20 September 2013

Tomyam versi baby untuk Princess

assalammualaikum,
dlm kete td aku ada teringat nk tulis 1 entry best.
sampai sampai depan lif kat opis.aku dh lupa dh apa
entry yg aku nk up tu.haih~ tahap pelupa aku dh tahap gaban.
ahcaner ni johan? mcm mana nk kuat kan balik ingatan kita ni eh.
mkn kismis ke? menjadi lg ke kalau kita ikut petua tu?
badan dh tua dh~ hahaha.

harini aku nekad,nk buat jugak tomyam untuk princess.
xkira~ aku mmg dh lama nk buat.
tapi sbb xbeli bahan bahannya,so tangguhkan dulu.
isnin ritu dh g giant,beli dh suma bahan,
daun limau purut,serai,lemon segala.
tuptup selasa n rabu tu aku lambat bangun,buat
sup ayam je sudahnya~

harini xleh jd,aku nk jugak buat tomyam kat princess.
kesian anak aku.asek mkn sup ayam je.
hehehe.

aku excited buat tomyam,
hope princess mkn,sbb princess ni pelik sket.
benda benda pelik dye x mkn,
(bukan pelik sgt,cuma kalau dye xbiasa mkn lah)
mcm ritu,aku ni semangat lah buat
pasta soup kat dye,tapi adik aku kata dye xnk mkn pon.
ntah lah~ sbb xbiasa kot.dh biasa mkn nasi.
perut org melayu lah katakan.hahaha.


budak setahun dh boleh mkn banyak benda dh.
so rini aku buat tomyam,
sok sok nk buat kurma ayam lak.
aku suka mkn gulai kurma,
kurma ayam,kurma telur,hmmm sedap~

resipi tomyam ni aku ikut resipi Ros Anis,
hehe.Anis pulak amik resipi Nana~
so kami ni turun menurun lah punya resipi~
wiwiwiw.thanks kawan kawan sbb share resipi~

yang pentiing even xde paste tomyam,
tomyam ni sedap sgt.sgt rasa tomyam nya~
seyes weh.aku rasa banyak kali.bukan sbb takut masin ke apa.
tapi sbb sedap.nk bwk g opis xsampai hati lak sbb sikit.
hahahaha~ pas ni kena buat lebih.leh tapau g opis~

ooo nk resipi eh.terpanjang pulak story aku.

ni yang aku screenshot dr blog anis~
bahan bahan versi baby :

tomato : aku belah 2,amik sebelah je.
bawang merah kecik seulas : aku hiris sebelah je jugak
serai : sebatang hiris halus.tapi rasanya tumbok je kan.
daun limau purut 2 helai
limau kasturi sebiji
garam sikit jeeeeeeeeeeee~
carrot
brokoli

isi ayam dadukan~

mcm anis ckp,rebus je sume,
so aku dengan bangganya masukkan sume bahan,
hahaha senang keje,

masak sampai mendidih~
buh garam,
rasa~ hmmm sedap~
tak payah pakai paste tomyam pon sodap wei~
kalau kita nk mkn,tambah cili sket.
pasti terangkat!
boleh lah korg cuba pulak eh!
sonang yo!
kalo susah aku pon xnk buat!
kikikiki~

bye~ nk mkn jap!

15 comments:

YanaUjang said...

thanks rara..nk buat sok kompem rujuk blog rara..yeyy! ^_^

Ros Anis Rusli said...

alhamdulillah...menjadi..sedap kan..ltk cili api mesti aummm terangkat!!!! resepi trn temurun..haha...dr sifu mskn nana...hope pirncess suka...

Umi Qi said...

Go rara goooo...mmg rajin masak utk princess...sure air tgn ibu mmg best :)

Chekgu Azrine said...

Kalau org tua makan ni mau tak angkat kpala jugak ni

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

farahdila said...

temanya - mudah, cepat tapi sedap!! jadi secara automatiknya saya adalh amat tertarik utk mncuba.kebetulan aqila pun mnta masakkn tomyam haha...tq ye hehe

ameris said...

dah buat 3 ari lepas. buh bihun jd bihun tomyam. bertambah2 budak2 tu mkn...

lieyalatif said...

wow menarik tuh!! sesekali ubah selera kan...lieya gune paste tomyam putih adabi tu jek....

hepi weekend dear....have a nice weekend....

DIARI FARISHA said...

yummmy! nak jugak..bkn baby je lame xmakan, yg dh besar pnjg ni pun lame xmkn..hehe

lia said...

seyes senang sgt ni...

okeh, esok bole wat utk anak dara ku resepi ni.. tq share tau...

~AmyLiana86~ said...

wah nati blh la buat tuk adam..tp lambat lg ler..hehehehe

QueeN TerataI said...

bole la dicuba tomyam tanpa pes ni.. hehehe

Puan Mell said...

t syukrii besau sikit. cri blik resepi ni. hehe.

beta kupu said...

oo ni tomyam putih eh...aish terlio lah pulak, dah lama gak nih xpekena tomyam yam yam

SweetLikeWhat said...

dappp kan..mesti incess suke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...