13 January 2014

Resipi Japanese Cotton Cheese Cake Mudah


semalam aku gedik bake cake lg.sbb mcm dh lama je x membaking kan.
wakakaka~ so smlm saje lah cuba cuba bake Japanese Cotton cake.
hanya guna 3 bahan je hokkay! jgn x percaya.3 bahan je.senang gila!

actually haritu aku tgh cari cara cara buat bento anak.ala bento yg comels comels tu,
pas tu aku godek godek You Tube Ochikeron ni.
dia buat bento cantik sgt sgt.comels dan nampak senang je.
then nampak pulak resipi cotton cake ni pakai 3 bahan je.
so aku pon mula lah gedik nk buat.hehehe.

tapi,mengikut kata pakar achiek anis kata,kek aku ni nmpk kering.
ye! mmg betul pon,kering dan dia turun balik.sebabnya aku terlebih pukul telur,
nk buat kek menggunakan kaedah meringue bukan senang ye.putih telur tu
xboleh ada air,xboleh ada kuning telur,xleh pukul lebih lebih.
aku rasa semalam,aku terlebih pukul telur tu.then telur tu jatuh dan berair balik.
sobs~

pas tu aku yg bijak pandai ni.x alas loyang tu.aku buh majerin je.
mana boleh kan.aku rasa loyang tetap kena alas! then sapu minyak.
TAPI tapi! kek aku ni jadik taw.mmg rasa cotton! mmg lembut,sedap,
ringan,mmg sedap lah! haih~

ok,aku bg resipi yg aku ikut ni dulu eh : resipi dr Ochikeron


3 biji telur
120g white chocolate / aku pakai coklat biasa
120g cream cheese

*panaskan oven 170c

asingkan putih telur,ketepikan.

cairkan coklat dengan kaedah double boil,
bila coklat dh cair,masukkan cream cheese,
dan kuning telur td,sebiji sebiji.
lepas dh sebati,ketepikan.

pukul putih telur sampai kembang,
jangan ada air ataupun kuning telur walaupun sedikit ye.
jangan terlebih pukul.agak agak kembang,then stop.

masukkan putih telur td kedalam coklat yg dh dicairkan td,
guna kaedah kaup balik.kalau boleh searah je.korg jgn buat cm aku,
aku pegi kacau mcm nk kacau telur tu.wakakakka.
mmg dasar kan aku ni! hahaha.

then dh sebati.masukkan dalam loyang,
*loyang tu lapikkan kertas minyak yg dh di griskan dgn minyak.

dah masuk dlm loyang.ketuk ketukkan loyang bg bubble keluar,
then masukkan dlm oven dan bakar menggunakan kaedah waterbath.

xtau waterbath tu apa? 

waterbath means,korg kena buh air panas dlm dulang pembakar tu,
pas tu letak loyang.hehehe.

[DSC_0632.JPG]

cara bakar :

15minit pertama suhunya 170c
15minit kedua suhunya 160c
lepas tu biarkan kek dlm oven selama 15minit,
then baru keluarkan.

pas tu baru potong dan makan! yeay! siap!

tapi aku punya x lawa.aku nk buat lain lg weekend ni.
cehhh xpuas hati ni!

aku ada jumpa lg 1 resipi senang. kat sini LINK 
leh lah try cara yg ni jugak.nampak cm gebu kek nya.
suka aku tgk.

selamat mencuba~


19 comments:

ArELeEz said...

rupa xpenting sgt. yg plg penting adalah rasanye! congrats!

Nurzakiah Hanum said...

wow

Fiza Rahman said...

Simple jer resipinya yer.

tenku butang said...

terliur dah teman ni haaa..

Mommy_Cha said...

ah kauuuu ni ra.
memang ah!

Cik Cempaka said...

terliur giler tgk kek tu..cuti panjang ni nk buat jgk la..

ZazaMyMoon said...

pergghh terbaekkk.. nama dia pun buat aku teruja.. dah macam kain cotton plak kekdahnya.. hehhee

Farah Waheda Wahid said...

cheese cake always my favourite...hantar pinggan lepas tu bagi sepotong boleh??? he he he...

CikLily Putih said...

makan pun tak pernah cam ne nak buat kan, jawabnya kena cuba dulu la ni ek

ameris said...

3 bahan jer rara??? Cam x caye.

nuyui a.k.a miss YUI said...

ala sedapnyaaa... tunggu mood rajin..

mOoN said...

Mcm senang jeee...alaaa,,bila la bleh masuk umah snfri ni...bru senang nak sepahkan dapur...hahaha

dhiera said...

memang nampak macam spongy kek ni. waduh2...

copy paste resepi ye!

arina abdul rahman said...

wahh!! dah terliur dah neh.. mcm boleh try jer :)

Wawa Yusoff said...

senang betul ni!

Chekgu Azrine said...

Sis.blh kukus x.xd pmbkar la..huhu

Shakina Farhan said...

senang..nanti nak try bila da rajin..hehe..tq rara..

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Simple jer resepi dia.. nnti nk try buat jugak la..=D

fifi said...

I ingat waterbath tu beranak dalam air.sekian dari aku yg pernah guna mixer sekali je seumur hidup ni.haha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...