Image and video hosting by TinyPic

14 November 2013

Cara aku AJAR ANAK

aku bukan lah bagus.aku masih belajar cara didik anak yg betul.
aku nk ucap thanks jugak kat geng gojes.sbb banyak aku belajar dr dorg.
cara didik anak.apa yg kena buat.apa yg bagus untuk makan.
kdg kdg dorg jadi wakeup call untuk aku.ada yg terlupa dorg ingatkan.
walaupon aku x famous amous sgt dlm gojes.tp dorg kenal lah aku kot.
hehehe.

mcm pemakanan princess,aku masih memasak untuk princess.
Jarang dan jarang sgt aku bg dye mkn makanan luar,
semua aku buat.jajans dye,lauk pagi,petang,buah aku bg kiwi,
pisang,betik,mango,ikut lah.mana yg sempat nk beli.
and suppliment masih lagi aku bagi Scoot kat dye.
kalau batuk selsema aku masih elakkan bg ubat.
aku bg madu.even terdesak sgt baru aku bagi.

aku banyak belajar cara jadi mak mak.
kdg kdg aku rasa hidup aku kelam kabut.
balik keje trus buat itu ini.nk duduk pon xsempat.
tapi aku enjoy.pas tu malam tido menganga lah.
apa lagik! hahaha.sampai ritu laki aku kata,
dye ada rakam video aku tidur nganga,tapi dia delete,
sbb tak sampai hati nk tgk video tu.hehehe.
dia pon kesian tgk aku,tu anak sorg tu.kalau 4 mcm mana?
hahahaha xdapek aku nk bayangkan.

aku teruja dgr Naurah anak Hana Soffelia nyanyi lagu buffday
untuk ayah dia.sampai skrg aku teruja.aku xtau kenapa.
even x dgr butirnya,tapi boleh dgr melodinya.
suka lah aku.omei~ hahaha.

kdg kdg aku tanya,cane korg ajar anak eh.
anak aku,kalau petang petang ke.mlm mlm ke,
aku ajar lah mata,rambut,gigi,mulut pakai buku yg aku beli.
tapi anak aku tu mcm xminat,kejap je.pas tu dye larik.
hahaha.

tapi ok lah.bila tanya mata,dye buat mata dye,pas tu tanya gigi
dye tunjuk lidah.jadiklah nakkk~

bercakap pon boleh lah.suka ejek apa yg aku cakap.
bila aku ckp " pleaseeee lah princess,ibuu letih "
dia ajuk aku ckp " pyihhhhhhhhhsss " hahahaha kelakar.

aku ajar ckp papa,ibuu,nenek,opah,suma ok lah.
boleh je dye ikut.tapi aku ni mmg dasar tak sabar,
aku bajet aku ajar,pas tu anak trus boleh ikut.
gila apa aku ni kan.hahaha.teruk tol!

tapi princess 1tahun 2 bulan ni.aku mcm xnk lah paksa dye,
dye pon baby lah.*eh baby ke.hehehe.
kira kecik lagik lah kan.takkan lah nk ajar buat karangan.
aku cuma ajar yg basic je.aku pon masih belajar,apa yg nk ajar anak.
apa yg perlu.apa yg tak.aku skrg dh mula rasa tergugat,
tergugat cane nk ajar anak dgn betul.salah didikan kang.
hah naye ko! hahaha.

xpelah kan.pelan pelan kayuh.aku skrg ni cuba minimum kan
penggunaan fon kat rumah.aku nk tumpukan kat princess je memalam,
tapi kdg kdg mcm xboleh kan.nk jugak jenguk fb and IG,
haih berhantu betul lah kan.ni pon dh lama x wasap wasap ngan
kawan BFF blogger aku.rindu kat dorg.tp nk sembang xsempat sgt.

eh korg selalu x jerit kat anak? aku baca artikel tu,dia kata xelok jerit kat anak.
tapi aku ni xtau lah.aku selalu kalau princess buat benda yg salah,aku mesti jerit
" PRINCESSSSS!!!! " hahahaha.dh mcm terbiasa.
semalam aku cuba x jerit.aku cakap baik baik.tapi dye leh gelakkan aku plak.
sengih sengih tunjuk gigi.hahahaha.sabo jelah mak ko ni!

pas tu aku jugak kadang kadang ada babap kaki anak aku.
tapi MIL aku marah,huaaaa aku xtau nk ckp cane.
aku babap slow je sbb dye pijak pijak nasi tumpah atas lantai.
aku tau dorg xpaham apa lagik.tapi aku xtau nk buat reaksi apa
yang nk tunjukkan aku xsuka princess buat cm tu.
aku babap slow dgn harapan aku dpt ajar princess,yang kalau aku babap
tu aku xsuka.xbaik,xelok.hmmm ke anak skrg mmg kita xleh pukul langsung.
hmm kdg kdg mmg aku bingung.korg mmg xpenah babap anak korg eh?
bagus nya kan.

hmmm aku masih perlu banyak belajar.
tolong ajar saya =)

budak ni dh 1y2m,selalu bg ibuu jd hulk.hahahaha
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 comments:

  1. mimi pun kdg2 ada gak fikir, risau, usaha utk ajar anak jd yg terbaik..tp tulah kdg2 anak ni behave je..kdg2 dia wat si mak jd hulk..haha.. klu bab jerit tu selalu gak r sbb si yaya ni dia suka panjat sofa pastu buat gaya nak terjun ke belakang..bahaya oooo.. so mama nya kuar lah sore ala ning baizura gtuuu..soprano..hahha..tp klu bab babap xprnh agi kot rsenye..klu babap nak usik dia tu ada r..hehe

    ReplyDelete
  2. Lynda amalkan sangkut rotan kat dinding rumah..amalan sunnah..tak pukul pun Rara tapi sbgai peringatan..

    pernah share dulu kat sini
    http://nolynqoid.blogspot.com/2013/04/di-mana-silapnya-dalam-mendidik-anak.html

    ReplyDelete
  3. rajinye...biase kalau anak buah demam, memang xde madu...sumbat ubat je...padahal madu tu ubat jugak kan...haishhh boleh jadi panduan ni

    ReplyDelete
  4. atok dan nenek mmg syg cucu kot Rara....takleh babap sket.pasti kite parent yg dimarah.huhu

    ReplyDelete
  5. ra bila baca ni terus kita rasa sedih...sbb kita pernah jerit jgk dkt aniys.. tp baru 2 kali.. dia terkejut tau... pastu kan kita nangis tau... sbb sbb kita cm buat dia takut gitu..pastu dia minta maaf..cakap say sorry..bila dia tido..kita ckp2 lg... kdg2 sbb kita penat kot..pastu kdg2 diaorg nk bermanja lebih kan... argghhh kalau ingat blk mesti rasa bersalah sgt..xsuke xsuke xsuke..

    ReplyDelete
  6. bagusnya bila ada kawan2 yang sama2 share cara mereka didik anak2..kita pun bolehlah praktikkan mana yang baik tu kan..moga segala urusan kita dipermudahkan ye sis..

    ReplyDelete
  7. Raaaa...i rindu u tau.tadi gi toilet ingat nak wassap u pastu kuar toilet..i lupa.hahaha..tu ar.makin anak besar,makin mencabar nak ajar diaorg kan..

    ReplyDelete
  8. hurm..same la..ade jgk babap2 danish..tgh confuse lagi cmana cara nak cakap kat die yg kite xsuke ape yg die wat..sian kan..harap die paham ape yang kite nk bgtau n cuba sampaikan..cara org didik ank lain2..sy jenis yg tegas sket ngan anak..kalau xelok, mmg sy klu bole xbg danish wat..tp anak sekecik die ape la yg die paham sgt kan..sob sob sob.. ;(

    ReplyDelete
  9. Semoga kita semua dapat jadi ibu yang baik untuk anak2 :)

    Ye..sya ada ambil tempahan kek cik rara :)

    ReplyDelete
  10. orang dulu2 boleh la rotan..macam akak suka acah je guna rotan.tunjuk rotan tu..tak pun ambik rotan sebat kat lantai bagi dia patuh sikit dan beringat.

    akak pun sekarang nak buka blog ke nak berfb ke ber IG ke semua time anak tido..sebab anak2 akak manja melampau..hahah..

    adik tu jenis suka baling barang.kalau pegang enpon ke tab ke depan dia ,dia ambik dan buang.jadi baik simpan je time dia berjaga.

    ReplyDelete
  11. tb xkawen lg,tb xde anak lg tp bile bace entri mmg tb pn kne belaja sikit2 tntg ni..yerla utk future..

    ReplyDelete
  12. rara..camne nk join mama gojes tu?huhuhu

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com