19 September 2013

Princess Birthday : Candy Buffet



layakkah untuk dipanggil candy buffet cenggini?
carca marba.yg penting kaler pink purple ada disitu~
kikiki~

aku mmg dh plan nk buat candy buffet utk princess.
sbb aku dh tanya kat luar kalau tempah sume around rm350.
fuhhh berpeluh ketiak nanti kalau nk byr,
bukan kedekut.tapi mcm x berbaloi,sbb coklat n gula gula
yg dye gunakan boleh dpt murah.
yg mahal tu myb sbb bekas,
tagging tagging n banner dye yg kemas
and ada tema nya tersendiri.

aku google mcm mcm pattern candy buffet kat blog
omputih nun! lawa lawa dorg punya,sume DIY,
so aku yg mmg suka DIY ni boleh lah buat sendiri.
hehehe.aku mmg suka keje keje cm ni.
haih bila lah nk bukak bisness candy buffet sendiri ni eh.
*eh tetiba~ 

segala tagging tangging aku dh design awal awal.
dh print n potong siap siap.awal x awal lah.
dlm 2 minggu sblm party.hehe.
ok lah.guna je apa yg ada.janji menjadik candy buffet aku.
hehehe.


banner Princess is One kat belakang tu pon aku buat gak.
sedondon dgn tagging coklat yg lain.
aku kalo x nk buat tema OWL.
sbb aku suka sgt owl yg comei comei tu.
cuma dh last minute,mmg xde masa nk olw owl
segala.haha.lepas ni ingat.nk buat tema.kena
prepared awal awal yek!




korg bayangkan lah aku just sedia kan banner n tagging je kt KL.
lain sume buat dlm masa 1 1/2 hari je,khamis mlm tu aku dh start
buat goodies,masukkan tali utk gantung banner,
cr balik bekas bekas utk buh coklat,
buat lg kipas utk backdrop belakang tu.
huaaaa kul 2pagi baru tido~
ngantukkkkk~

jumaat tu pulak kelam kabut kul 11am dh kua,
g kedai coklat kat pekan Ipoh,
cr marsmallow~ cr kopok sket.
lollipop,gula gula sume lah.
tapi sempat lg menyinggah kedai nasi ganja
kat masjid negara tu.fuhhh~ sedap~
nk lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii~


lepas beli coklat,
beli bahan bahan buat kek,
buat dadih jagung,
beli bekas bekas nk letak dadih,
lidi nk cucuk kek,
semua lah.haih penat.
sampai princess pon penat sgt~ xlarat dh dye
ikut ibuu~
hehe.

eh aku lupa lah nk snap pic dadih aku,
dadih aku x jadi sgt,
sbb masa masukkan susu dlm agar agar tu,
api terkuat,pas tu jd berketul ketul.
tapi sedap.ada rasa dadih si situ~ habis gak dadih aku.
hehehe.ni resepi yg aku follow.
thanks aciek anis. lepas ni buat buat lg,
hehehe~

cupcake stand aku tu comei kan.
( matik lah puji diri )
aku beli kat daiso je.
ada pulak kaler pink n purple.
mmg kena dgn tema,
aku amik 2 set.
1 set just dua tingkat.
tapi aku adjust jd kan 3 tingkat,
aku buat red velvet cupcake and letak
pick yg aku buat sendiri tu.
ada nama n pic princess,
tu sume tiru kat blog omputih tu lah.
hahaha.aku tiru idea je,lain lain sume buat sendiri.
gigih ko gunting bulat bulat tu.pas ni nk beli puncher bulat tu.
senang sket~ jeles ngan ekin~ sbb dye ada sume puncher tu.
aku pon nk jugak.tapi mahal.eh kalo korg nk buat cm ni.
kalau xde idea,leh tempah kat ekin~
ekin amik harga murah murah je.cantik taw design ekin.
nk tempah? kat sini eh ( LINK )


red velvet cupcake aku beli tepung yg segera,
cuma tambah air n minyak je.
then bakar.hahaha senang kan~
rm 8.50, dapat 30 ketul cupcake,
bekas cupcake rm 4 ada 50 pieces.
krim atas tu aku beli rm4,ngam ngam utk 30biji cupcake.
hehehe.mudah~

coklat coklat sume aku beli x sampai rm50,
sbb aku mmg g beli kat kedai borong trus.so dpt murah.
marshmallow pon baru rm12 sekilo.
kira murah lah tu.marshmellow ngam ngam je habis.

pg sabtu tu kelam kabut jugak cucuk marsmallow,
cucuk buah.buah aku pakai epal hijau n merah.
sbb g tesco strawberri sume habis.kiwi habis.
huaaa redho jelah pakai epal.
epal mkn ngan coklat.ko mampu?!
hahaha.

meh aku nk bg tips cucuk marshmallow,
selalu kalau cucuk marshmallow mst susah kan.
kalau nk senang,korg celup lidi tu dgn minyak sikit.
bahagian atas tu.then senang lah nk cucuk~
dulu aku xtau,habis hancus marshmallow aku.
hahaha.



goodies tu aku buat 50 je.
sbb mmg x bg kat semua.
bg kat sape yg nk je.
sbb xde apa pon dlm tu.
bekas letak tisu ngan keropok je.
sbb nya brown paper tu ada banyak.
lebih masa aku kawen dulu.
AKU KAWEN DULU oke!
hahaha.so guna time ni.tp tu pon ada lebih ag.
hahaha.guna tahun depan pulak~choiii~ haha

bekas letak biskut tu dpt hadiah kawen,
mak aku keluarkan.hahaha jimat ag.
aku letak biskut dlm tu utk letak biskut.
tapi budak budak x tau yg biskut tu utk dimakan
dgn coklat.huaaa sedih~ hahaha.


cite yg ni paling tunggu tunggu kan.
pasal chocolate fountain aku kan.
hahaha.cite pasal chocolate fountain ni
ada banyak liku liku berduri.
hahaha.boleh gittew~
nk cite pon kang takut panjang lebar sgt pulak entry aku ni.
nk disingkat kan cerita.
mesin tu aku sewa lain,
coklat tu aku dpt lain.hahaha.

korg ingat x entry aku menang contest yg eida buat dulu,
aku xtau bila nk redeem hadiahnya,
so aku nk redeem utk buffday princess,
malangnya aku buat kat ipoh~
tapi mesin mmg xboleh bawak keluar KL.
so aku ckp kat eida,xpelah eida,
eida bg coklat je pon ok lah.
coklat 2kg oke~
mesin tu xpelah.xde rezki kot.
hehehe.
tapi eida matik matik xnk,
xnk bg coklat saje.last last eida decide,
nk bg duet kat aku.maluuu kot~
aku xnk,tapi eida tetap nk bg sebab dye kata aku dh menang.
mst dpt hadiah~ so berjumpa lah kami,
eida bg coklat n duet~ sebagai ganti mesin yg aku xdpt tu.
huaaaa eida sgt baik~ sgt sgt oke~ moga eida selalu di
murahkan rezeki ye~

kalo korg nk tempah chocolate fouantain eida,
leh like fb dye LINK

and kalo xde mesin,cane lah nk berfountain fountain kan
coklat haku~ then mesin pulak aku sewakan kat anez.
anez ni mmg ada 1 mesin,dye beli masa buffday hannah dulu.
so lepas habis buffday hannah,
anez bg lah sewa utk sesiapa yg nk.
tapi area ipoh dan seangkatan dgnnya lah ye~
jauh jauh x boleh ye~
kalau korg nk sewa dgn anez,boleh LIKE
fb anez, LINK
anez bg sewa dgn harga yg baekkk punya.
hehe.thanks anez~ anez pon baik sgt.
sampai hantar kat rumah~ 
pasal anez nt buat story lain pulak.kikiki~


aku rasa tu lah cite pasal candy buffet aku.
aku pon rasa mcm dh panjang gila dh ni.
letih dh menaip.
nk mkn pulak.lapo dh.nt pape tanya je eh.
aku reply kat bawah =)
tq korg! bye!

29 comments:

Daddy Ziyyad said...

OK dah tu....cantik tu walaupun DIY...kena belajar step by step,dan tak la susah sangat nak buat candy buffet ni sebenarnya :)

shafika fieka said...

Allllaaaaa ruginyer xdpt attend besday princess..=)

Chekgu Azrine said...

gempakla sis..benda ni kena rajin jugakkan..akk tak berapa sangat rajinnya..hahaha

Fifi Nadhrah said...

fifi yang bace ni pon excited.. mase ufairah setahun tak buat pon besday party die.. ni mase due tahun kene buat ni.. lagi 3 bulan.. ok tak kalau nak prepare dari skrg? ke over sangat?

ok la candy buffet tu.. meriah jugak.. jimat pon jimat..

Nurzakiah Hanum said...

meriahnya

achiek anis said...

wah...namaku diseru...sama2...nnt try wat lagi amek gambo ea...heeee....

DIARI FARISHA said...

alamak! cantik sungguh walaupun DIY..nanti bolehla buat bisnes candy buffet cenggini :)

Khai♥Rin : anies said...

buat sendiri mmg puas hati...sy pon survey aritu. candy buffet mmg RM300++...da tu limited je bahannya..buat sendiri, ikut suka kan rara berapa byk nk letak..sediakan ongkos je ;-)

Mila Ahmad said...

kita baru nak tanya choclate fountain tu ida punya ke ? sebb mcm terasa2 ida punya haha...takpe coklat pun takpe janji dari ida hikhikhikhik..

Mooniqueen said...

wahhhh kreatif ye u rara... lagi jimat n puas hati buat sendiri kan..

S.n.Fariza said...

Comel princess
good idea. tq

~AmyLiana86~ said...

wah rajinnyer semua buat sendiri..bgus jugak idea2 tu..nati leh la try adam punya..hehehe

Wawa Yusoff said...

nomey...nomey la princess ni.. :)

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. cantiknya candy buffet tu! haii princess nampak manis-manis sweet gitu :)

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Cantik candy buffet..=D

Lynda Che Lah said...

sy tidak rajin seperti kamoo..okbai!

Amanda Suria said...

semua DIY...bagus la..akak ni birthday dania 25hb ni..nak buat majlis 28hb..pening nak fikir...

♥ Wina ♥ said...

waaahhh kagum tengok! rajinnye rara...mesti rasa puas kan buat dengan tangan sendiri? meriah pun meriah..janji tetamu happy

cantik la candy buffet tu...nanti leh la minta rara buatkan ngeeeee

ameris said...

utung princess.rara, buat la kt kl pulakkk

m@m@yAyA said...

Wow cntik nya candy bufet princess..
Rjin yer ra wat cc sdri..puas ati kan lau dpt bg org hasil kta sdri..

m@m@yAyA said...

Wow cntik nya candy bufet princess..
Rjin yer ra wat cc sdri..puas ati kan lau dpt bg org hasil kta sdri..

ZazaMyMoon said...

cantikknyaaa... creative sangat :)

SweetLikeWhat said...

buat sendiri red velvet????tanjat gugurl..sedap hokehhhh!!!!!

Umi Qi said...

Rara...pandai betul ber DIY...so creative...Umi Qi just buat simple2 je...nak DIY lebih2 pun x reti mana...rara cantik ar stand cup cake tuh...hebatttt majlis princess

QueeN TerataI said...

rajin! DIY jela lg senangkan.. & murah.. hehehe

Anonymous said...

nak tanya.. camne wat tagging tu? ada guna software apa2 ke? tq

Cik Puan Rara said...

@Anonymouspakai photoshop.

ieda immi said...

alahh comelll pewincesss

meriahh dan cute candy party nie dikk ;)

diana said...

hi puan rara. comel sgt candy buffet awak ni. actually memang lebih jimat kalau buat sendiri @ DIY kan.. rasanya rara ni memang boleh start biz candy buffet secara serius gitu hehe. Cuma utk biz, kena tau juga do's dan don'ts dr segi hiasan, dessert, halal premium choc utk fountain, dan di mana nak dapatkan peralatan yg affordable tp berkualiti. good luck rara

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...