15 May 2014

Kenapa anak batuk dan muntah di tengah malam

semalam aku pegi klinik fauziah.
Princess dh 2 minggu batuk and demam on off.
Selsema xde pulak.tp batuk nya.
Astaga.mmg nak nangis kalau dgr.
Batuk batuk pas tu sampai muntah.
3pg 4pg mmg wajib.
Tambah lagik kalau kena kipas.
Kalau dlm aircond ok je.
Doc pon pelik.kalo budak lain selalunya dlm ekon
dia akan batuk teruk.ni terbalik.
Haduhhh anak anak.mmg awek ekon.
Korg nk ngorat anak aku.pastikan kete ada ekon ye.

Eh eh! Mari berbalik kpd cerita td.
Anak kita ni.paling teruk batuk bila sampai
tgh mlm.betul x?
Doc kata sbb nya,
Kahak dlm paru paru banyak.
Walau pun anak x selsema.tp jgn aspect
yg xde kahak.sbb kahak ada lah dia batuk teruk.
Selagi kahak x keluar dr badan.selagi tu akan batuk.

Knp bila baring je batuk?
Pada waktu malam semasa tidur anak akan berada di dalam
 keadaan terlentang dan disebabkan graviti hingus tersebut 
akan mengalir ke belakang kerongkong dan akan cuba untuk 
memasuk saluran pernafasan dan ini akan mengakibatkan refleks batuk

Untuk mencairkan kahak.td princess kena nebulizer.
Tu mmg dh wajib dh.kesian budak budak skrg ni kan.
termasuk anak aku.kalau korg xnk neb.
Korg leh buat steam and percussion tu taw.
Tp function dia sama je.utk keluar and mencairkan
kahak yg terkumpul.

Td doc bagi jugak ubt tahan muntah.
Sbb aku xlalu tgk anak muntah.kesian sgt.
Tp princess lepas muntah dia gelak.
Aku pon xpaham apa yg kelakar.

Princess dah kurang makan jugak.payah sgt nk bg mkn,
Perihal anak xnk mkn tu.doc ckp tgu dia
sihat sepenuhnya.lepas tu baru boleh bg ubt cacing
Xde masalah kalau bg ubt cacing ni.
Kalau xde cacing xpe.kalau ada,cacing akan mati
dan selera mkn pulih mcm biasa.tapi aku lupa
pulak tanya bape byk kena amik.dan sampai bila.
Nt lah aku tny.hehe.tp setahu aku setiap 6bulan.

Dan boleh ke amik supplement lain + ubat?
Mcm princess,dia mkn scoot emultion tiap mlm.
Dan doc kata xde masalah.boleh je bg scoot dgn
ubat skali.fuhhhh ~ lega rasanya.

Aku nk share kt sini benda ni.
Sbb tiap kali aku google.kenapa kenapa anak
batuk dan muntah di tgh mlm.
Aku xdpt jawapan dia.so aku share ni
dgn harapan.kalau ada mak mak yg risau knp
anak batuk dan muntah tgh malam.so dh ada jwpan.

Sedikit sebanyak boleh membantu.

Lepas tu pandai pandai lah korg nk buat apa.
Nk neb ke.nk steam ke.google je cara
buat steam and percussion tu ok! Heee.
Pemakanan anak pun kena jaga.
Jgn bg makanan berminyak.bergula.
Kena byk mnum air masak.tapi,hmmm budakbudak ni.
Benda kita laranglah dia nk makan.
Bertabahlah mak mak.

hopefully batuk princess kembali ok.dan sihat mcm selalu.
ibuu sayang awak wahai anak.


7 comments:

msredcheesecake said...

anak akk pon takleh kipas, tapi ekon bule... selalu juga yg no 2 n 3 tu kene neb...sian dorg kan

Syima Syaz said...

maybe kipas ada habuk... aircond kurang habuk.. eh i pun tak sure...

muntah tu bagus, dia keluarkan kahak.aisya kalau batuk then muntah, kitorang suka... keluar trus kahak. tp dia jarang pulak batuk, flu memang almost hari2 (tp kejap2) sebab dia alergik...tapi macam lama sangat princess batuk tu.dah muntah pun still batuk... harap2 cepat lah baik ye

Farah Waheda Wahid said...

nebulizer tu memang selalu yang doktor buat untuk kids... hu hu hu...

Hana Soffelia said...

Kesian kat princess. naurah jarang batuk tp sekali batuk mesti aku cuak tak tau buat ape. Tapi till now aku continue je bagi madu. Harap xde batuk2 dh lepas ni. Semoga princess cepat sembuh.

fazilzura said...

awak, amal bkar bwg putih .. sagat2 ... cmpor ngn minyk zaiton , sapu kt dada ank

Nurfaezah Abdullah said...

cian. get well soon lil girl :)

Khairul Nizam said...

ciannya.. semoga cepat-cepat sembuh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...