24 October 2013

Pengalaman Bentan dan Buasir masa PANTANG

Bila baca entry Mizzy Amalina pasa meroyan dan bengkak susu dye.
aku tetiba nk cite pasal bentan aku dulu.

bentan skali ngan buasir.
ko mampu?!
hah,gila kan.sakit nya azab mmg lah
xboleh tahan.mmg rasa nk nangis.tp sakit tu sampai
xboleh nk kua air mata.aku tahan sampai mengigil gigil taw.

kisah nya,pasal aku makan iron tu.
sepupu aku baru lepas beranak jugak.
dye dtg rumah,ckp kat aku yang dye g cek doktor,
doktor cek darah,kalo darah x ok.boleh kena tahan wad.
jadik! aku yg dh fobia duduk wad ni.xnk lah!
aku pon mkn lah iron.aku kalau mkn iron mmg taik keras.
hitam pulak tu.dr preggy dulu lg.
mmg berdarah darah lah kalau berak.
masa mula mula pantang sume ok.
sume start bila aku mkn iron.

satu hari,aku nk berak sgt lepas dh 3 -4 hari x berak.
jam masa tu dh kul 10pm.
mak aku mmg marah duk bilik air lama lama.
mandi pon kena before magrib.
tp dh emang dasar anak degil.
mandi nk masa magrib jugak kan.
pas tu xnk mandi air panas.
nk mandi air sejuk.
aku rasa mandi air panas tu x puas.
so aku tipu tipu sket lah.hahahaha.

kul 10pm tu aku berak.
berak mencangkug k,
umah mak aku masa tu xde jamban duduk.
jamban cangkung je.
sblm tu aku pakai kerusi yg mmg utk berak
tu.pas tu dh belagak sket.luka dh ok.
aku memberanikan diri berak cangkung.
gila kan!mak aku marah,tapi aku buat x tau je.
xpuas berak duduk cm tu.

pas tu lama sgt aku main air.
aku bia air terbukak.nk dekat sampai pukul 11 lebih aku duk
toilet.ada lah dlm sejam kot aku dlm tu.
dgn susah berak.sejuk lg.

lepas tu dh lama lama tu mak aku marah,
aku pon keluar,xlama lepas tu aku rasa kaki aku sejuk.
aku ckp kat mak aku,mak sejuk mak kaki.

mak aku dh risau.cpt cpt suruh mashu buh minyak panas kat kaki aku,
pas tu pakai stokin tebal.

xjalan jugak,aku pakai sweater tebal.
selimut pakai comforter lagik.tapi still sejuk.
mengigil2 badan aku.hanya Allah yg tau.
sakit nya badan masa tu.dgn bontot sakit nya.
dh koyak lah katakan.

yang princess pulak mmg nangis je.
nk susu kot.mak aku x berani bg kat aku sbb
aku dh meringkuk dlm comforter tu sbb sejuk sgt.

tapi sbb kesian ke anak.
aku bangun gak susukan dye.
sambil duduk tapi alas kaki.
sbb bontot aku sakit sgt masa tu.xleh duduk.
korg tau kan bila buasir xleh duduk.

pas tu mak aku suh aku buh minyak gamat kat bontot.
hahaha gila lah.mmg pengalaman betul.
sampai aku fobia nk berak taw x.
ni bukan main main.betul ni.hehehe.

dh masuk siang hari tu.baru lah aku rasa lega.
badan aku dh rasa panas sket.
tapi masih fobia nk berak.

hmm tu lah pengajarannya,jangan lah ingkar ckp mak.
apa mak ckp tu dgr lah.dan nt next time,
aku xnk dh mkn iron.
fobia dh aku!

oh lupa nk cite.lepas tu elok elok darah aku dh kering.
tiba tiba darah aku kua banyak sgt.berketul ketul besar besar.
mmg takut gila masa tu.mak aku kata aku dh bentan dh masa tu.

hmm jaga jaga lah korg.mandi lah air panas.jgn lah duk dlm toilet lama lama.
jalan pon hati hati lah.mmg lah kdg kdg kita ingat kita cool.
tapi kalo cool sgt.jd cm ni.mmg cari mak jugak jawapnya.

26 comments:

YanaUjang said...

eh i dulu mandi air sejuk je..sbb musim panas...mmg xpuas mandi air panas..huhu~ pnh gak demam 2 kali ms pantang..tp xpk lak bentan..haha mungkin la kn ada la sbb org x bg mandi air sejuk..iskk oke noted utk 2nd baby pliss :p

Chekgu Azrine said...

Scary!!!wuwu

Aeen said...

ain dlu pun masa lepas bersalin buasir gak..sblm pregnant dlu pun da ade gak..tp paling teruk masa lepas bersalin tu la...sampaikan masa tukang urut datang..dy suruh letak miyk gamat kt kapas..pas tu tolak benda tu masuk dalam.buat hari2..alhamdulilah lepas tu ok..sampai sekarang ain guna petua tu..hehe

cikpingu said...

ohh..seremmm oitt bile bentan2 ni...

Shizan Syafik said...

Br pas kna sembelit mggu lpas.. Mmg scary gila.. Risau tkt luka jhit tetas alih2 bontot yg luka..

DYatie said...

Huuuu. Takut nyer. Haaa. Pengajaran tu rara. Jangan ulang lagi nanti. Hihi.

Lynda Che Lah said...

pernah bentan gak tp bukan sbb x dgr ckp mak..tp kuar g shopping mall ms dlm hari..org dok tegur dah abis pantang ke? sekali amek..balik umah mengigil tp bdn panas gila..sejuk berselimut bagai..tgk Qoid pun mcm nak marah je..takut..mak lumur minyak panas.. lepas tidur malam br ok sikit..so..pengajaran..dlm hari jgn merayau..hihi

Lydia Miza said...

Beraninya mandi air sejuk.. Huhu.akak walau bkn dlm pantang mmg mandi air panas klu pagi smpi anak dah empat.klu tandas cangkung mmg berak x kan mencangkung tp mcm melutut tu mak ajar.sbb umh mertua xde tandas duduk so bila blk sana masa pantang mmg azab bin seksa la nk blk dua tiga mlm tu. smpi skrg mmg takut sket menyangkung rasa mcm bk kluar segala isi perut tu. ekeke

mama amir said...

thanks for sharing...pengalaman bentan tak pernah rasa tapi buasir dan sembelit tu, hanya Allah yang tahu...menangis dalam bilik air tak dapat buang air...huhuhuu

mizzy amalina said...

AAAA!!!!! RARA!!! beraninya mandi air sejuk!!kite yg mandi air panas ni pun boleh kena bentan!huhu...

Pastu mmg respek gila lah guna toilet cangkung tu! Mertua siap renovate toilet b4 kte bersalin aritu sbb toilet sume jenis cangkung so dorg tukar jenis duduk punya semata2 bb kte pantang kt sana.hahaha...

lps bersalin xkena buasir tp 1st time nak berak lps bersalin tu mmg ngeri!!!!lama jugak lah dlm toilet,duduk je...sebab xberani nak teran!!hahahaha.... ;)

Mizz ErMa said...

ngeri pulak baca..so sekarang nie akak da betul2 sihat ke? mak sy ckp xboleh berak mencangkung sampai setahun..huhuhu

faraherda.razalan said...

Adoi Rara...seram baca kisah Rara ni. Aduhai! Terasa mcm terkancing2 je gg tau. Ish...sy ms nak membuang pun, kaki tetap pki stokin selagi lom abs 44 hari. Dah abs 44 hari, bru le berani membuang dgn kaki togel. Nak berak cangkung, jgn hrp. Umah mentua takde jamban cangkung, sgp pinjam toilet jiran sebelah umah. Nsb bek jiran tu ngam dgn mak mentuaku. Haih!

ameris said...

dh penah rasa. sakit wooo

mama_ka0ri said...

lenkali denga cakap mak..pantang bukan waktu utk main2..sebab tu mak2 cukup risau dan cukup jaga time pantang ni..kalau tak takdela istilah berpantang..kita nak pakai badan kita ni lama..bukan sebulan dua..sebab tu mak2 cukup risau kalau berpantang ikut suka..lenkali jgn buat lagi k..:)

SyimaSyaz said...

hehe selain iron, u jugak telah makan makanan kering rara...

i buat semua yg mak i suruh. pakai socks, berurut, bertungku, tutup kepala, mandi air panas, makanan i makan pantang2 tp my mum encourage i makan berair sbb i tak lalu makan.so lauk2 mcm ayam masak halia, ayam masak blackpepper, air masak byk2 mak i letak tepi tilam, tak keluar rumah selama 40hari, tak duduk dalam aircond, semuaa i buat... tapi still jugak kena semua tu... acaner? haha

adianiez AIDA said...

aida kena bentan time pantang anak ke3 ari tu. adoi... takut!!!
aida kena buasir time pregnant anak ke2!!! hu hu hu :-(

~MommyAqilMedina~ said...

huhuhu..aida tak pernah kena bentan lah..tapi buasir tu harus!!memang selalu sangat, sampaikan tak sanggup nk pg Ber!hihihi

Nurul Aziz said...

masa pantang dulu, jalan memang takde kepit-kepit, turun naik tangga slumber je.. berpantang kat rumah inlaw, semua orang kerja.. time siang tu memang sesuka hati je.. kikiki mandi air sejuk semua.. tak pakai pilis, makan mcd/piza/megi bla bla.. sebenarnya cuak gak, tapi mak mertua cakap, takpe makan sikit je.. badan semua orang tak sama.. alhamdulilah takdela bentan/buasir semua tu.. tapi bila dah cukup sebulan camtu, pantang rumah mak sendiri..... baru ku tahu langit tingi rendah, semua benda tak boleh.. kakakaka.. orang lain dah boleh makan sedap-sedap semua, tapi mak selalu cakap 'badan nak pakai lama, sekarang memang la tak sakit, nanti menyesal time tua bla bla' so ikut jela....... makanya berpantang la sampai 90hari lebih.. heee.. sekian panjang gila komen bai :p

Puan Kutu said...

aduh dugaan btul..tu la langgar pantang mak sgt.haha..

sy masa pregnant kena gak buasir,tp tak truk mana.dlm pantang sip bek la ok..

bab mandi malam tu selalu gak buat,nasiblah tak bentan.huhu

SweetLikeWhat said...

takut ku baca kisah mu ra..lepas ni pantang jaga2 ra..ikut cakap mak tau..

mas saari said...

beraninya rara berak cangkung.. akak kalau lepas bersalin setahun pantang mencangkung tau tak.. bahaya ooooo! jadikan ini pengajaran bila berpantang akan datang ye.. hihihii

Queen Teratai said...

heheh tula x dgr lg ckp mak kan.. ingt bentan tu main2 eh.. pengajarankan.. lps ni kalau bersalin lg dgr ckp mak.. ;)

CikNaa said...

bentan ciknaa menggigil3 hari 3mlm pakej dgn bengkak susu.. buasir dtg lpas sbulan beranak.. part tu yg teruk smpai pakai pad.. berdarah2..alhamdulillah skrg dh oke..

Naza Akmar said...

Waaaa macam macam bentan ek...
bila pikir balik rupanya waktu anak first sy kena bentan jugak rupanya...hari ke 7 post czer..clearkan jahitan dgn obgyn..haritu anak masuk sspital jaundice badan rasa lain mcm..dgn mamanya pin dok spital..bila bb discharge..setelkan sendiri bil bagai..dengan selamber jer jalan kaki naik lift trn lift bagai...blk rumah malam tu badan rs seram sejuk jer.
anak kedua 2009, dah lepas 60 hari..buat laksa penang jamu mertua...i telan la laksanya sekali..haiyo trus gigil badan u all..telan jamu bungkus badan tidor
anak ke 3 (skrang 31 hr) siram badan dgn ajr sejuk..sebab air kena catu..terus demam gigil gigil. Hari ke 27 anak no 2 demam panas. Hubby takder kena travel..takder org sihat kat rumah drive bawak anak pinak g spital..x bentan...tp nurses tegur kenapa mama pucat...waaaaaaa

su said...

scary nye sis..pglmn bersalin ni mmg mcm2..sy pernah kna sejuk2 je tp trs selimut tebal dan pakai stokin 2,3 lapis dn mnm air panas2.

Anonymous said...

Sy berpantang musim elnino. Panas kemain. Baby pon berpeluh2 makanya xpernah mandi air panas. Stokin pon jarang pakai sbb rimas. Pastu gatal kaki. Nifas plk banyak. Makanya tgh2 malam pukul 2,3am dok bilik air mencuci pad. Hari ke 39 sy demam. Menggigil dlm comforter. Myb demam letih sgt siang tu buat aqiqah. Tetiba terasa nak undur balik masa, nak berpantang betul2.hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...