31 May 2013

Ya Allah sembuhkan anakku

Princess demam dr subuh khamis.suhunya 38 39 38 39.paling kuat semalam 39.8° . Aku takut sgt.kesian dye.panas gila badan.aku dh buntu.xtau nk buat apa dh.rasa nk nangis.tp aku tahan.tahan je mata nk.tgh menaip ni pn rasa nk nangis.dye x penah demam mcm ni.dulu kalau demam pon kejap je.ni dh nk.masuk 3 hari.ubat lak dye dh kenal.dh xnk ubat dh.td aku bg dye mkn ubt.last last muntah balik ubat tu.klinik dh g.hospital pon dh g.doc kata xde jangkitan apa apa.hmmmm.tapi ntah lah.aku risau.sbb suhu tinggi sgt.aku mmg xpakai kan princess baju.bg kua haba.kalo pakai baju lg panas badan dye.aku lumur kepala n badan dye air.and jelum air asam jawa kat kepala.tp mcm tu lah.suhu turun naik.


Anak ibuu.cepat lah sihat.ibuu nk tgk awak gelak.senyum.memanjat.merangkak.ibuu rinduu sgt.ibuu rindu.tolonglah ibuu.jgn buat cm ni.Ya Allah.sembuhkan lah sakit anak ku.tolonglah hambamu ini Ya Allah.tolonglah.amin.

Read More ->>

29 May 2013

selamat pengantin baru adik!

lama kan aku x update?
sibuk lah.hp pon x sempat nk jenguk,
newsfeed pon xtau apa cite.instagram pon xtau apa pic terbaru.
heee.dr hari rabu aku sampai ipoh,sampai semalam,
rasa penat lg badan ni,tambah ag princess tiba tiba demam pulak mlm td.
aku pon xtau kenapa dye demam,tiba tiba je.
hmmm.myb sbb dh merangkak kot.biasa lah anak dara aku tu,
apa yg dye buat mst demam,hope demam dye xkuat lah.risau.

semalam aku cuti lg,sbb xlarat sgt nk drive balik KL.
tgh hari smlm gagah jugak balik KL.
dgn mengantuknya.sabo jelah.laki aku xdtg nkk hantar,
sbb dye keje,kesian pulak kalo nk suruh dye hantar.

majlis persandingan adik aku berjalan lancar,
hari pon x hujan,elok je panasnya.
Alhamdulillah.

aku lah org yg super bz skali masa majlis,
xsempat nk duduk dan makan,hahaha KONON!
tapi paling kesian kat mak aku lah,dr hari sblm majlis sampai
selepas majlis,dye lah yg bertungkus lumus buat keje,
sian mak penat sgt,tidur dh lambat,bangun awal awal.
mmg aku tak tau lah aku boleh ke jd mcm mak,
mak aku mmg superwoman! salute gila kat mak!

princess pulak masa hari kenduri mcm xde mood sgt.
myb sbb panas kot.kena lak pakai baju kurung kan.
lg lah dye x selesa kot.tp nasib anak dara aku tu diam je.
xnangis,cuma dye tgkkkk je ramai org.myb pelik kot.
kenapa tiba tiba ramai org ni.hehehe.kesian sgt tgk anak aku tu.
nasib lah MIL aku ada tolong tgk tgk kan dye.kalo x ntah lah.

and thanks to blogger anez sbb dtg kenduri adik i.
heee.xsangka sgt.dlm ke busy an tu dye dtg jugak.hehehe.
sorg dear sbb goodies dh habis =(
hmm ye,majlis adik aku tu xtau dimana salah dan silapnya,
goodies boleh pulak habis,xtau lah mcm mana leh x cukup.
haih! biasa lah kenduri kan.
hmm ok lah,ada keje sket nk buat ni.korg tgk pic je lah eh.
hehehe bye!

btw,tahniah buat adik lelaki aku.selamat melayari bahtera keluarga.
semoga bahagia selalu.



Read More ->>

21 May 2013

Hijabista gelak kongkang!

aku tertarik ngan entry kak eidamimi
pasal rancangan hijabista,kat atsro tu,
aku tak tau lah kalau lepas ni aku nk kena gam ngan astro kan,
tp aku rasa dorg xbaca entry aku ni.hahahaha.

aku sbnrnya xpaham dgn rancangan yg dorg buat tu,
mmg lah dorg buat rancangan tu ttg org bertudung,
fesyen,tudung segala,tapi yg aku pelik tu,
dorg ni terlampau over,pakaian,cara pose,
mengedik gedik,melentuk liuk,
menggoda,pas tu yg paling aku x boleh blah,
cara gelak tu,gelak cm kongkang!
ahhhh xsuka aku.

bg aku,sebagai ikon or rancangan kat tv,
yang handle rancangan tu as islamic,kena lah
sopan,gelak sopan,duduk sopan,baju sopan,
contoh cm rancangan Saffiya tv9 tu,aku suka tgk Saffiya,
sbb pengacara nya sopan,cantik,pakaian x over,
lemah lembut je bila ckp,
bia lah org nk ckp dye fake ke apa,
tapi tu yg mmg ptt cara mengacarakan rancangan cm tu,
betul x? sape setuju ngan aku?

betul x bila aku kata,dorg ni pakai tudung hanya untuk berfesyen.
bukan utk menutup aurat,Wallahualam,tapi kalo tgk dgn gaye tu,
bukan dgn sepenuh hati.aku paling x suka ngan gaye pose dorg!
ahhhhhh xsuka!

hahahaha.
k lah bye!

Read More ->>

CUTI Panjang lagi!

harini jalan lengang,ntah lah kenapa,
aku harini drive dgn happy.imma happy driver today!
hahaha.kalo hari hari cm ni mst aku hari hari semangat nk g keje.
ke sbb rini aku kua awal sikit eh.ke sbb hati ni happy.
aku ni jenis kalau happy,sume benda jd mudah bagi aku.

aku happy sgt sbb smlm dh apply cuti.
khamis n isnin minggu depan aku cuti.jumaat ni cuti wesak kan.
esok lak aku half day,aku nk bali ipoh.hehehe.
balik ipoh adalah satu therapy bg aku.xtau knp aku suka balik ipoh.
hahahaha sbnr nya aku tau knp aku suka balik ipoh.
salah satu sbb nya ialah,ipoh banyak sgt tempat makan favorite aku,
laksa,nasi wanggey,kopok lekor,g pasar malam lak cr putu,
ada nasi ayam sedap.best,mkn pun murah.
haih makan saje keje aku kan.hahaha.
tapi ipoh best.nk makan apa sume ada,
kalo KL ni dh lah payah nk cari,jauh,jem,parking susah.
haih!

aku balik ipoh sbb adik lelaki aku kawen sabtu ni.
nikah dh lepas dh.hujung bulan 3 ritu,
ni sanding umah lelaki pulak.
kira meyambut menantu lah kan.
heee,aku lak yg excited lebih lebih kan.
sbb aku suka sgt kenduri kendara ni,
nanti rumah kita akan ada ramai org,pas tu riuh,
anak aku pon mst suka,anak aku suka bila ada org
ramai ramai ni.kalo kite nyembang kang,dye pon mst nk sibuk.

aku balik awal sbb aku nk kena tlg adik aku buat hantaran dye,
then aku nk buat candy buffet utk dye.heee sukanya!
aku mmg suka buat keje keje cm tu.tapi xtau lah cukup bahan ke x,
banyak benda nk buat,maybe recycle yg aku punya masa kawen dulu kot.
yelah,buat apa nk membazir kan.

aku sponsor kek untuk adik aku,
kek 3 tingkat tu,hahahaha,hover kan aku,
masa aku kawen dulu pon kek aku 3 tingkat,
aku tempah kek kat kedai biasa je,aku dh biasa ngan kedai tu,
dr aku kecik mmg kami akan beli kek kat situ je,
sbb kek dye sedap gila.walaupon kedai cina,
tapi kami beli sbb sedap dan cina tu baik.hehe.
no racist okay! ehehehe.

hee okay lah korg.
harini no story pasal princess,
story pon benda sama,so no more cerita,
cuma xtau lg kalau jap jap g ada cite pasal princess ke.
hahahaha.ok lah,bye! anyway,jap g aku g BW balik k,
aku sibuk main candy crush saga smlm.x BW pon.
hahahaha TERUK!



gambar princess pon xde harini.aku nk share pic lawak lawak je.hahaha.


Read More ->>

20 May 2013

Effect selepas cucuk Vaksin Pneumococcal

hai,korg dh baca kan pasal aku bawak anak aku g cucuk
Pneumococcal dlm entry entry lepas,
now nk story pasal effect lepas cucuk pulak.
aku sbnrnya mood bercerita xdatang lg ni.
tapi nk taip gak sbb nk cite kat korg.

sabtu lepas klinik call.
nurse kata vaksin dh sampai.
dlm hati aku trus berdebar debar nk bawak anak aku g cucuk,
dh lah suami aku dh balik perak dh masa tu.
aku bukan risau apa,cuma risau kalau princess demam je lepas cucuk,
dh lah dye baru je baik demam batuk n selsema,
tapi aku kuat kan semangat,dh byr dh rm215 for vaksin tu,
xkn nk bia lama lama kan.lg pon aku pk,kalau cucuk sabtu,
sekurang kurang nya aku ada masa sehari untuk pantau
kesihatan princess,dlm kul 6pm cm tu aku bawak princess g klinik,
kejap je duduk,nama dh kena panggil.borak borak ngan doc jap.

doc yg cucuk princess ni doc lain,
bukan doc yg selalu follow up princess tu,
doc ni cina muallaf.biasa jugak lah kami follow up dgn dye,
tapi doc cina ni kelam kabut sikit.hehehe.aku x perkenan sgt.
lepas nurse dh sediakan vaksin,dye panggil aku,
suh aku niarap kan anak atas katil.
aku pon pelik.kenapa nk niarapkan,

rupanya nk cucuk kat punggung,
tapi lg satu aku tak perkenan ngan doc tu.
dye sgt lah kelam kabut.dye buh ubat bius kat punggung princess,
then tepuk tepuk punggung princess kuat kuat,then cucuk terus,
kejap gila,tapi dgn cara kelam kabut tu.dye buat princess terkejut,
aku pon mcm xbleh blah ngan stail dye.
sian anak aku.dose nya sikit je,
1.6ml je doc tu kata,aku tanya doc tu,
biasa nya anak akan demam x lepas cucuk?
dye kata x demam pon.ok je selalu nya.

so kurang lah kerisauan aku sikit.
tapi lepas cucuk tu,princess trus jd mcm mengantuk gila.
dye tidur je.minum susu then tidur,sampai lepas magrib jugak lah dye tido.
aku risau gak,aku gerak gerak dye bangun,ajak main,
aku risau gak tu simptom ke lepas cucuk,lepas dye bangun tu,
cerah je bijik mata,aku bg mkn n susu,bg mandi,
hah amek kau! cargas dr biasa! memanjat sana sini.
haih! lakonan semata mata kau ye nak!

mlm tu Alhamdulillah,princess x demam,cuma bdn cm dedor dedor sikit,
and masih aktif mcm biasa,syukur Ya Allah.

moga lepas ni anak ibuu akan jarang sakit.dan dilindungi dr penyakit merbahaya.
Amin.ibuu doa sgt sgt ♥

sebelum cucuk!


lepas cucuk.tido kemain.

lepas cucuk,mandi dan makan.
semalam.haih!






Read More ->>

Empat Maut Kemalangan MRR2 SEMALAM

korang baca lah eh kat sini.
aku xsampai hati nk cite kat sini.
sedih gila.teruk sgt.

Ya Allah.kau lindungilah aku serta seluruh
ahli keluarga ku dr Kebinasaan.
Amin


OH TIDAK!
Read More ->>

17 May 2013

Jangan dibandingkan anak aku!

hai selamat pagi.
semalam x de entry pon kan.smlm aku demam.
xdemam sgt lah.demam sikit je.yg teruknya selsema n sakit tekak.
perit nya sakit tekak.bila tido tekak kering.kena minum air.
bila minum air pulak,asek nk kencing je.huaaaaa baru nk lena,
nk kena bangun lak g toilet.
aku EL lah smlm.rini pon x sihat sgt.bangun gak g keje.
sbb ada benda nk di settle kan.kalo x kang bos marah lak.
tp bos xde pagi ni.boleh lah buat 1 entry dulu kan kan.
hahahaha.

aku xnk cite sangat pasal aku actually.
aku nk cite pasal anak aku.
princess! dh masuk 8 bulan ni peel dye dh bertukar lg,
hahaha,mcm sesumpah pulak.jap jap tukar.
jap jap tukar,ala bukan apa,org dh pandai memanjat kan.
biasa lah.nk memanjat je keje,dh xnk baring langsung.
nk berdiri je.kesana sini nk berdiri je.
aku lah yg risau,kang jatuh kang.

tapi masalah nya budak ni,
jatuh kalau terhantuk kepala sikit sikit.dye x nangis punya.
xmain lah nangis.kecuali kalau kuat gila.bergegar bunyi nya.
baru lah dye nangis.kalau sikit sikit dye booolayannnnn je.
hahaha.ganas kan anak aku.ikut sape ntah.

princesss skrg ni gila MAIN.
asek nk main je.lepas memanjat,main lah apa yg ada.
paling dye suka remote control.
huh dpt remote.benda benda lain tolak tepi pon xpe.
remote tv kalau kat ruang tamu.
kalau dlm bilik lak,nk remote aircond.haih!

kalau nk pakai pampers lak.mmg berperang saje aku ngan dye.
seyes korg! aku rasa nk nangis sgt.punya lah susah nk pakai kan dye
pampers,baju pon sama,siksa nya.nangis nangis xnk pakai baju.
kdg2 aku rasa nk babap je.tp sabarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.
hahaha xsampai hati nk babap kan.kecik lg.bukan tau apa pon.
kena lah gunakan cara apa saja utk dye duk diam masa pakai pampers.

now peel terbaru suka bangun tgh malam ajak main.
seyes yg ni paling aku x boleh blah.selalu dye akan ajak main bila dye
poopoo tgh malam or nk susu,tp ni bukan sbb nk susu atau poopoo.
tapi mmg sbb dye nk main.laki aku mmg dh gelap kan bilik.tutup segala lampu tidur,
tapi! ada dye kesah? xkesah punya,tetap main,panjat panjat.
tepuk tepuk org,ank guling guling sambil jerit jerit.
jerit bukan slow slow ye kawan kawan,ni jerit jenis yang sekuat hati tu.
hahahaha.kau boleh?!

mcm malam td,aku biar je dia.bukan biar sbb apa.
aku tertido actually.sbb penat sgt.dan bdn x sihat.ntah mcm mana
aku tgk dye dh tertido sendiri,tido pulak bukannya tido mcm org lain,
org kepala kat bantal,tp dye x,dye tido kaki di bantal.kepala ke bawah.
hai lah pelik lah awak ni anak oi! hahah.kdg kdg nk nangis.tapi nk gelak pon
hade tgk gelagat dorg ni.

" perkara yang paling menyentuh hati aku mlm td ialah,
aku tgk princess capai botol sendiri,dan isap.masuk mulut sendiri,
dye dahaga rupanya! aku selalu letak botol susu dye kat kepala katil.
dye bangun lepas main main,gigih panjat kepala katil.amik botol.
then duduk sendiri,buang puting dr mulut,sumbat botol susu,
Ya Allah,tersentuh sgt hati aku.rasa nk nangis masa tu.my baby dah besar.
dh tau tu botol susu dye,tu puting dye,tp sayang nya botol tu susu nya dh habis.
suami cpt cpt g buat susu,bg dye minum.dahaga sgt rupanya.kenapa x mintak ibuu syg?
knp x minta? knp usaha sendiri? im proud of u syg ibuu. papa pon smlm terharu sgt.
papa kata " syian anak papa " ohhhh *tear "

oh pasal tajuk entry tu.hmmm aku cuma kecik hati sikit.
kecil hati bila ada org bandingkan anak dye ngan anak aku.
yang penting aku x suka perbandingan.ok! titik.

ok lah,sampai sini je kot.dh panjang sgt dh ni.hehehe.bye!

budak bijak.anak ibuu! ♥
Read More ->>

15 May 2013

Rosyam Nor dan Menantunya SEBAYA?

rosyam noor

rosyam noor

rosyam noor

rosyam noor


rosyam noor

rosyam noor

see,betul kan aku.mengikut mata aku.
aku nampak yang rosyam nor nmpk mcm sebaya dgn menantu dye.
hehehe.kan kan.2 2 nampak hensem.
suka suka.

muka anak rosyam pon nmpk cam matured gila kan.
neway congrat to them! heee.

bye!
Read More ->>

baju raya 2013

huh pagi pagi dh update pasal raya,
hahaha.puasa pon belom woi!
hahaha.sabo jelah eh korg.
layan je entry aku ni.

raya aku tahun ni lain sikit.bukan lain sikit.tapi lain banyak.
last year aku raya dgn bawak perut.tahun ni rasa dh bawak anak.
woooweeee syoknya! ♥

kali pertama beraya dgn anak ni,aku mcm mcm nk buat.
kebetulan masa raya nt princess dh 11 bulan.so dh agak besar,
kalau cepat,dh boleh jalan masa tu lg best.dh boleh terkedek kedek
bawak handbag kutip duet raya.heee bestnyaaaaa.

tema tahun ni aku ingat nk buat kaler peach.
akan tetapi,peach x diperkenan kan oleh suami aku sbb
dye kata kaler cerah tu boleh membuat dye nmpk lg geemmmsss.
hehehe.dye nk kaler gelap gelap.

aku rasa nk buat kaler royal blue.
ok ke eh? cantik kan.kaler tu kan tgh in skrg.
tp utk princess cm xsesuai plak nk buat kaler royal blue.
ngat nk cr kaler sweet sweet sket utk princess,
maybe aku nk gabungkan royal blue n pink ke.
wahhhh kurrrlasss princess.hehe.

aku ada lah kain x berjahit lg 2 pasang.
baju raya harus lah 4 pasang.dr raya pertama sampai raya ke 4,
raya ke empat kawan aku dh belikan kain sbb nk sedondon.
BFF kami tunang masa tu.so baju raya ke 4 dh tempah dh.
now nk pk baju raya pertama je.heee.

korg beli baju baby selalu kat mana eh?
aku ingat nk tempah je.
nk buat peplum ke.fishtail ke kat princess.
omei gak kan.heee xsbrnya.
simpan duet simpan duet.hehehe.


aku dh sekodeng2 dh baju kat jellikids ni.
nomei nomei semua nya.geramsss.
tapi masalah baju untuk bawah setahun xbanyak.
sume atas setahun.so kena tgu lg.
heeee.korg g lah usha usha.mana tau perkenan kan.
hehe.
Read More ->>

14 May 2013

BISA air tembikai

kalau nk ikutkan baru.xlah baru sangat.
dh 8 bulan aku bersalinkan princess.
dan dlm 8 bulan ni aku pantang air tembikai.
yg lain lain pon pantang.tp aku curi curi mkn sikit sikit.
laksa aku dh mkn,tp sebulan sekali lepas 6bulan bersalin.
toge,kacang panjang,mkn sikit sikit.
nangka x makan lagi.
air tebu,kelapa x minum lg.
aku takut,bila aku tanya mak aku,
mak aku pon kata,hmmm jangan lagi.
so aku hold dulu.

tapi haritu,
cuaca panas sgt.adik aku bantai beli air tembikai.
Ya Allah sedap nya.sonok nya dpt minum,
aku xtahan,aku teguk sikit.
sikit je.biar rasa kat bibir.

tapi bisanya,
korg tau x,kaki aku,bdn aku lenguh lenguh
satu badan,kaki dr lutut ke bawah paling lemah,
sejuk.rasa bisa,lenguh sgt.xtahan.
tapi aku xsapu pun minyak panas,
aku bia je.mengadu kat laki aku pon x.
sbb takut.takut nanti kena marah.hehe.

aku malas nk dgr laki aku membebel.
hehehe.nt sakit telinga.

aku ais boleh tahan lg minum,
tp lepas ni aku nk kurangkan jugak lah.
sbb mmg bisa rasanya.tajam.
lepas ni tobat xnk minum dh tembikai.
huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

tapi bila lah aku boleh minum balik eh.
tembikai laici.ohhhhh sedaaaappppp!

Read More ->>

princess bertepuk amai amai



heee layan lah video ni.
dan abaikan suara latar yg sgt sumbang.hahaha


Read More ->>

MeatBall Abg Burn!

amboi amboi,nama abg burn ni meninti di bibir bibir kome ye.
fofular taw abg burn,sume abg burnnnnn je.
sampai aku pon terliur abg burn ni.haih~

bukan nk kan abg burn tu.nk meatball dye je.
yelah,korg lah punya pasal.asek meat ball jeee.
dulu aku hentam ikea lah.tp dh ikea punya status diragui.
so aku clash lah ngan ikea,try abg burn lak ah.

semalam kan aku puasa.so bila puasa mengada tu lebih sket lah.
nk mkn mcm mcm,bukak puasa tu MIL aku masak.
wahhh sedapnya mkn,nikmat.pas tu dh nk dekat kul 10,
mula lah merengek.suh laki aku g bli meatball.

umah kami dekat je ngan Dagang Avenue tu.
so kami g dagang je,tapau je.malas aku nk siap siap.
mkn kat rumah je senang.lepas mkn leh tido.haha.

harga meatball rm9 xsilap aku,
ada 9 ketul meatball and wedges,
wedges dye seyes sedap gila.
aku suka.

meatball pon sedap,
tapi aku xtau knp yg aku dpt tu xbulat bulat.
pattern nya lain lain.agak kurang menarik lah.
kalo bulat2 cantik cm ikea tu mst lg menarik.
tp mmg sedap,daging banyak.bukan tepung.
lembut jeeee.kuah nya pos sedap.

tapi aku xlarat nk habiskan 9 ketul tu.
mkn tertinggal 2 ketul,sbb dh muak sgt dh.
tp wedges dye aku habiskan semua.hahaha.

dh kenyang,apa lagi.naik tido.
membesarkan badan lg.yeah!

sape x mkn lg g lah mkn.
sedap wei!


Read More ->>

bila rasa bahagia tu datang!

korg mst penah gaduh ngan kawan korg kan?
ke x penah gaduh langsung?
aku?
hidup aku dulu penuh dgn kawan kawan,
kawan kawan adalah segalanya.kalah BF,
hehe. ( masa ni aku x kenal suami aku lg )
aku bahagia sgt ngan kawan kawan aku.
gila gila.suka duka bersama.
tapi! bila ada selisih faham,
kami hilang kawan.kami diam,
senyap.masing masing buat hal masing masing,
xamik tau pon.
buat tak tau,buat bodoh.
dgr dgr cerita dr orang.then diam.

tapi Allah maha besar,
Dia temukan kami semula masa PRU13 haritu,
xsemena mena kami bersalam dan laga laga pipi.
aku pon xpasti kenapa aku buat cmtu.
tapi aku teruja jumpa balik kawan aku.
setelah sekian lama,ya,lama gila.
masa brsalam tu,hilang segala sakit hati.
berterbangan mcm tu je.pelik.
tapi aku bersyukur,Allah bukan kan pintu hati kami.
Alhamdulillah.

aku dh dapat balik kawan aku.
aku happy sgt.
Alhamdulillah again.

InsyaAllah.hidup akan lebih bahagia.
boleh share share ttg hal anak anak lepas ni.
yeay ♥

gambar xde kena mengena,tapi nk letak jugak sbb kelakar.
Read More ->>

13 May 2013

Booking 1st Dose Vaksin Pneumococcal for ImannSophea

ingat x entry pasal vaksin ni last week? LINK
lepas suami aku balik dr umrah,esokknya princess ada
follow up pasal kes batuk dye ngan doc,kami follow up kat
klinik fauziah je,sbb senang g 1 klinik yg dye dh tau kes anak kita.
rupanya husband aku mmg nk amik vaksin ni untuk anak aku,
cume dye xtau vaksin yg mana,
lepas aku story kat dye,
baru lah dye kata, " hah tu lah,syg ckp dr dulu lg "
eh tetiba je,hahahah.

so disebab kan princess kerap demam dan batuk selsema,
kami mmg nekad nk amik vaksin ni untuk dye,
vaksin ni boleh kuatkan anti body dan kalau baby batuk or selsema,
boleh sembuh dlm 1 2 hari je.InsyaAllah.
aku nk kan yg terbaik untuk anak aku.kesian tgk dye sakit.
xsanggup rasanya.hmmm.

vaksin ni aku dh tanya doc,kata doc halal.
dan dah disahkan oleh JAKIM.
so aku pon xragu ragu lg lah.
doc kata mmg ramai yg amik dose ni terutama yg duk nursery.
hmmm even skrg anak aku duk rumah je,aku tetap nk amik gak,
sbb kami selalu bawak dye keluar rumah,g jalan jalan.
so xpelah amik.heee.

even dh 8bulan.tetap kena amik 2 dose,
1 dose lagi lepas 1 tahun nanti.
harga kat klinik Fauziah,1 dose RM215
murah kan,yg aku survey lain lain ada yg sampai RM260
so murah lah yg ni.ada kawan aku ckp kat Hospital Pantai RM200 je
tapi sbb dye mmg Checkup anak dye kat Pantai,so sbb tu kot dpt murah,
aku lak malas nk g tanya kat pantai tu,sbb nt nk story mory lg kat doc lain.
kat Fauziah dh senang dh.xyah story sume balik.

kat klinik Fauziah,korg kena bayar habis baru dye akan order utk korg,
sbb dulu ada yg order order,tapi x dtg amik pon,so rugi lah klinik,
harga dose dh lah mahal.then leh tahan 6bulan je.
so nk elakkan pembaziran,doc akan suruh kita bayar terus.

sabtu lepas kami dh byr,
so tunggu seminggu untuk vaksin sampai.
nt lepas nk cucuk aku update lg k.
heee.

tu je kot aku nk cerita.
ok bye!

lil pricess.labayu!
Read More ->>

Hari Ibuu Pertama aku ♥

semalam hari ibuu kan?
rasa nya xterlambat lg untuk aku wish selamat hari ibuu
untuk semua ibuu ibuu kan,semua ibuu ibuu bloggers.
bagi yg merasa untuk kali pertama mcm aku apa cerita?
best ke? sambut ke?

cerita aku?
hmm xde apa pon,
mcm biasa je,laki aku x lak x excited pon nk sambut ke apa.
dye xnk,xbaik katanya,hmm aku pon bukan nk sambut.
just wish suka suka je.heee.

paling kuat pon semalam kami g mkn malam kat D'Tasik.
mlm td lak sakit perut.cerry berry,haih! ntah lah.

princess pon ek ek ek mlm td,aku xtau knp.
apa yg x kena dgn dye.

aku xde mood sgt nk update rini.
perut sakit lg.
harini lak puasa,heee
so xleh nk merepek banyak banyak.hehe.

ok lah.bye!


Read More ->>

10 May 2013

berdebar jumpa suami

korg pernah x rasa berdebar bila nk jumpa suami korg?
hee,aku selalu berdebar taw,bila suami aku balik sekali skali,
@ lepas x jumpa 2minggu ke,mmg selalu berdebar debar,
hahaha poyo kan.aku kan PJJ dgn suami aku,so bila dye ada hal.
2minggu sekali baru kami jumpa,and bila jumpa tu mst
rasa mcm baru bercinta,berdebar debar,seram sejuk,
cehhh.mst pk,nk jumpa nt mula mula nk buat apa,
nk salam ke,nk kiss ke,nk hug ke.hahaha.
aiii loiiikeeeee ♥

semalam Alhamdulillah,
suami and FIL aku selamat sampai Malaysia,
selamat dan sihat,tapi muka sedikit hangus,
sbb suami aku kata panas gila kat sana.

aku mintak bos aku bg balik awal sket smlm,
and aku balik kul 4.45pm,
so jalan pon xjem,kul 5.15pm dh sampai umah,
masa dlm perjalanan tu,berdebar je hati.
xsabar nya jumpa,rindu membuak buak neh.
hahaha.sonok gila.sampai je rumah,bg salam,
tgk muka insan insan tersayang.mmg happy sgt!

salam salam,kiss kiss MIL SIL and last baru aku g kat laki aku,
maluuuuuuuuuuuuuu.hahaha.jumpa,salam,kiss kiss,tp xsempat hug.
maluuuu.hahaha.but sonok sgt.haih!

lepas tu,sonok nya sembang mmg x hengat lah.
kul 1am lebih baru tido smlm.yg anak dara aku pon sama naik,
dye lah org paling gembira,sbb tgk ramai org.sonok betul dye,
sllu ada mashu n ibuu je,tapi rini nenek ada,papa ada,mummy ada.
best lah tu.memanjat sana sini.berpeluh peluh main,
pas tu tido jap,main balik.haih!
sonok gila aku tgk dye.
dan dan batuk n selsema hilang.
Alhamdulillah ♥

nk update lg.tapi ada kerja kena buat jap.
nt sambung lg eh.bye!

budak paling happy.sume tempat nk panjat.

see,dinner pon sampai 2 kali.lapa sbb banyak main.

Read More ->>

09 May 2013

Vaksin Pneumococcal : perlu ke untuk bayi?

kenapa anak aku dh 8bulan baru aku tahu pasal ni?
kenapa kenapa? hmm terukkan aku.
lepas mummy Qi up entry pasal vaksin ni,
barulah aku terbuka hati utk search lagi mendalam pasal
vaksin ni.hmm,dgr cerita pasal sorg anak blogger tu
meninggal.buat aku sedih.aku kalau bab baby baby skrg ni mmg aku sedih.
skrg ni mcm mcm penyakit kan,aku paling x tahan tgk baby sakit.
sedih gila kot.

bila kau google google pasal vaksin ni,
hmm agak penting jugak kan.
harga pon boleh tahan,tapi untuk anak,
kena berkorban lebih sket lah kot kan,
sbb anak aku pon selalu sakit.
xsalah mencegah kan.
vaksin rota virus pon aku xamik,
punya lah aku ni x alert bab bab vaksin ni.
huaaaaaaaaa hentak kepala kat meja.
selalu aku google pasal makanan je.
pasal vaksin vaksin ni lgsg x amik tahu.
huh!

vaksin chicken pox pon,
aku xamik jugak,kita aku mmg bergantung kat
cucuk di KK je,hmmm terukkah aku?

hmm ramai ke yg dh amik vaksin ni?
kalau amik vaksin ni,vaksin lain kena amik jugak ke?
vaksin ni ada effect pape x lepas tu?

hmm nk tanya sape ni eh?
ada sesiapa yg ada info x?

ni ada sket info pasal vaksin ni yg aku google.

Perlukah suntikan imunisasi Pneumococcal utk anak2 kita?

Imunisasi Tambahan – Pneumococcal

Imunisasi Pneumococal adalah salah satu daripada 2 imunisasi tambahan (pilihan). Lihat Vaccination. Kali ini saya akan menulis mengenai Pneumococcal.

Apakah penyakit Pneumococcal?

* adalah sejenis penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria Streptococcus pneumoniae, atau lebih dikenali pneumococcus.
* satu kumpulan jangkitan berbahaya yang terjadi selalunya kepada kanak2, terutamanya umur bawah 2 tahun.
* bakteria pneumococcus boleh menyebabkan meningitis (jangkitan saraf otak atau saraf tunjang), pneumonia (jangkitan paru2), bacteraemia (jangkitan darah) dan juga otitis media (jangkitan pada tengah telinga).

Apakah penyakit2 ini?

Meningitis (jangkitan saraf otak atau saraf tunjang)

* boleh menyebabkan kecacatan serius atau kadang2 kecacatan kekal pada pendengaran, lumpuh, cacat otak, dan kematian.
* simptom : demam, lethargy atau drowsiness, muntah2, dan kejang leher atau kaki.

Bacteraemia (jangkitan darah)

* terjadfi apabila bacteria memasuki aliran darah dan meyebabkan jangkitan pada darah.
* boleh juga menjadi meningitis
* simptom : demam, gatal2 dan sesak nafas (nafas laju)

Pneumonia (jangkitan paru2)

* simptom : batuk, sesak dada, kahak, demam dan gigil
* diagnosis dan perubatan awal amat penting

Otitis media (jangkitan tengah telinga)

* Simptom : gatal telinga, demam dan selalu menarik telinga

Seriuskah penyakit Pneumococcal ini?

* Penyakit Pneumococcal boleh menjadi amat serius, dan boleh menyebabkan pekak kekal, cacat otak dan kematian.
* penyakit Pneumococcal boleh menjejaskan kualiti hidup kanak2 dan juga seluruh keluarga. Cuba fikirkan masa terpaksa dihabiskan menjaga nak yang sakit, lawatan ke doktor, cuti dari kerja. Jika memerlukan rawatan di hospital, beban akan lebih bertambah.


sape ada info lain?
boleh share lagi?
takut nya tgk simptom dye kan.
princess suka tarik rambut.
xde pulak tarik telinga.hmmm.

vaksin ni sepatutnya diambil seawal 4bulan kan?
kalau dh 8 bulan baru nk amik cane?
ada sesiapa leh bgtahu x?

sayang ibuu,ibuu nk kan yg terbaik untuk awak syg!


Read More ->>

Imann Sophea : asek nk memanjat je

lepas baik demam haritu,asek nk memanjat je anak dara aku tu.
smlm dh pandai nk panjat kerusi lak.haih.
dh mcm bukan anak dara,
demam pon sbb demam nk memanjat kot.

pasal demam batuk n selsema princess,
Alhamdulillah dh bertambah ok,
cuma ada lah sisa sisa batuk.
but mlm nk membawak ke subuh tu mst batuk kuat.
dgr kahak dye,aku xtau cane nk buang kahak tu.
dh tepuk tepuk,nmpk cm xde perubahan pon.

aku rasa harini nk stop bg mkn ubat dh,
cukup lah 2 hari je mkn ubat.aku cuma continue bg
antibiotik je kat dye. " kalau lah aku terus menyusu dye dulu "
hmmm menyesal pon xguna,sume sbb buasir dulu! huh!

aku paling risau anak aku kena asma,
tu yang paling nk aku elakkan,xnk kena sakit.
aku akan cuba sedaya upaya lepas ni.jaga semua,
puting,baju,botol.InsyaAllah.

princess skrg makin manja,
manja sgt.tambah lg bila maksu dye jaga ni.
asek nk dukung je,aku kdg2 xbg adik aku dukung sgt.
tapi maksu dye rajin,nk jugak dukung n melayan.
hee sonok aku tgk dorg.tp aku xnk princess jd manja sgt.

memanjat jgn cerita,skrg ni kalo kita baring,
dye akan panjat badan kite nk berdiri.
haih,geram aku.hahaha.pas tu jatuh gedebuk.
aku bia je,xnk amik dye angkat,diam je.
aku xnk dye nangis.bila jatuh tu dye bukan nangis,
siap leh senyum n bangun panjat balik.
hai lah anak.hehehe.sabo jelah.

xpelah syg,buat lah pape pon.asalkan sihat.

tgk tu.sejak ada gigi ni.sudu pon nk gigit.dh mcm popeye dh ibu tgk.

panjat panjat dan panjat lagi.
Read More ->>

kaki aku yang bersaiz GAJAH!


ok.lupakan pasal TSUNAMI malaysia tu.
jom cite pasal kasut.yeay!

aku beli kasut ni haritu.
bukan haritu,tapi bulan lepas,aku suka kasut ni
sbb tgk org org pakai comei je,nmpk stylo.aku nk jugak pakai.
aku pon beli lah.mahal tau x! sbb nk stylo punya pasal.
masa dh sampai tu mmg excited gila.suka gila.bila sarung 
sarung,perhhhh selesa,tapi ketat! mcm nk terkeluar jari aku.
mencik! aku seorang perempuan yg memakai kasut
size 9! 9 oke @ size 40.jgn terkejut.
itulah aku.kaki gajah!

papa aku selalu ckp cm tu bila time aku
nk beli kasut raya or kasut sekolah.aku sedih? 
hahaha xpon,aku mengakuinya! aku mmg kaki besar.
peha besar,betis besar.hahaha.nk buat cane nk,dh ALLAH bg,
masa kau kurus pon,bukan tapak kaki aku boleh kecik,
still besar gak.

al-kisah kasut ni,
aku terpaksa jual balik.
never worn! sedih kan.xpenah menjejak tanah lg.
td aku buat sale kat FB,berderu org pm aku.
huaaaaaaa best! ada buyer,tapi masa pos aku sayu sgt.
syg nya aku kat kasut ni.tapi kalau aku simpan pon nk buat apa kan,
bukan aku boleh pakai pon.xpelah.nanti beli kasut baru.

ada kaki besar ni agak payah jugak nk cr kasut.
bila ada yg pekenan,size besar habis,pas tu kalau x habis,
ada stock size kecik je,knp korg x buat kasut size
besar ni byk byk hah?? korg ngat korg kaki besar ni xnk pakai
kasut cun cun ke? sadis!

dh lah.xyah cite pasal kasut lg.hehe.
sape tau kasut yg cun cun size besar cm ni?
kasut ni brand monobo.ala ala jelly bunny gitu.hee.
kalau ada share eh.bye! ♥
Read More ->>

Tsunami manusia 2013, APEKAH?!



ini yang nk dibanggakan?
ini yang di seronok kan.bahagia atas derita org lain.
korg bersesak sesak ke stadium,tapi org lain derita sbb tersekat dlm jem,
sume sbb korg korg ni.apekah?!

xhabis lagi ke?
xcukup lagi ke?aku rasa 5tahun lepas xde pon cm ni,
tapi ntah lah.aku pon xtau sbb 5tahun lepas aku x amik port pasal
PRU ni,kali ni je aku tau,tu pon sikit sikit je sbb dh besar lah katankan.
korg bayangkan lah.smlm aku balik ok.tapi nk keluar balik,
nk hantar mak aku ke pudu,jem x bergerak.
Ya Allah,sampai krem kaki aku
mlm td.

aku pon tak tau apa nk jd,
sampai bila nk berhimpun mcm ni.nk menyusahkan org lain.
knp xsudah sudah pasal politik.xleh ke tunggu 5tahun lagi?
vote lain? ye aku tau,mmg lama,tapi nk buat mcm mana,
Allah ada,Allah maha melihat.xmalu ke?

mst lah xde malu kan,
kalau ada perasaan malu x kan nk berhimpun cm ni kan.
tapi masalahnya korg ni menyusahkan org lain.tau x?
aku sedih,sedih gila.sampai bila nk berakhir benda ni.
aku mulanya xnk fikir pasal benda ni.tapi bila dh
meleret leret feed kat FB aku,aku terpaksa amik tau jugak apa
yang jd even sikit.aku mesti amik tau!

hmm pasal harga roti yg dorg sebarkan kat fb tu.
aku rasa before PRU13 ni pon aku beli mmg 2.40,
so apa yg dorg nk kecohkan sgt.hmm ntah lah.
sume nk jd kan isu skrg ni.knp? knp?
sedihnya.

hmm ok lah.tu je yg aku nk luahkan.bye!

oh kalau korg nk baca lagi betul betul pasal smlm.
korg baca kat malaysia kini.


Read More ->>

08 May 2013

dimanakah letaknya kasih sayang seorang suami?


aku up entry ni sbb aku kecewa,kecewa dgn LELAKI,
tapi bukan suami aku ye! hee.lelaki ni yg aku anggap dye sgt
baik,sgt hensem,sgt macho dan sgt sgt lain lah.
tp skrg bila kecoh kes dye nk kawen lain.aku rasa kecewa,
bukan sbb apa pon,sbb aku kesian kan isteri dye.
Ya Allah,hati isteri mana yg x meruntun bila suami nk kawen lain.
dah naik mahkamah nk mohon kawen lain.
dan alasan sbb nk kawen lain sbb xdpt zuriat lepas 3 tahun kawen.
HELLO! come on lah.baru 3 tahun,ada org lain sampai 10 tahun taw.
tapi wat lex wat peace je.ni baru 3 tahun dh kecoh nk kawen lain.

AND,perempuan yg nk dikahwini tu pon cm xmalu je,
desperate sgt ke ko ni? kesian lah kat si isteri ni.
and confirm ke kalau kawen lain tu leh trus dpt anak???

aku x menentang poligami,tp as WANITA,
sape yg suka? sedih pedih tau x?
tambah lagi kawen lain sbb kite x dpt lahirkan zuriat suami kita,
Ya Allah,bagaikan batu besar himpap kepala.
kalau aku ntah lah.dpt ke x aku nk hadapinya.
aku yg dgr cerita n baca story je pon aku dh sedih.

and si isteri pon kata " kalau boleh elakkan perkahwinan "
maknanya dye pon xsetuju.huaaaaaa sedihnya,aku pon x setuju.
and kalau dh kata nk putuskan nk kawen,mst dorg bercinta senyap senyap kan.
huaaaaaa lg skali aku xleh terima suami yg senyap senyap menyintai dan
menyanyangi perempuan lain di belakang kita.

kita punya lah sayang,tatang bagai minyak yg penuh,
tapi tu balasannnya,kalau kata kau yg x subur cane?
ko nk buat apa? hmmm ntah lah kan,bila lelaki dh nmpk
wanita lain.cm tu lah.sume hilang.hilang syg,hilang janji.
janji di chapati je tinggal.

apa yg lelaki nk sebenarnya kan,selain nk kan zuriat,
xde ke sebesar zarah pon kasih sayang buat isteri,
andai kata suami terlantar sakit,isteri lah yg berjaga,tolong suami,
tapi sbb 3tahun xdpt anak,nk kawen lain.ahhhh xleh terima.
buat si isteri,sbr lah ya.sbr banyak banyak.
sedih rasanya.tapi nk buat cm ne kan.


aku rasa korg tau sape kan.hmmm.

Read More ->>

Suami ku dan artis menunaikan umrah

Eh boleh buat tajuk cm tu.hahaha.poyo!
Esok suami aku balik.sonoknya.
10 hari x jumpa.rindu.tp rindu x terasa sgt
Sbb mcm mcm yg aku lalui sepanjang suami aku xde.yang paling sadis bila anak aku sakit tanpa suami aku di sisi.tu yg paling sedih aku rasa.

Bila aku g spital tanpa suami aku.aku rasa sedih.ntah lah kenapa.rasa mcm alone je.tp xpe.suami aku g beribadat.buat apa nk merungut kan.

Suami aku selalu je whatsapps aku.and send pic kat aku.siap sent pic dgn pompuan lain ag.nasiblab eija.kalo org lain.mmg nk kena lah dgn aku.hahaha.jeles tao!

Suami aku kata dye ada beli akar fatimah yg aku pesan tu.heee saje gatai nk suh dye beli akar fatimah sbb nt next time nk bersalin senang.xyah pinjam kat org.hee.suami aku kata murah je akar fatimah tu.rm4.70 je harga duet kita.murah kan.

Then suami aku ada beli jugak kurma ajwa untuk anak kami.hmm boleh bg princess mkn nt.masuk dlm bubur.

Xsbr nk jumpa suami aku.semoga mereka selamat sampai esok.Amin.Rendu sgt sgt! ♥

Read More ->>

ibuu sejati,ibuu nakkan yg terbaik!

Read More ->>

Imann Sophea 8 bulan

happy 8 month birthday anak ibuu,
actually semalam princess 8 bulan.
dan semalam gak dye dihadiahkan dgn batuk n selsema
yg sgt teruk,batuk tu teruk gila.aku sgt x tahan tgk nya,
rasa nk nangis sgt.last2 aku bawak g klinik,
bila bawak g klinik kena jugak lah nebulizer.
g klinik ramai gila org sakit.baby pon ramai sakit.
hmm knp eh.pelik.kesian sgt baby baby ni.

aku x tau sbb apa princess batuk teruk n selsema,
rasa dh jaga elok dh,bawak kuar merata pon xde sgt.
byk duk umah je,hmm ke sbb ada gigi sebatang lg yg nk keluar?

smlm aku buat dh teknik tepuk belakang tu,
aku letak muka dye kat wap air panas tu.
nangis nangis dye,kesian sgt.tp aku tabahkan hati,
bia je dye nangis,pas tu hingus keluar,and nampak lega sket.
lepas tu aku trus bg mandi,dye tidur balik.lena.
kesian anak ibuu.

aku terpaksa jugak bg dye ubat,
nk redakan batuk dye,TERPAKSA,
kalau x aku mmg xnk bg,tp xsanggup tgk dye batuk.
teruk sgt sgt,sampai merah muka,aku cuma bersangka baik
jelah ngan ubat ubat tu.tp lepas mkn ubat nampak ok.
mlm td pon kurang batuknya,huaaaa sedih sgt tgk anak batuk.

ok cite pasal PRU lak.xhabis ag kan,
lepas PRU benda lain lak keluar.hmm ntah lah.
apa lah nk jd dgn negara kita ni.mcm mcm,
tapi aku mls lah nk pk.pk pasal anak aku lg bagus,
aku pon dh pening pasal politik ni.

moga anak ibuu cepat sembuh syg!
happy 8month birthday!

tido lena lepas buat teknik percussion smlm.


Read More ->>

06 May 2013

PRU13 : BN MENANG

Alhamdulillah.
Bn menang
Terima kasih Allah.
Sejarah.
Sengit sgt.
Korg nmpk x DAP lg byk menang dr
Pas n PKR.
Read More ->>

05 May 2013

Keputusan PRU 13

seriously keputusan menakutkan aku.DAP byk menang. YA ALLAH lindungi lah malaysia.

Frust.

Read More ->>

04 May 2013

Poster paling SERAM semasa kempen mengundi

sumber : blog cik epal

mcm mcm kan dorg ni kempen,
sampai habis sume kisah kisah diselak balik,
ungkit mengungkit,kutuk mengutuk,
dh makin parah dh,aku ni naik runsing dh,
kat wall FB aku tu,bertalu talu.beriye riye.
naik pening.org tgk fb sbb nk info yg bermanfaaat,
tapi ni x,yg ni kutuk org ni.yg tu kutuk org tu.
haih! knp ntah,masalah nya sume dh tua tua belaka tu,
takkan lah nk ajar sume benda,ko nk kempen kempen lah,
jgn lah kutuk kutuk org,tak pasei pasei dpt dosa.
malu lah wey! aku yg muda ni pon tau malu.

undilah apa apa pon.tapi jgn lah kita sesama melayu berbalah.
malu lah kat anak anak muda,bg lah contoh yg baik.

contoh last week,aku g kedai,nk beli brg,pas tu dgr bising bising,
rupanya ada kempen sebuah parti ni,aku mls lah nk sebut nama,
then ada manusia memberi ceramah,berbangsa cina,
aku tak kisah lah dorg nk ckp apa pon,tp yg aku menyirap bila.
dye boleh ckp cm ni,

" melayu sesama melayu berbalah,mcm mana anda mau sokong melayu "

Ya Allah,aku rasa mcm maruah aku sebagai melayu jatuh,
malu,sedih sgt.padahal yg mendengar manusia tu bercakap adalah cina,
dan ada jugak melayu n india,lg lah jatuh martabat kita di mana bangsa
lain,haih! then ada jugak ahli parti tu yg berbangsa melayu,tapi knp dye diam,
dye bukan melayu ke?

dan yg lg aku sedih bila kita,melayu,sesama melayu,bergaduh,
nk rebutkan tanah melayu.hmmm ntah lah.sedih,kutuk sana ni,
perang mulut sana sini,bukak aib org sana sini.malu!

aku x mintak apa apa,HANYA,mohon PRU13 ni berakhir dgn selamat,
moga mana mana PARTI yg menang,dpt memimpin malaysia
ke arah yg betul dan boleh membangun kan negara.sbb anak anak
aku akan menempuh masa depan.kesian kat anak anak.

undilah pihak yg anda rasa betul bg anda,
aku?
ada lah! hahaha.mana leh bgtau! tp aku keje gov,
so aku kena undi ketua aku,yg bg rezeki kat aku,
InsyaAllah,pemikiran kita lain lain,yg penting kita x bergaduh sesama melayu,
dan tetap berkawan sampai bila bila.yek!

ok lah.bye! hentikan kutuk mengutuk.
selamat mengundi!

Read More ->>

03 May 2013

Imann Sophea,dah ada TRUNKI sendiri


ni lah beg baju Princess,
hee,lepas ni balik kg or g memana,princess dh xyah kongsi beg ngan ibuu,
princess dh boleh kemas baju sendiri,and bawak baju mana mana pon yg
princess suka,hee,janji kena kemas elok elok.lipat cantik cantik cm ibuu buat ni,
haaaaaaaaaaa kau mampu! anak baru nk masuk 8bulan dh boleh packing
baju sendiri,hahahaha. ITU semua hanyalah KHAYALAN ye uols!
aku je yg suka over,ingat anak aku dh beso sgt! hahaha.

actually trunki ni kakak aku bg,
kakak yg aku anggap mcm kakak aku sendiri,
hee,aku kan xde kakak! thanks again k.hani.aku sendiri xpenah terpk
nk beli trunki ni,tapi bila dh ada org bg,tau pulak aku cane nk guna kan.
hahaha.bagus lah trunki ni,aku boleh khas kan baju utk anak aku je,
kalau sblm ni mmg aku campurkan baju aku ngan princess dlm 1 beg,
then bila nk cari balik baju princess,punya lah payah sbb
dh tertimbus dgn baju baju aku.hahaha.

kalau mcm ni,senang,xyah dh nk korek korek baju
anak dara kecik aku tu,hee.mudah kan.

trunki ni aku tgk ada lh kaler kaler lain yg comei comei,
tp bg aku,oren ni dh menarik,aku suka,yg penting princess pon suka,
princess suka kaler kaler terang,mcm oren,merah,kuning.

ooo lupa nk bgtau,aku kemas kemas baju ni
sbb aku nk balik ipoh jap g,balik ngan princess n adik aku je,
hmm doakan perjalanan kami selamat ye,sbb tgk hari mendung mcm nk hujan
je ni.risau gak aku,dh lah mlm td aku x lena tido,actually dh bape mlm
tido tido ayam je sbb princess xleh tido,kejap kejap ek ek,kejap berak,pas
tu memanjat ajak main,kul 4am hokeh! memanjat ajak amin,
pas org xnk layan,dye marah balik n nangis.ahhhh.

mlm td aku mcm terignore dye,sbb aku penat sgt,
xtau lah.myb sbb period jugak.tu aku emo sket,
bdn pulak letih kan,so aku marah dye,sedih pulak aku rasa
lepas marah dye,tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii,hmm ntah lah.aku xtau lah korg paham
ke x apa yg aku rasa.kalau korg x paham x pelah.

princess,ibuu mintak maaf ye syg.mlm ni kite main eh sbb sok ibuu cuti.
ibuu mintak maaf sbb marah awak mlm td.bukan marah betul.
haip haip sket je.hmmm ibuu mintak sory .
ibuu syg awak. ♥ ♫ ♫ ♫
Read More ->>

02 May 2013

CPUV pertama selepas 5TAHUN jd BLOGGER

hahahahahha kelakar kan.lepas 5tahun jd blogger baru dpt CPUV,
tapi tu pon dh x jalan dh.dh credited dh.hahaha.aku pon x tau bila ntah dye jalan.
ritu kan aku stop blog jap,tenggelam timbul,masa tu lah dye dtg,
haih! pelik,masa aku up entry kaw kaw kamu xnk dtg ye.tibe tibe je ada
time aku ignore blog aku.

haritu lah,aku saje cek acc NUFFy aku,
tetiba eh eh,ada CPUV,haih! sonok nya,tapi dh x on-going dh.
tp xpelah.thanks NUFFy sbb bg aku merasa dpt CPUV.
hahahaha.rasa kelakar pon ada,sedih kan jd blogger cm aku.
hahahaha.gelak + nangis.

betul lah k.diana kata.Nuffnang ni bila kite dh fedup ngan dye,
baru nk bg CPUV.hahahaha.neway.thanks taw.pas ni bg lag.hahaha.


dpt pon sikit je,xmeriah mcm uoolsss,
neway,syukur alhamdulillah ♥

Read More ->>

cara mandikan anak demam,selsema,batuk

Anak anda demam? Selesema? Batuk?

Jika anak demam...pastikan anak itu dimandikan 3 kali sehari supaya panasnya keluar. Memang betul pun dalam Sains ada topik kenapa air panas dalam cawan teh akan sejuk dalam beberapa minit? Ini kerana haba panas akan bergerak keluar mencari kawasan sejuk.... samalah dengan suhu badan yang panas tadi.

Bila selsema ...tetap mandikan 3 kali sehari...supaya bila selepas mandi, lendir itu akan mudah keluar. Namun sayangnya ramai ibu2 hari ini ingat jika selsema anak sejuk maka jangan mandikan. Apabila ini berlaku.... anak mudah berkahak sehingga sesak nafas. 

Batuk....tetap mandikan 3 kali supaya panasnya keluar....dan bila tidur malam, sapukan minyak telon atau minyak burung unta dibelakang badan anak dalam jam antara 1-3 pagi, insyaALLAH kahaknya cepat beransur baik. Jika minyak terlalu panas, campurkan sedikit dengan minyak kelapa atau minyak zaitun sebelum di urut pada badan anak. (Tips dari Doktor Fairuz: bila kahak die dah longgar tepuk belakang anak everytym die batuk takpe die muntah lebih baik jadi semua lendir2 tu keluar)

Waktu mandi yang sesuai untuk anak ialah jam 8 pagi, selepas zohor dan sebelum jam 7 malam. Jika terpaksa mandikan selepas jam 7 malam, mandikan dengan air suam dan sapukan minyak panas selepas mandi supaya chest tidak mudah sejuk dan diserang selsema.

Biasakan selepas mandi, sapukan minyak panas pada ubun2 anak, belakang telinga, tapak tanga, dada dan belakang dada serta betis dan tapak kaki. Ini membantu melancarkan peredaran darah anak juga secara tidak langsung.

sharing is caring,
aku mmg amalkan mandi untuk princess,
Alhamdulillah,mmg cpt sembuh.demam xlama sgt.

gambar xde kena mengena.hehe

Read More ->>

Imann Sophea 1st TEETH

eh pg pg ko dh nk menunjuk gigi anak ko eh.
xberagak ko kan.hahahaha.lantak ah!

hahaha.aku rini mood baik sket.sbb apa?
sbb sok cuti.aku nk balik ipoh.ngundi wei ngundi!
hee sonok,aku myb cuti lama sampai selasa kot.
saja cuti lama sbb nk habis kan masa cpt cpt.
xsbr nk tunggu suami aku balik.heee.rindu sudah!

eh td nk cite pasal gigi kan.
korg nk tgk x gigi Princess,


ni lah dye gigi anak dara aku.
tp korg kena tgk betul betul sbb xnmpk sgt lagi.
pic ni aku amik 2 hari lepas ( 30April2013 )
saje poyo tulis tarikh,nt kalo nk ingat balik boleh bukak
entry ni je.hehehe. *poyo!

korg nmpk je gigi tu kecik kan.
smlm dh nmpk gigi tu keluar lg.skrg ni suka sgt lah princess
ketip ketip bibir,konon comei,hehehe.pas tu,kalau dye mengigit,
punya lah sakit korg tau,dye gigit sekuat hati dye je.sabor jelah.

patut lah dye demam ritu,
rupanya nk tumbuh gigi.tu lah org tua tua kata kan,
kalau baby demam ke,batuk ke apa,
mst sbb ada benda dye nk buat.

mcm princess so far,
masa nk meniarap demam,cirit cirit,
nk meyusur ke depan pon demam sket,
tumbuh gigi pon demam,selsema n batuk.
mmg sume lah nk demam,tapi lepas baik je demam tu,
trus laju je meniarap,trus laju ke meyusur kesana sini,
trus keluar 2 batang gigi,tapi sblm dpt tu mst demam dulu.
hehehe.kesian anak ibu!

but ibuu nk ucapkan TAHNIAH sbb dh ada gigi,
heee.lepas ni ibuu kena hati hati sentiasa,
sbb awak asek nk mengeget je.hee.

ok lah! nk wat keje dh.puas hati dh dpt
membebel kat sini pepagi! hee bye!
Read More ->>

01 May 2013

24jam tak cukup untuk aku!

aku rasa skrg ni aku lah org yg paling kelam kabut.
lepas satu satu,benda kena buat.nk duduk pon x sempat.
xpayah lah aku describe apa benda nya kan.tp cukup lah
aku kata " i need more than 24 hour " hahahaha boleh x?
xcukup xcukup.sume kena buat cpt cpt.
sampai nk jatuh jatuh rasa nya bila berjalan.

sempat lg ko update blog kan!
eh lantak lah.nk lepaskan tension.
hahahah.kaki sakit ni.

ok lah.nk panaskan makanan anak dara tu jap.
jap g bangun tido sure lapo punya tu.
ok bye!

budak muka ketat.td teman ibuu amik brg.
Read More ->>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...