Image and video hosting by TinyPic

25 September 2013

Princess Birthday : makanan dan khemah

ok,kembali ke dunia nyata,mari langsaikan hutang entry
pasal birthday princess~ lagi lama tangguh jap g,
langsung xde terus.hehehe.


masa buffday princess ritu mak aku pasang khemah.
mak bajer.hehehe.kalo ikut aku mmg xnk khemah.
tapi sambut cucu 1st punya buffday.
harus lah overr kan~ 
cantik kan scallop pink purple tu~
aku up entry ni just nk share harga khemah je.
harga khemah skrg kalau area ipoh,
skali scallop n meja kerusi rm250
mahal kan? dulu murah je.kaya lah org buat khemah.
hehehe.area umah korg bape?


khemah ni khemah biasa je.bukan yg jenis arabic ke apa.
ko gila nk tempah arabic segala.ingat kawen ke~ hehe.

ok,masuk bab makanan lak.
makanan yg ada hari tu,
main course~ Nasi Ayam,seperti yg dijanji janji kan~
hehehe.ayam mahal,tapi g tesco dpt lah yg 6.99 je.
ayam tesco besar besar.isi je semua~
bagus~ mak aku potong 16 pon boleh dpt isi banyak jugak.

Kos untuk buat nasi Ayam 100 org makan~
boleh makan sampai 120-130 org,

ayam 8ekor besar~ potong 16 : Rm120
beras 5kg,tapi mak aku tambah lg rasanya~ Rm15
cukup cukup plast nasi lemak yg besar skali tu.
( aku lupa nk snap pic makanan,sorry~ )
bahan bahan basah mcm timun,salad,daun sup tu
agak agak dlm rm50 je. ( timun mahal mak aku kata )
lain lain bahan bahan buat sup,rempah rempah,
minyak Rm30

total 215

kalau tempah kat org lain rm4.00 1kepala.
so lg berbaloi masak sendiri,cuma letih sket lah.
tapi kalau nk diikutkan,nasi ayam senang je,
goreng ayam,masak sup,masak nasi.lain sume mentah~

rm215 vs rm400

mmg jimat banyak kan~
lain lain menu mak aku buat roti jala and kuah durian,
ada kuih muih,ada bubur jagung,ada dadih,rojak buah,
pisang~ air sirap je.hehehe senang~

menu menu lain ni mak aku banjer jugak.
so xtau kos bape.tapi mak aku kata durian mak aku beli rm15 je.
cukup buat kuah durian 1 plast sederhana,
roti jala tu 2kg tepung kot.jagung mak aku dpt setongkol 50sen,
mak aku beli dlm 20tongkol kot,buah utk rojak pon murah,
and kuih kuih x tau bape rm mak aku beli.
sbb aku xsempat nk merasa sebiji kuih pon.
sadisss~

total Khemah n Makan total total dlm rm500 ada jugak lah kot.
seyes aku kata,kalau xde mak aku,maybe majlis princess takkan semeriah ni.
mak aku lah masak,mak aku lah segalanya~
tak tau nk thanks mak aku cm ne~

lepas ni korg nk buat party,
masak jugak taw.hehehe.jimat~
aku kompom pas ni harga nasi ayam pon naik.
kalo tempah utk 100 org.mau menangis bayar.hehehe.
bg yg biasa biasa mcm kita ni lah.
kalau org kaya tu apa ada hal kan~

ok,tu je kot nk cite.bye~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15 comments:

  1. pakai khemah senang..tak ganggu dalam umah..heheh..tetamu pon selesa.. :)

    ReplyDelete
  2. raees punye birthday pun x sempat nak update....mood tu belum sampai lagi...insyaAllah..minggu ni boleh la kot update...kalau x bz sgt..hehe...
    waaa..siap berkhemah birthday princess...rumah ain xleh nk pasang khemah..sebab kawasan bukit...senget je khemah nnt..heheh

    ReplyDelete
  3. salam...follow sini juga... meriahnye besday. Memang jimat sgt memasak sendiri, tapi tu ler penat yang amat.

    ReplyDelete
  4. wow cntiknya khemah princess pink purple gitew..

    betul mak2 kita nie lau psl cucu sume bole aja,akk kn cucu 1st belah akk masa aqiqah ngn besday yaya tokma byk kua duit..hihi

    ReplyDelete
  5. meriahnya sambutan buffday princess!

    ReplyDelete
  6. Lawa giler khemah party sofia....cantikkkkkkk!....rajin lah ibu rara tlg mcm2...betullah rara, bila kita jadi ibu kita akan buat apa sahaja utk anak dan cucu...mcm tuh la ibu2 lain kt luar sana....murah lah bajet rara...bajet ju lg hover melayang adeh!

    ReplyDelete
  7. cantik dear..dpt cucu pertama pulak tu yee

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum awak. murah gila buat party untuk 1st cucu! harus bergotong royong kan. bestnyaa party princess :)

    ReplyDelete
  9. heee best je rasa.. tak sabar nak ada pengalaman macam ni..hehe gatal :)

    ReplyDelete
  10. Meriahnya. Murah rwzeki ada org belanja. Hehe

    ReplyDelete
  11. As salam Safura,

    Lama tak dtg sini baca cerita si princess! Mmg cantik khemah tu...sukalah dgn color mcm tu... Happy belated birthday princess! Semoga jadi anak yg solehah & diberkati usia & rezekinya... barakallahufik... muaaahhh :*

    ReplyDelete
  12. wah aunty xdpt join la ari tu..g kl... :( hepy belated bday yer :)

    ReplyDelete
  13. mak mu hebat lah ra..tabik spring..
    kim salam mak eh..

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com