29 January 2014

Bonda Takkan Ada,Sentiasa

malam td aku belek kaki badan anak aku,
mulanya aku nk cek gigi dia,
nampak bibir dia ada pecah pecah,
2 3 tempat,mcm pecah jatuh tersembam kena gigi tu,
mcm baru lagik semalam kena,merah lg.

lepas tu masa dia tidur,aku nk potong kuku kaki dia,
aku belek belek lg,aku tgk ada banyak pulak bintik bintik merah,
mmg tiap kali balik,aku akan belek bdn anak aku,
kena gigit semut jgn ckp lah,
mmg selalu,masa aku kat sana pon mmg aku
tgk atas karpet tu banyak semut.
takkan aku nk amik penyapu g sapu pulakkan,
aku tak nak timbulkan rasa kurang selesa ibuu yg jaga princess
tu dgn aku,aku tak nak mulakan,princess ni hantar ke school
ok sgt dah,mmg ok.tapi tu lah~

bila tgk merah merah kat badan anak,
jadi luluh hati aku,bagai nk gugur jantung.

sedih~

pas tu bukak FB,emme amalina post pulak lagu Arjuna Beta,
aku dh lah mmg xleh dgr lagu tu,bila dgr,mst nk sedih pepoyo je~
tapi mmg sedih~

" bondaaaa,takkan adaaa,sentiasaaaa "

mmg reality,ibuu takkan sentiasa ada dgn princess,
princess kena pandai pandai jaga diri,
ibuu doakan princess dr jauh~
ibuu akan~

sampai lah princess masuk tadika nanti,sekolah,sekolah menengah,
masu U,kerja,kawen~ ibuu takkan selalu ada,
cuma doa dan kasih syg ibuu yg selalu ikut princess,

aku dh ckp kat suami aku,nanti ada anak lelaki,
kami nk buh nama Arjuna.hehehe.sedap kan.maksud pon bagus.
InsyaAllah 4 tahun lagik.

berbalik kepada cerita school dia,
aku xnk mulakan bicara,takkan start tanya KENAPA,
kenapa kaki dia merah merah,kenapa bibir dia pecah.
malas nk tanya,nanti aku jd sakit hati.

stakat kena gigit semut,myb boleh pejam sebelah mata kot.
tapi kalau teruk lagik nanti,aku akan cakap jugak.ckp elok elok lah kan.
korg tak yah ckp anak aku kena dera ke hape pulak.
aku x rasa mcm tu.budak budak.main main jatuh.biasa lah kan.
bersangka baik.Allah ada tgk anak aku.aku percaya tu,

dan sbb nya aku ok,sbb princess balik rumah dia happy je,
pas tu g school pun happy,kalau ada jd pape,mst dia dh x nk g school kan.
mst dia fobia kan.

hmmm dah lah.malas pk.doakan yg terbaik je utk anak,
mcm kawan aku ckp,sape lg nk jaga anak kita elok mcm tu,
asalkan sihat,cukup lah~

betul tu,asal sihat~ boleh gelak~ Alhamdulillah.



"Ngeri tak terbayang mata
Bonda takkan ada sentiasa
Nanti moga kau tak lupa
Bonda memujukmu, anakanda"

15 comments:

Nurzakiah Hanum said...

moning sis

Amanda Suria said...

Dalam 2-3 hari ni tgokkan dulu ye..jgn fikir bukan2..harap2 xde apa...

Rizziela said...

siannyer dia

ArELeEz said...

this is my personal opinion lah. kpd p'usaha2 nursery / kindie, rasanye better amik p'dekatan inform any bad thing yg jd pd anak2 di bwh jagaan bile parents dtg amik. cth: klu bdk tu main2 then jatuh & injured sket. buh ubat (1st aid kit) then, bgtau parents. so, parents pun in shaa allah.. buleh paham. skang ni normally diorg diamkn seolah2 takut 'customer' lari. xtually, klu kite sincere & responsible itu lebih m'bantu & kepercayaan parents pun xkn goyah kot..

eh, t'bebel plak! he3.. mahap3.. ;P

Lynn Damya said...

Salam, sy klik link entry akak sbb tajuknya :) sy suka betul dgn lagu arjuna beta tu...even sy belum kahwin, tp sy bygkan apa jd kt sy lepas ibu sy xde...lgu tu mmg sgt sedih..part rangkap last yg ngeri tak terbayang mata tu pun mmg sgt menggambarkan keadaan sekrg, bonda takkan ada sentiasa :(..
semoga princess akak baik2 selalu, insyaAllah, amin~ :)

Sidratul Muntaha said...

xpe
mmg budak2 tgh melasak..
layankan je
janji bila anto badan tak keras n refuse nak sekoalh
tu mgm ade masalah
hat lain tu small matter
ank pempuan kami buatlah gaya molek mana pun
blik mesti lebam2 jugak
nak2 klu blik umah aki atau atok dia..
mcm2 ada
abag dia lagi beso..
lagi byk parut..

dalila said...

4 thn lg rara?
lamenye..princess dh bole dh tu ade adik..hihi..
bese la rara..xyah pikir sgt..bdk2 tgh membsr mmg aktif sket..slagi xteruk sgt pkir positif je..klu melarat br tny ibu die..

*huwaaa..lagu kokping memng sedih..dah dwnload..slalu dengar..slalu nak nangis..

Trish Natasha said...

semoga princess okay je lah ye kak :)walaupun sy muda blom kawen and takda anak, sy boleh rasa apa yang akak rasa. sma mcm anak buah sy. ruam sikit je terus kesian tgok, bubuh krim apa semua :) hehehe

Love Razila said...

Hemm budak2...
BS I pula yang terbalik. HUHUHU tiap kali balik dr kg je, sure dia akan tanya...Iman kene gigit nyamuk eh??Kesian...bintat2 >,< my BS memang prihatin lebih pada Iman. KIKIKI bibir pecah pon dia tanya...pendek kata, serba serbi dia sport check =)

* as long anak2 happy, sihat xder masalah... mana yang boleh pejam mata tu memang kenelah kan...kalau x, hemm payah gak tu.

Nurfaezah Abdullah said...

biasa la budak2 tgh lasak hehe

ct kektus said...

kite siap download lagu kokping ni. tacing sangat. -_-

fikirkan positif je kak. insyaallah tak ade ape lah. budak2 kan, main lasak agaknye. :D

tifa anvar said...

rara, ur officemate ade x sesapa hntr ank depa kat nursery tu? Tanyalah ank2 depa cm tu jgk ke??

Phoebe said...

Salam rara.. Betul la tindakan rara berbaik sangka. Kids ni cedera sikit2 mmg biasa sbb suka main kan. Tp if it were me, I'd prefer if they told me if my child was even slightly injured. Nampak telus sikit mcm tu kan.

Sya Mimie said...

tnya je kak kalau nmpak kerap bnda tu.. sekadar remind dorang je.. tapi bgthu elok2 la..

diana said...

biasa tu Rara..budak2 main jatuh sana jatuh sini..mikhail ni depan mata pun boleh lebam sana sini..kalau di belek2 badan ni ada je calar la.merah2 la..Main ganas sangat..tengah nak melasak depa nih...sabar ye,,.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...