16 April 2014

TIPS BAYAR KAD KREDIT tanpa INTEREST

korg ada Kad Kredit? secara terus terang.aku mmg xde,aku x guna kad kredit,
sbb bg aku,dan untuk manusia mcm aku,kad kredit tu hantu,
YE! hantu! sbb aku ni kdg kdg mmg x boleh dikawal.kang suka suka guna,
pas tu x pasal pasal aku bankrup.hahaha.
dan bg aku,kad kredit tu x perlu.dan buat masa ni aku rasa x perlu,
utk kemudian hari,aku xtau cane pulak kan,buat masa ni,tak payah fikir dulu.

ok cerita nya mcm ni,td kan aku g Kursus Kewangan Peribadi,
kusus ni mmg best,nama penceramah nya En.Nasir,aku xtau dia dr mana,
sbb aku masuk lambat.hahaha.tapi yg penting,ceramah dia best gila.

Photo: Ko rasaaa cane? Tiap tiap minggu dah ni aku kursus.hahaha.kali ni paling best.penceramah pun best.marilah manage duet.hahaha.

untuk sesi pertaman,biasa lah borak borak,
bila masuk sesi kedua,masuk lah bab kad kredit ni,
encik tu kata,knp x pakai kad kredit?
rugi lah kalau x pakai,hehehe.bg aku mcm xrugi pon,
ok je.hehehe.tapi CINA suka pakai kad kredit kan.
korg perasan x?

en tu kata,kita minimum kena ada 2 kad kredit,minimum,
maximum pon kena ada 2 jugak.hahaha.

dia bgtau cara nk bayar kad kredit dgn betul.
selama ni,pengguna kad salah bayar,diringkaskan--
sepatutnya,pengguna kena bayar hutang dia dlm tempoh selepas,
keluar statement,MASA TU LAH KENA BYR.
dlm tempoh 20hari tu,jgn byr sebelum atau selepas,
rujuk gambar kat bawah ni.


korg faham x ni? aku x bape lah nk faham istilah kad kredit ni,
tp contoh yg encik tu bg,kita kena guna kad kita dlm tempoh 1-30hb,
once dh keluar bil statement kita,kita akan diberi tempoh dr 1-20hb kan?
so tempoh tu kita byr balik,kita jgn tergesa gesa lepas guna trus nk bayar,
itu salah.sbb even korg bayar awal pon,korg akan dikena kan interest,
bayar lewat dah memang memang lah kena interest kan.hahaha.
faham dok ni? aku paham lah jugak,hehe.hope korg faham lah.
korg jgn ingat kalau korg bayar lepas guna tu x kena interest taw.hehe.
tu konsep salah.dr situ lah bank nk buat duet.heeee.

so lepas ni kalau aku dh pakai Kad Kredit,aku pon kena ingat benda ni.
hehehe.

byk lg yg dia share benda best best,tapi aku dh lupa.hahaha.
sory! kalau korg ada peluang,korg g lah kursus kursus mcm ni,
best taw! aku suka.boleh tambah ilmu,org org mcm ni banyak pengalaman,
mcm mcm org dia dh jumpa.dan dia share pengalaman org dgn kita.
dan bg tips tips kewangan.

dan sesungguhnya! KITA RAMAI YG BANKRUP.
huaaaaa.sedih dgr!

5 comments:

Ainim Suju said...

saya pun tak guna kad kredit sebab tak minat

Asz Miza said...

Laaa yeke..aku jenis guna pas tu terus bayar tapi kena kluar statement dulu la baru bayar..kalau takde memang biarkan dulu sampai keluar bape kena bayar. Agaknya kena ke x eh interest? Hahaha. Macam x je sebab tak de plak ada extra charges.

Cho Zila said...

akak paham bendani.. masalahnyer kalau dah ada tu kita terlupa yang duit kita der 100jer untuk berbelanjapun... kita terbelanja 1000 mana nak mampunyer bayo ... dah tentu tak bolehkan.. so kalau kita memang ada pendapatan yang kecik lupa2kanjer... sebab kita tak disiplin....

tifa anvar said...

kami sekeluarga tiada kad kredit

elly khalid said...

tq dgn ilmu ni...okok ..mmg ada juga buat mcmtu..pas guna..trus byr..konon2 nak efektif membayar..hahaha...

ok noted woth notice... ;)

anyway, sesiapa yg ada ASMA, RESDUNG, ALERGI, EKZEMA...boleh try guna sabun pencuci ni..
saya dah guna utk anak2 sy ekzema..alhamdulillah... ;)

GET CLEAN FRESH LAUNDRY CONCENTRATE...SABUN BAJU YANG BEST!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...