Image and video hosting by TinyPic

17 December 2013

TIPS : Ajar anak biasa dengan Taska dan Car Seat

aku menaip ni berdasarkan pengalaman aku lah.

kronologi cerita aku mcm ni.
aku bersalin dan amik cuti bersalin selama 3bulan.
goverment boleh amik 3bulan.
then aku cuti tanpa gaji menyusukan anak
selama 2 bulan.so total cuti aku adalah 5bulan.
masa tu aku hantar anak ke taska dh agak lewat.
bagi aku tu perbuatan yg agak salah.sbb aku lambat hantar
anak ke taska dan dia lambat biasakan diri.
TAPI jugak,masa 5bulan aku hantar princess ke taska,
dia ok,xnangis sgt.nangis jugak.tapi x beriye riye mcm skrg.
sbb maybe masa tu dia baby lagik,so xkenal sgt
org keliling dia.dan masa tu x cerdik sgt mcm sekarang.

masa ni 5bulan.g amik papa kat lumut.rilex je.now jangan harap.

alasan aku cuti menyusukan anak selama 2 bulan sbb
aku mmg nk susukan anak aku.tp rezeki xpanjang.
sempat sampai 4 bulan je.tapi bila fikir fikir balik
xpelah.senang jugak untuk taska handle susu anak aku
nanti.sbb mcm mcm kes kalau dgr pasal EBM ni.
ada yg bg susu anak masa beku.sejuk.kesian sgt.

lagi 1 alasan aku cuti menyusu 2bulan
sbb aku nk bg badan anak aku kuat sket sblm hantar taska.
kalau 3 bulan tu aku rasa mcm lembik lg.
dh 5 bulan so dia dh tough sket kan.
so xde lah menyesal sgt.cuti lama lama.kikiki~
tapi bab duet,korg kena pandai pandai manage lah~

so bg aku.nk hantar taska ni.biarlah sblm anak anak
tahu buat apa apa.maksudnya sebelum dia tau meniarap.
tau merangkak,tau jalan dan tau berfikir.
berdasarkan pengalaman aku,bila anak dh pandai berfikir,
dia akan jd mcm kes anak aku lah.mennagis.
kena waktu yg lama nk membiasakan diri dgn taska.
ada budak yg makan masa sampai 3bulan.

aku harap princess xmkn masa sampai berbulan bulan lah nk biasa.
aku risau sgt.sbb princess skrg dh sampai tahap mengigau malam malam.
mmg kesian sgt taw.mengapai gapai tangan cr aku.xnk aku jauh.

frasa demam dh lepas.seminggu masuk taska.dia demam.
jumaat lepas paling teruk demam.panas gila badan.
dah lama dia xdemam mcm tu.tp harini Alhamdulillah dh ok.

dulu masa baby,nk je duk dlm ni.skrg sorry lah ibuu~ hehe

bab duduk dlm carseat pulak.
ni lg satu hal.anak sulung.banyak benda yg aku belajar.
car seat paling penting bagi ibuu yg berkerja mcm aku.
dr dulu.aku x biasakan anak aku duduk dlm carseat.
aku pegi klinik.pegi mana mana,aku just letak dia kt seat belakang.
buh tilam je.SATU KESILAPAN BESAR.
aku sepatutnya kena beli car seat awal awal.letak anak dlm car seat.
ajar anak letak dlm stroller.

duduk dlm carseat.masa tidur je.

mcm princess,dr baby sampai 5 bulan.aku xbiasa kan dia duk dlm car seat.
then bila dh mashu jaga,mmg carseat tu terbiar.stroller pun sama,g mana mana
dukung je.xde pun duduk dlm stroller.sgt silap ye kawan kawan.
aku sgt menghargai pengalaman tu! mengajar aku sgt sgt!

kes jumaat lepas.

bayang kan lah.dlm masa setahun, ( dr baby sampai umur setahun )
ko duduk berpangku,berdukung,tiba tiba nk duk dlm carseat.
mmg x nak lah kan.harapan lahhhhh~ nk pun kejap.
lepas tu xnk dh.

mcm tu lah princess skrg,
aku pegi keje ok lah duk dlm car seat.sbb dia tido.
tapi time balik.aku upah roti,coklat segala pon xnak.nk jugak duduk ngan aku.
so terjadilah kejadian duduk atas aku masa aku drive,
huaaaaaa mmg bahaya,aku tau.tapi apa lg yg boleh aku buat?
ce korg bgtau!

masa balik ipoh haritu,dia meragam,dr bidor sampai ipoh duk kat pangku aku,
xnk kat mashu dia.pestime taw mcm tu.hmmm saborrr je bebanyak.

so kesimpulan nya bagi aku.
nk ajar anak apa apa.mesti dr baby~

ajar duduk dlm carseat dari baby~
ajar anak duduk dlm stroller dr baby~
ajar anak behave dari baby~
segala galanya dr baby~

ni pengalaman aku lah.
untuk anak kedua nanti.
aku akan ingat semua ni insyaAllah~


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 comments:

  1. betul tu rara...melentur buluh biar dari rebung kekdahnya...

    xpe...belum terlambat lagi...pekakakan telinga kalau anak nangis duk kat carseat...

    lama2 she will be fine...insyaallah...

    ReplyDelete
  2. ANK SY SKRG 8BULAN..SEJAK DIA DH PNDI MERANGKAK DAN BERGERAK KE HULU KE HILIR NI, JGN HARAP DIA NAK DUK DLM CAR SEAT.MEMANG DIA MERAYAP PEGI DKT MAMA DIA..NAK DUK PANGKU..NAK AJK MAIN2 DGN DIA.KITE TGH DRIVE. ADUHAI ANAK.MEMANG SGT SUSAH TP REDAH JE.HEHE

    ReplyDelete
  3. takpe rara, belajar dari pengalaman.. akak dulu anak pertama pun macam2 tak tau.. dah anak ketiga ni pun ada jugak kadang2 yang alpa.. rara pasti jadi ibu yang terbaik utk anak2 rara..

    ReplyDelete
  4. Memang mak Kene kuat semangat. Tabahkan ati untuk safety anak jugak..good luck rara!

    ReplyDelete
  5. Mak memang Kene kuat semangat. Good luck rara!

    ReplyDelete
  6. eB suma ikot pd anak ... alhamdulillah ok. :)

    ReplyDelete
  7. ye..2nd baby lynda kene ajar dr hr balik hospital utk dok dlm car seat.xde kendong2

    ReplyDelete
  8. YES!!! u r right.I got 3 experiance yang berbeza.I kan dah alah single parent pi mana3 memang bawa semua anak so Anak 1st memang well train carseat n stroller sebab xder maid, anak ke-2 hampeh...maid i manjakan berdokong so xder carseat n stroller, duduk kejap2 je pastu melalak.Maid punya salah ni. HAHAHHA
    Anak ke-3 ada maid tapi kejap2 so ni kejap ok kejap meragam dalam carseat...biasa abang sulong yang tolong pujuk n ajak main. stroller pon kadang x nak so have to dokong but yang x laratnya...baby nak berdokong yang abang berdua sibuk nak ddk dalam stroller sebab malas nak jalan, penat katanya. so kesimpulannyer...train anak seawal usia mereka yang boleh, jgn bagi alasan KESIAN....sorry, wrong time.
    I pernah buat gila, my baby crying from One Utama until damansara damai, I dah try pujuk dia bagi mainan all semuala until one time i give-up I cakap dengan dia...sorry Iman, mummy can't help u anymore..u nak cry...please cry until u feel better mummy don't want to pujuk anymore. HEHEHE so pekakkan telinga so i'm focusing on driving yang mahal jem that time. So until one time suddently she stop crying...I tanya dia balik...feeling better Iman??Good,mummy still driving...sampai rumah mummy hug ok...gitulah cerita saya, memang x pernah nak drive sambil dokong baby sebab saya rendah so of coz my seat kene adjust ke depan so limited space between body n stering =)

    ReplyDelete
  9. Rissa ok jer dalam carseat.takde tips apa pun..ikut anak kot ra..

    ReplyDelete
  10. huhuhu..samalah jugak dengan aida..memang anak 1st banyak mengajar kita..so anak second ni memang semuanya well managed..Alhamdulillah..Betul!semuanya kena ajar dari baby..InsyaALLAH semuanya akan ok..

    ReplyDelete
  11. betull...ajar dr kecik.. tp die besar skit merengek xnak duduk..huhu.. skrg rayyan br 5 bulan.. kdg2 xnak dok dlm stroller gak.. car seat die ok for now..xtau la nnt cmne

    ReplyDelete
  12. skrg car seat zafirah duk dlm stor je kumpul habuk -.-'

    org kata ank 1st ank eksperimen kan..hehe yelah kot! :))

    ReplyDelete
  13. tak pe. pengalaman berharga ni kak. utk anak ke2, ke3 nanti leh praktikan pula apa yg sepatutnya kan. :)

    ReplyDelete
  14. btol la ..klu aja anak dr die kecik biasa dgn org sekeliling.nnti nk anta ke taska die da bia dgn keadaan cm tuh..puteri tdo ternganga,pnt sgt ye hehe

    ReplyDelete
  15. ank dara saya mmg duk kat carseat dari umur 2 bulan (swasta cuti 2 bln je)..tp bila dah besar dah x mau pakai belt..siap diri kat car seat tu?..pfff..

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com