31 July 2013

Baju Raya : Lain Ditempah,Lain Dijahit

Al-Kisahnya kawan sekolah aku nk tunang raya ke4 ni.
so kami ni beriye lah nk menempah baju.
pakai sedondon lah konon.
kawan aku ni beli lah kain.
bukan lah mahal sgt.tp nk dekat rm50 jugak lah.
aku hantar awal bulan 6 lg xsilap aku.

di pendekkan cerita,
kelmarin masa aku amik baju tu.
aku menggeleng je kepala.
kain tu 1 chiffon.1 lagi kain corak.
aku mintak kat makcik tu,
kain chiffon buat baju.kain corak buat kain.
kain corak tu 3 meter.so aku suruh buat skirt untuk princess.
so sama lah baju kami nanti.chiffon tu xde lining.
aku pakai inner je nanti.
tapi masa amik smlm.makcik tu boleh buat kain chiffon tu jd kain.
korg bayangkan lah.sakit nya hati aku.
masa aku amik tu aku kata
" aunty dh salah ni.kain corak ni sepatutnya buat kain bukan baju "
tapi dye selamber je ckp " lahh ingat kan nk sama mcm baju anak "
aduhhhhh sakit nya hati.
tapi aku sbr,aku senyum je.aku nk marah pon x guna.
dh jadi baju dh.bukan boleh tukar balik pon.
xboleh buat apa pon.dgn x mintak maaf nya.
senyum senyum je.aku pon blah lah.
aku mls nk cite kat laki aku.
kang dye pon ckp,biaa laahhh.
lagi lah sakit hati.masuk kete pon aku senyum je.
laki aku tanya ok ke,
aku ckp je ok.
tapi DALAM HATI.Allah je tahu.
haih~ makcik makcik.

yg aku peliknya.takkan lah dye xleh pk.
kain chiffon buat kain baju kurung.logik ke?
penah ke org buat? dh lah jarang.xde lining.
tu pon xleh pk.masa aku ckp ckp tu mmg dye x amik perhatian
mcm mengelamun je.tgk2 jd mcm ni.
aduhhhh~ baju anak aku aku suh buat skirt.
dye buat jubah pulak.haih.sabar kuasa dua jelah aku ni.

aku mls nk bising,mungkin ada hikmah nya.
nasib lah dye jahit cantik.kemas je.
kalo x mmg lah,aku x hantar dh.pas ni kalo nk hantar,
kena ckp betul betul.suh dye take note betul betul.

ingat nk tepek pic.tapi xbuang lak pic nya.hahaha.sorry.


Read More ->>

ImannSophea : dah pandai mengamuk

hmmm ntah lah korg mengalami perkara yg sama ke x mcm aku,
anak aku tu skrg dh pandai nk marah.nk mengamuk.
baling barang tu biasa lah.kalo dye dh bosan ngan barang tu.
atau pon majuk.dye akan baling barang tu.

mcm kelmarin.masa kami nk g bazar.
ada botol air 100plus kat tepi aku,
dye nk amik botol tu.
berusaha g amik.then papa dye acah nk amik botol
tu dr tangan dye,dye boleh nangis mcm kena pukul tu.
sambil menjerit jerit.air mata ni berlinang linang ni.
mcm kena pukul.dye pegang jugak botol tu kuat kuat.
tapi dlm keadaan nangis.papa try amik lg skali.
nangis lg.jerit lagik.haih pelik aku.ntah sejak bila
pandai mcm tu pon xtau.

then kes -2,aku nk basuh berak dye,
masa tu dh mlm dh.nk masuk tidur,dye mcm biasa lah.
kalo masuk bilik.Almari makeup fav port dye,
sambil main main dye proooottttt kentut kuat gila.
hahaha,nk gelak aku.then berak.tapi selamber je main lg.
aku ajak g basuh.g toilet,kalau dulu masuk je toilet dye
takut,sbb sejuk.tapi skrg tidak lagi ye kawan kawan.
dye akan duduk atas lantai,
and nk tarik paip tu.nk main.
dh tu kalau duduk main.cane nk basuh berak nya.
dh lah dh malam.aku xnk bg dye sejuk.tapi dye nangis
nangis nk tarik paip tu.nk duduk main,
aku lak yg rasa nk nangis.seyes wei!
aku pgg kuat kuat.bg dye diri.nk basuh berak.
nangis lg.buat buat lembik badan.
aku dh lah penat.mengantuk masa tu.
nasib adik aku ada.kalo adik aku xde lepas ni.
aku xtau lah.adik aku pgg princess.
settle gak basuh.tapi dlm keadaan yg x best lah.
aku marah dye,xjalan.dye nk jugak paip tu.
aku nyaris nk babap peha dye.
aku geram,tapi pas tu menyesal.even xkena pon
babap dgn aku.tapi aku kalau boleh xnk ajar diri aku naik tangan
ngan anak aku.tapi haih~ ntah lah.kdg kdg geram.

org lain kata,anak dorg girl.tapi baik.sopan je.
hmm ye! anak aku dulu pon sopan.
baik je.lemah lembut,suka senyum.
tapi skrg dh lain.dh lasak.memanjat sana sini.
suka protes kalu xdpt ( nasib dye nangis kejap je )
suka suka nk sepak aku kalau aku tido.
hahaha.TAPI,kalau time dye nk tido tu.
amboi.manja kemain.gerammmm sgt aku rasa.
nk geget geget je pipi tu aku rasa.haih~

ntah lah korg.kdg kdg org complain itu ini.
itu xbetul ini xbetul.padahal dorg xtau.
aku ni kdg kdg x cukup tido.
anak bangun main tgh malam,
nk susu kul 3am,salin pampers.
sume main senang je nk ckp itu ini.
laki aku jauh.xde yg nk tolong bangun.
dan even kalau laki aku dekat pon,
mungkin aku akan bangun pg buat susu anak aku,
salin pampers segala.tolong lah jaga sket pertuturan kamu
bila nk bercakap.aku pon ada hati.
korg xtau apa yg aku rasa.apa yg aku alami.
korg bukan aku.aku bukan korg.tu je.
jaga je diri masing masing.waktu korg beranak
akan tiba.aku nk tgk pulak korg mcm mana nanti.

bye~

moodak musyuk ngade ibuu~
Read More ->>

Bayi gergasi pecah rekod

Berlin: Seorang bayi mempunyai berat 6.1 kilogram (kg) dan berukuran 57.4 sentimeter dilahirkan di Jerman pada 26 Julai lalu.

Bayi sebesar itu biasa dilahirkan melalui pembedahan Caesarean, tetapi Jasleen dilahirkan secara normal.
Akhbar Der Spiegel melaporkan Jasleen dilahirkan di Hospital Universiti Leipzig dan ibu bayi itu berdepan masalah diabetes yang tidak dikesan.

Keadaan itu yang berlaku pada minggu ke-24 kehamilan boleh menyebabkan saiz bayi membesar lebih daripada biasa.PETUGAS hospital memeriksa Jasleen yang mempunyai berat 6.1 kilogram.


Walaupun kedua-dua ibu dan anak terbabit dalam keadaan baik, Jasleen masih berada di unit rawatan neonatal.


Foto

Dia kini secara rasminya menjadi bayi baru lahir terbesar di Jerman memecahkan rekod bayi lelaki bernama Jihad yang dilahirkan di Berlin pada 2011 dengan berat 5.8 kilogram.

Seorang ibu rakyat Britain melahirkan seorang bayi lelaki bernama George dengan berat 6.8kg pada Mac lalu.

George dilahirkan secara semula jadi dan menjadi bayi baru lahir kedua terbesar di Britain. 

Yang mengejutkan tiada siapa menyedari ibu George bakal mendapat anak yang besar.

“Dia adalah satu kejutan besar kepada saya.

“Secara jujur, saya tidak ingat langsung. Saya berasa sakit dan kemudian dia keluar. Saya hanya ingat saya meneran dengan kuat,” katanya.

Menurut Buku Rekod Guiness, bayi baru lahir paling berat dilahirkan oleh wanita Kanada Anna Bates pada 1879.

Anak lelakinya mempunyai berat 10 kilogram ketika dilahirkan, tetapi meninggal 11 jam kemudian. - Agensi

...................................................................................................

bapak ah,besar gila baby ni.princess yg 2.9kg tu pon aku
dh mcm peguin dh jalan masa bawak perut.ni pulak 6kg lebih.
normal pulak tu.tgk lah pic baby tu.dasyat kan.tembom.gerammm~
tapi kesian,demok demok mmg best tgk.tp sian baby tu lah.
xpasal pasal diabetes.hmmm.

eh aku xde mood lagi lah nk update blog.haih~



Read More ->>

30 July 2013

Persiapan Raya Kami

fuuuhhhh~ fuuhhhh~ tiup habuk
3 hari blog terbiar sepi.kesiannnnn~
sorry lah eh bloggy,i is bz,bz nk buat persiapan raya,
sampai xde mood nk update blog.
jumaat ritu aku halfday,
g hytex disney warehouse kat AU tu.
sesat jugak cari.rupanya dekat sebelah aeon tu je.
hampesss btol lah kan.sabo jelah.
tu nanti ceite lain.hehehe.
kalo cite kat sini skali kang mau panjang gila entry aku.

baju anak dara yg baru siap di dobi.baju raya,baju tido raya,baju basahan raya.
sume raya punya.hahahaha

lepas habis berabis kat AU,kami g bazar,
cari makanan sket.lepas tu lalu depan dewan MPAJ tu.
tgk2 ada warehouse The Store.
hah apa lagik,trus terjah jugak.beli lagi baju princess.
less banyak wei.gila aku.lelawo lak tu.
beratus gak habis.
baju ibuu? dpt lah tshirt disney 2 helai.

pas tu balik,mlm tu g aeon lak.
ingat kat ada member card,
rupanya JJ maluri xde,ada sale biasa je.
tapi xpe lah,bli pampers pek jumbo tu
3 pack.murah jugak 66+4 baru 41.90
so boleh spare sampai hujung bulan.
xyah pk pasal pampers anak.
susu pun beli 3 pack trus,princess minum 1kg seminggu skrg.
tu pon kdg2 jumaat dh masuk pack baru.

sabtu lak dlm kul 11,keluar dh,
g PKNS,jalan xde lah jem,ok lah sbb aku raya
sume org bersesak sesak nk ke KL,
kami ke S.A,so ok lah.
dpt parking trus masuk.aku ckp kat suami,
xyah cari cari dh.tepi jalan pon tepi jalan lah.
tapi g PKNS sgt mengecewakan aku.
aku mmg kecewa sgt,
sorry Syim,bukan salah u.hehehe.
i yg salah,sbb i xleh kalo nk shopping bila
x jumpa baju suami aku dulu.
aku target nk cr baju melayu suami dulu,
sbb nt senang kita ikut tema baju melayu suami je.
baju melayu mmg payah sket nk cr.melainkan tempah.
and nasib baik lah kami x beli baju dulu.
mmg tema kami lari sgt sgt.bukan royal blue,
dh jd blue ke arah green green gittew.
hahahaha.

tapi xpelah.aku xkisah pon.asalkan kami dpt pakai
sedondon pagi raya je sudah lah.xde apa yg lg bermakna bg aku.
hee sonoknya nak raya.
PKNS xde baju melayu size besar,yg ada paling besar XL.
aku pon pelik.dah kenapa xde pulak XXL,
ko ingat malaysia ni lelaki lelakinya just sampai XL je ke?
aku mula tension.dgn ramai org nya.dgn sesaknya.
korg tau sesak tu kenapa?
sbb dorg suka berkumpul.1 family tu berkumpul satu kedai.
bukannya beli pon.kalau anak nk test baju.
habis makpak,adik kakak,kakak ipar,nenek sume berkumpul depan kedai.
eh korg g lah tunggu tempat lain,xyah lah sesak sume kat situ.haih.
tapi aku selamber je,jerit kuat kuat " excuse me! excuse me! "
hahaha,sume org tgk aku.hah yelah,kalau nk tunggu.
mmg x dapek lah kan,sampai berbuka x jumpa baju.
dr awal booth sampai hujung xde baju laki aku.
cari baju aku pon xde yg pekenan,sume sarat barat dgn manik.
lace,hiasan segala.ich xmo lah aku pakai.bukan lawo pon.
dh lah sampai nk dekat rm300,kalau mcm tu baik beli baju HD.

baju princess pon xde.pelik aku,
aku xtau lah xde atau aku yg xjumpa.
tp mmg xde lah,ada pon size 2,ahcane anak aku nk pakai.
haih~ last last kami larik ke Jakel.
hah puas hati.laki aku beli baju Aaron Aziz tu.
wei jakel ada sampai size XXXL taw! mmg terbaek!
masa kami g tu bos besar ada situ.dye bg happy hour sale,
rm247 dpt rm120 je wei! murah gila.sonok kami.
then aku pon trus cr baju aku kat situ.
aku dpt baju kurung pahang ala ala kain pelikat tu rm150 untuk 2 helai.
lepas tu baju pg raya dpt baju kurung paisley tu.sedondon ngan laki aku.
baru rm120 lepas sale.best gila.eh baju melayu tu free sampin taw~
hehehe

mlm tu plak g uptown damansara,nk cr baju princess.
tapi xjumpa kedai akk tu.trus kecewa.balik lah sbb jam pon dh 1am,
princess pon x tido masa tu.pelik aku.tahan mata dye.
haih~ aku pon penat gila.balik trus flat x ingat apa,
dgn princess pon sama,x bangun pon minum susu.

ahad lak kua tgh hari.dlm kul 1,g kenanga n Pavilion,
cari kasut dgn handbang pulak.ahad xde lah sesak.
best je jalan.parking pon lucky sgt.
senang dpt.so settle dh handbag and kasut raya.
fuhhhh~ lap peluh.

eh tapi tudung xde plak lg.
semalam lak isnin,ajak opis mate aku g jalan TAR,
cr tudung.tapi sume x pekenan.
hadoiii~ dgn hujan nya.
tapi dpt jugak lah baju princess.
bli baju kebaya je kat dye.rm45
ok lah.baju pg raya 3 pasang.
sedondon baju kebaya tu dgn kami.

tudung mak aku pon dh jumpa.
tudung aku je x jumpa lg.
so kira settle lah persiapan raya kami.
dh xde apa dh kot.

aku ingat nk cr jeans ke,kemeja ke.
tapi xpelah.lepas lepas raya lah baru cari.xde masa dh ni.
aku xpe.leh je pakai apa yg ada.yg penting anak tu.
kena ada sume,1time beraya lah katakan.hehehe.

pape pun thanks buat suami ku!
hehehe.sbb sedia kan bajet raya untuk kami shopping anak beranak.
sume dh dpt.hehehe.thanks sgt syg.xtau nk ckp apa dh.
kalau ada terkasar bahasa,nt raya eb mintak maaf eh.
hehehe.

haih panjang dh ni.k lah korg~ bai!

Read More ->>

26 July 2013

Aku tak BOLEH Dengar Lagu RAYA!

aku rasa aku xde cite kat blog pasal ni.
Opah aku meninggal sebelum suami aku g umrah haritu.
Jumaat 26April2013 x silap aku.
aku pon ingat ingat lupa tarikh nya.
Opah ni mak papa aku.
aku panggil Opah Gopeng.

pg Jumaat tu aku siap siap mandi nk g keje mcm biasa.
baru kua toilet.aku dgr MIL aku ckp telepon.
dlm hati aku sape lak tepon subuh subuh ni kan.
rupanya mak aku.aku dgr MIL aku sebut
" opah gopeng " " opah gopeng "
aku dh seriau,naik bulu roma aku.
opah aku mmg x sihat.last opah aku kua masa akikah
princess dulu.pas tu opah aku dh xlarat nk bangun dh.
paling boleh pon duduk atas wheelchair.

nasib lah adik aku lepas kawen dye trus
g jumpa opah.kalo x mst dye pon sedih.
xdelah ralat sgt dye x balik masa pengebumian opah ritu.

lepas aku dgr MIL aku sebut opah gopeng tu.
aku trus turun bawah.dgn towel je.mmg xsempat nk pakai baju.
aku trus sambar fon.mak aku ckp

" opah dh xde ra,opah gopeng dh xde "

masa tu aku xtau nk ckp apa.
badan aku menggeletar,terduduk aku kat situ.
seyes terjelepuk.patut lah aku teringat kan opah
2 3 hari sblm tu.aku nangis.nangis sekuat hati.
aku xsempat nk hug opah.nk cium opah.

*Ya Allah,tempatkan lah opah dikalangan org org beriman.

aku trus ckp kat suami aku.
" sayang eb nk balik,eb nk balik syg "
nasib jugak laki aku dh ada kat KL.
sbb esoknya nk buat kenduri untuk PIL aku sbb
dorg nk berangkat ke makkah ahad tu.
mmg dugaan.malam tu kami kena balik KL jugak balik.
even letih gila.tapi aku puas hati,sbb dpt cium opah buat
kali terkakhir.*sedih.

pg td masa nk g keje.aku dgr lagu raya.
dgr lagu Sanisah Huri tu.
tiba tiba air mata berlinang.
teringat kat opah.tahun ni beraya tanpa opah.
mcm xbiasa.sbb dh biasa pg raya,g semayang raya,
pas tu jumpa opah.salam opah,makan makan.borak borak.
tapi tahun ni x jumpa opah dh.cuma akan g pusara opah.
Ya Allah,sedihnya.sedih sgt.



aku cuma ada atok je skrg.
atokwan and opah belah mak aku.
opah belah mak aku ada lg.
sbb atuk aku kawin 2,opah muda lah.
tapi bukan lah muda mcm rozita che wan tu.
opah aku tu dh tua jugak.
kat opah tu lah aku bergantung kasih skrg.
aku pon dh baring je.xleh jalan dh.
duduk atas wheelchair jugak.
hmm sedih tgk atok.

even kita ada mak ayah untuk bergantung kasih.
tapi bg aku kasih sayang opah pon
xde tolok bandingnya.
opah ni lain taw.kalo aku balik,
dye mst akan masak sedap sedap.
kalo balik gopeng,opah aku mst akan masakkan
" koli asom " kat aku.korg xtau kan?
org rawa tau lah.
ikan keli yg dibakar,and dimasak dgn santan.
hmm hanya opah yg tau.

kalau arwah opah belah mak aku pon sama,
bila aku balik sana,dye akan masak aku sambal tumis udang.
mmg takkan miss.dye tau aku suka.
aku rindu opah opah aku.rindu rindu.

tapi hanya Al-Fatihah yg mampu aku sedekah kan pada mereka.

and tahun ni xtau lah knp.
sensitip beno dgr lagu raya yg sedih sedih.

muka sedih td.baru pas nangis ni.hahahaha.
kenangan.arwah opah gopeng.moga tenang disana.Amin


Read More ->>

25 July 2013

Internet untuk RM1 sehari dengan DIGI Prepaid Mobile Internet


korg pakai line telefon apa eh?
aku pakai celcom,lepas kena tipu ngan maxis.
aku terus tukar pakai celcom,
and sampai ke harini aku pakai celcom.
celcom senang,sana sini mmg ada line.
cuma sejak aku pindah KL.
line tepon xde pulak.
haih pelik aku.
rasa rasa nk ke aku tukar num lg?
malas lah nk tukar,payah plak nanti kan.
bukan jenis masa zaman muda dulu.
putus ngan BF je,tukar num fon *eh
hahahaha

laki aku kata kat umah MIL aku tu line digi laju.
laki aku mmg pakai line digi kat ipad ok je.
laju pulak.haih~
aku pon rasa nk je tukar,
tapi rumah MIL aku skrg dh ada wifi,
Unifi lagik! so xyah lah tukar.
kalo call aku xdpt,leh je call fon rumah.

line digi ni selalu laki aku guna prepaid je.
kalo habis je leh topup.
so x payah nk menanggung bil bulanan.
kalo rasa xde duet,xyah topup.
hehe.senang kan.

and skrg ni ada buat promo pulak.
sehari rm1 je.
tapi ada limit time lah.
so kalo stakat nk berFB tu mmg bagus sgt lah kan.
utk budak budak sekolah ke.
setakat singgit tu apa ada hal.

tgk jadual kat atas tu.ada jadual harga.
x nampak eh? kalo x nmpk.ko tgk kat website digi jelah senang.
( LINK )



Read More ->>

Lawak Khamis : Henpon GEDIK!

Read More ->>

Yeay! MENANG GIVEAWAY CHOCOLATE FOUNTAIN!

Thanks EIDA!
akibat eida xbagi aku copy pic dye,
aku print screen pic ni.
nk jugak tepek kat blog aku,
buat kenangan lah katakan.
aku ni bukan jenis lucky girl.
bukan mcm laki aku,
laki aku jenis lucky boy,
masuk pertandingan apa,
cabutan bertuah apa,
yg cikai cikai ke,yg best best ke.
sume mst dye akan dpt.
dpt hadiah xbest pon dye mst akan dpt.
xmcm aku,aku ni masuk lah apa pun,
cabutan bertuah ke,apa ke,xpenah dpt.
hahaha.

masa aku join contest eida ni pon.
aku saje je nk test market.
mana lah tau kalo menang.
kalo xmenang pon xpe.dh redho dh awal awal.
hahaha.skali subuh td aku bukak fb,
eida tag aku.kata aku menang contest.
hahahahaha tanjat taw.tu yg buat aku lg
happy tu harini.thanks again eida!

bukti! ahahaha nmpk x nama aku?

so,tgu lah eida email detail mcm mana.
aku dh sent dh num fon sume.
heee best nya!
so kalo korg nak tempah Chocolate Fountain murah.
boleh lah tgk link kat bawah ni.


visit Blog SheLovesChocolate
Fb : Chocolate Fountain

untuk hari jadi,
kawen,akikah,rumah terbuka,
or saje saje pon boleh kot.hehehehe.
ok lah.bai!

Read More ->>

Nama Anak lelaki Prince William dan Kate Middleton

George Alexander Louis, atau nama 
gelarannya Prince George of Cambridge





bagi aku ok lah nama tu.
sedap gak.nama ala ala kerabat gittew kan.
maksudnya aku xtau lah pulak.
tapi aku rasa baby ni mmg bertuah.
lahirnya dye disambut oleh berjuta juta rakyat.
haih~ xsbr nk tgk dye besar.mst stylo.

hehehe.update lajulaju sbb nk tgk korea.
kikikiki bai~
Read More ->>

CPUV ke-5 THANKS Nuffnang!


Murahnya rezeki bulan puasa ni.
Alhamdulillah.smlm bukak Nuffy
tgk tgk ada CPUV baru,
3 CPUV yg sebelum ni pun masih running lg.
mekasih mekasih.happy lagi skali!
double triple happy lah ni.

lepas ni bg lg taw! 
sy akan berusaha keras lagi lepas ni.
kikikiki~

utk korg korg!
thanks sbb selalu singgah sini.
even kdg kdg ada entry syok sendiri,
ada entry emo,
ada entry yg bosan.
thanks sbb selalu jugak dtg and klik iklan.
syg korg! mmmhhuuuuaaahhahahahaha~
eh* 

k bai!

Read More ->>

3 Things that make me happy today!

ewahhh~ tajuk omputing lah harini.
hahahaha.
harini aku happy sikit.bangun pun awal.
g keje pon awal.sampai pun awal.
yeay! tahniah untuk diri sendiri.
mlm td princess pon tido ok je,
xbangun main.so lena sket tido.
cuma bangun kul 3 mcm biasa lah.
tukar pampers dye n buat susu.
pas tu tido balik.

rini aku happy and semangat nk g keje
sbb suami nk balik harini.
2 minggu x jumpa.sok jumaat perak cuti,
so rini dh balik,bestnya~ esok dh start nk shopim raya.
yeay yeay~ sukanya!

korg tau x sbb apa aku x suka shopping raya awal awal?
sbb nanti aku xdpt nk feel raya tu.
mmg dr kecik lagi kami di ajar mcm tu.
nk dekat dekat raya,ataupun petengahan puasa,
kami akan keluar cr baju raya,
kasut raya,baju tido raya,baju jalan raya,
seluar dalam raya pon ada taw.
hahaha.yelah,nk balik kg punya pasal.
kena pakai sua dalam lawa lawa sket.
hehehehe.

sblm ni mak n papa aku shopping kan utk aku.
now aku lah shoppingkan untuk princess.
huaaaaa~ aku dh ada anak tahun ni.
bahagiaaanyaaaaa~

kedua sbb smlm PM dh umum ada bonus raya.
dpt rm500,aku bersyukur sgt sgt.Alhamdulillah.
dapat jugak kita rm500.
dr x dpt pape kan.syukur lah.
gaji naik 2 kali,bonus lg.ok lah tu kan.
tapi aku tgk ada jugak lagi yg menyalak
kat FB tu.ada yg kata 

" kenapa 500 je? "
" ala 500 je? " " aku nk 1/2 bulan lah "

eh eh ko ni.mmg dasar x cukup kan.
dh lah ko tu asek mengata PM,kutuk sana sini.
bila dh dpt merungut pulak.x penah nk bersyukur.
aku mmg xpaham lah org yg mcm ni.
kalo kata ko di pihak yg lain pon.
jgn lah mengata ngata dan mengeluar kan
ayat ayat yg boleh menyakitkan hati org.
haih~ aku mmg mls nk layan org yg mcm ni.
hope sedar lah nanti eh.

ketiga sbb harini Payday!
hahahaha.aku x cek lagi akaun aku.
hehehe.aku ni jenis bila dh dpt gaji,
aku syg sgt duet aku.syg gila wei!
hahaha.tapi bila dh bayar sana sini.
tuptup dh habis gaji.huaaaaa syg nya duet!
tapi nk buat cane kan.bil bil kena byr,
kua sana sini,beli brg brg keperluan.
habis! ich lah duet.mmg berhantu lah ko ni.
tapi xpe.aku akan rancang baik baik punya.
jgn sampai lepas raya aku puasa lg sudah.
hahaha.

korg lak cane?
happy ke x harini?
korg nk buat apa dgn bonus?
eh menyibuk pulakkan.
bai!

*oh aku dh habis dh tgk korea smlm.
best! rini nk sambung cite lain lak.
suggest please~

muka happy! hehehe happy ke.baju batik oren hokehhhh~
Read More ->>

24 July 2013

Bonus raya 2013 : rm500

Alhamdulillah.bonus raya dpt jugak.
Thanks PM.dpt 500 kan.jadi lah.
Dr xde kan.kena lah bersyukur.
Kena ingat,kerajaan kita xde duet.
Sangat tenat skrg ni.
Xyah lah mintak banyak banyak.
Kalo ditanya kenapa kerajaan xde duit.
Jgn lah ditanya.dorg je yg tahu.
Hehehe.

Ok apa korg nk buat dgn 500 tu?
Aku myb nk simpan kot.
Jadikan 500 tu buat belanja utk lepas raya.
Lepas raya nk tunggu gaji pn lmbt kan.
Mau ada yg bawak bekal kueh raya je kang.
Hahaha.

Esok laki aku balik.sok kua gaji.
Bestnya.xsbr nk sopim baju.
Nk sopim baju princess skali.
Haih~ mst penuh kan this week.

Esok jgn lupa pakai baju batik taw.
Tanda terima kasih.
Hahahaha ada kena mengena x.

Ni baju batik aku.
Baru lepas berentam gosok td.

Read More ->>

Royal Baby Picture






wahhh comei.bahagia muka pasangan ni.
eh tapi semalam bersalin,rini dh pakai heel ke si kate ni.
rambut menggerbang gitu.pakai dress,x masuk angin ke kak oiii.
haih~ kalo mak aku tgk ni.mau pitam.hahaha

eh perut kate mcm buncit gila lagi kan.
mmg cam tu ke?
eh aku dulu cane eh?
lupa dh.
hahahaha.

ok lah.nk sambung tgk cite korea smlm.
hahahaha ♥
Read More ->>

23 July 2013

Fakta Aneh Tentang Bayi Diraja Kate-William

Media dunia telah berkhemah selama tiga minggu di luar hospital dimana isteri Putera William, Kate Middleton, akan melahirkan anak mereka. Sementera warga dunia masih menanti, berikut adalah 10 fakta pelik tentang bayi diraja ini :

 1) Pakar doktor wanita berkata bayi diraja ini mempunyai kaitan dengan Dracula, watak seorang putera pada abad ke-15 diilhamkan oleh novelis Bram Stroker. Pakar juga berkata bayi ini mempunyai talian darah dengan seorang Sultan yang dipercayai keturunan Nabi Muhammad.

 2) Finland telah menghadiahkan William dan Kate dengan 'Kotak Bayi' yang diberi kepada semua ibu-ibu yang hamil di negara itu. Dalam kotak berkenaan mempunyai pakaian bayi, pad bra dan kondom.


 3) Sebagai adat lama, kelahiran diraja disaksikan oleh Menteri Dalam Negeri untuk memastikan bahawa bayi berkenaan adalah waris yang sah. Berita baik untuk Kate, tradisi ini berakhir pada tahun 1936.

 4) Bayi ini tidak seharusnya mempunyai nama keluarga namun jika William dan Kata mahukan nama keluarga, mereka boleh memilih diantara Mountbatten-Windsor, Wales dan Cambridge.

 5) Niagara Falls, Menara CN di Toronto dan air pancut Trafalgar Square akan bertukar menjadi warna jambu atau biru bergantung kepada jantina bayi ini.

 6) Para wartawan yang berkhemah di luar hospital St. Mary mula merasa bosan setelah tiga minggu menunggu bayi diraja ini. Lain pula cerita ketika Putera William dilahirkan pada tahun 1982.

 Ibunya Puteri Diana menipu akhbar-akhbar dengan memberitahu mereka bahawa anaknya akan lahir pada 1 Julai. Putera William dilahirkan 10 hari lebih awal.

 7) Taruhan dilakukan dari nama bayi ke warna rambut. Antara nama-nama yang popular dikalangan mereka yang bertaruh adalah Alexandra untuk bayi perempuan dan George untuk bayi lelaki.

 Anda boleh menang besar jika William dan Kate memilih nama yang tidak begitu popular seperti Putera Wayne. Ia mempunyai kemungkinan 500/1.

 8) Bayi ini sudah memiliki laman Wikipedia tersendiri - "Child of the Duke and Duchess of Cambridge".

9) Bekas Perdana Menteri Australia Julia Gillard telah mengait kangaroo untuk bayi diraja ini. 


10) Bintang bola sepak David Beckham mencadangkan bahawa pasangan diraja ini menamakan bayi mereka atas nama beliau. "Saya fikir mereka perlu namakan bayi itu sebagai David," katanya dalam satu temu bual minggu ini, dan menambah: "Jikalau ia lelaki!"
Read More ->>

Maklumat Terkini Bonus Kakitangan Awam : Bonus Raya 2013

Sekurang-kurangnya jumlah pembayaran bonus raya :
  • Kakitangan Awam : RM500
  • Pesara Kerajaan : RM250

Pengumuman Bonus Raya 2013 

  • Tarikh : 24 Julai @ 31 Julai 2013
  • Hari : Rabu
  • Diumumkan : Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Razak)

bonus raya
kesian Bapak tgh buat kira kira tu nk bg kat anak anak.

sumber and utk bacaan lanjut : LINK

sharing is caring.
sambung tgk korea.haha

Read More ->>

Tahniah Kate Middleton & Prince William



tahniah Prince William and Kate,
smlm aku dgr kate sakit sakit.
pg td dh bersalin,
tahniah!
eh panggil kate cm tu je.
mcm kawan kawan je aku buat.
hahaha.

nk tgk pic ke?
mmg xde lg lah kan.
hehehe.kalo sape ada hebat lah.

eh aku xde mood ag lah nk buat entry.
nanti lah eh.hutang resipi pon x byr ag ni.
adoiii.

aku ngah layan cite korea ni.
tu yg buat xde mood tu.

Cheongdam dong Alice.
sape tgk?
rini dh episod 9.
so nk habiskan rini jugak.
hahaha.
k bai!

selamat menjalani ibadah puasa.
Read More ->>

22 July 2013

Cerita Weekend aku yg bosan

hahahahaha.bosan sbb weekend cepat sgt.
knp cpt sgt? skjp je rasa dh habis 2 hari.
rini dh kena g keje balik.xsempat aku nk gomolgomol
anak aku lelama,xsempat nk manja manja.
sedih nyaaaa.

suami aku x balik this week.
mgu ni dye balik awal.hari khamis dh balik kl.
sbb jumaat perak cuti.
KL x cuti ye,harap maklum.
sedih! tapi mst KL jem gila aku rasa.
khamis gaji,jumaat cuti.fuhhh~ mmg terbaik lah kan.

haih aku pon x sbr sgt nk g shopping ni.
hehehe.

sabtu ritu kami x kemana mana pon.
cuma g Alamanda je.berbuka kat sana,
sbb kebetulan nk amik brg MIL aku kat putrajaya.
aku 1st time g alamanda.
xpenah lg g sana.best jugak sana eh.
mcm mcm ada.then kedai mkn dye sume kat lua.
TGIF ada,Nandos,sume lah.best lahhhh~
nt nk g lagi lah.hehehe.

kami sampai sana agak lewat.
nk mkn kat foodcourt je.
tapi jgn harap lah.penuh ye kwn kwn.
so beli air je dulu.
then aku g solat.
Ya Ampun,jauhnya surau dye.
then nasib lah kami g solat dulu.
kalau tgu lepas buka.aku rasa dh masuk isyak belum
dpt solat lg.
tmpt amik wudhu ada terhad,
then org ramai gila.
aku xtau lah dorg sempat solat ke x.
dh solat kami pon g cr makan,
dorg ajak mkn ayam penyet.
ni pn aku 1st time mkn.
hehehe not bad,sedap jugak.tapi xde lah apa yg istimewa nya.
biasa biasa je.cuma sambal dye je sedap.

ahadnya pulak,duk melepek je kat rumah,
keluar jap g isi minyak,g beli susu princess,beli puting baru princess,
aku xtau mana hilang puting dye,pelik jugak,tapi papa mmg berhajat nk
tukar puting dye tu.so far kami tukar puting dye 3bulan skali.
xnk bg buruk,nt takut ada infection lak kan.
then g manjaku sempat jugak sekau baju princess 2 helai.
hehehe.mmg dasar xleh tgk baju.mst nk beli.
ok lah tu.leh pakai raya,baju princess pon dh kecik semuanya.

then duk umah membaking jelah keje kami.
adik ipar aku buat biskut Famous Amos tu.
aku buat Bread Pudding lg skali.
hehehe.

so,tu jelah cite bosan aku.bosan kan?
hehehe.ok lah bai!
mengantuk ni.
Read More ->>

20 July 2013

Rahsia SURAH AL-FATIHAH

1 - AL-FATIHAH Baca 14 kali sebelum
tidur:Suami dan anak-anak akan mengingati kita selalu

2 - AL-FATIHAH Baca 41 kali tiup dalam air dan minum serta buat air mandian:Melepas -kan rasa sakit dalaman

3 - AL-FATIHAH Baca 7 kali dan usap di kepala setiap pagi dan sekali sebelum tidur.Kepada orang berpenyakit mental

4 - AL-FATIHAH Baca 3 kali tiup dalam segelas air- minum dan baca sambil mengusap kawasan yang rasa sakit.Sakit yang keterlaluan.

5 - AL-FATIHAH Baca 7 kali dan sapu ke atas kepala bayi yang suka menangis pada malam hari atau pada bila-bila masa

6 - AL-FATIHAH Baca 3 atau 7 kali, gunakan ibu jari dan tekan di langit-langit, (Mulut) kemudian sapu kepada tempat yang sakit.Luka berdarah, sengat lebah, jari terkepit di pintu


SUKA DIINGATKAN: BACALAH DALAM KEADAAN KHUSYUK, TAWAKAL KEPADA ALLAH DAN NIATLAH DENGAN JUJUR, INSYA-ALLAH IANYA MERUPAKAN PENAWAR YANG TERBAIK KEPADA SEMUA.
Read More ->>

19 July 2013

WIN Linkin Park World Tour Live in Malaysia 2013 with FORD


korg tau kan Ford Fiesta ni kete yg boleh masuk parking sendiri.
aku teruja gila tengoknya.sonok taw utk org yg selalu
fail parking masuk bontot mcm aku ni.
parking biasa ok lah.kalo masuk dr belakang.
mmg x lah kan.sbb aku fobia sikit.
dulu penah hentam kete org masa tgh reverse.
hehehe.

eh tapi xmampu lah nk pakai kete ni.
even dye boleh parking sendiri,
tapi aku x lah nk beli.
sbb x mampu lah.mahal gila kan.
myb satu hari nanti.
mana tau kan.
hehehe.

eh tapi kalo korg nk beli ok lah.
t leh bg aku naik.
hehehe.

eh korg minat Linkin Park x?
boleh menang tiket dorg taw.
LIKE FB page Ford,and WIN ( link )
hehehe.try lah.mana tau menang kan.
aku dh like dh.
hehehe.



cantikkan kaler biru tu.
haih~ sukanya.


Read More ->>

Abby Abadi sudah 12 hari berkahwin


tahniah Abby,habis spekulasi semua kan.
dh kawen dh pun.hensem lak tu org nya.
hehehe.dlm kecoh kecoh hal Ashraf tu.
ada jugak berita gembira dlm dunia hiburan kita.
ecceehhhh ayat aku~ motif?
hahaha tumpang gembira lah.
kdg kdg aku kesian kat abby ni,
g bercuti ngan norman,ngan memey,
norman leh ah peluk memey,
dye peluk je anak anak.sedih.
lepas ni kalo bercuti lg leh lah peluk laki
sendiri pulak ye dak!

tahniah abby! moga berbahagia dgn perkahwinan kali ni.
moga kekal ke akhir hayat.

Dipendekkan cerita, Sebenarnya sudah 12hari dia sah menjadi suami Sy. Maaf sbb maklumkan lambat pd kalian…. ALLAH kami dulukan. Insyallah, majlisnya dlm bulan Raya nnti. Lokasi belum pasti. Doakan Ini jodoh… krn kami saling tidak mengenali antara satu sama lain. Baru 2mggu kenal, ALLAH tunjukkan jalan ke sini… Syukur!!
Read More ->>

Meninggal bersama Kain Ihram



sedih.
seronok.

naik bulu roma aku membacanya.
moga aku akan sampai kesana satu hari nanti.
Amin.

Read More ->>

Puisi Dayana! bukan dari Dayana

eh tajuk! kenapa gitu?
hahaha.lantak lah.
aku baca entry kak lekit td.

lohhh bukan dayana yg tulis lah puisi tu.
puisi tu org copy paste dr status ana hawana.
kat bawah skali status tu ana ada tulis,
may Allah bless u Dayana,
tu yg org x copy.

so dh jd salah faham.
tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii~
xkisah lah,
tapi puisi tu sangat menyentuh hati.
aku baca sampai naik bulu roma.
kesian dayana,
yang paling sadis nya bila
Ashraf dah kawen kat " luar negara "
kalau disebabkan anak,
kenapa nk kawen sampai ke luar negara nun?
knp x buat elok elok.
dh failkan poligami kan?
tapi knp xsabar?
nafsu?
cinta?
anak?
mana satu?
pilih pilih.

smlm banyak org up status pasal ni.
aku bengang jugak kat status sorg LELAKI ni.
yg backup Ashraf,kata kita ni pompuan,
xleh terima poligami.

Ya Allah,benggang nya aku baca.
sape yg suka bermadu?
kongsi kasih?
sape?
jawap?

aku bukan menentang,
kalau menentang kang org kata aku jahil.
tapi bia lah dgn cara yg elok.
yg sopan.

bukan dgn cara mcm ni.
aku naik jelik tgk muka ashraf tu.
huh! harap muka jeee.


huh! tema entry harini ada sedih ye kawan kawan.
k bai!


Read More ->>

" MAK,sakittttt "


salam 10 ramadhan,
dah sampai 10 ramadhan dh kita.
kejap nya masa.rasa cepat je.
sok sok dh raya kan.

smlm aku x up 1 entry pon.
sape perasan?
hehehe.xde sape kan?
ok xpe.

nk cite jugak knp aku xde entry smlm.
smlm aku EL,mak aku dtg KL mlm kelmarin.
nk tgk opah sedara aku katanya.
dh sakit teruk.

so mmg xsuka nk menyusahkan org lain,
bia lah aku EL pon xpe.demi bawak mak aku.
lg pun aku letih sgt,mengantuk gila.
anak dara aku tu kul 3lebih baru tido.
gila lah,bayang kan lah aku tido 2 jam je.
xmampu aku nk bukak mata.
last last aku bangun pg aku ckp kat mak aku,
mak jom lah org bawak mak g,
lg pun aku pun nk tgk keadaan opah sedara aku tu.

pg semalam hujan kan.
sejuk gila.princess x mandi lg.
ngan baju tido aku hangkut masuk kete.
hehehe.nak sampai ke batu cave tu spttnya cpt je.
tapi sbb jem,kul 10 lbh gak baru sampai.

mak aku mcm biasa lah.sampai sampai trus nk masuk rumah,
aku,adik aku,cucu nya habis ditinggalnya.
hahaha.kelakar lah mak ni.

masuk je,makcik aku trus bawak g jumpa opah.
opah mmg dh telantar,
tinggal tulang sbb x makan nasi.
minum susu je.

tapi ingatan dye masih kuat,
dye boleh ingat mak aku,
ingat papa aku,
ingat aku.
ingat adik aku.
tapi dye asik tanya papa aku,
" zahari mana,zahari? "

sedih.
mak aku nangis,
aku nangis.

paling sedih bila dye ckp sakittt,
sakittttttttttttttt,tangan dye sakit,
kaki sakit.
myb sbb dh xde isi kan.
lenguh agak nya.

masa sakit tu jugak asek seru nama mak dye,
" makkkk " "makkkk "
dalam hati aku,eh opah masih panggil mak dye?
hmmm setua mana pun kita.kita tetap panggil mak kita kan.
bukan kita yg muda ni je sakit panggil mak,
opah yg sakit tu pun panggil mak dye.
besar nya nama MAK tu.
sedih sgt aku rasa.

aku xtau nk mendoa kan apa?
nk ckp semoga opah cepat sembuh ke?
sbb hakikatnya mmg opah mungkin akan mcm tu je.
sampai akhir hayat dye.
aku cuma boleh mendoakan opah tabah,
sabar menghadapi dugaan Allah.

hmm tu je kot.
xde idea nk taip apa dh.

k.bai~



Read More ->>

17 July 2013

syurgalah tempat Siti Nurhaliza


"syurgalah tempat Siti Nurhaliza," doa Datuk K buat isterinya yang tercinta. hati sangat tersentuh kala membaca kisah Dato' Siti Nurhaliza sewaktu merawat dan menjaga suami beliau ketika ditimpa kemalangan. bacalah kisah selanjutnya. - Admin.

SELURUH teman dan keluarga terdekat yang menyaksikan pengabdian Siti Nurhaliza terhadap suaminya ketika ia sakit, pasti rasa terharu. Dan momen di mana Datuk K mengucapkan 'syurgalah tempat Siti Nurhaliza,' kepada sebahagian besar teman yang datang melawatnya di hospital sebelum ini, seperti dekat kebenarannya.

Derita suami, turut dirasai pelantun Lebih Indah yang mengambil cuti panjang daripada aktiviti seninya. Bergegas terbang ke New Zealand, meninggalkan konsert di Banjarmasin, Jakarta, itu bukan satu-satunya pengorbanan Siti.

Selama suami di katil hospital, di situ jugalah dia tidur, makan minum dan mandi manda. Dia pernah hanya tidur beberapa minit dalam jangkamasa 24 jam, demi memastikan tidak terlepas pandang si suami, takut-takut ada kehendak yang tidak dapat disediakan.

Memandikan, menyuap makan-minum malah membasuh hajat kecil dan besar Datuk K juga, Sitilah yang melakukannya dengan penuh ikhlas. Status divanya terbuang sama sekali ke tepi, saat itu. Tiada khidmat jururawat peribadi digunakan sepanjang proses penyembuhan Datuk K, keputusan itu dibuat oleh Siti sendiri.

Malah kata anak kedua Datuk K, Adib Khalid, 23, memberitahu, dia dan adik-adiknya menjadi bertambah sayang melihat pengorbanan 'Mak Iti', kala Datuk K sakit.

"Satu minit sekalipun dia tidak meninggalkan ayah. Sewaktu di New Zealand, saya dan keluarga lain ada juga pulang ke hotel penginapan, bertukar baju dan berehat. Tetapi Mak Iti tetap di samping ayah. Memang terharu sebab kami tahu, dia sangat menyayangi ayah dalam apa juga keadaan ayah," kata Adib yang juga produser album muda.

Sementara Mohammad Asyraf, 22, si anak ketiga juga mengangguk dan menambah: "Kami sangat tersentuh. Orang sakit macam ayah akan banyak 'kerenahnya'. Hairan juga bila Mak Iti melayan dengan penuh sabar. Bukan semua isteri boleh buat seperti apa yang Mak Iti lakukan kepada ayah," katanya bersungguh-sungguh.

Sementara Siti pula, menganggap ia adalah pengorbanan yang biasa bagi mana-mana isteri sekalipun kala 'belahan jiwa' mereka terlibat dengan tragedi ngeri sebegini.

Apa yang paling penting, kata penyanyi nombor satu negara ini, inilah makna 'kasih sayang' dan cinta dalam erti kata yang sebenar-benarnya.

"Kita selalu bercakap tentang cinta dan sayang. Bagaimanakah bendanya? Inilah dia makna cinta dan kasih sayang yang sebenar. Apabila insan yang kita sayang jatuh sakit atau ditimpa bencana, di situlah ujian kasih sayang kita yang sebenarnya.

"Jika sihat dia boleh menjaga kita dengan baik, pada ketika dia sakit inilah, pengorbanan kita diperlukan. Saya tidak anggap kejadian kemalangan suami sebagai dugaan, tetapi ujian kesetiaan yang mengeratkan lagi kasih sayang kami suami isteri. Selepas insiden itu, kasih sayang kami sebagai suami isteri juga bertambah," kata Siti.

Pada ketika saat pertama mengetahui suami diduga sebegitu, apa yang Siti lakukan? Menangiskah dia, meraungkah dia atau hanya memendam di dalam hati?

"Perkara utama yang Siti buat ialah kuatkan hati, tabahkan diri terlebih dahulu. Siti set dalam minda, perlu tunjuk kuat dengan suami supaya dia tidak terus lemah. Saya ibarat menjaga 'baby besar'.

"Tidak sangka, selepas enam bulan, dia sudah boleh berjalan-jalan dan kembali normal macam biasa. Dia memang kuat," kata Siti lagi.

Tidak dinafikan, ketika suaminya jatuh sakit, kata Siti dia sangat takut untuk menghadapi kehilangan. Tetapi perasaan itu dibuang jauh-jauh kala di depan Datuk K.

"Suami yang Siti kenali seorang yang sangat kuat semangat. Apa yang dia hendak, dia akan usahakan dan mesti dapat. Tetapi bila melihat dia lemah, terlantar tidak berdaya, hati isteri mana yang tidak sedihkan? Tetapi akhirnya, dia membuktikan kekuatan semangatnya itu dengan sembuh lebih cepat. Siti sangat bersyukur dan berasa ini semua adalah keajaiban yang Tuhan berikan kepada kami sekeluarga," katanya.

Sebelum saya dan team jurugambar pulang, pada ketika malam menyambut Ramadan yang pertama itu, Siti sempat membisikan ke telinga: "Siti tidak pernah kesal mengahwininya. Sungguh!"

----------------------------------------------------------------------

sedih dan naik bulu roma aku bila baca artikel ni.
mcm xpercaya,siti yg DIVA tu pun sanggup jaga suami dye tgh sakit.
jgn lah kita ingat dye artis,dye xnk jaga suami dye.
aku ingat lagi kes Bayu,komposer ke dye tu.yg meninggal tu.
masa sakit lg bini dye dh tinggalkan dye.kesian sgt.
tapi aku mmg salute kat siti.sebulan berkampung kat hospital jaga suami.
dye bukan xde duit kan nk upah juru rawat.
kalo nk mst dh lama leh upah.tp myb dye nk kepuasan menjaga
suami sendiri kot.mmg tabik spring lah kat dye.

dan korg korg kat luar tu.cukup lah.
xyah lah tabur fitnah yg bukan bukan lg kat Siti.
buat tambah dosa je.


Read More ->>

Menu Berbuka : Ikan Taucu Kari Ayam


kenapa aku kecik kan pic?
sbb dgn harapan korg x tgk pic ni dan teliur.
aku ni kalo buat entry,xsuka kalau xbuh pic.
rasa x lengkap entry aku.
hahahaha.kejam kan.

semalam punya menu berbuka aku,
MIL aku masak ikan taucu,
kari ayam,kobis goreng ngan air bandung cincau.

aku suka taucu tau!
hehehe.mmg fav,tp pesen MIL aku buat mmg kuah kering.
kalo mak aku buat kuah banyak.
tp 2 2 aku suka.
aku kalau ada taucu ni,mmg aku xpandang dh kuah lain.
kari tu pon semalam aku rasa sikit sikit je.
aku kalau mkn nasi,xsuka banjir,
suka cap cap je.
tau x cap cap tu apa? *tu bahasa org perak.
maksud nya kua tu sikit je.
sikit sgt.baru sedap.kalo banjir susah nk mkn,
bg aku lah kan.hehehe.

kubis goreng tu pon aku suka jugak.
kubis ni rasa dye mcm manis manis sikit kan.
mkn ngan kuah apa pun sesuai.

air bandung tu adik aku request smlm.
aku mcm ternampak ada cincau semalam kat rumah.
pas tu aku suruh adik aku potong potong.
pas tu dh nk berbuka,aku bancuh air bandung.
minum sejuk sejuk.
segar rasa tekak ni.

sekian idea menu berbuka untuk korg.
xyah lah resipi eh.mengada kalo nk resipi.
senang je masak sume ni.hehehe.

ok lah! bai!
selamat berbuka.

*tadi aku g kenanga,xde apa yg best.
xde sale raya pon.sume mcm biasa je.
mcm xraya.so xbest.harga masih mcm biasa.
xde sale pon.org nk tgk tag SALE besar besar.betul x?
cancel shopping kat kenanga,
kite g terjah PKNS pulak nanti.


Read More ->>

Resipi : Buah Melaka Kukus

thanks ciknaa sbb bgtau nama kuih yg rara post smlm.
hehehe. (link)

hehehe rara ni tau makan je,
kalau nama sokmo lupa.hehehe.
smlm korg tgk kuih tu cm sedap kan?
rini meh aku bg resipi.
korg cuba buat taw.
senang gila.
aku benda benda senang aku suka lah buat.
kalau payah mmg aku malas.hehehe.

smlm mashu yg tolong MIL gentel gentel kan doh ni.
sbb aku g param ngan suami.hehehe.
balik rumah tgk dh siap dh.

bahan bahan :

3/4 Tepung pulut
gula kabung ( jgn lak ada yg tak tau gula kabung tu apa )

mcm ni taw.hehehe.gigig google.

1 1/2 cawan santan
3 sudu tepung gandum
secubit garam

cara pembuatan :

bancuh tepung pulut sampai menjadi doh yang x lekat kat tangan.
masukkan gula kabung yg dh di potong petak,
gentel bulat bulat comei cm fishball tu.

susun dlm loyang elok elok.

bancuh santan dgn tepung gandum dan garam,
tuang perlahan lahan dlm loyang,
dan kukus sampai masak.

then siap!



selamat mencuba!



Read More ->>

Cuepacs Tetap Mahu Kerajaan Pertimbang Bonus Aidilfitri

aku rasa Datuk Omar Osman ni mmg bersunguh sungguh nk mintak bonus.
dye tetap suh PM pertimbangkan lg pemberian bonus,xdpt 2bulan,
1/2 bulan pun jadi lahhhhhh~ hahahaha.
hang cankul pon hang cankul lahhhh~
teringat lak cite p.ramlee.

tapi aku kesian lak tgk d.Omar ni.
bersungguh sungguh.tapi PM kata dh ada kenaikan
utk julai ni.so xyah bonus dh.
tapi apa lah sgt kenaikan julai tu kan.
kikiki * xbersyukur ko ni kan!
hehehe.aku xtau nk belah pihak mana,
kalau dpt bonus aku suka,
tapi kesian lak kat D.Omar asek meminta minta.
tapi org x nk bg.

kesian kat PM gak sbb myb duit kerajaan xde kan.
xde bajet.tu sbb xleh nk bg kan.
kesian gak.
hmmm xpelah.
bialah kita jd pemerhati.
kalo ada ada lah kan.
kalo xde,terima jelah kenaikan tu je.
jimat jimat lah kite nk raya ni,
tukar duet raya pon cukup cukup je.
jgn lebih lebih.kikiki.
*eh aku xtukar lg duet raya.

baju raya pon 3 pasang je dh lah eh.
xyah lah beli baju Hatta Dolmat tu.
pakai baju cap Jalan TAR je dh lah.
xpon g je kenanga,3 rm100
hahahaha.

eh aku nk g kenanga jap lg.
sape nk ikut.saje nk survey survey.
bosan lah duk opis je.
hehehe.


KUALA LUMPUR: Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) hari ini tetap meminta kerajaan memberi bonus setengah bulan gaji sempena Aidilfitri kepada 1.4 juta penjawat awam walaupun mereka akan menerima kenaikan gaji tahunan pada bulan ini.
Presiden Cuepacs Datuk Omar Osman berkata pemberian bonus itu dapat mengurangkan beban mereka dalam membuat persiapan hari raya kerana perbelanjaan ketika Ramadan dan Aidilfitri adalah tinggi berbanding hari biasa.
"Sekarang ramai peniaga yang menaikkan harga barang sempena musim perayaan. Jika diberi bonus setengah bulan itu diharap dapat mengurangkan beban perbelanjaan mereka," katanya ketika dihubungi Bernama, Selasa.

mcm ni lah kalau dpt bonus.hehehe
Read More ->>

Mayat Bayi di Masjid Bersama Rm50


Kejam,manusia makin kejam.
kenapa? kenapa ?
buang depan masjid dgn harapan org masjid akan
uruskan bayi tu?

xtau nk ckp apa.sedih gila rasa.
kalo bab bab baby ni mmg aku sedih.
xsanggup rasa nk mendengarnya.
nk tgk apa tah lagi.
moga roh baby tu ditempatkan bersama
golongan org org yg beriman,
syurga tempat mu syg!

hmmm~ ( sumber : news hub )
Read More ->>

16 July 2013

Princess : Berperang pakai baju and syampoo rambut

aku x aspect anak aku akan baik je sepanjang masa,
mula mula aku geram jugak bila princess semakin lasak.
jatuh benjol sana sini.calar balar.
tp org kata dia dlm proses nk belajar kan.
so aku mcm ok lah.
mmg aku suka anak aku aktif,
kesana kemari,tapi bab yg aku x suka bila dye jatuh,
dgr dye nangis.sayu nya hati aku ni.
xtau lah nk ckp cm ne.
nmpk pulak merah kepala,
air mata meleleh leleh.lg lah aku sedih.

Alhamdulillah,princess semakin bijak.
itu ini.hari hari ada je benda dia belajar,
smlm aku nmpk mcm dh makin expert turun katil.
sblm ni pon mcm dh nmpk dye pandai turun,
tapi smlm mcm dh laju.

dye pandai,pegi hujung katil,
u-turn,halakan bontot ke belakang.
turun kaki sebelah,
then sebelah lg.
( sambil membayangkan kejadian smlm )
* geleng kepala.nk gelak pon hade.

yg merisaukan aku,
kalo katil kami kat rumah ipoh tu.
mmg rendah,kalo turun mmg cecah lantai dh.
ni kalau katil kat umah KL.
dh lah tinggi.silap silap jatuh gedebuk.
hai lah.risau nya.mula lah nk letak segala bantal keliling katil.

 cite pasal berperang pulak.
kalau lepas mandi tu.
mmg aku selalu berperang dgn dye,
adoi! kalau dulu senang je,baring je,
tapi skrg,pakai baju dye sambil berdiri.
tu pon marah kalau kita nk kenakan butang.
hahaha.
( anak ko dh besar,mmg lah mcm tu! )

hahaha,aku tau,anak aku xkan selalu baring baik je
kalo nk pakai baju.kalo baik je sepanjang masa mmg hebat lah kan,
dr hari ke hari aku belajar,belajar perbaiki diri,
kalo dye xnk baring,aku pakai kan masa dye berjalan.
hahaha,aku kejar,geletek geletek.
kalo time dye baik sikit,bg lah lotion ke,
minyak yuyi ke,bedak ke.hah tu diam sket.
tapi x sampai 5saat lah.kalau dye tgh baik tu,
baik pakaikan cepat cepat.

kalo version mashu pulak.
nk bg dye diam,mashu suka ckp ngan dye,
mashu pujuk lah, " kita perempuan,kena pakai baju,malu nanti "
ewahhhh bijak lah mashu ni.knp aku xreti ckp cm tu eh.
aku ni mmg kasar sikit.xreti nk pujuk pujuk.
bila mashu dh buat cm tu.aku pun ikut sikit sikit,
hehehe.

aku pun ibuu baru.dlm proses belajar.
bukan baby je kena belajar.
aku pon kena banyak belajar.hehehe.
ye dak!

kalo bab syampoo rambut pun,
payah nya,syampoo tu ok.
bila nk basuh kepala tu.berperang.dye x suka air kena muka.
so payah lah sikit.nk buat mcm masa baby baby dulu xleh,
dye xnk dh org dukung.
mandi pon skrg berdiri.
xde dh nk baring baring.hehe.

xpelah.hari hari ibuu akan belajar,
belajar cara nk didik princess.
pujuk princess.
ibuu akan cuba jd yg terbaik ye syg
love u ♥

semalam duk menyapu pulak.rajinnya lahai~
Read More ->>

Menu Berbuka : Gulai Ikan Patin Masak Asam

ikan patin masak asam! fuhhhh~

hai korg!
dh pk dh nk berbuka makan apa?
hehehe.ni menu aku smlm,
kalo terliur,harini boleh lah buat menu ni.
kdg kdg aku rasa suka jugak bila korg update pasal menu buka.
kdg kdg kita boleh bertukar tukar menu.betul x?

weekend ritu masa aku balik ipoh.
PIL aku balik pahang. MIL aku org pahang,
and arwah FIL aku org kelantan.sbb tu raya ni aku kena
ikut laki aku balik kelantan.hehe.

sebelum balik pahang,
mama aku dh ckp,nt dye bawak balik ikan patin,
n gula kabung.ikan patin sbb fav aku.hehehe.
sejak aku kawen ngan laki aku lah aku mkn ikan patin.
b4 ni mana penah,org perak lah katakan,
mana popular ikan patin ni.ikan pari popular lah.
hahahaha.

kalo balik pahang.Alang ( kakak mama aku )
masa ikan patin.fuhhh best gila.berpeluh peluh mkn,
hirup kuah,aku suka version masak asam n gulai tempoyak,
kalo masak lemak aku kureng sikit.

gulai ikan patin,
makan pulak ngan sambal gesek.
mmg lg terangkat.smlm aku menambah nasi kata kau!
sahur pon agak banyak nasi aku makan,
haiii cane lah nk kurus ni.
napsu sgt menggila kalau ada lauk fav.

lauk lain.

ikan goreng pon hade.aku tamak,ikan goreng pon nk.
aku suka ikan goreng yg digoreng garing garing.
pucuk paku goreng,
then sambal sambal.
sambal gesek yg merah tu.
bawah tu budu,laki aku punya,
n jering.hehehe.aku x mkn jering.xreti.

kuih tu aku x tau nama,tapi dye mcm buah melaka,
yg di kukus,then masukkan santan.
sedap wei! gula kabung khas dr pahang.
kalo yg kat sini punya dh xsedap.
xtau knp,kalau potong jd hancur,
kalo yg mama bawak balik ni.
kalo potong pon cantik ke.
rasa pon sedap gila.

sekian menu berbuka semalam.
harini apa pulak eh.hehehe.
Read More ->>

Cerita ke PARAM dan Ayam Golek

aku kalau bulan puasa,
benda yg paling aku craving skali mst ayam golek.
bg aku nikmat ayam golek tu,bersama rempah rempahnya tu.
alahaiiiiiiiiiii sedapnya! bau bauannya lagi.
mmg menusuk jantung!

masa balik ipoh last week,
aku g lah bazar,
hari jumaat g bazar kat stadium ipoh,
sabtu kat bercham raya,sapa duk ipoh mst tau.
bazar kat 2 2 tempat ni best,mcm mcm ada,
tapi tahun ni.mcm kureng sikit.
kuih mcm x menarik,
harga pun naik,dulu kuih boleh beli singgit,
now xleh dh,kalo beli mst 2rm,
5 for rm2.kdg kdg tu mcm nk beli sikit je,
sbb nk rasa,tapi nk x nk kena beli jugak 5 ketul.

pas tu kalo beli lauk pon.
xboleh dh beli rm2,
kena beli 3rm,kdg kdg nk sikit je.
sbb terliur,ok lah,tu xpelah.aku x kisah sgt,
sbb nya mak aku pun meniaga,
brg mmg mahal.kalo x dinaikkan harga,
mcm mana dorg nk balik modal kan.
anggap lah kita menolong antara satu sama lain.
dan kat situ lah kita boleh belajar berjimat kan.
beli makanan yg perlu je.
jgn membazir.

rata rata aku tgk mana mana pon jual ayamgolek
sekor rm20,sebelah rm10,kat KL pon sama,
smlm aku g bazar Pandan Indah,nk cr tepung pelita,
tapi boleh pulak takde! haih pelik aku,
mana g pakcik yg jual tepung pelita sedap tu.
kang aku yg meniaga tepung pelita kang.hah! hahaha.
last last balik ngan rasa hampa and beli air soya je.
xde rasa nk beli kuih ke apa.sbb nanti mst x mkn,
dh mkn nasi,minum air,last last tong sampah yg makan kang.

ok berbalik kepada cerita ayam golek tu.
ayam mahal kan skrg? tu yg dorg bising bising tu.
aku pon xpasan sbb dh lama x beli ayam.kikiki.
ritu masa g tesco,laki aku g belikan.so xtau.
dlm berita kata kat ipoh ayam sampai rm8.50 sekilo.
ada jugak yg sampai 9rm kan? hmm mahal kan?
tapi nk buat mcm mana,nk xnk kita kena beli sbb nk mkn,
bg aku,xyah lah nk kecoh kecoh sgt.
kalau kecoh pon bukan harga ayam tu boleh turun.
tetap cm tu jugak.

kalau rasa x mampu nk beli kat market yg fresh gila tu,
boleh lah g tesco ke giant ke mydin ke,
kat sana ayam masih lg murah,boleh dan mampu milik lah ayam tu.
even bukan fresh gila! tapi boleh dimakan lg.
dlm hidup ni,aku kalo boleh nk kurangkan merungut,
tambah lg bulan bulan pose ni.
belajar bersyukur dgn apa yg ada.
InsyaAllah Allah permudahkan.
aku bukan nk tunjuk baik.
cuma nk latih diri jd +ve,tu je.
sbb aku dh letih dgr bebelan org yg -ve,
bosan lah.asik komplain je sana sini.
asek cr salah.
letih kan?

ayam mahal pon nk salah kan kerajaan.
hmmmm ntah lah.

eh ok lah.panjang pulak membebel.
bye~

weekend ni nk cr ayam golek lg.wiwiwiwiw~

pojaan hatiku! wow,bontot! menggoda lah u ni!
no caption
Read More ->>

Majlis Pertunangan Raja Azmi

Tahniah Raja Azmi!
hehehe,tu je yg aku boleh ucapkan.
lepas kontroversi sana sini.
last las tunang jugak RA,
vahhhh siap pelamin,
lawa,RA pon lawa lepas kena makeup.
kalau mak aku makeup mcm ni mst lawa jugakkan.
hehehe.

cepat cepat kawen ya!
heee~

raja azmi bertunang

raja azmi bertunang

raja azmi bertunang

raja azmi bertunang

raja azmi bertunang

Read More ->>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...