08 January 2014

Tips Untuk Memberus Gigi Anak

tadi aku ada share entry pasal Gigi anak aku kan.
ni aku ada google sket pasal cara nk gosok gigi anak.
ni tips tipsdia.rupanya kena amalkan dr baby kan.
mak aku dulu ada gak pesan,lepas susu kan anak,
gosok lelangit dia,tapi aku degil.xbuat.now baru nk terhegeh hegeh
gosok gigi anak.adehhh~ tak pe.pas ni leh practice tips bawah ni.

----------------------------------------------------------------------

Pemberusan gigi anak anda – bila dan bagaimana?

Mengajar anak memberus gigi adalah sangat penting. Tentu ramai yang mempunyai masalah yang anak mereka tidak suka memberus gigi atau tidak mahu diberus giginya oleh anda. Bagaimana anda mahu memupuk sikap suka memberus gigi dikalangan anak anda? Bagaimana cara memberus gigi anak anda?

Bayi

Kunci utama untuk memupuk tabiat suka memberus gigi adalah memulakannya dari AWAL. Paling bagus jika anda memulakannya beberapa hari selepas lahir. Selepas bayi anda menyusu, lapkan gusi, lidah dan langit-langit bayi anda dengan kain lembab. Ini bertujuan untuk :

1. Membersihkan gusi, lidah dan langit-langit bayi anda dari plak yang terbentuk
2. Membiasakan anak anda merasa ada jari atau sesuatu di dalam mulutnya supaya anak anda tidak akan berasa tidak selesa atau takut apabila anda mahu menggosokkan giginya kelak

Selepas 6 bulan

Gigi pertama bayi anda biasanya akan tumbuh apabila umur bayi anda sekitar 6 bulan. Biasanya gigi bawah di bahagian hadapan akan tumbuh. Ada yang tumbuh awal dan ada juga yang tumbuh lambat jadi jangan risau sekiranya hal ini terjadi. Selepas gigi pertama tumbuh, anda boleh membeli berus gigi bayi. Terdapat bermacam-macam berus gigi bayi di pasaran. Ada yang boleh disarungkan pada jari dan ada yang berbentuk seperti berus gigi biasa. Terpulang kepada anda untuk memilih yang mana sesuai untuk bayi anda. Pastikan berus gigi itu cukup kecil dan mempunyai berus yang lembut.

Saya lagi suka menggunakan berus gigi yang boleh disarungkan pada jari untuk permulaan kerana kita boleh mengagak berapa dalam kita memberus dan apa yang kita berus. Selepas bayi mempunyai lebih banyak gigi, dan anda telah biasa memberus gigi anak anda, anda boleh bertukar kepada berus gigi yang berbatang.

Ubat gigi

Tidak perlu menggunakan ubat gigi bila memberus gigi anak anda yang berusia di bawah 18 bulan. Anda boleh menggunakan ubat gigi berflorida selepas anak anda berusia 2 tahun ( apabila anak anda sudah tau berludah). Sekiranya anak anda mempunyai risiko tinggi untuk mendapat karies ( gigi berlubang), anda disarankan untuk menggunakan ubat gigi berflorida tetapi pastikan anda hanya meletakkan jumlah yang kecil sahaja ( sebesar kacang pis) di atas berus gigi . Ini adalah kerana, jika anak anda berusia kurang dari 6 tahun dan menelan ubat gigi berflorida dalam jumlah yang banyak, gigi kekal anak anda akan mendapat fluorosis ( tompok-tompok putih – kecoklatan). Ada juga ubat gigi tanpa florida untuk kanak-kanak dan sekiranya anak anda tidak mempunyai risiko tinggi untuk mendapat karies maka ubat gigi tanpa florida amat sesuai untuk digunakan.

Cara memberus gigi anak anda

Berus gigi anak anda 2 kali sehari, pagi dan juga malam sebelum tidur.

1. Posisi paling bagus untuk anda berdiri ialah di belakang atau tepi anak anda dan memegang rahang bawah anak anda dengan lembut.
2. Berus bahagian permukaan gigi belakang dahulu kerana bahagian ini digunakan untuk mengunyah makanan dan sangat senang mendapat karies. Kemudian, teruskan dengan bahagian permukaan tepi gigi dan juga bahagian sebelah dalam gigi belakang.
3. Selepas itu berus pula bahagian gigi hadapan, permukaan luar dan dalam gigi.
4. Gunakan teknik berusan secara bulatan kecil seakan gegaran supaya seluruh permukaan gigi dibersihkan dengan sempurna.
5. Luangkan masa dalam 3 minit untuk memberus gigi anak anda. Nyanyikan lagu semasa memberus supaya apabila habis lagu dalam masa 3 minit, maka pemberusan gigi pun habis.
5. Suruh anak anda berkumur dan ludahkan semuanya. Jangan risau sekiranya anak anda tertelan sedikit ubat gigi yang mempunyai kandungan florida rendah. Jika anak anda selalu menelan ubat gigi, gunakan ubat gigi tanpa florida.
6. Jangan lupa memuji anak anda kerana telah memberus gigi.

Apa perlu buat jika anak tidak mau memberus gigi

Ada kanak-kanak yang tidak suka anda menggosok gigi mereka. Mereka mahu membuatnya sendiri. Kanak-kanak di bawah umur 6 tahun tidak akan menggosok gigi dengan betul kerana mereka masih tidak tahu menggunakan berus gigi dengan betul. Jadi, anda perlu memberus semula gigi anak anda selepas anak anda memberusnya. Anda juga boleh mencuba beberapa tip untuk menjadikan aktiviti memberus gigi disukai anak anda:

1. Pastikan aktiviti memberus gigi sesuatu yang seronok dan bukannya satu tugas yang perlu dibuat oleh anak anda setiap hari
2. Biarkan anak anda memberus gigi anda, kemudian memberus giginya sendiri dan kemudian anda pula menyudahkan pemberusan gigi.
3. Biar dia memilih berus gigi dan ubat gigi kesukaannya
4. Nyanyikan lagu atau buatkan aktiviti gosok gigi seperti satu permainan
5. Bacakan buku mengenai gigi, pemberusan gigi dan juga doktor gigi
6. Jangan gunakan paksaan semasa memberus gigi anak anda, sekiranya anak anda tidak mahu memberus nasihatkan anak anda secara perlahan-lahan sehingga dia mahu memberus gigi

Jika anda jadikan gosok gigi ini seperti sesuatu yang menyeronokkan tentu anak anda sukakannya. Anak anda juga akan suka memberus gigi jika mereka melihat anda memberus gigi. Mulakan dari awal, supaya senang mendidik anak menggosok gigi kelak. Ingatlah bahawa gigi anak anda amat penting walaupun gigi itu akan diganti dengan gigi kekal kerana tanpa gigi, anak anda akan menghadapi masalah untuk makan dan boleh mengganggu tumbesaran mereka.

--------------------------------------------------------------

ni aku ada cari lagu berus gigi.best jugak.hehehe




16 comments:

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Nice sharing rara.. sangat berguna tips nie utk Emir..=D

Wawa said...

ok aku part berus gigi ni sgt penat sbb kite nak gosok die pun sebok nak gosok jugak...last2 3mnt tu abes berebut berus gigi je...wakakaka...

Nurzakiah Hanum said...

great

Fiza Rahman said...

Thanks for sharing sebab anak bujang ku tak suka gosok gigi...huhuhu...

Queen Teratai said...

gud sharing.. so far mmg ada praktik kat anak2.. ;)

Suliana said...

tiap2 mlm2 menjerit suh anak gsk gigi.. nak tak nak mmg kena gsk juga. gg tu dah la tak berapa nak ada dah. hitam je sume :-p

MizzTina said...

ok...leh simpan tips ni utk bakal anak akak nt.. hehe

~MommyAqilMedina~ said...

Info berguna..hari tu Aida dapat info nak memberus gigi anak thru Blog..sangat useful..Alhamdulillah sampai sekarang gigi Aqil masih sihat lagi..Alhamdulillah..

diana said...

Maisara sampai sekarang akak yang kena beruskan gigi dia..cakap pandai tapi gigi pun orang yang gosok kan..harap kan dia memang tak gosok la..geli katanya..

diana said...

eh..belum habis komen lagi..hhhahah..

Princess ok kot kalau berus gigi tu yang comel2 ada katun atas dia..Maisara dulu dia suka berus gigi sebab tu la..sebab berus gigi ada katun..tapi sejak dia cabut satu gigi lepas tu dia berus sekali keluar darah tak mau dah berus gigi sendiri..dia geli tengok darah keluar.

JunAina said...

Tips yang bagus mana tahu kot2 tetiba akak nak tambah ahli keluarga lagi...:)

ily♥ said...

Mula-mula dulu memang susah jugak nak ajar Faheem berus gigi..Huhu..
Pastu tiap kali nak suruh berus gigi, kite berus gigi sekali depan dia. Nanti die tengoklah macam mana..Lagi satu, umpan pakai cerita upin ipin. Ade episod pasal doctor gigi dtg tadika tu..Dok la cakap kat Faheem, upin ipin pun gosok gigi. Nak gigi cantik mcm upin ipin tak?

Sekarang Alhamdulillah, dia yang lagi semangat nak berus gigi.. Cuma mungkin cara berus tu tak berapa nak betul..

tifa anvar said...

ips n info berguna.keep it up

tifa anvar said...

ips n info berguna.keep it up

TelingaBulat said...

nice sharing..pnh dgr gak pasal ni.tp ni lg details..thanks ;)

fieda said...

bgus sgguh info ni utk ibu2 yg baru melahirkan..sharing is caring..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...