Image and video hosting by TinyPic

13 January 2014

Resipi Japanese Cotton Cheese Cake Mudah


semalam aku gedik bake cake lg.sbb mcm dh lama je x membaking kan.
wakakaka~ so smlm saje lah cuba cuba bake Japanese Cotton cake.
hanya guna 3 bahan je hokkay! jgn x percaya.3 bahan je.senang gila!

actually haritu aku tgh cari cara cara buat bento anak.ala bento yg comels comels tu,
pas tu aku godek godek You Tube Ochikeron ni.
dia buat bento cantik sgt sgt.comels dan nampak senang je.
then nampak pulak resipi cotton cake ni pakai 3 bahan je.
so aku pon mula lah gedik nk buat.hehehe.

tapi,mengikut kata pakar achiek anis kata,kek aku ni nmpk kering.
ye! mmg betul pon,kering dan dia turun balik.sebabnya aku terlebih pukul telur,
nk buat kek menggunakan kaedah meringue bukan senang ye.putih telur tu
xboleh ada air,xboleh ada kuning telur,xleh pukul lebih lebih.
aku rasa semalam,aku terlebih pukul telur tu.then telur tu jatuh dan berair balik.
sobs~

pas tu aku yg bijak pandai ni.x alas loyang tu.aku buh majerin je.
mana boleh kan.aku rasa loyang tetap kena alas! then sapu minyak.
TAPI tapi! kek aku ni jadik taw.mmg rasa cotton! mmg lembut,sedap,
ringan,mmg sedap lah! haih~

ok,aku bg resipi yg aku ikut ni dulu eh : resipi dr Ochikeron


3 biji telur
120g white chocolate / aku pakai coklat biasa
120g cream cheese

*panaskan oven 170c

asingkan putih telur,ketepikan.

cairkan coklat dengan kaedah double boil,
bila coklat dh cair,masukkan cream cheese,
dan kuning telur td,sebiji sebiji.
lepas dh sebati,ketepikan.

pukul putih telur sampai kembang,
jangan ada air ataupun kuning telur walaupun sedikit ye.
jangan terlebih pukul.agak agak kembang,then stop.

masukkan putih telur td kedalam coklat yg dh dicairkan td,
guna kaedah kaup balik.kalau boleh searah je.korg jgn buat cm aku,
aku pegi kacau mcm nk kacau telur tu.wakakakka.
mmg dasar kan aku ni! hahaha.

then dh sebati.masukkan dalam loyang,
*loyang tu lapikkan kertas minyak yg dh di griskan dgn minyak.

dah masuk dlm loyang.ketuk ketukkan loyang bg bubble keluar,
then masukkan dlm oven dan bakar menggunakan kaedah waterbath.

xtau waterbath tu apa? 

waterbath means,korg kena buh air panas dlm dulang pembakar tu,
pas tu letak loyang.hehehe.

[DSC_0632.JPG]

cara bakar :

15minit pertama suhunya 170c
15minit kedua suhunya 160c
lepas tu biarkan kek dlm oven selama 15minit,
then baru keluarkan.

pas tu baru potong dan makan! yeay! siap!

tapi aku punya x lawa.aku nk buat lain lg weekend ni.
cehhh xpuas hati ni!

aku ada jumpa lg 1 resipi senang. kat sini LINK 
leh lah try cara yg ni jugak.nampak cm gebu kek nya.
suka aku tgk.

selamat mencuba~


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19 comments:

  1. rupa xpenting sgt. yg plg penting adalah rasanye! congrats!

    ReplyDelete
  2. terliur giler tgk kek tu..cuti panjang ni nk buat jgk la..

    ReplyDelete
  3. pergghh terbaekkk.. nama dia pun buat aku teruja.. dah macam kain cotton plak kekdahnya.. hehhee

    ReplyDelete
  4. cheese cake always my favourite...hantar pinggan lepas tu bagi sepotong boleh??? he he he...

    ReplyDelete
  5. makan pun tak pernah cam ne nak buat kan, jawabnya kena cuba dulu la ni ek

    ReplyDelete
  6. 3 bahan jer rara??? Cam x caye.

    ReplyDelete
  7. Mcm senang jeee...alaaa,,bila la bleh masuk umah snfri ni...bru senang nak sepahkan dapur...hahaha

    ReplyDelete
  8. memang nampak macam spongy kek ni. waduh2...

    copy paste resepi ye!

    ReplyDelete
  9. wahh!! dah terliur dah neh.. mcm boleh try jer :)

    ReplyDelete
  10. Sis.blh kukus x.xd pmbkar la..huhu

    ReplyDelete
  11. senang..nanti nak try bila da rajin..hehe..tq rara..

    ReplyDelete
  12. Simple jer resepi dia.. nnti nk try buat jugak la..=D

    ReplyDelete
  13. I ingat waterbath tu beranak dalam air.sekian dari aku yg pernah guna mixer sekali je seumur hidup ni.haha..

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com