25 September 2013

Resipi gulai Kurma Ayam untuk bayi


resipi untuk 1tahun ke atas.
actually 11bulan dh boleh mkn santan sikit sikit kan?
tapi aku princess dh setahun baru bagi mkn santan.
dh bosan sup,sup sup,so rini masak kurma.
mcm biasa,share resipi ngan kawan kawan~
hehehe.

aku ada 1 soalan,
masa aku buat kurma ni,
aku pakai santan kotak.
aku beli kat speedmart.
sbb pagi pagi mana pulak aku nk perah santan,
kang mau kul 9am baru g keje kang~
cuma nk tanya,boleh ke guna santan kotak untuk anak,
aku xpakai banyak,pakai sikit je.
ada yg kata boleh je,sbb santan ni diproses,
kurang kolestrol lah apa.kesahihan xtau lah.
apa pendapat korg?

website ayambrand

ok.berbalik kepada resipi.sonang yo!

- rempah 4 sahabat ( bunga lawang,bunga cengkih,kulit kayu manis,buah pelaga )
kenapa 4sahabat~ kenapa bukan 4 sekawan? nanti aku cite.hahaha

- bawang merah ( kecik ) - belah 4
- bawang putih ( seulas ) - ketuk
- halia ( agak agak ) - potong ikut suka
- serbuk kurma
- santan

- carrot
- kentang

- ayam ( potong dadu )

cara cara :

tumis 4sahabat dgn olive oil, ( minyak korg guna lah )
masukkan bawang merah,putih,halia sampai naik bau~

masukkan air satu cawan setengah,masukkan kentang n carrot,
sbb nk bg lembut,kalo masukkan lambat,lambat lak lembut kang kan~

masukkan serbuk kurma,aku buh 1sudu lebih,sbb takut princess terkejut kang,
sbb xpernah mkn gulai kurma,bg lite lite je rasa dye,
kacau kacau sampai mendidih,
masukkan santan ( aku buh agak agak ) tgk kaler dye cantik
or ikut rasa korg~ hehe.
masa ni jangan tinggal kan santan tu.takut pecah lemak,
api pon korg buat paling slow taw~ hehe.korg mst tau kan.
kacau kacau selalu~

masukkan ayam

( masa ni boleh pulak aku sakit perut,terpaksa tawakal tinggalkan gulai,
wakakaka,nasib lepas habis projek,gulai aku ok je,sbb api mmg slow )

buh garam sikit,sikit je jgn banyak,buat ada rasa je.

tunggu sampai mendidih,sampai masak,
kuah nmpk pekat sikit~ rasa~ sedap~ tutup api~

SIAP! sonang yo!

kredit google
berbalik kepada cerita 4 sahabat td,
aku balik ipoh~
aku tanya mak aku,

" mak,mak ada x rempah 4sekawan,org nk masak sup princess ni "

mak aku bantai buat buat terkejut~

" hah 4 sekawan?! "

then aku cakap, aah lah,knp? mak xtau ke?
bunga cengkih,bunga lawang,kulit kayu manis tu,
pas tu mak aku gelak,
dye kata bukan 4 sekawan,4 sahabat lahhh~

pas tu aku gelak pulak,
apesalll pulak sahabat~ kawan je sudah lah.
dye bukan nk bersahabat sgt pon.kawan jeee~

pas tu mak aku seboleh boleh xnk,
nk jugak panggil 4 sahabat~

adoooiiii~ udah bertekak ngan mak aku pasal tu.
adik aku dh gelak gelak dh,
hahahahaha.kalau ingat balik pasal tu.
mst aku nk gelak.lawak betoi mak aku tu,
rindu pulak kat mak kan~

12 comments:

~AmyLiana86~ said...

nati blh la usha kat sini..adam baru 3 bulan lebih..orang kate 4 bulan lebih dh blh makan nestum..tp hubby kate 6 bulan baru nk bg adam makan nestum..huhu

intan said...

i tetap x intro santan utk amani walaupon org kata boleh dah, but i'm using fm instead. even amani masih bf, tp i guna fm dlm makanan dia utk ganti santan hehehe.

QueeN TerataI said...

rajin mak masak2 yer.. ;)

aisya said...

hahaha.. gaduh dengan mak sebab tu? biasalah, gaduh manja2.. hiks

ameris said...

hihihi klakar la mak rara.
akak pun slalu buat kurma utk yaya. dia pon bosan gak asyik mkn supp jer kann

kacang buncis said...

sedap jugak..jap g baby xmkn sue yg makan lebih..hehe

Nurzakiah Hanum said...

wow

ZazaMyMoon said...

proses masakan sama mcm org besar punya.. cuma ingredient less dari utk masakan org dewasa kan Rara..
pasal 4 sekawan tu mmg lawak.. hahaha
nasib baik Rara tak sebut 4kawan-kawan hehehe

Mr.Superman said...

:D kecik2 da makan santan.ahaha.smlm sy masak kurma ayam juga.

Daddy Ziyyad said...

Fakta yang ramai keliru, dan perlu diperbetulkan ialah...Santan kelapa memang TIADA kolestrol :)

Sebab kelapa ialahbuah buahan..dan buah buahan mmg takde cholesterol. CUMA, kandungan lemak tepu ( saturated fat) dlm santan kelapa tu tinggi..So, yg tak sihatnya bila makan makanan bersantan ni ialah bukan sebab cholesterol,tapi sebab content saturated fat nya,yg meninggikan risiko penyakit cardiovascular :)

MisZ FyZa said...

kalu blh elakkn penggunaan santan instant..beli original santan n perah,then bekukn..bl nk gune just cairkn aje..kat kedai pn skang ade santan yg da siap2 perah kn..

m@m@yAyA said...

hahaha lawakla ko nie ra..
4sekawan pun bole janji jd masaknya..

okla nak tryla wat sb jemu gak asikla masak menu sama jer kan..tq resipi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...