06 March 2014

Lagi 1 tugas penting seorang Ibuu

Macam mana korg gosok gigi anak?
Ni soalan yg aku tanya kat geng gojes.
Dlm banyak banyak jawapan.
Aku dpt hadam 1 perkara.
Serapkan kuasa harimau.
Hahhha.maksudnya jd garang sikit.
Sebelum ni aku ckp elok elok.
Anak aku boolayan.
Aku xnk paksa.sbb aku xnk dia fobia dgn
Berus gigi.tapi bila tgk gigi anak org
rompong sama sini.hitam hitam.
Aku xlalu.sbb dulu kami adik beradik
xde alami benda ni.heee.
Aku x ingat cane mak aku ajar kami.
Tp kami semua gigi ok.heee.

Aku mmg mandi dgn princess.
Dan dia selalu tgk aku gosok gigi.
Dia amik berus gigi aku.then gosok gigi dia.
Tapi bila aku nk sentuh gigi dia.dia xbg.
Aku geram lah kan.sampai bila.
Gigi dia makin banyak.takkan nk biar je.
So harini aku kuat kuasa.
Gosok gak.biar dia meraung.
Sbb Anez kata dia takkan fobia.
Nangis jap je.so aku mulakan misi.

Mula mula ckp elok elok.pas tu agak x boleh.
Serap sket kuasa harimau bintang.hee.
Jd ganas sket.aku peluk dia.
Tp x kuat lah.suh dia bukak mulut.
Nasib dia bukak.pas tu dia nangis.
Masa dia nangis tu lah aku gosok lg.
Gosok geraham.belakang gigi.
Semua lah.dh puas hati.aku lepaskan dia.
Hehehe.tp kena cepat.kalau lmbt nt lg teruk.
Lepas tu aku ajar dia berkumuh.hehe.
Mula dia telan.pas tu baru ok.
Pas ni nk beli tooth mousee plak.
Hope gigi anak ibuu ok lah kan.
Hee.

Korg nt leh lah cuba eh.jd harimau sikit.
Tp jgn byk.sket je.hehehe.

Ok lah.nk solat jap.bai!

7 comments:

Nurfaezah Abdullah said...

putih gigi princess akak ^^

ameris said...

rara, beli 2-3 batang berus gigi kecik tu mcm2 kaler. ada gambar2 lagi bagus. nnt suh dia pilih nak berus mana masa nk gosok gigi, pastu gosok gigi sama2 sambil joget2 nyanyi2 dlm bilik air. tu taktik yg akak guna. beli berus gigi kat masjid india singgit je sebatang. ada gambar princess, ada gambar dora, ada gambar cat. lps dh gosok sama2 cek gigi dia pastu rara gosok skali lg... semoga berjaya

Aeen said...

raees pun susah nak gosok gigi..da berapa batang berus gigi beli utk dia..kalau di baginye dok main ketuk2 pulak..nk dibiarkan nanti makin teruk la gigi tu..so amek kain napkin..basah kan sikit..dudukkan dia kat atas riba..pegang dagu, dongakkan sikit..gosok la..walaupun dia tutup mulut dy ku tetap tenyeh2 jgk..lepas tu suka sgt nak gigit..sakit tu sakit..tahan je la...dy meronta..kepitkan je..melalak ke..biarkan je..lama2 dia ok...n merelakan kita gosok gigi dia..skang ni bila cakap..raees meh mama gosok gigi..terus dia amek kain..n cuba nak gosok gigi sendiri..:)

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Farah pun baru plan nak ajar emir memberus gg dia jugak.. sebab gg dia dah tumbuh banyak.. =D

fazianbatrisyia said...

betul dulu tak pulak rasa gigi sampai hitam...rajin gosok gigi kekdahnya ha..ha..ha. anak skrg suka sgt sweet pastu malas gosok gigi, main tidur jek. Org tua2 kata, biasakan anak dari lahir lepas menyusu lapkan lidah, gusi dgn towel lembut yg dibasahkan sikit utk hakiskan putih2 susu kat lidah dia...nanti dia dah biasa ada something lain yg masuk dlm mulut selain susu ibu. lagipun ada bby yg tumbuh gigi cepat kan, so maybe cakap org tua2 tu ada betulnya. sy jugak sedaya upaya tegas bab gosok2 gigi ni.

Nasibah Zulkifli said...

Kak rara, saya nak suggest satu cara. Tunjuk video budak2 berus gigi kat princess, insyaAllah nnt princess nak ikut buat jugak. Budak2 kan suka tiru kawan2 sebaya buat.
Kalau kat jepun ni, kat rancangan tv kanak2 anak segmen yg tayang video budak2 lingkungan umur 3 tahun gosok gigi sendiri, lepas tu dia panggil mak dia suh gosokkan pulak. saya siap download video2 tu masuk tab, everytime nak gosok gigi saya tunjuk kat anak saya(umur 1y2m), sambil2 tu saya puji2 la budak dlm video tu pandainyeee dia gosok gigi, baiknyeee dia bagi mama dia gosok gigi bla3, anak saya terus berlari cari berus gigi dia tiap2 kali saya buat camtu. Then sambil berus gigi anak nanti kenaa sertakan pujian melambung2 kat dia pulak. InsyaAllah lama2 anak akan terbiasa nanti. Good luck kak!

Btw kalau akak nak search video tu kat youtube copy paste la ayat ni 歯磨き上手かな . Video tu dlm bahasa jepun la tapi. Yg penting ada action budak berus gigi hehe

Nasibah Zulkifli said...

Kak rara, saya nak suggest satu cara. Tunjuk video budak2 berus gigi kat princess, insyaAllah nnt princess nak ikut buat jugak. Budak2 kan suka tiru kawan2 sebaya buat.
Kalau kat jepun ni, kat rancangan tv kanak2 anak segmen yg tayang video budak2 lingkungan umur 3 tahun gosok gigi sendiri, lepas tu dia panggil mak dia suh gosokkan pulak. saya siap download video2 tu masuk tab, everytime nak gosok gigi saya tunjuk kat anak saya(umur 1y2m), sambil2 tu saya puji2 la budak dlm video tu pandainyeee dia gosok gigi, baiknyeee dia bagi mama dia gosok gigi bla3, anak saya terus berlari cari berus gigi dia tiap2 kali saya buat camtu. Then sambil berus gigi anak nanti kenaa sertakan pujian melambung2 kat dia pulak. InsyaAllah lama2 anak akan terbiasa nanti. Good luck kak!

Btw kalau akak nak search video tu kat youtube copy paste la ayat ni 歯磨き上手かな . Video tu dlm bahasa jepun la tapi. Yg penting ada action budak berus gigi hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...