10 October 2013

Comparison mmg selalu berlaku

Td aku g kafe.
Nk tapau nasi n sayur.
Heeeee.nasi separuh eh.bukan full.
Nasi separuh n sayur rm1 je.
Hehehe.ikan stim i td ada.
Mkn tu je.i xreti sgt mkn byk byk lauk.

Pas tu i tumpang meja mak mak 3 org ni.
I tumpang dorg punya meja.

Mak A : anak i pandai.dh main susun balik.
Kena ajar masa kecik.now dh dpt kaki.
Lagi lah suka mencapai sume benda.

Mak B : diam

Mak C : habis tu barang sume kena letak tinggi tinggi lah ye.

Mak A : eh xpayah.bia je mcm tu.nk bg dia biasa.cuma kena ajar lah. 'muka bangga '

Mak B : diam sambil hmmm hmmm hmm

Mak C : hmm anak i pon sama.bila kita ckp tu dia paham.pandai sgt tu.bla bla bla.

Pas tu i mls dh dgr apa yg dorg sembang.
Sambil membangga kan anak masing masing.
Wakakaka.

Mcm i baca entry nana td.
Ada mak yg compare anak org dgn anak dye.
Adoiii kelakar lah korg ni.
Nk bangga kan anak sendiri.
Mmg lah anak korg jantung hati korg.
Tp xpayah compare dgn anak org lain.
Lain anak lain milestone dye.
Fahamilah.
Kdg kdg kata kata anda mengguris
Hati org lain.

Entry sepintas lalu namanya ni.
Hehhhe.pape pun korg nk compare.
Princess i tetap dihati.hehehe

21 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. sabar jelah kalau jumpa orang camni.. sangat tipikal orang Melayu kan. setiap anak yang lahir ada kehebatan dan kelebihan dia tersendiri :)

Nursaila Norman said...

xyah compare2..xbaik..masih jauh lg perjalanan..huhuhu

Aeen said...

comel muka incess...heheeh...

Lynda Che Lah said...

mestilah anak sy terhebat di mata sy..x kisahlah anak org lain :p

Suria Lekatlekitgurl said...

kadang2 malas nak jawab bila org tanya pasal lala dh pandai apa.. buat apa sekarang.. nak2 lagi yg ada anak sebaya dengan lala sebab kadang2 niat dorang tanya tu nak compare la.Nak tunjuk progress anak dia lebih maju dari anak kita. anak kau.. anak kau la kan?? even anak kau di lahirkan genius sekalipun tetap di hati i.. anak i nombor 1. kan rara??

Nurzakiah Hanum said...

comel

D Yatie said...

Hahahha. Kan? Nyampah.
Tapi kekadang daku suka layankan.
Padan muka ang. Hahahaha. :p

QueeN TerataI said...

betul3.... hehehehe

~ NANA ~ said...

ntah, asyik nk banding2 je, pang kang! hahahaha...bunyi mcm marah sgt je kn? padahal tak pon...kekekeke

Oshin Kecik said...

biasalah tu hehe kadang niat nak kongsi cerita tapi ada orang anggap dia nak bangga diri melainkan memang obvious cara dia suka cakap bangga hehe *peace*

CikPuanHaLia said...

Betul sangat!

Tak perlu la nak compare anak sendiri ngan anak org lain. Xyah la kata anak kita baik sgt..pandai sangat.

Perjalanan budak tu jauuuh lagi...macam2 dugaan ada d depan dia nanti. Baik masa kecik bukan jaminan baik sampai akhir hayat. (Walaupun setiap ibu bapa mengharapkan begitu) Tapi...diam2 sudah!

Yang peling penting biarlah anak tu nanti mendoakan kita bila kita dah tiada.

Fara Fadzil said...

Betul..kadang2 ramai ibu2 ni suka nak banding2 pencapaian anak masing2..
tapi cam awak ckp..smer orang ada milestone masing2..
n it's not a surprise kalau yang dah terkedepan tu satu hari nanti boleh lagi lewat dari orang lain..

http://naturally-vitamin.blogspot.com/2013/10/kepentingan-dan-peranan-collagen-di.html

Shark Kay said...

heheh..
rakan sekerja shark ada jugak yg ini macam.
mmg kita kalah ler kalu cakap ngan diorang nie.
suma nk dia mnang.

Fara Fadzil said...

betul3..ramai sangat orang yang suka compare2 anak kan..teruja kot sebenarnye..hehe
bagi saya, walau apa pun pencapaian dan kekurangan anak kena selalu bersyukur dan terima seadanya..

http://naturally-vitamin.blogspot.com/2013/10/kepentingan-dan-peranan-collagen-di.html

ameris said...

of kos la cakap yg baik je ttg anak kite... tp jgn la over cakap depan org lain. mungkin setiap anak lain dia punya kepandaian. mcm org tua kata anak yg cepat bjln lmbt bercakap. lmbt bjalan cepat bercakap...

♥ ROS ♥ said...

Hmm xfaham kan.. Kkeadang pnah jumpa, tp ros diam jer... Pnah ade ckap anak ros dh 3thun tp abc xpandai lg semua.l tp ros senyum jer.. Xfaham kan :(

Fiza Rahman said...

Development budak lain2. Ada yg cepat dan ada yg lambat. Tak perlu lah nak compare2. Kekadang hangin gak dgn org mcm ni.

faraherda.razalan said...

Hehehehe...sy mmg tak lyn le geng2 mcm ni. Klu terdgr, mst senyum sendiri. Mcmlah anak die sorang je yg cpt belaja kan?

Chekgu Azrine said...

sis..suruh dia bkk blog..citer la syok sndiri pasal kepandaian anak dia..takde sapa nak marah..hahaha

ArELeEz said...

kannnnnn......??! leez pun penah face situasi camni. esp time kursus la.. time mkn selalunye. memasing sibuk b'video call ngn anak2, ckp kuat2. lps tu, dok puji2 anak sendirik. apekah kat bilik kang diorg xreti nk b'video call bagai ke? wajib, ek tunjuk depan org ramai seolah2 dia je yg ade anak. mohon jaga la sket perasaan insan2 senasib dgn leez yg still belum ade rejeki cahaya mata ni. sentap tau! balik je kursus, musti carik my other 1/2 sambil b'teman air mata, ngadu rase hati. tsk3.. mencik!

err.. sowy sbb t'bebel pjg pulak!

SweetLikeWhat said...

lain anak lain perkembangan..geram betul lah takde keje lain nak compare2..didik anak sendiri senyap2 sudahh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...