panjat sofa umah org,
senyummm~ xmarah pon.kalau kami dulu adik beradik.
g rumah org paling takut,xberani nk lasak lasak.
apatah lg nk lenyak lenyak sofa org,mampus kena cubit dlm kete
waktu balik kang~ tapi skrg budak budak,
g umah org,trus buka peti,amik coklat dlm peti rumah org.
ppfftttt~ apekahhhhh~

mungkin itu jugak akan terjadi pada princess.
tu kegemaran budak budak kan.tapi insyaAllah,
insyaAllah aku akan ajar dye.aku akan cuba yg terbaik!
fighting~

p/s : maaf kalau ada yg terasa dgn entry ni.
entry ni untuk diri aku sendiri.mohon jgn terasa.
ampun siap siap~

moga awak jd anak yg baik ye princess~

19 comments:

Nurzakiah Hanum said...

tomei2

Nursaila Norman said...

btl cara rara tu..saila setuju sgt.. :) mana boleh biar je anak blajar sendiri..xsemua dia mampu belajar sendiri..ibu bapa kena bantu jugak :)

mychessypie said...

ini tips tuk tidak mengigit susulan blog kita ke?? hahahahahah.. nice topic.. :)

Aeen said...

tang ade gigi tu ain ade pengalaman...kalau ain sendiri nampak raees nk gigit ok lagi la tegur elok2..tp ade sekali tu tanpa sedar dia gigit bahu ain..tekejut ain terus jerit sakit la!!! pas tu raees terdiam...tengok je muka ain..time tu rasa bersalah sgt..cian...kene marah ngn mama..lps tu baru ain ckp..jgn gigit bahu mama..sakit la sayang...baru la dia lentok kepala dia kat ain...mungkin dia paham...
budak2 ni nk ajar biar dengan cara baik kan...kasar sgt pun xboleh gak..

fifi said...

I sukaaaa sangat entri ni.ni entri paling best ever.meh nak peluk u ketat2.thanks ra...

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Btl dear..nk didik anak beradab nie bukan mudah.. mmg memerlukan kesabaran yg tinggi.. emosi kena pndai control jugak.. farah pun tgh try sebaik mungkin nak ajar Emir beradab..harap2 berkesan la.. thanks 4 sharing this.. ;)

saya tak tipu....nina the mummy n the boys said...

u r doing the right thing...sape lagi nak ajar anak kalau bukan kita ibunye...btw ce baca entry kak nina,thn 2012 bln mac,no 7,NAKAL 4 ur ref..hahaha..mcm bagus!!!buekk.

Puan Mell said...

dari kecik la kena ajar kann... mane leh budok blajo sendiri.. huhu

!k@ said...

Rara..betul tu..jgn biar semua..kita kena guide...tp ika ngan husband amalkan berkeras ngan ammar..dia ckp umur anak kita kena ajar dengan lembut,jgn pukul2...budak2 ni senang absorb ape yg kita ajar...insyallah dia akan dengar ckp...hehe...

Sheila Salim said...

Assalamualaikum rara, sheila setuju sangat. kalau sheila lah, akan buat seperti apa yang rara ajar princess skrg. sheila doakan princess membesar dengan sihat dan jadi anak yang solehah :)

Cik Puan Rara said...

@mychessypie bukan =(

JunAina said...

Akak tak ada umur khas untuk didik anak-anak sebabnya setiap hari dia akan learn new things. Buat salah terus tegur tapi bukan marah tau & kena bagi tau kenapa benda tu dia tak boleh buat. Sesekali 'ter'marah jugak...ehehee...



diana said...

betul tu...
apa2 jadi kat anak kita,kita yang bertanggungjawab.orang lain entah2 tepuk tangan je nanti..jadi baik kita didik awal..

Akak memang pantang orang ajar akak cemana nak jaga anak.kita rotan marah anak ada pulak tukang bekap.."jangan la marah dia..kesian.."

soory la..akak tak pakai nasihat orang macam tu..sebab dia bukan kat tempat kita.

Chekgu Azrine said...

sisi..suka ngan entry ni..seyes..akk ada je kekawan yg anak dia buat anak orang dia biar jek..bkn nak larang atau cakap salah ke..geram jgk sbb dia buat anak akk..pastu mak pak dia blh plak senyap jek..haru betul

Cik Mun said...

moga2 princess dpt jadi anak yang baik :)

Sarah Veelara said...

setuju.i pun cara didik ank i,i mmg agak garang.well.xpela.x semestinya mak y garang tu x syg ank kan.tp berpadala kan

!k@ said...

Hehe..sorry..typo.. *xberkeras

mychessypie said...

dear.. i tahu la..bkn citer i..i saje la usik tu..u ni i melawak je la.. dont worry ok.. cite kita sebenarnya mmg tiada kaitan langsung kan... :)

mychessypie said...

actually i pun ade nk up kan citer ni..sbb baru2 ni ari ahad lepas, aniys pun hampir nak digigit..plg best mak dia diam je... mak dia kate dia geram tu.. pastu i pegang ank i kuat2 supaya xge main kt situ..sekalu anak budak tu ge gigit budak2 gurl yg lain... semua nangis... dan mak dia tetap diam... huhuhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...