06 November 2013

Rawatan/Ubat Semulajadi untuk Selsema (Natural Treatment/Remedy for Flu)



1) Minyak bawang putih (Garlic Oil)

Minyak bawang putih ini boleh digunakan sama ada untuk disapu pada dada ataupun tapak kaki anak jika anak anda mengalami batuk/ selsema .

Caranya:

- Bakar bawang putih diatas api tanpa membuang kulit bawang tersebut.
- Setelah itu lenyekkan bawang tersebut di dalam pinggan yang berisi minyak. Anda boleh gunakan sama ada minyak zaitun/ minyak masak.
- Kemudian sapukan pada tapak kaki/dada anak anda.

2) Kaedah Stokin Bawang Putih (Garlic Socks)

Caranya:

- Pakaikan anak stokin berlubang besar sedikit seperti jenis berkait atau yg berlubang- lubang, kemudian ambil sehelai lagi stokin masukkan bawang putih yg telah ditumbuk (tidak perlu lumat )
- Untuk bayi ambil separuh bawang putih dahulu ditakuti kaki anak terlalu kepanasan (tujuan guna 2 stokin berlapis adalah bagi mengelakkan tapak kaki bayi kemerahan sbb kepanasan bawang putih).
- Untuk anak yg lebih dewasa, boleh guna sehelai stokin sahaja atau lekatkan sahaja bawang putih di tumit menggunakan handsaplast. Biar anak tidur semalaman begitu. Selalunya, nafas anak juga akan berbau bawang putih apabila bangun tidur.

Tujuannya supaya bawang putih itu 
menyerap dalam kulit sebagai antivirus .

Garlic enters your system and heads straight for the lungs.Garlic is amazing for the lungs. This is a great way to fight bacterial infections. It also enhances your immune system and fights viruses at the same time


(Bawang putih sangat bagus bagi tujuan merawat selsema batuk)

10 comments:

DYatie said...

Pernah buat kat Arissa dulu! ;)

Ilya Melissa said...

good info...oh...minyak masak pun boleh eh...

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Boleh cuba nanti bila batuk untuk anak-anak. Tq akak.

MisZ FyZa said...

Rara..cara ni mmg bagus..nayli kalu sakit xpernah bg die ubat..sume gune natural remedies..including me..:)

Umi Qi said...

Rara tepat sekali petua nih...mertua ju yg apply cara garlic bakar nih utk Qi masa Qi kena kembung dan selsema teruk masa newborn...ternyata sgt2 berkesan :) cubalah rara...

ct shah said...

penah dgr pasal garlic ni.

next time kalau anak2 selsema jer,nak guna cara ni plak.:-)

Myra Jay said...

Adik MJ pernah cuba kt anak dia, tp cam tak berapa nk berjaya, mungkin xsesuai ke tak tau la ;D

Fifi Nadhrah said...

ufairah pon fifi pernah buatkan.. tetambah bile banyak kahak~

~MommyAqilMedina~ said...

dah tiga malam buat Griller Garlic ni..Alhamdulillah berkesan..Medina pon tido lena..cuma still kena take time jugak nak fully recover..

najihahfara said...

wah boleh amalkan ni. sy selalu jugak selsema ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...