21 August 2013

KALAU lah aku tak pinjam PTPTN dulu.

kes ptptn dh makin menjadi jadi.
aku mls nk ckp banyak.
korg nmpk sendiri kan.
aku bukan lah salah seorang peminjam yg ingin
ptptn dihalalkan.dimansuhkan,TIDAK sama sekali.
tapi aku cuma ingin ptptn bersifat tolak ansur.

masalah :

call susah nk angkat.

kalau dpt pon nk ckp susah,ada je petangguhan.

kalau byr xnk sikit,nk banyak trus.

kalau kita bayar ikut kemampuan,
dorg x terima,hutang akan makin banyak,
xluak pon.

tapi aku :

still byr ikut kemampuan aku.
dan sampai skrg nama aku x blacklisted lg.
( agaknya lah ) aku pon x cek.
sbb last tahun lepas aku g Australia,
ok je.xstuck pon masa buat passport.

aku ada ckp kat suami aku yg aku nk byr habis.
malas aku nk pk pasal ptptn ni.
aku nk keluar kwsp aku,
byr semua,tapi suami aku kata mcm sayang kat duet tu.
baik kita buat simpan,
byr tiap tiap bulan.
tapi tulah,masalahnya kalau byr tiap tiap bulan.
LUAK atau kurang nya pinjaman tu mcm xnmpk.

aku pon x paham kenapa.
sape yg boleh terangkan?

dan now timbul CCRIS ni pulak.
aku pening lg.
lagi pasal PT.runsing.
aku rasa aku nk jugak byr terus.
habiskan sume.
lepas tu pergi jalan lah PT,
mls aku pk dh.

dan aku pernah terpk.
kalau lah aku xbuat pinjaman dulu.
alangkah bagusnya~

aku bukan terdesak sgt pon dulu.
cuma masa tu senang kalau nk pinjam,
isi borang,cop cop trus lulus.
pas tu ikutkan kawan,
kawan pinjam kita pon pinjam.
aku x pk pon " kenapa kena pinjam "
" mcm mana nk byr balik "
" bebankah aku nanti "
masa tu mmg xpk sbb mungkin aku rasa seronok bila
ada duet banyak (konon) selain yg makpak bagi.
padahal duet tu buat main je.belanjabelanja.ada kawan yg bli hp baru,
ada yg beli moto baru pon ada.

tapi impact nya nampak pada masa kini.
byk masalah.gaji yg ada bukan x mampu byr,
dgn kos skrg.agak beban lah, ( kecuali kalau ptptn bg ikut kemampuan )
aku pinjam x banyak pon. 5K je.

hmmm nk menyesal x guna.
aku kena jugak telan.nt lah nk bincang balik dgn suami aku.
nk byr semua habis @ nk g PTPTN sendiri trus.
nk tanya status.hope aku x blacklisted lg sbb tahun depan
nk bercuti.AMIN.


30 comments:

S.n.Fariza said...

Betul. byr mana yg dpt byr. dr kna blacklist. smpai ketualah i kna byr. huhuhu

MizzTina said...

akak pun menyesal.. ehh, kwsp leh kuarkan eh utk byr ptptn?

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. ehh interest ada ke? sheila taktahu sebab sheila tak sambung belajar pun. betul ckp awak, masa pinjam mesti ramai student tak terfikir, mampukah nak bayar semula?

ct kektus said...

bayar terus lagi senang kot kak. tak payah runsing2 lagi. asek dok pk je kan. ;)

beta kupu said...

ohhoiii ungt lah amik loan 5k, yg kite ni dah jadi bpuluh2 ribu ni acaner...tp dgr citer xjd dorg nak blacklist kan ccris tu

Ibu Dilah said...

betul la rara.. kalau hutang PT rara tu setakat 5k baik bayar terus jer.. x yah pk2 lg nanti.. akak ni 28k tau.. rasa bayar x luak2 pun amount tu.. nyesal dulu nak apply JPA jer.. nak bayar terus abis mmg x mampu la...

Cik Kamoo said...

rara baik la buat personal loan settle semua ptptn tu. senang. hati pun tak sakit.


settlekan loan ngan bank lagi senang rasanya drp ptptn nie.

Chekgu Azrine said...

macam akk PTPTN melalui LHDN buat sndiri dengan pihak sekolah pemotongan gaji sis..nak tak nak..kena jgk potong gaji..huhu

Puan Mell said...

bayar habis kot sng.. xyh pk2 lg..
teringt kata2 kawan dulu.
'aku.. keluaq je pintu gak U. tggung hutang. '

kite xsmbung blaja pun. harap pengalaman jer. hehehe.

nurul said...

@Cik Kamoo selagi boleh jangan buat loan bank utk bayar ptptn. bank lagi giler kutip hutang. lambat bayar je bulan tu surat dah datang. lambat bayar 2-3 bulan surat lawyer pulak datang. interest bank lagi tinggi. selagi boleh hidup ni jgn nak banyak hutang.

~ Huda Qamar~ said...

kalau 5k better bayar sekaligus. bayar sebelum 30/9/2013 akan dapat diskaun 20% kan. poket kempis pun dalam masa terdekat je. lepas tu tak pening kepala dah. bayar bulan2 tu rasa macam tak gerak je dgn interest lagi.

Nurzakiah Hanum said...

bayar la kalau dah pinjam

dear xila said...

alahhh mcm mana anak muda nak buat loan...kesian la sales exec!! hehehe wua cane nak bayar 20k kiteeee

Ratu Hatiku said...

Yang penting bayar jerk inshaa Allah semuanya ok.. :)

Suria Lekatlekitgurl said...

adik akak bayar abis terus dapat diskaun dia kata. malas nak pk dah.. tapi pasal CCRIS tu katanya tak jadi di teruskan

hanizan said...

hani buat loan mara...dah la xde interest, siap kena byar hanya 20% je..alhamdulillah. patutnya ptptn membantu bukan membebankan. xdpat pengurangan pun xper, janji xde interest pun ok kan...

shaFazie said...

samalah dgn azie..tak setel2 lagi..

ieda immi said...

macam2 kisah ptptn dlm status FB ..
siann lak ..
mana yg susah tuu
kuar2 nak tanggung mak dan adik2 tuu canner lak .. sedih lak

ZazaMyMoon said...

mmg pening.. Zaza pun kurang paham skrg ni..

Wak Gelas™ said...

ammvoii mak nak cuti2 obersi tuu..,eHHee

Umi Qi said...

Rara...nanti umi Qi up entry esok pasai ptptn...mcm mana umi Qi leh bayar lump sump lepas kerja 3 thn sahaja...gaji pun x semeriah mana pun...tp kena plan langkah penjimatan dari awal...tggu eh...esok :)

SweetLikeWhat said...

aah la ra..mmg tak luak..cmne ekk..duhhh..

Munnafendy said...

munn dlu pnjam dlm 2500 je sblm dpt biasiswa jpa. pastu masa start keja byr bulan2 gak..byr kt cimb. tup2 pg cek sesen pn tak masuk rekod! geram hazabedah. resit tak pnh simpan, my bad. smp skrg mls nk byr dh.still bengang. dh jadi 3k dh pn.

Fifi Nadhrah said...

fifi pon ade buat loan ptptn.. rase macam terbeban.. tapi nak buat cemane.. da pinjam bayar jela..

bayar sikit2 je.. mane nak luak.. charge tinggi..

J.Syazwana said...

aah la kak rara kalau setakat 5k better lump sum terus. after diskaun 20% baru 4k. dah jimat 1k. kalau bayar bulan2 makin lama interest makin tinggi macam x luak pon. kakak kite pon baru je habeskan bayar ptptn lump sum. senang hati. bf kite pon pinjam 5k jugak. terus bayar lump sum. huhu. akak kite cakap once kene blacklist kene lump sum baru clear nama.

Khai♥Rin : anies said...

setau sy yg blacklist tu sbb mmg x byr langsung walaupun da keje 10 thn...kalu kita byr wpn sikit, insya allah x kena blacklist

CAHAYA MATA said...

nak tunggu entry Umi Qi tu..hehehee..nak tahu jugak kaedahnya.. :)

kamu pinjam RM5k je elok la bayar penuh.. bincang elok2 dgn suami ekk.. akak ni pinjam RM10k..pun kalau boleh nk bayar penuh je senang..balik ni nk bincang dgn pakcik, kot dia boleh bagi "pinjam" 10k...kihhh kihh kihhh..

err..bila nk gi PTPTN tu..?nak ikut...ngeeee.. :)

Nursaila Norman said...

kalau nak kita byr ikut jadual,gaji pun kena la sama taraf degree/diploma etc..takat gaji rm2800 still xcukup lagi2 duduk kl..boleh la nk byr tp xde la ikut jadual..saila byr ikut kemampuan..ada lebih byr lebih..so far xde la kena blacklist..byr je guna online..dia akan terima jgk wpun rm10 :) gov kena check jgk..wpun bekerja,tgk gaji tu cukup x utk byr ptptn lps byr semua bil2 dan tangungan..

HanNis SaNia said...

bayar tolak gaji ke bank in? sebab kalau dari penolakkan gaji kan dia da kasi detail tempoh smpai bila kita harus mmbayar? mcm sy , tempoh 5 tahun dah settle semua utk byr balik pinjaman melalui tolak gaji. maknanya ptptn kasi date yg sekian sekian kita da habis bayar. buat ujrah aritu so dalam rm57.90 je sbln tolak gaji bayar pada ptptn. dorang yang arrange bape kita kene bayar sbln/ nk senang pegi PTPTN kl sentral jew. senang

Myra Jay said...

Sama la macam MJ bayar ikut kemampuan, tapi masalahnya macam tak luak pun hutang..huhuu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...