11 September 2013

kenapa KITA VAKSIN anak?

( lagi sekali,aku bukan anti-vaksin @ pro-vaksin )

benda ni banyak pro n cont.
aku pun bukan bijak pandai~
tapi aku ada mengikuti perkembangan
kesihatan anak anak.penyakit mcm mcm,
kan?!

aku baru lepas vaksin princess dgn pneumococcal dulu.
aku xmenyesal pon.sbb lepas cucuk tu.seyes princess jarang demam
selsema batuk.kalau ada pon just sehari.esoknya ok dh.
Alhamdulillah.dan sepanjang aku jap princess,
xpernah pulak dye demam or sawan or apa apa.
Alhamdulillah.tq Allah~

baru baru ni pon aku redha dan tawakal cucuk MMR kat princess.
aku ada utarkan persoalan ni dulu dlm blog aku.
tapi aku memilih utk jab anak aku utk tidak menyesal kemudian hari.
Alhamdulillah,lepas 12 jam,lepas 24 jam,lepas 48jam,
princess ok.sihat~
ibuu doakan awak sihat selalu anak~

tapi harini lg skali aku didedahkan pasal vaksin.
lepas baca entry yg geng gojes post.
dan piya bagitau,aku mula disuntik sikit sikit rasa
bersalah sbb masukkan semua vaksin tu dlm badan anak aku.
mula lah rasa mcm satu perasaan timbul.
aku xtau kenapa.

aku nk anak aku sihat,nk anak aku kuat dan x senang 
kena jangkitan penyakit.tapi dlm masa yg sama,
ubat ubat vaksin vaksin tu masuk dlm badan anak aku,
tanpa aku tau apa kah benda tu.apa nama ubat tu.

aku mmg pegi sana monthly,
just tadah je peha anak aku.
dan kalau ada pape jadi.mmg aku xtau
nk buat apa.itu lah aku!

dan.

aku mula belajar pasal vaksin vaksin ni dgn geng gojes,
baru aku tau apa benda vaksin yg anak aku amik,
apa nama dye,apa kandungan dye.tapi mcm aku ckp td
Alhamdulillah xde pape jd kat princess.

bg aku,kita di zaman teknologi ni,
kena jugak amik tau apa yg kita amik utk anak kita.
dan kalau jd pape nt kita kena tau nk buat apa.
ikut arusss yg baik tu.bg aku vaksin anak tu boleh~
tapi KENA tau kandungan,dan mcm syim n piya nasihat kan aku,
amik botol vaksin tu lepas vaksin anak.
amik tarikh segala bapak num siri,IF apa apa jd,
boleh refer doc balik sume benda tu.

NAIF nya aku.
banyak benda yg aku x tau.
haih~ banyak benda lain yg aku lebih beratkan,
sedangkan ada benda lain yg lagi penting.
aku bukan doc,aku bukan pakar,
tapi xsalah belajar pelan pelan kan.

kalau tanya aku AEFI tu apa segala.
mati aku xtau,lepas baca pengalaman org baru tau.
maknanya ada jugak manfaat jd blogger ni.
ada ilmu yg kita belajar.

dan walaupon aku bukan anti vaksin.
aku baru je suruh piya add aku dlm group OHUB.
mana tau nanti anak num 2 3 4 ke aku akan belajar sesuatu.
aku boleh manfaat kan sesuatu dlm bacaan aku.

dan lepas baca entry NI.aku disuntik 1 lagik kesedaran.
dan aku selalu fikir,kalau jd kat aku.apa pulak aku nk buat.
nk adu apa.nk mengadu kan sape.ohhhhhh tidakkk~ takutnya.

dan kenapa kita biasa main tadah je peha anak kita kat KK?
sebabnya kita dh terbiasa.lepas bersalin,misi dtg umah,
cek anak.kuning,cucuk lg.pas tu sebulan, 3 bulan, 6 bulan, 12 bulan,
cucuk cucuk cucuk.semua cucuk.dh jd rutin.
berpuluh tahun mcm tu.mak pak akan halfday bawak anak g cucuk.
opah atok bawak cucu g cucuk.tapi kita tak tau pon dorg cucuk apa kan?
huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~ nangis!

dan aku boleh kerat jari lah jugak kalau nk kata
nurse yg cucuk anak kita tu pon kdg kdg x tau apa yg dye cucuk.
kalau tanya pon belum tentu dye boleh jawap.

mcm pengalaman aku tanya misi pasal MMR tu.
dye cuma ckp, " doc kata sume budak kena amik cucuk ni,
xde effect pape "

dlm hati aku gelak je.sbb aku dh tau.mmg dorg tak tau apa.
dorg tak ckp pon pasal test telur ke hape.TAK TAU!
dan nasib aku dh buat test kat princess,sofar ok.
Alhamdulillah.

masa nurse nk suntik princess pon,
aku mls nk tanya or mintak botol vaksin tu.
sbb aku mls nk banyak soal ngan misi yg TAK TAU APA tu!
aku redha je.serah je peha anak aku.
dlm hati aku ckp " kalau lah aku x suntik anak,mst princess x nangis "
tapi x boleh~ aku redha je skali lg.

dan lepas ni.kalau ada anak lg.aku mungkin kena tanya lebih skit
kat misi tu ( kalau ada kekuatan nk tanya )

susah kan bila kita dh imun dgn 1 1 benda tu.
cucuk anak dh jd mcm wajib bg kita.
hulur je peha anak utk dicucuk.

hmm lepas ni kalau nk cucuk anak.
better amik tau apa benda yg kita nk cucuk tu.
tanya doc,tanya nurse.jgn berat mulut mcm aku.
jgn jd mcm aku~ amik tau.sila amik taw~

tapi dlm masa yg sama,tawakal lah kan.
kita tau apa yg terbaik utk anak kita.

now aku otw nk tolak segala ubat ubatan utk princess.
aku nk buat cara natural.nk guna homeopati maybe.
tapi aku dh beli scoot emultion kat princess.
tu xpe kot kan? hehehe.adoi~ satu hal lg aku ni!

korg kalau nk sharing apa apa bgtau lah eh.
aku sedia mendengar.
bye~



8 comments:

Suria Lekatlekitgurl said...

lala amik semua vaksin yg KK bagi tu. setahun akak bg dia scoot emulsion sampai sekarang still amik setiap hari 15ml scoot emulsion utk antibodi dia. Alhamdulillah.. susah sgt lala nak sakit @ demam. dah dekat setahun. Lala pun memang dari lahir tu tak selalu sakit.. bawah setahun tu ada la jugak demam, selsema batuk tp x kerap. jarang2 la. tp lepas setahun.. smpai sekarang Alhamdulillah dia sentiasa sihat. Mungkin Allah tahu tahap kemampuan kami jadi Allah duga kami mengikut kemampuan kami je. Alhamdulillah dapat besarkan lala Allah tak duga sangat dengan sakit. Akak syukur sangat walau hidup kami tak kaya tp Allah kurniakan anak yg sihat

missayu said...

as like kat fb tadi,kita tawakal je...insyaallah,anak2 kita sihat.ayu dah buang semua ubat-ubatan Nia,tapi supplement bg ayu xsalah..untuk bina imun diorg perlukan khasiat jgk..yg penting MAKAN.tu yg paling kene jaga...

Zee Suhaini said...

wah panjangnya..
zee ada gak dengar pasal vaksin ni..memang cam rara la..gi tadah jer peha anak tetiap bulan..xtau ape benda cucuk..skrg baru tau rupanya ada kebaikan dan keburukan..ada isu..
anak lepas2 nih nak kena alert dah..mintak jauh la dari benda buruk kan..
tengs for sharing..ada gak info baru..

Umi Qi said...

Umi Qi amik...pk utk kesihatan anak masa depan...natural remedy pun bagus rara..cubalah...mothers knows what the best for their child...go rara go !

dalila said...

ade baik buruk vaksin ni..sy tau pun lps amik MMR kt baby. rs bersalah sgt..nasib xde pape..1thn setgh aritu xde amik vaksin dh..yg penting kandungan dlm vaksin tu kite kene tau..kene ada ilmu..sbb tu ade kes someone yg terlibat dlm wat vaksin ni xamik vaksin utk anak..sbb die tau kandungannya. sy pun masih mengaut ilmu psl vaksin ni..sama2 la kite belajar, selidik n tau asal usul vaksin ni.harap ia xmemudaratkan kesihatan dan perkembangan anak.jom ke blog kwn sy, dia slalu share psl vaksin ni

http://zairidanfifi.blogspot.com/

Asyifa Mustaffa said...

setakat ni...alhamdulillah sngt...msuk anak ke 4 ni...mmg ambik jap...tp so far x de apa...insyallah...selagi anak bf..tawakal aje la...

D Yatie said...

Bg sy sumer ad pro con. Sy mg amik jab utk arissa which is actlly I've zero knowledge ttg tak vaksin nih. Yg sy tau homeopathy is an alternative if anak tak sembuh dgn ubat doc. Ha gittew. Naif! Yes me too. Huuu. Btw, semua org nak yg tbaik utk anak. There's no right or wrong.

Nasibahzulkifli said...

Salam kak rara.sekadar sharing.join la grup remedi nutrisi alami msia kat fb.banyak ajar natural remedies and natural ways utk rawat sakit anak.dari demam selsema batuk sakit kulit eczema tonsil macam2 ada.Grup tu tak galakkan penggunaan ubat hosp yg ada drugs,steroid etc, tp sgt galakkan remedy alami n homopati.insyaAllah byk ilmu yg baik kita boleh blaja.cuma bila masuk group tu kena baca pinned post dia dulu,sbb ada byk rules.hehe..
Btw salam kenal.saya nasibah,silent reader je selama ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...