30 April 2013

ubat SELSEMA dan BATUK untuk bayi

sejak duk nursery,anak aku x penah xkena selsema,
baru je baik,pas tu kena balik.baik then kena balik.

kesian sgt.mcm yg kite tau jugak,baby yg selsema mmg xboleh mkn ubat.
kalau boleh dijauhkan,jauhkan lah bg anak mkn ubt.hmmm.
tapi kite merancang,Allah menentukan kan.

mcm mummy Ju penah ckp kat i,jgn memandang rendah sgt
dgn ubat ubatan,sbb kalau lah teruk sgt ubat tu dipandang,knp ianya
dicipta utk bayi,ubat bayi ada dos nya.kita ibuu bapa pon kena amik taw.
jgn terlalu bagi je trus kat baby,kena tau dos and banyak mana kena amik.
hmm eh,termembebel lak kan.hee.biasa lah i kn suka emo.

buat masa ni,
princess baru 2 kali kena selsema dan batuk yg teruk,
batuknya sampai nk terkeluar anak tekak,sampai
dye pon nangis bila lepas batuk,kalau tidur tu sampai boleh terjaga dr tidur.
kesian kan,pity my baby.kalau selsema lak,mst dtg skali dgn batuk,
aku sampai xsenang duduk,aku bangun solat nangis nangis
bia batuk tu transfer kat aku,bia lah aku yg tanggung sakit tu.
aku tak sanggup sgt bia anak aku batuk.

kahak n hingus pon banyak masa tu.
aku bwk g klinik,lastly!
aku kena bawak jugak,mmg x tahan tgk dye,
doc bagi nebulizer,nk cairkan kahak katanya, (1st tyme kena nebulizer)
princess x nangis masa kena nebulizer,cume dye peluk aku kuat kuat,
dye xnk menda tu,xselesa kot.kesian sgt masa tu aku tgk dye.sedih.
lepas kena nebulizer,trus tertidur sendiri,lepas kena tu myb
dye rasa lega n boleh tidur kot kan.hmmm.sbb b4 tu mmg dye x tidur lgsung.
tidur masa aku tgh cakap cakap ngan doc,doc pon kesian tgk princess.
kalau korg tgk princess masa tu.mst korg kesian gak.

pic yg adik ipar aku sempat amik.

balik tu doc bg ubat,
ubat batuk,selsema,sakit perut and air garam.
masa tu princess ada berak berak gak.
( princess suka taw minum air garam tu.hehehe )

ubat selsema tu berwajah cm ni.

ni bukan lah ubat makan,
tapi untuk dipicitkan dlm hidung,
ubat ni boleh melegakan hidung sumbat and leh keringkan hidung.
i penah tgk blogger Intan Norazam guna kat cha cha,
i trus tanya dye cane nk guna,hee thanks intan!

sebelum guna,korg kena pastikan hidung anak korg
kering dr hingus taw,kena sedut or lap,
pas tu korg trus picit kan 1-2 drop dlm kedua dua
belah lubang hidung,and lepas tu korg akan tgk hidung anak korg
kering dr hingus.Alhamdulillah.lepas 2 hari hingus dye trus hilang.
Alhamdulillah.lega sgt sgt.Allah je yg tau happy nya hati ni. ♥

tapi,menurut kwn FB i pulak,
dye kata jgn pakai menda ni lebih dr seminggu taw.
sbb boleh memudarat kan.lebih je seminggu xok selsema,
korg kena bawak anak korg jumpa doc balik k.
jgn trus guna menda ni.ingat taw!

untuk batuk lah.
aku bg ubat batuk kat princess,tpi tetap x jalan.
kesian tgk dye batuk.kahak bunyi kuat sgt bila tidur.
hmmmmm.mmg pity my baby,
and solution dye,
aku bg anak aku madu,

mmg ramai kata,and aku baca kat blog blog lain,
jgn bg anak madu,jgn bg madu,
tapi kalau madu tu yg elok utk anak aku hilang batuk.
knp aku xleh guna? tp sblm guna tu kena selawat lah.
tawakal kan.

TAPI,
guna madu yg telah di process,
jgn madu yg betul betul amik dr sarang,yg tu mmg x elok.
mcm aku,aku guna madu khaula.madu ni mmg elok.
korg leh beli kat kiosk kiosk mcm kat tesco ke giant ke.
mst ada,tp masa aku bli tu stock sgt limited.
ramai org beli madu khaula ni.

suami aku bagi princess mlm sblm dye tidur,
sbb mlm paling teruk dye batuk,
bancuh lak korg kena buh sikit je madu,
dan bancuh dlm air yg banyak.
korg agak agak lah.aku pon xtau nk ckp cm ne.

contoh mcm madu tu korg colek ngan
sudu kecik,tapi amik hujung sudu je.
then bancuh ngan air suam dlm 3oz cm tu.
korg rasa lah sket.kalo rasa sgt manis madu tu,
tambah lg air.bancuh dlm botol susu ok sket,
senang bg baby minum.

MOM KNOW THE BEST kan.so korg agak agak lah eh.
mcm princess,aku bg 2 mlm je air madu.Alhamdulillah lega batuknya.
seyes,and x perlu bg ubat batuk.just bg air madu.aku mmg lega sangat.
skrg ni mmg hilang dh selsema n batuk.and aku jauhkan dye tidur depan kipas
and aircond yg kuat lg.mmg kena elakkan,sbb kalau terkena lebih aircond
or kipas,mst senang je selsema n batuk nk datang balik.

hmm tu je aku nk kongsi harini.
nt kalau ada lg benda lain aku kongsi kan lg.
eh eh.heee.

bye!

andai aku salah.sila betul kan =)






Read More ->>

nak cerita pasal nursery lagi!

Assalammualaikum.

hai,aku nk mengadu lg ni.
smlm update sikit,rini update lg.
selain suami,fam,fam in law,adik beradik,
blog ni lah tempat aku meluahkan segala.
yg bukan terlalu private,
aku banyak tahankan diri aku dr update benda yg xelok pasal
nursery princess,sbb aku x nk aibkan org,tapi lama kelamaan,
aku jd x tahan,sampai lah kejadian ptg semalam,
aku kecewa sgt sgt.ntah lah.aku malas nk marah,
sbb bila aku naik marah,aku akan hilang kawalan diri,
aku xnk jd cm tu.suami aku paling xsuka bila aku merepek repek.
sbb suami aku lah seorg yg mempunyai tahap kesabaran yg
paling tinggi! seyes. tapi bukan aku.

sblm ni bontot princess merah sampai luka,
aku diam,aku sapukan ubat kat anak aku,
kena gigit semut tiap tiap hari.
mst ada jugak yg kena gigit,kat kaki,
tangan,jari,betis,belakang badan,mst ada,
aku diam,sampai tinggal parut kat bdn anak aku.
aku senyap je.mls nk ckp pape.

balik aku amik anak aku,cium bau masam,
aku diam,balik aku mandikan balik anak aku,
dlm penat penat,aku sonok mandikan anak aku,
xpelah,aku tutup sebelah mata.

dye bagi anak aku mk telur,aku diam,
aku nasihat kan,jgn bg mkn yg bukan bukan.

mesti ada yg kata,alah benda kecik cm tu pon ko nk
jd kan issue kan.aku bukan nk jd kan benda ni 1 isu,
tapi masalahnya,ni anak aku,aku bayar rm300
taw,aku bukan nk anak aku dilayan mcm PUTERI raja,
even nama anak aku mmg ada puteri,aku cuma nk anak aku sihat,
xdigigit,bontot x merah,masa aku amik anak aku senyum,
sihat,xmenangis.tu je,xnk lebih pon.

lately anak aku mcm takut takut,xtau lah aku knp.
ke mmg dye dh makin manja,aku pon x pasti lah.

ok cite balik kes ptg smlm.
aku amik anak aku mcm biasa,
hujan,aku pegang payung sendiri,
bawak anak aku masuk kereta,
byg kan dlm hujan,mcm mana ko nk pgg anak,
pgg payung,dgn princess nya yg nk pgg payung jugak.
haih! aku letak,dye nangis.selalu nangis kejap je,
ni nangis teruk,sampai menjerit jerit.mcm ada bend yg x kena,
aku xpenah lah drive sampai kena dukung princess,tp smlm aku terpaksa
amik dye letak kat aku,tp masa tu aku x gerak lg.
then aku terperasan tangan anak aku.
Ya Allah,penuh kena gigit semut.
nk dekat 5 6 biji kena geget.naik bengkak.

ni aku dpt snap sikit je,sbb anak aku tarik tarik tangan.bukti nk mengadu kat laki aku nanti.
belah kiri punya kena geget x sempat nk snap.and aku sampai hati nk tgk.bila tgk mst sakit hati.


belah kanan,kiri pulak kat jari pon ada,
adik aku cek mlm td,kat telinga pon ada,korg bayangkan lah.
anak korg.kena geget semut sampai 5 6 butir.apa korg rasa,
sedangkan kita kalau kena geget semut pon rasa sakit kan,
ni kan pulak kalau baby.aku x dpt byg kan cane anak aku nangis.

aku xpuas hati.aku terus masuk balik dlm nursery,
aku tanya terus teacher dye,knp tangan cm tu.
knp kena gigit teruk sgt ni.naik pucat gak muka techer dye,
and dye boleh ckp mmg dr pg td ada bengkak tu.
Ya Allah,berdesing telinga aku dgr,korg banyangkan dye salah kan aku lak.
aku ckp,aku jaga anak aku elok je,dye x nangis x hape.
mmg xde bengkak apa,dye boleh ckp bengkak tu dr rumah.
mmg melampau.dye mati mati x nak mengaku.

last last aku malas nk panjang kan cite.
aku ckp je, " xpe lah.Allah tahu segalanya "
and aku trus blah.aku mmg sakit hati sgt,
jantung aku berdegup laju sgt.
tahan marah yg hamat.

balik rumah aku cite kat adik aku,
dye pon terkejut,dye pon kata mana ada kena geget smlm,ok je,
mmg xde bengkak bengkak pon.
xde pon kena geget semut pon.mmg xde.aku pos pasti.
xde.and lagi satu,merah merah tu nmpk baru sgt lg.
mmg merah bengkak yg baru,bukan dr pg.

tapi masa aku ckp ckp ngan teacher dye tu.
mmg muka dorg cm cuak lah.aku ckp boleh buat report.
lg ah dorg cuak kan,tp aku mls nk pjg cerita.sakit hati.
harini trus aku x hantar dh ke nursery.
trus adik aku yg jaga kan.mmg aku nk bg adik aku jaga princess,
adik aku yg bongsu,xkerja tetap lg.sambung blaja pon belum lg.
so bialah dye tolong jaga anak aku,

aku nk ucapkan TERIMA KASIH banyak banyak kat adik aku sbb
sudi jagakan anak aku,sanggup benti keje sbb nk tolong jagakan anak aku,
bukan lah sampai bila bila.tapi sampai princess boleh jalan,
bila dh boleh jalan,aku nk hantar kan ke nursery kat RTM ni je,
nursery kat sini nmpk cm bersih,sonok,ada aircond.yg penting bersih.
tu yg aku ok sket.n berkeyakinan sket dr yg lain.

moga Allah selalu lindungi anak n adik aku dirumah tu.
Amin.hope lepas ni anak aku xde lah dpt kesan kena geget geget ni.
kesian sgt aku tgk. =(

princess n mashu! thanks mashu.
Read More ->>

29 April 2013

Princess dah ada gigi

no wonder lah princess demam,
berak berak and xsihat,rupanya ada benda nk keluar.
mulanya aku x perasan yg nk keluar tu gigi.
masa suami aku balik weekend haritu dye perasan.
dye bukak mulut princess tgk tgk ada gigi baru nk keluar,
pas tu suka sgt gigit jari.
sampai luka jarit u dye geget,sabo jelah.

korg nk tgk pic eh? xde lah pic.hehehe.
sbb payah sgt nk amik pic gigi dye.
dye pandai ketip.

nt lah kalau leh amik aku snap cpt cpt eh.
skrg ni princess jd budak yg sgt manja,
aku x tau kenapa,xboleh langsung kalau xde aku.
mst nk nangis,kalo nampak aku lalu depan dye,
menangis nangis suruh aku amik.
haih! knp ntah.

smlm suami aku dh selamat pergi menunaikan umrah.
tinggal lah kami je kat rumah.
adik perempuan aku teman aku.
jaga kan princess,kalo aku sorg mmg jgn haraplah.
mau x mandi n mkn aku sehari suntuk.

hmm ni pon aku x sihat sgt ni.
lemau je rasa,kepala sakit.
moga moga aku cpt sihat.
sian anak aku nt.

ok lah korg.bye!
Read More ->>

25 April 2013

saya ada disini.

hai.saya ada disini,
sy x hilang,saya selalu baca blog kamu,
cuma blog saya x berupdate.
kalau rindukan saya,follow je IG saya.
saya selalu ada disana IG : safurarara
keek pon saya ada : imannsophea

sy demam,
anak demam,
suami demam,
xde mood nk buat apa apa.
balik opis bz,sume benda kena buat,
sume terbengkalai.
ni pon curi masa rest kan kepala.

anak saya haritu batuk teruk,
selsema,demam,berak berak,
mungkin sbb beralih bulan lg.
then nk merangkak,
dh angkat angkat bontot.
comels sgt.
xsempat nk amik pic dye angkat montot.
heee.

nanti kalau sempat sy upload dlm keek,
pas ni anak sy dh x hantar ke nursery,
teruk sgt nursery tu.
kesian anak sy.

eh ntah lah.
sy pon tak tau nursery tu teruk ke x,
tp rasa mcm xsesuai utk anak sy.
hmmmm.

ok lah.nt borak ag.
nk wt keje jap.pening!

oh lupa nk cerita,
online shop sy, princess sophie paris (FB page) and
princess candy pant ( IG ) berjalan dgn baik.
Alhamdulillah.
Read More ->>

19 April 2013

6 PESANAN BUAT ISTERI


1. Jaga solat pada awal waktu.

Kalau datang haid sekalipun jika tidak dapat solat, kena duduk atas tikar sembahyang supaya anak tidak lihat kita meninggal solat.

2. Hidupkan Bacaan Hadis Nabi saw di rumah dengan keluarga.

Dianjur baca Hadis Fadhilat Amal. Ini amalan sahabiah zaman Nabi saw sehingga dari rumah kita keluar anak-anak yg soleh yg mendoakan kesejahteraan kedua ibubapa dunia/akhirat.

3. Baca Al Quran setiap hari walaupun hanya sehelai muka surat. 

Jika tak mampu nak baca kerana terlalu sibuk, cukup dengan mencium Al Quran dan muhasabah

"Ya Allah, apa dosa saya hingga saya tak dapat nak baca kitab Mu pada hari ini."

4. Mendidik anak secara Islam.

Mengajar anak-anak dari kecil bermula dengan doa-doa masnun.
Iaitu doa seharian Nabi saw saperti doa tidur, bangun tidur, makan dan sebagainya.

5. Hidup sederhana dengan tidak membebankan suami.

Setiap hari malaikat akan menghantar 500 jambangan bunga dari syurga untuk wanita yg hidup sederhana. Setiap titisan air masakan dan basuhan mereka akan menjadi zikir mohon keampunan kepada Allah swt atas wanita tersebut.

6. Galak suami untuk bermujahadah atas Agama Allah.

Seorang isteri yang menggalakan suaminya untuk solat berjemaah di Masjid/Surau akan dapat pahala berjemaah suaminya termasuk solat dia sendiri.



Ya Allah,aku culas dlm solat ku,
solat diakhir akhir waktu,moga aku
akan memperbaikinya mulai hari ini.
walaupon sesibuk mana,akan aku cuba 
untuk bertemu mu dahulu.

mengaji,sejak ada anak,aku hanya sempat mengaji
hanya beberapa ayat.jahil nya aku.
akan aku usaha kan utk selalu mengaji.
Ya Allah,berdosanya aku.

mendidik anak,
akan aku selalu alunkan ayat ayat Al-Quran di
telinga anakku,agar anakku biasa mendengar
ayat ayat suci ini.agar bersih jiwanya.
Amin.

hidup berserdahana,
akan aku amalkan,dan aku biasa dgn bersederhana
lebih bahagia rasanya dr membebankan suami.

dan akhir sekali.Ya Allah,
permudahkan lah jalan kami,
Amin.


Read More ->>

17 April 2013

antara TEA MIX Herbalife dan TABITA Skincare

lepas kawen,badan naik 1kg sebulan.
lepas 3 bulan nikah,pregnant,
badan naik 2kilo sebulan.pada bulan ke 4 preggy,
naik 4kilo! ko mampu?! dasat kan aku,
last preggy sblm bersalin berat aku 83kg.ko mampu?!

lepas seminggu bersalin berat turun sampai 67kg.
oklah,ngat boleh turun,tapi naik lak till now.
69kg! ko mampu?!

mcm mana nk turun ni?
aku mkn shakelee,berat xnaik,tapi maintain.
mkn dh control dh.mkn sket sket je,
xmkn kang kebuloq lak,
haih!

pas tu makan d'herb,xsampai sekotak,
terhasut pulak beli herbalife.
aku mmg dh lama dh nk amik herbalife,
tapi mahal gilo.xmampu 1 set tu.
last last masa jalan jalan kat jualan puspanita,
ada agen herbalife,dorg pancing aku,
panggil aku timbang,pas tu dorg kata umur dalaman
aku mcm org umur 47 tahun,sdgkan umur aku baru 26tahun
47tahun.ko mampu?!

huaaaaa aku sedih,serius sedih sebenarkan,
keadaan badan aku sgt teruk,
lemak sana sini.aku bencik,cepat letih.
xsuka,xcergas,aku x suka jugak.
aku nk kurus,sihat,cantik.TAMAK kan!
tapi semua wanita nk cm tu kan kan.

baru semalam aku minum TeaMix ni,
kerja nya kencing je,org tu kata dye detok secara semula jd.
aku dh google dh pasal teamix ni.mmg best.ramai yg ckp berkesan.
kwn aku sendiri ckp berkesan.so aku nk try minum ni dulu cane.
dlm masa yg sama aku control mkn aku.tp aku ni sllu terjebak.
suka derhaka pada diet aku.

please rara,please! kuat kan semangat! nk cantik kan.
nk kurus n sihat kan.so kena kuat semangat.
stkat tahan lapar,apa lah sgt kan.heh!

ni ada info pasal Tea Mix.

gambar je mampu.lain google eh.hehe


pasal kulit muka lak,
lepas bersalin muka aku mmg kusam,
kusam gila,xmerah,xkuning,xcantik.kalo yg korg nmpk CANTIK
tu hanya lah dgn apply makeup yg berinch inch,
kalo x makeup,mmg takut tgk nya,hahaha.xlah scary mana,
sedap lah mata memandang,tp mata aku xsedap.
aku nk kulit yg merah merah cantik.
eye bag aku teruk sgt.xtau lah knp.
myb sbb aku suka sgt gosok mata masa kecik kecik dulu.
kalo dpt tenyeh mata mmg sekuat hati.

and now mata aku kalah mata panda,
aku tgk org org guna Tabita SkinCare tu.
wah result dye mmg best,aku perkenan sangat,
tapi mahal.knp lah benda yg cantik cantik sume mahal eh.
hahahaha.aku dh survey trial set.best jugak,
harga ok lah.not bad,mampu milik,
and aku rasa nk try.

sape yg pernah try! angkat tangan.
jom share,nk jugak tau.

hmm tu je luahan aku kot.
tgu lah sebulan lepas ni eh,
tea mix n tabita.nk jugak beli.
xkira xkira! sbb teruk sgt dh,
niat aku cantik untuk suami aku,
seyes,untuk suami dan untuk mata aku sendiri,
dan untuk kesihatan diri.xsikit pon untuk riak.
pape nt aku share lg k.bye!
Read More ->>

beza blogger BUJANG dan blogger BERANAK

aku mula berblog sejak ogos 2008,
masa tu aku bujang,aku rajin BW and update,
tu pon masa cuti lah,sbb dulu aku keje shif,
aku keje INTEL kat kulim,
keje 12jam,waktu cuti jelah nk mengadap fb
or blog,kalau hari biasa,balik rumah just utk
mandi,makan n tido.but aku suka.enjoi sgt keje.

dh masuk keje gov lak,
aku aktif berblog 24/7,
masuk keje blog,balik keje blog,sblm tido,
celik mata,sume lah blog,sume bercerita di blog.
aku sonok,puas hati,tambah seronok lg bila ada org baca,
hahaha,bajet fofular,and plus plus seronok bila org tanya,
knp lama x update,g mana,rindu nk baca blog,
masa tu hati rasa berbunga gembira,sbb " eh ada org bc eh blog aku "
hahahaha.boleh gittew.

masa bujang dulu xbanyak cerita sgt,
and aku banyak update pasal gossip,
aku mmg suka gossip artis.hahaha.
noty kan,but ustaz and kawan kawan blogger ada pesan,
k.lydiamiza and k.ain nur ada pesan,jgn buh pic pic artis tu,
nanti dosa dye kita pon dpt sama,
and masa tu aku dh slow down,
aku dh x buh sgt pic pic artis yg sexay mexay tu
kat blog,just bercerita random je,ada jugak yg aku buh,
but no no no yg sexy tu.xnk lah aku dpt dosa free.

masa lepas tunang lak,blog aku banyak menjurus ke
idea idea kawen.blogger B2B lah konon dulu.
and sume brg kawen aku DIY,ok tipu semua,
ada stgh2 je.hehehe.best sgt masa tu,update pasal
barang kawen.DIY,share2 dgn B2B lain.best gila.

pas kawen lah.senyap kejap.pas tu preggy,
masa preggy lg senyap.sbb alah tgk blog.
hahahaha,xtipu.aku seyes nk muntah tgk blog.

sampai lah bersalin,ok balik dh.tgk blog pon dh bersemangat.
tapi lepas bersalin,nk tgk blog pon kena ada msa,masa anak tido,
kalo tgh celik try lah adap lappy,kena pelangkung lah jawapnya.
mmg xsempat.till now.mmg xsempat aku nk update blog,
kalo kat opis pon boleh.tp banyak keje skrg ni.so xsempat jugak.
kat umah mmg x lah.xsempat jugak.so aku kena redha jelah
kalau blog aku x berupdate.hahaha.korg pon kena redha lah.

hmm boleh ke aku amik PA tolong update kan belog?

huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa bye!

anak manja yang semakin comei,bijak,manja,tembom,geram,haih! iloveu
Read More ->>

eh dh RABU!


hai,dh rabu,teruk betul entry aku skrg,
sehari satu je,tu pon payah sgt.nk up.
sadis.banyak benda nk cite,but xde masa,
kat rumah mmg aku xleh nk berFB,Blog Keek IG
sgt,sbb skrg ni kalau pgg fon,anak aku pon nk jugak.
IG tu gagah ag lah sbb snap snap leh trus pos,
but nk tgk tgk org lain punya post xleh.
anak aku laju je nk amik fon.
haih!

nk tunggu dye tido lak mmg payah skrg,
kalau tido pon kejap je,aku naik solat jap.
gsk baju tgk tgk dye dh bangun.
aku rasa 10 minit pon x sampai.
anak korg cm tu x?

rini dh rabu kan,
rasa kejap je.heee
suka suka,xsbr nk tgu weekend.
nk rehat,nk tido lama.haaa boleh gitu?

mgu depan suami aku n Family In Law aku
g umrah,tinggal lah aku 10 hari,adik aku teman
aku,adik aku unpaid 14 hari.baikkan adik aku.
insyaAllah bila princess dh besar sket,aku lak nk g.
suami aku kata nk bawak Princess skali.

ok lah korg,
nk breakfast jap.
keje hakiki dh siapkan td.
pas ni nk BW lak.
rindu kat korg!
bye!

jgn lupa sarapan!
Read More ->>

16 April 2013

buat aku tersenyum

mcm aku ckp dlm entry lepas,
selasa kite bersua kembali.
hehehe.aku tetapi janji kan.
ngeh3,smlm mmg aku betul betul EL.
xlarat weh.letih gila.

jumaat tu kursus aku habis lambat.
kul 4.30ptg,then balik umah,
amik anak,masak,lepak lepak.
tunggu suami aku sampai KL,
nak balik ipoh sesama,tapi jalan jem gila
jumaat lepas,aku xtau knp.
last last kami decide balik ipoh esok nya pepagi,
tapi aku ngan laki aku bukan morning person.
so pg kami kul 10am,hahaha,ok lettew.
princess pon bangun kul 9am,mandi mandi kan dye,
bg minum susu,then baru gerak.

sijil kursus!

terus ke taiping,
sbb balik ipoh tu mmg utk g kenduri
ex-housemate aku punya adik kawen.
k.hani! dulu aku penah cite pasal dye,
sbb k.hani lah blog aku wujud,sbb dye,
kalau bukan sbb dye,aku bukan blogger yg
FEMESMACAMSEKARANG hahahahahahaha.
ko boleh masuk bakul angkat sendiri?
aku boleh.hahahahaha.

kami sampai taiping dlm kul 2pm,
tu pon lepas sekerat jalan kami bertukar driver,
sbb nya laki aku tertinggal wallet kat kl,
so dgn gamble nya balik ipoh tanpa IC,LESEN,
ATM kad segala.so aku lah jd mangsa.
hahaha,xdpt nk paw lebih lebih sbb nk beli pape pon
kena pakai duet aku.so diam diam sudah! hahaha.
emang dasar kedekut!

g kenduri kat taiping best!
macam macam makanan ada,
nasi tu standart lah kan,tapi ada kelainan sikit
sbb ada mee rebus,ada teh tarik,ada pau panas panas,
ada kuih bakar,best kan.jarang nk tgk kenduri yg ada
makanan mcm mcm mcm tu,aku mkn sikit je sbb
melayan princess,papa je mkn sume,merasa bg pihak aku.
hehehe.princess pulak,dgr org karaoke,dye pon karaooke gak,
korg tau x,dye boleh jerit jerit menyanyi kat atas meja tu,
aku letak dye atas meja,sbb dye dh boleh duduk,
so dye tgk org nyanyi,dye pon nk gak,
org sume tgk dye,sambil senyum senyum.
hai anak,kau nk jd penyanyi ke? ahli muzik?
mak x izinkan taw! kalau mak popular nanti  mcm mana?
eh! over taw.kahkahkah.

*pause
( kena marah ngan bos jap )

ok sambung balik,hilang dh idea.
hmm kami gerak balik ipoh ptg tu,
konon buat surprise kat opah,
balik senyap senyap.
and berjaya,opah terkejut,peluk peluk cium cucu dye
kuat kuat,best kan jd cucu,opah atok sayang gila.

hmm apa lg nk cite eh,
xde idea lah.jap g lah sambung balik eh.
nk wat keje hakiki jap.

layan pic jelah eh.pic pon sume copy dr instagram aku je.hehe.
bye!

kena buli ngan papa

budak yang terlampau addict dgn payung
Read More ->>

12 April 2013

tips KURUS!

hahahahaha kau x hapdet seminggu,
kau tetiba buat tajuk entry tips kurus,
pas tu ko nk cite pasal apa yg jadi dlm semniggu ni.
haaaaa,boleh! hahaha.

hai korg! lama kan aku hilang.
aku betul betul sibuk,
dgn anak,kursus,hidup aku,life aku,
kerja umah,bisnes,masaka utk anak.
ahhhhh bz kan aku.
aku sampai xde masa utk diri sendiri.
rasanya lah.hmmmmmm.

last week suami aku xbalik KL,
sbb ada bowling.tempat kerjanya buat
tournament.rindu gila kot.
aku mmg xboleh kalau xjumpa laki aku,
kalau selalu dye x balik,
aku akan g sana,tp mgu lepas kan sibuk,
ngan adik aku nikah lah,
itu ini,banyak hal.so aku xnk balik,
nk duk KL je.tp duk umah je pon bz jugak,
bukan boleh tidur 24/7 pon.

mgu ni aku balik ipoh.yeay!
dr hari isnin ritu aku kursus,
adobe photoshop wei!
aku mmg dh lama nk amik kursus tu,
last last dpt jugak.best sgt.
selalu kalau kursus leh balik awal
tiap jumaat,tp kali ni xdpt.
sedih gila.tu yg melangut je aku kat opis ni.
tp xpelah.sempat lah update blog.
heeee.

online shop aku pulak x bergerak.
sbb stock seluar x sampai lg.
cust dh banyak tanya,ahhh tension.
so aku kena suruh dorg book dulu.
apa lah dropship ni,stock pon xde.mencik tol
aku! aku nk meniaga pon susah.

imann sophea lak sejak dh 7 bulan ni,
perangai dh lain mcm sket,
bila aku hilang dye diam duk ngan nenek,
tp nmpk aku lalu je,trus meraung nk kat aku,
suh aku amik dye,pandai depakan tangan.
nk aku dukung je dye,pas tu kalau aku pegang hp,
dye mmg susah hati,nk jugak hp aku,nk whatsaap n balas
msg mmg payah.haish!

pas tu dh pandai kedepan.
so now,kalo letak atas tilam,kejap je dye dh g ke lantai,
kalau nampak wayar wayar terjulur kat tepi dinding,
lg dye suka,melaju je g kat wayer nk tarik.
risau betul aku.lepas ni aku kena cr pipe,nk masukkan
sume wayar dlm pipe.kalo x buat cm tu,
kang ada yg kipas jatuh kang.

cite pasal tips kurus lak,
aku now mkn Slimming product from d"herb,
hmm dye berak berak,lepas minum,
8jam lepas minum akan berak berak.lepas berak mmg lega gila perut,
rasa sedap je.masa mmbuang tu mmg akan keluar lendir lendir,
dgr mmg geli.tp best weh.banyak lemak terbuang.

heee.aku kurus ke?
ntah lah.rasa mcm dh slim,tp pada mata aku lah.
kata penimbang x tau lg.hahahahaha.
kalo x turun berat this week,aku tau dh sbb apa,
mst sbb masa kursus aku mkn banyak,
lauk sedap sedap.xtahan weh!
hahaha.

ok lah.nt update ag eh.isnin insyaAllah,
tp rasa isnin nk EL.hahahaha boleh x gitu!

kalo xde,selasa lah aku update ag eh.
heee bye!

pic terbaru,rabu lepas,heee.benci snap pic dekat cm ni.mata cm juling je.

my lovely diamond! mengada!
Read More ->>

08 April 2013

ImannSophea : Perkembangan 7bulan

huaaaaa besar dh anak aku.
dh 7 bulan.seronok aku rasa bila tgk princess membesar,
even kdg kdg sakit datang.tp tu lumrah alam,
bangun jatuh,sakit.permainan kita,kalau x,
xde cerita yg kita nk ceritakan kan.
heee.

princess kalau bab makan,
jgn ckp lah,mkn dh mcm mcm,
bukan mcm mcm sgt lah.tp dh mkn bubur,
buah,sayur,ikan,nk bg ayam,
tp nk try cr ayam organik dulu.

ada makan yg buat princess kembung,
ada mkn yg ok.bila kembung aku takut sgt,
tp nasib dye ok,xnangis sgt,
cuma mcm x selesa je,
golek kiri,golek kanan.

perkembangan yg paling ketara utk princess,
dah boleh meniarap dan pusing 360darjah,
bukan pusing je,kalau dibiar,boleh sampai ke dapur,
korg bayang kan,aku g dapur je kejap,tgk tgk dye dh
nk masuk bawah kerusi.huh! nasib kerusi tu rendah,so kepala dye xleh masuk,
kalau lah boleh,aku xtau ntah kemana dye masuk.

and lg satu,
yang ni paling aku suka,
princess dah pandai depa kan tgn bila
org hulur tangan kat dye,bila aku hulur tgn nk amik dye,
dye trus senyum n hulur tangan balik kat aku.
pandai sgt.tu yg buat aku geram sgt.
hehehe.

mlm mlm pulak,
aku selalu terlelap dulu dr dye,
aku tepuk tepuk dia,tapi last last aku terjaga tgk dye
kat hujung katil nk capai mainan dye.huaaaaa
itu sgt bahaya,aku rasa lepas ni aku kena tidur bawah lah.
xleh tidur atas katil.
kena tidur bawah aku rasa,
tp jenis aku ni.aku xleh tidur bawah.sakit badan.
so kena more carefull lah kat princess.
kena buh bantal and lapikkan tilam banyak
kat tepi katil.

and ni perkembangan paling terbaru smlm.
princess dh boleh menjulur ke depan.
heee.smlm baru nmpk sgt yg dye dh boleh kedepan.
selalu lepas meniarap dye mengundur ke belakang.
tapi smlm bangun bangun tidur,
MIL aku naik atas,nk tgk dye dh bangun ke belum,
princess nampk je nenek dye,
dye trus kedepan nk suruh nenek dye amik.

bila letak kat bawak lak.kalau dye dh letih
meniarap,nk suh aku dukung,dye kana menyusup kat aku.
sambil nangis nangis.heee.sonok sgt aku rasa,
rasa mcm dye manja sgt.heee.

tahniah anak ibuu,
dh berjaya improve kan diri.
ibuu doakan anak ibuu kuat menempuh
hari hari yg akan dtg,
dan sihat selalu.
membesar lah menjadi anak yg solehah ye syg.
Amin.

Read More ->>

04 April 2013

Dulu melenggang.now no more!


dulu kalau nk keluar,
aku bangun tido,lg sejam nk kua pon boleh.
melenggang je.tp skrg x leh,
rutin dh jd lain.

bangun tido,
aku kena siapkan baju anak aku,
susu yg dibancuh siap siap,buh dlm beg susu,
baju spare,pampers,minyak minyak,
buh dlm beg lg 1,
pas tu baru aku pulak siap.

g mana mana mesti kena bawak 2 beg ni,
xboleh nk berlenggang lenggah dh.
handbang aku pulak,
laki aku yg bawak.hahaha.
dunia dh terbalik.
tu sbb laki aku marah kalo bawak handbag besar2,
ritu dye siap suh aku bawak beg sandang belakang lg.
sedih kan.dh mmg x boleh bergaya dh skrg.
huaaaaaaaa...

tapi xpelah,sementara je anak nk besar,
nt dh besar nt xyah dh bawak sume ni.
leh lengang lenggang balik.yeay! hehe
Read More ->>

perkahwinan


tetiba rindu kat suami saya
Read More ->>

Nak kurus!


aku tiap tiap hari,bila mandi,
tgk perut n peha,besarnya.
huh!

dan tiap kali tu aku akan ckp,
bila lah aku nk kurus balik ni.
sedih T___T

dan bila waktu makan lak,
bila tgk nasi,
aku tergoda,
makan jugak,
lepas makan aku ckp,
mcm mana nk diet ni.
asek mkn je.

huh!
salah aku jugak kan,
mkn nasi lg.
tp nk kurus.

ahhhhhh gemok itu tension.
tension mengemukkan aku.
hahahahaha.

ok lah.selamat pg.entry merapu.
heeee.


Read More ->>

03 April 2013

semua MAK!

Read More ->>

imann sophea : bubur ikan tenggiri


anak baru nk masuk 7bulan ahad ni.
tp dh sibuk nk bg anak ikan.hahaha
aku kan mmg ibuu yg gelojoh.
aku search ikan apa yg boleh bg,
ada yg kata ikan merah.ikan tenggiri n salmon.
ada yg kata xelok sgt bg ikan lg.
sbb kandungan merkuri yg tinggi.
xboleh bg selalu.
tapi smlm aku g kedai,
ingat nk beli carrot.
tapi gatai g tanya abg tu,

" ikan tenggiri ada x bang,yg mana eh "

aku kan buta ikan.hahahaha.jenis x kenal ikan.
then abg tu bg aku seketoi yg panjang tu.
mana maunya nk banyak2,ingat aku nk meniaga ke.
hahaha.aku ckp nk sikit je,
nk bg baby mkn,
abg tu bg aku 2 potong,
harga 8hengget lebih.
ok lah.

pas tu aku nmpk saderi.
ntah apa bengongnya aku ni nk bg saderi kat anak,
dlm pemikiran aku,saderi + ikan tenggiri masuk dlm bubur
mst sedap. ( buat makanan anak ikut tekak aku ) boleh?!

sampai umah,aku cpt cpt rebus ikan,
potong saderi,buang urat urat tu,
then masukkan dlm beras.
so beras n saderi masak sekali.
ikan aku rebus and buang tulang.
aku x blender,aku masukkan seketoi2 tu dlm
ice cube,sok nk guna trus amik masuk dlm bubur.
agak agak dah masak semua n sejuk,aku blend.

hmm bau sedap.aku rasa sedap.cuma tawar sket.
rasa nk je buh garam.tp no no no! hahaha.

princess makan habis,suka dye.
plus dye mmg lapar kot.
pas tu belah mlm,
princess xlena tidur,
aku tepuk tepuk perutnya,hah kembung neh.
tapi dye x nangis.
tu yg aku sedih sgt tgk anak aku.
( walaupon sakit dye bukan jenis nk nangis melalak )
Alhamdulillah,syukur Ya Allah.

aku cpt cpt buh minyak yuyi kat perut,betis n tapak kaki,
aku gelekkan perut atas kepala.
then nmpk ok sket.dye tidur,nk dekat subuh dye kentut kentut,
dlm hati aku lega sangat sangat.

tapi dlm kelegaan tu,
time aku nk g keje dh,dye poopoo lak.
hahahaha.hai anakkkkk.xpelah.janji awak sihat.

aku xpasti sama ada princess kembung sbb ikan atau saderi,
aku rasa myb sbb saderi.dan mungkin saderi sangat xsesuai utk
diberi pada princess lg.

ok stop saderi.bg yg lain dulu.
ikan,habis kan yg ni,pas tu stop pulak.
hmmmmm nk bg apa lg pas ni =(
pening.


Read More ->>

kegilaan KEEK


aku pon ada KEEK,
sila lah follow aku eh.
skrg ni segala benda letak nama anak je.
hahaha.biasalah dh ada anak kan,
sumai pon tolak tepi.

ok cite pasal keek ni.
skrg ni mcm mcm kan,
tapi aku suka,
ada stegrem,ada keek,
boleh stalker artis.
and boleh gossip gossip.
tadi aku baru khatam keek siti nurhaliza,
fynn jamal,eira syazira,and tomok.

hahahaha keek tomok yg dye marah anak dye tu
comels gila kan.
korg dh tgk ke belum?
cpt tgk,bila tgk dh mcm anak aku dh aku rasa.

Keek aku pon penuh ngan bedio anak aku je,
nk letak muka sendiri n ckp,
rasa malu lak.
dh lah muka x semenggah.
hahahaha.suara aku kelakar.
hahahaha ada ke patut kutuk suara sendiri,
tapi betullah.tak tipu.
dorg kata suara aku mcm aku kepit.
ckp x lepas,jahat kan kawan kawan aku.
tapi xpelah,suami i syg i.hehe.

eh korg,follow aku taw,t aku follow balik.
kikikiki boleh ke cm tu?
Read More ->>

Resipi Puding Keramel derhaka.



ni lah pudding karemel yg derhaka pada resipi.hahaha.
aku teringin sgt nk mkn pudding karemel,
so ritu buat lah makanan ni,
ropenya banyak pakai telur eh,
sampai 7 biji ko!
terkejut mak jemah!
tp xpe,sbb nk memenuhi keinginan anak tekak ni,
buat jugak lah,7 biji pon 7 biji lah labu!

kalau menikut resipi asal,
kite kena cair kan gula 3sudu kan,tambah 1 sudu air,
tapi akibat derhaka pada resipi,
aku ngan bijak pandai nya buh banyak air,sbb takut
gula tu keras sgt.hahahaha,bijakkan aku.
then boleh lak aku g kukus puding aku dlm magkuk,
mmg hazab lah nk keluar kan,
kena korek korek,dye x jatuh dgn cantik.
tu yg kalo korg nmpk tu,ada bekas lopak lopak.
hahahaha.

then disbb kan gula tu cair,
bila aku masukkan adunan,
adunan tu bercampur sekali ngan gula td,
huh! tensi, so x jd lah karamel aku,
so xde lah gula gula yg meleleh tu.

xbest lah kan,kite mkn karamel ni nk gula yg meleleh tu kan.
so MIL aku bantai nya masak gula lain,tuang pulak
kat atas karamel tu,hehehe.ok lah tu.menjadi.
tapi rasa dye sedap taw,
jgn ingat muka buruk xsedap.
sedap jugak.hahaha.

lain kali ingat,jgn derhaka kat resipi.
org dh suruh buat,buat je.hehehe.

mana resipi? xde lah.korg google sendiri eh.
heeee.larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk.....

Read More ->>

02 April 2013

cara berjimak yang dituntut.

1. Berjimak pada malam Isnin. Jika Allah mengurniakan anak ia akan menjadi seorang yang berpegang teguh dengan kitab Allah dan redha terhadap segala pembahagian allah s. w. t

2. Pada malam Selasa. Jika Allah mengurniakan anak ia akan mendapat nikmat mati syahid sesudah syahadah, dan Allah tidak akan azabkanya (turun bala ) kepadanya bersama-sama orang musyrikin. Mulutnya berbau harum, yang akan melembutkan hati orang, bersih lidahnya daripada mengumpat, berdusta dan mengadu domba.

3. Pada malam Khamis. Jika Allah mengurniakan anak ia akan menjadi seorang yg bijaksana dikalangan yg bijaksana atau org alim dikalangan orang alim.

4. Sewaktu matahari ditengah langit. Jika Allah mengurniakan anak yang tidak dihampiri oleh syaitan sehingga ia tua dan menjadi seorang yang faqih serta Allah s. w. t rezekikan kepadanya keselamatan agama dan dunia.

5. Pada malam Jumaat .Jika Allah mengurniakan anak ia akan menjadi seorang pemidato yang berwibawa dan petah.

6. Hari Jumaat selepas asar. Jika Allah mengurniakan anak ia akan menjadi seorang anak yang terkenal, masyhor dan alim.

7. Malam Jummat selepas Isyak yang akhir. Jika Allah mengurniakan anak ia diharapkan menjadi seorang yang terkemuka.

8. Bacalah doa berlindung dari syaitan. Jika Allah kurniakan anak tidak dimudaratkan oleh syaitan terhadapnya selama-lamanya .

Semoga amalan-amalan di atas dapat menguatkan semangat anda untuk terus berusaha sehabis daya bagi mendapatkan permata hati anda. Ingat ! Kita hanya mampu berusaha. Segalanya di tentukan oleh Yang Maha Kuasa juga....


copy paste from FB page.
Read More ->>

be creative!

Read More ->>

imann sophea : segala benda dah makan.


hai korg! selamat pg,
aku ni pg pg dh cite pasal anak.
hehehe.aku kena update cepat sbb jap g aku ada
taklimat,so xleh nk update dh.
lately aku bz sgt,update blog pon xsempat nk banyak banyak,
blog walking pon sket sket je,
nt aku BW kat tempat korg eh.
thanks sbb sudi singgah sini.heee.

aku nk cite pasal anak aku,
sape lagi kalau bukan si princess tu.
hehehehe.sejak dye dh boleh mkn ni,
segala benda dye mkn korg tau!

aku bukan kasi bubur je,
aku bg buah,bg biskut ( milna rusk )
bg dye finger food.bg lollipop! ( hee x sengaja )

tapi,bila dtg ke mummy dye!
dye bantai bg eskrem,kek,coklat,
segala lah.hahaha.aku x marah pon sbb kalau x bg pon,
anak aku yg mintak,dye tengoookkkk je mummy dye xkelip kelip
mata,bila makanan tu dekat kat dye,dye tarik,and bila dh dpt,
jgn harap dye nk lepas.

mcm mkn magnum smlm,
mummy dye mmg x bg pon,
tp dye usha mummy dye mkn nk mkn,
buat muka garang,kalo mummy buat x tau.
dye jeling mummy,last last mummy bg rasa sikit.
korg tau x dye melompat suka,
terkekek kekek gelak.hahahah.
xsempat nk rakam semalam.heee.

bila dh dpt tu,puas hati dye,
lepas tu asek nk duk dekat ngan mummy je,
dye ingat mummy dye nk bg lg eskrem.
jgn harap lah eh syg.


mkn keropok


pasal kes mkn lollipop lak,
haritu masa g kenduri kawan kami tu,
ada budak tu bg princess lollipop.
aku tgk dye pgg kemas,
xnk lepas.so aku bukak kn lollipop tu,
nk bg dye rasa je ( kononnya )
tapi lepas dye rasa benda tu manis,
dye xnk lepas korg tau,
dye pandai lak masukkan dlm mulut.
then keluarkan balik.aduuuhhh,
aku amik dye nangis,jerit kuat kuat,
malu! heee.
last last aku bg sampai nk habis lollipop tu dye mkn.
haiiii lah anak!

aku tau,xelok sgt bg benda benda mcm ni kat baby,
sbb dye kecik lg,
aku mmg xnk bg,tp aku jugak xnk straight sgt,
tu xboleh,ni xboleh.
org kata kalau kita jaga sangat pon xboleh kan.
just let go.if lepas mkn tu ada effect pape,
mmg xbg dh lepas tu.
aku still memantau apa yg princess mkn,
xleh nk suka suka sgt.risau gak.but lepas kes mkn lollipop tu,
aku mmg xbg dh coklat kat dye,
aku takut.hehehe.

magnum pon baru semalam mkn,
sblm ni mkn eskrem vanilla biasa je.
( bukan selalu,bg pon sikit sgt,just bg dye rasa )
tp ok je,xde pape.heee.Alhamdulillah

moga anak aku sihat sentiasa,
i love to see my bg smile n laugh.

Read More ->>

01 April 2013

Adik saya dh KAWIN!


ni adik aku,
ye! muda kan,aku tau korg nk ckp cm tu.
umur adik aku 22tahun.ye dah kawen.
dah sampai seru kan.
bila dah sampai masa,
tiada apa yg boleh menghalang.
Ajal Maut,Jodoh Rezeki,di tangan Allah.

dengan sekali lafaz,
adik aku menjadi suami org.
lancar,Alhamdulillah.
walaupon ada masalah yg mendatang,
tapi semua nya selesai dgn indah.

aku tak tau knp aku sedih sgt bila adik aku kawen,
dye manja,dye rapat dgn aku.
aku lah tempat dye bercerita,
dan dye tempat aku bercerita.
kami melalu suka duka,
adik adik aku x banyak sgt duka,
sbb lepas generasi kami,
adik adik anak manja,
xpenah kena pukul.
tapi kami berdua lah asek jd kambing hitam,
selalu kena pukul n marah.DULU.

heee,tapi sbb tu jugak lah kami jd manusia,
tak mudah hanyut dgn godaan,
dan sedar diri dimana kami berada.

sbb tu kami rapat.

dan bila adik aku dh jd suami org,
aku rasa dia akan memikul satu tanggungjawap yg besar.
sgt besar,
tapi xpe,kakak tau adik kakak boleh.
boleh menjadi suami dan bapa yg baik dan bertanggungjawap.
kakak akan mendoakan yg baik baik saja.

to suria! i kakak ipar u okay! hehehe.
org harap su dpt jaga ewan bebaik.
dye anak manja,manjakan lah dye.
sayang lah dye macam mana kami sayang kan dye.
moga kalian bahagia sampai ke syurga.
amin.

tempat nikah : masjid besi putrajaya

nanti aku cerita pasal katering kat putrajaya lak eh.


Read More ->>

1 April/Fool.

rindunya kau nk update blog.
lama sgt rasanya x update.
rasa kekok lak nk menaip rasanya.
heee.ngade kan.

so,apa aku nk cite ni eh.
hmm aku nk cite pasal adik yg dh nikah,
aku nk cite pasal makanan katering putrajaya xsedap.
aku nk cite pasal business aku.
aku nk cite pasal anak aku.
nk cite pasal aku,
nk cite pasal cucuk perancang keluarga,
cite pasal mcm mcm lagi lah.
heee siap lah korg kena baca semua entry aku.
hehehe.

tp skrg aku nk buat keje hakiki dulu.
kang xhalal pulak rezeki aku bila buat keje lain dulu.
heee.

harini hari ulang tahun RTM yg ke 67.
happt birthday RTM.
walaupun rancangan suam suam kuku,
but i still love u sbb dgn berkerja dgn u lah i dpt
rezeki yg halal n terjamin.
moga RTM akan maju mcm stesen lain.
AMIN.

Read More ->>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...