Image and video hosting by TinyPic

21 November 2013

TANDAS MALAYSIA? kotor ke?!


ni pic Ray Era.Fm baring dlm toilet kat Astro.
dorg kata toilet astro dpt sijil toilet terbersih.
tapi mmg bersih lah bila Ray siap boleh baring lagik dlm toilet.

Toilet kat malaysia bersih ke?

hmmm ntah lah eh.bagi aku tengok tempat jugak lah.
mcm tempat kerja aku,toilet nya mmg bersih.tapi tak lah sampai boleh baring.hehehe.
tapi bersih dan selesa lah.aku mmg selesa sampai kalau nk membuang kat sini hari hari
pon xpe.mmg selesa.

kat shooping complex yg aku pegi so far pun ok jugak.
JJ ke,MidV ke.Pavi ke.sume ok bagi aku.
aku xde lah cerewet sampai mengharapkan boleh baring dlm toilet.
tapi sekadar boleh membuang dgn rasa selesa tanpa " euuuwww euuuwww "
tu dh ok lah bagi aku.

tapi toilet Tesco ke Giant ke kureng sket lah.
hmm biasa lah kan~ tapi boleh lah kalau terdesak.
aku mmg selalu masuk toilet kalo g mana mana.
sbb aku ni jenis pundi kencing yg aktif.hehehe.
minum banyak sket je mst nk kencing.laki aku dh paham sgt dh.
jenis yang mmg x boleh tahan punya lah!
tapi kalau poopoo xpe.aku boleh tahan.
jenis yg dh hujung hujung tu pon aku boleh hold lg 2 3 jam.
hahaha hebat kan! wakakakaka~

tandas kat R&R pon bg aku bersih.mana mana aku g ok lah.
CUMA kalau Peak time mcm cuti sekolah ke,weekend ke,
xboleh lah nk aspect lebih kan.mmg kotor sket kalau dh ramai guna.
kita kena pk gak.makcik cleaner tu ada 2 tangan je.

bagi aku,TOILET ni bergantung pada semua org,
penjaga dan PENGGUNA!
yang paling pentiing skali pengguna tu.

CONTOH : aku selalu g toilet yg baru je dibina.
mcm dekat kawasan baru,aku masuk toilet dye,aku tgk jamban duduk tu
dah ada kesan selipar,means org bercangkung atas tu.
tu salah sapa? PENGGUNA kan? even dah tampal,
dilarang bercangkung atas jamban pon degil kan.

pas tu td ada caller tu ckp,kdg kdg masuk toilet ada yg x flush,
tisu bersepah.tu salah sape.
dlm kete aku jerit kuat kuat,salah pengguna lah chooiiiii!
sape lagik yg buat,takkan makcik cleaner tu yg berak x flush,
dan takkan dye yg sepahkan tisu tu.gila hape.

sume ni bergantung pada attitude manusia kat Malaysia ni.
kalau dh basuh pad,buang dlm tong sampah betul betul,
should be xde masalah.aku dulu masa anak dara,
aku selalu mcm tu,basuh pad dlm toilet.aku penah je nk pk buang je pad tu
dlm jamban,TAPI aku pk balik.Allah tengok apa aku buat.apa salah nya aku
buang dlm tong sampah yg dah ada depan mata.bukannya susah pon.
see~ boleh je kan didik diri sendiri.

semua ni bergantung pada diri sendiri kan.

jangan lah nk salahkan org lain.

bg aku OK lah toilet kat Malaysia ni.
xde lah teruk sgt.cuma kalau toilet kat Food Court tu je aku xpuas hati.
kalau yg xde penjaga tu lg lah,nk masuk pon xboleh.aura bau kuat sgt.

mcm aku ckp kat atas td lah.even kalau toilet tu x de penjaga,
kalau manusia yg guna tu tau guna toilet elok elok.
aku rasa sume toilet akan bersih.PASTI!

hmmm hope jaga lah attitude masing masing ye.
tandas kita,guna bersama.malu sikit kat diri sendiri.

sekian~


24 comments:

adrianna syaz said...

Betul2..kebersihan tandas kena sama2 jaga..jgn bila tandas tu kotor,kita tmbhkan lagi kotor tu..pndai2 la bersihkan lpas guna..sya pun klu keluar jejln..mesti sgt kerap mengunjungi tandas..hehe

- AZIE - said...

bila pegi toilet ada sisa yg terbuang itu plg xsuka tue..toilet pempuan pulak mcm tue..ish...apa ke xmalunya perangai gitu

asyifa mustaffa said...

Toilet jj mmg bersih...klau tesco....adoi...x menahan....

Myra Jay said...

Fuhhh!! siap berbaring lagi kat toilet, sabo jela ;)

Pada MJ tandas rumah paling bersih..heheee
Yela dah nama tandas awam kan, bergantung pada tempat dan keadaan jugak

msredcheesecake said...

kebanyakan toilet yn akk g, kurang memuaskanlah.... kdg2 tu memang sanggup hold dulu sampai umah....mcm toilet seat yg dah ada kesan kasut tu, cane akk nak duduk lagi....

Mek Onie said...

perghhhh,bersihkan ...actually..berat hati onie kalau nak masuk toilet kotor,geli geleman,haha

Nurzakiah Hanum said...

bersihnya

Chot said...

Stju2..Ntah paper je cangkung atas toilet ddk lg2 kalo toilet tu bersih...sungguh sy xpaham gak mentaliti pentingkan diri sendiri ni. Kalo jmpa nk ketuk2 kpla je. Bkn ssh sgt pun kalo masing2 jaga toilet..hmm

lia said...

jaga toilet awam umpama jaga toilet umah sendiri, InsyaAllah bersih kan...

Hana Soffelia said...

Ada yang bersih, ada yg kotor. Tapi standardlah tandas kan.. sebenarnya kotor atau tak depends pada kita sebagai pengguna. ada tu aku tgk, makcik cleaner dh cuci elok2, pastu ada plak yg suka sepahkan tisu, eee macam-macam lagilah.

Fatin Abdul Rahman said...

apa2 pun... kebersihan toilet awam tanggung jawab kita bersama.. ade segelintir orang kalau tempat awam dia tak jaga menyebabkan kesukaran untuk pengguna lain.. kan.. ;)

Cik Puan Fadli said...

sikap kita sendiri sebenarnya...kenn..

Cik Mun said...

itula..atas pengguna..kalau kita yg kotorkan..kotorla toilet tu..

Cinta Cinta said...

sesetengah tempat je bersih rara.. bergantung pada penguna jugak.. klau penguna tu jenis pembersih.. bersihlah.. kalau penguna tak fikir org lain.. tampallah bermacam2 sign kat toilet tu.. bohlayan je... herm... kat opis akak ni sejak kitorang melayu2 je.. bersih je toilet.. bila dah bercampur dengan lagi 2 bangsa.. herm... diorang ikut kepala sendiri je.. susah nak cakap.. mentaliti diorang ni...

erk.. terpanjang lak komen.

ALONG SURI DAHLILAH said...

Memang toilet kt astro bersih, dah pernah masuk.. tempat2 yg up je toilet bersih..

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

HUHU betul2 tu kak.. kebersihan toilet tu depends on sikap insan yang memasukinya :) Bagi Shakira kat Malaysia ni ada toilet yang bersih dan ada yang tak :)

Fiza Rahman said...

Bersihnya toilet.

Bergantung pada tempat. Ada yg bersih, ada yg kotor.

lady scooter said...

DEPENDS PADA ATTITUDDE ORG KITA GAK SEMUA TU...

Kakzakie said...

Buat kakak terus-terang memang tak suka ke public toilet. Rata-rata pada pandangan kakaklah (maaf) memang tak memuaskan...

Ratu Hatiku said...

Susah nak jumpa toilet yg bersih sbnrnya even kita byr sekali pun toilet yg ada tu sgt tdk memuaskan..uhuhuhu Sbbtu xsuka msk pulic toilet.

aizamia3 said...

dalam fikiran mereka dah diset 'cleaner akan bersihkan'.. tu yang naik lemak pemalas nak bersihkan.

♥ Wina ♥ said...

eyh..eyh apesal ai tak tau pasal ni? bahahahaa

tapi series mmg bersihlah tandas kat astro tu...wangi je everytime masuk :)

CAHAYA MATA said...

sedih masuk tandas masjid / surau...
beria-ia pihak masjid sediakan tandas cantik dan canggih tp sikap pengguna yg suka2 "jual ikan" mengakibatkn tandas jd kotor, bersampah dan lain2...

sedihhhh... :'(
kita kan org Islam...
Islam kan indah...

Maylady Selly said...

ye jugak kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...