Image and video hosting by TinyPic

13 January 2014

Princess : Sejak Masuk Taska

* entry bukan untuk meriak.harap maaf
* aku rasa budak sebaya anak aku semua mcm ni
* entry ada lah untuk bacaan aku dh tua nanti.
* tu pon kalau blogspot ada lg lah.hahahaha

eh sejak dh nk dekat sebulan lebih princess duk taska.aku ada nampak perubahan dia.
ada yg +ve dan ada yg -ve.ok ok.aku cerita yg positif dulu eh.

princess nampak mcm dh bijak sikit. ( myb anak anak sebaya dia pon mcm ni )
maksud aku dh bijak sikit.dia dh paham apa yg kita cakap.
sejak dia dh pandai ckp " nak " " nanak " ni.nmpk sgt dia paham.
mcm semalam.aku tanya dia, " princess nak mamam nasi x? ibuu suap eh "
pas tu,laju je dia cakap " nak " hehehe.seronok sgt aku dgr,
lepas tu bila dia dh x nk nasi,dia akan ketap bibir,bila aku tanya lg,
" princess nk nasi lg x? ok ok, 1 more ok.lepas tu dah "
automatic,dia akan bukak mulut dia,then lepas tu xnk dh.
aku bg dia minum air,basuh tangan,then dia main balik mcm biasa.
over x kalau aku cakap aku nk menangis sebak.sbb anak aku dh big girl.

lepas tu dia dh pandai buang sampah dlm tong sampah sendiri.
hahaha over ko kan,tu pon nk cite! ( ah lantak lah.blog aku! hahaha )

sebelum ni.dia takut taw nk g dapur sorg sorg,
nak pergi buang sampah ke apa.dia paham kita suruh dia buang sampah,
tapi dia takut nk ke dapur.tapi semalam dh berani dh.
dia mkn ayam goreng,then tulang ayam tu dia bg kat aku, dia cakap " nanak "
pas tu aku cakap kat dia, " eh buat apa bg kat ibuu,princess g buang kat dapur eh "
lepas tu aku ingat dia xpaham taw,rupa rupanya dia bangun,
then g dapur,masa tu nenek dia ada kt dapur,
nenek kata dia buang tulang tu masuk dlm palstik sampah,
masuk pulak tu.hehehehe.terharu sgt aku rasa masa tu.
dia dh boleh berfikir.dan boleh paham apa yg kita cakap.
aku rasa sgt IBUU masa tu.hehehe.sbb tak sangka aku dh ada anak,
dan anak aku dh besar.hehehe.

MIL aku cakap,budak budak yg duk taska ni.selalu nya pandai berdikari.
hmm wallahualam,myb sbb dorg duk kat tempat org kan,xde ibuu,xde papa,
xde nenek.so nak x nk dorg kena berdikari.betul x? logik jugak apa yg MIL aku cakap tu.
ada bagus nya hantar anak ni kat taska sebenarnya.
TAPI,peritnya sebelum nk hantar ke taska tu.hanya aku je yg tahu.
sakit sgt rasanya.

tapi,site yg negative nya bila hantar anak ke taska ni,
dia akan ikut apa yg kawan kawan dia buat,baru baru ni jugak.
princess dh pandai sembur sembur air dr mulut,
aku rasa dia belajar kat taska,mst ada tiru sape sape.
tu yg aku lemah sikit tu.hmmmm skrg ni bila dia buat mcm tu,
aku jentik dia.semalam aku jentik tangan dia,dia sakit kot,
hehehe,dia nangis sikit,so now,bila dia buat benda x elok.
aku cakap " ibuu jentik tangan nk x? " lepas tu dia trus stop.
sbb dia takut.aku xtau lah cara aku ajar anak tu betul ke x.
sbb aku masih belajar cara yg betul nk ajar anak.

kalau boleh.aku xnk guna cara kekerasan kat anak aku.
aku nk psycho je anak aku,tapi aku masih cr rentak dia lg.

tapi mcm korg tau,aku ni kan baran sket.kalo cakap x mau mau,
mulalah aku nk jadik hijau.hahaha.

kadang kadang aku sampai sakit sakit dada tahan marah tau.hehe
sakit sgt rasa.tapi demi anak,aku tetap kena tahan.hmmmm~



ni sabtu lepas.upah main slide sbb dia gud girl.hehehe.
lepas tu hari ahad terus demam pulak.aku just bagi je lebih ubat homeopahty haritu,
Alhamdulillah,harini dh sihat.

hmm ok lah.tu je update harini.bye~ hehehe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 comments:

  1. tpe..slow slow bljaa...comel je anakkk :)

    ReplyDelete
  2. Ra. Aku pun prefer nak htr arissa ke taska dgn usia dia skrg. Cuma ala. Susah ar nk cr taska awl2 tahun gini. Msg2 xnak amik dh. Full. =_='

    ReplyDelete
  3. bagi seorang ibu..sudah tentu merasa gembira bila ada sesuatu perubahan yg baru dan positif dari anak kan.. sudah tentu excited..

    kalo anta anak ke taska..atau biar anak bergaul dgn rakan2 sebaya.. mmg ada je nnt akan dorang tiru aksi dan kelaku budak lain.. sbb bebudak ni pikir.. "owh budak ni buat gini.. boleh je kot" sbb itu mereka akan tiru..cuma sebagai parent.. x boleh biarkan anak buat benda yg x elok.. sbb mereka masih x tahu apa yg betol dan salah..

    cara kamu tu btol.. org panggil "jentik manja"
    tu juga dikatakan sbgai permulaan.. melainkan kalo anak tu terlalu degil.. baru laa kena lebihkan sikit tegas tu kan..

    rasanya x de isu untuk entry ni sbgai perasaan utk riak..
    seronok bila kita kongsikan apa yg kita alami, apa yg kita hadapi..

    *maaf laa..pendapat moon utk atas2 tu.. kita ni bujang lagi..tp moon suka study pasal "psikologi kanak2" hehehehehe

    ReplyDelete
  4. positif dan negatif..
    janji segalanya bawak kebaikan..
    berdikari penting kan Rara..eloklah princess kecik lagi dah boleh independent..
    nak ajar Qoid independent di umur 4 tahun adalah susah..hihi..
    Ibu smpi berbalah ngan Teacher..dan akhirnya Ibu terpaksa mengalah :)

    ReplyDelete
  5. Ra, niat aku nak anto daycare umur elman 4 tahun memandangkan pengasuh dia skrg sangat baik.

    cop, bab sakit dada tahan marah tu aku mmg selalu. tak dengan anak nyam dengan bapaknye. hahaha

    ReplyDelete
  6. i ni nama je belajar amek kos psikologi, memang belajar emosi kanak-kanak semua bla bla.. tapi kadang tuuu tak mampu dah nak mengpsiko anak sendiri, terlepas gak jadi hulk. HAHAHA..

    ReplyDelete
  7. Budak2 zaman skrg ni bijak2 Rara.. lagi2 dari usia kecik2 lagi dah dok taska.. diorang dapat independent at the same time diorang boleh build up minded diorang sendiri.. hasilnya.. ibubapa akan jadi happy tgk perkembangan +ve anak2.. gud girl Princess :))

    ReplyDelete
  8. betul la Rara..hantar taska anak lebih berdikari..Beza sangt Mikahil dengan Princess walau beza umur tak jauh..dia ni kalau kita suruh apa2,dia geleng kepala sampai sudah..kita paksa buat nanti dia buat suara raksasa dia..tanda dia tak mau buat..

    Suka bergaduh pun ye.tak ikut cakap dia ,dia gigit kita..
    sabar je la..kadang2 akak pun jadi hijau jugak..

    ReplyDelete
  9. same la kite.. baran.. selalu kalau geram sangat.. ibu cubit nak.. tapi tangan da cubit.. teruk betul.. kene banyak sabar lagi ni..

    ReplyDelete
  10. Biasa la tue rara.. mmg kena byk bersabar dengan telatah anak2 kita nie kan.. walaupun kdg2 mcm tue rasa mcm nk hilang nyawa dibuatnya tp ttp jugak kena sabar.. farah pn tgh try tak ajar guna kekerasan kt Emir.. nk try kawal baran nie.. hrp2 kita berdua berjaya dlm mendidik anak kita k..

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com