Image and video hosting by TinyPic

25 November 2013

Resipi Daging Dendeng Mudah

aku rasa kalau korg google mmg banyak ke keluar resipi daging dendeng ni.
tapi si Kerul ni ngade.nk jugak aku buat entry.
ok ku buat KHAS untukmu! hehehe

kisahnya smlm xsengaja nk buat.
aku tgk daging dlm peti tu ada lg.
so marilah kita buat dendeng! hehehe.

dendeng ni fav aku dr kecik dulu taw.
kalo bab menumbuk daging.tu lah kerja aku.
sambil tumbuk,sambil ratah daging.
kalau mkn x payah lauk lain pon xpe.
makan ngan nasi panas.perrghh dh sedap dh.
mak aku sllu buat masa bulan puasa.
time sahur mkn ni je.sedap!

ok senang je,

bahan bahan :

DAGING ( ikut suka nk banyak mana,mcm smlm daging aku dlm
2 gengam je lepas dh goreng )
- rebus sampai empuk,potong nipis nipis,buh garam kunyit,
goreng sampai garing,then tumbuk. ( smlm aku xrebus,aku trus goreng je ) hikhik~

*CILI KERING segengam, ( rendam dgn air panas )
*Bawang Merah 3 biji ( sederhana )
*Bawang Putih 3 ulas
*Halia besar Ibu Jari

BLENDER semua bahan yg bertanda *

panas kan minyak untuk menumis,agak agak lah eh.
menumis selalu nya sedap kalau minyak banyak.hehehe.

masuk kan bahan bahan yg dh di blender td.
tunggu sampai dh masak ( pecah minyak = minyak tu dh terapung kat atas )
pas tu masukkan kicap,aku campur kan kicap manis dan masin.
smlm aku masukkan garam sikit,so terOVER masin.
kalau xnk masin.xyah buh garam dah.

lepas tu masukkan daging td.then SIAP!

senang kan! pejam mata je.cuma nk tumbuk daging tu jelah agak mencabar.
lain lain sume senang je.

pestime buat ni.hehehe

selamat mencuba semua!
Keyrul t buat taw! hehehe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 comments:

  1. Thanks sesangat tau rara...susah2 jer..hehehe

    nie peberet aku tau...mak mertua rajin masak tapi menantu hantu nie malu nak minta resepi tue yg ngendeng resepi ngan ko nie...

    ReplyDelete
  2. Meleleh air liur aku wahai rara...oohhh mcm nih ruper yer nak buat daging dendeng eh...mcm senang je bahan yer...sure bertambah2 nasi ku mkn rara...huwaaaaaaa

    ReplyDelete
  3. haaa...tq rara
    semalam lg masa tgk IG nk tny resepi..
    TQ3 ;D

    ReplyDelete
  4. mcm serunding eh ra? tp versi bsh..rajin sgguh mu, daku kalau bnda cerewet sgt laa mls..hehe

    ReplyDelete
  5. resepi mesti cuba ni..senangggg sgt

    ReplyDelete
  6. nampak sedapnya Rara..nak try lah jugak nanti..hihihi

    ReplyDelete
  7. wehhh Rara aku suka daging masak mcm ni.. tapi tak pernah cuba pun nak buat.. alang2 ko dah share recipe daging ini, aku terus snap gambar recipe ni dari blog ko je.. malas aku nak tulis2.. hahahah boleh gittue?? :p

    ReplyDelete
  8. chef rara, klu tukar dgg ke udang ke ayam ke bley x? hihi saje je bahan, dedulu klu tgk cite msk2 chef wan, klu style yg dia masak live dpn penonton tu, slalu org akan tny, chef wan klu tukar dgn bnda lain bley? klu dpt kat chef wan mmg kna bahan blk la, dia kan laser! hahaha

    btw nmpak mcm sng gile, klu rajin nnt nak buat, lgpun jarang bli dgg, akan ku uplod tnjuk bukti! ;)

    ReplyDelete
  9. mesti cuba ni.....!!
    pakcik i kan suka daging...weeee...
    asyik kari je..kan boring kan... :-)

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com