27 April 2014

JANGAN KOREK TELINGA ANAK KECIL

ingat x kes pasal princess tercucuk Cotton Bud tu?
selepas semua kawan kawan FB,kawan Blog,Kawan Gojes suruh bawak g klinik,
dan Papa Princess pun suruh bawak gak.actually mlm yg kena tu
papa princess suruh bawak g klinik gak.tp sbb dah malam and princess pon dh tido.
aku postpone esok harinya,balik je kerja trus bawak princess g klinik,
klinik aku klinik Fauziah lah mcm biasa,sbb mmg dr dlm perut princess cek situ,
doc Sajidah tu pon baik gila,dh kenal dh.hehehe.

nasib lah masa sampai sampai tu xde org sgt,
so terus masuk,oh skrg ni klinik Fauziah dh x de panggil panggil nama dah,
nama akan keluar kat TV,dan akan ada loceng je.hahaha.amboiii dah maju!

princess x takut sgt jumpa doc,sbb aku dh ckp kat dia,
princess,jap g kita g jumpa doktor taw,princess jgn nangis k.
mmg dia x nangis pun.doc cek telinga dia,
doc guna alat khas utk cek telinga budak.so xde masalah.
princess pon nasib lah diam je.selalu dia nangis.

doc kata telinga dia ada darah sket,dan skrg dh bengkak,
dan banyak taik telinga.hahahaha
doc bg antibiotik dan ubat titik dlm telinga,lepas tu doc bg ubat cair kan taik telinga,
aku tanya jugak. " doktor,cane nk korek telinga anak ye? saya takut nk korek "
lepas tu doktor geleng kepala je,doc kata " jangan korek telinga anak "
hahaha,hambek ko! actually telinga budak kecik mmg xleh korek,
sbb telinga budak,nanti sensor kat telinga akan rosak.
dekat telinga kita ada bulu bulu kecik utk mengesan bunyi,
meghantar getaran bunyik,bila kita selalu sgt korek,
bulu tu akan leper dan sbb tu lah kita awal awal lg dh pekak.hahaha.
tu secara penerangan kasar nya lah,secara saintific nya aku x reti,
ni yg aku tahu lah.hehehe.

so,doc ada bg lg 1 ubat,utk cairkan taik telinga,
and hari rabu ni kena dtg balik.doc nk cek lg telinga princess,
and so far xde pape lah.ok je telinga dia,dan masih lg dgr aku panggil panggil dia,
hahahaha.tapi mmg lepas ni aku fobia lah dgn Cotton Bud,
ada kes anak kwn aku,tercucuk jugak cotton bud,sampai berdarah darah taw telinga,
mmg kesian,tu mst lg sakit tu.

nt hari rabu nt aku update lg apa ceritanya eh.bai!

anak bertuah!

3 comments:

Azie Azra said...

waktu keje dulu selalu dtg org dewasa pulak cotton bud terperangkap dlm liang telinga :D

tifaanvar said...

yg ni klinik fauziah cawangan mana?? Smga princess cepat sembuh

mizzy amalina said...

haaa...tu la rara. i dala seriau nak korek telinga anak.nasib baik mmg doctor pesan tak payah korek. even hidung dia pun jgn korek. sebab tulang/rawan baby lembut.eusoff memang i xpernah langsung korek telinga dia.lepas mandi just bersihkan luar2 telinga guna towel je..

Alhamdulillah princess xde apa2. kesian dia.mesti sakit kan..teruskan je pakai ubat titik tu.apa update kt blog ye... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...