09 June 2014

Buat " TETEMEH " untuk anak

sape tahu TETEMEH tu apa?
ada yang panggil TETEMAS,
ada yang panggil TETEMAIH,
mcm mcm lah versi,tapi aku biasa tetemeh,
org perak panggil mcm tu,tetemeh ni di buat pada anak anak kecil,
anak yg nangis meracau racau,mcm terkena rasuk,
nampak benda benda halus atau sebagainya.

Al-Kisahnya~
aku bawak Princess balik Pahang,
balik untuk buat tetemeh kat dia,aku bukan saje tiba tiba nak buat,
tapi sbb aku tgk dia lain mcm sket sejak balik KL lepas atuk aku meninggal,
dia tiba tiba demam,demam lepas tu petang kalau bangun tidur dia akan meracau,
mcm kes petang sabtu tu,kami g makan kat That Latte Place princess masa tu mcm dh bad mood,
maybe sbb mengantuk,dan tempat tu panas,makanan pulak lambat gila sampai,
lepas makan makan terus balik,dia dh terlelap dlm kereta sampailah
kat rumah.dlm 15 minit mcm tu dia tidur,
tiba tiba dia bangun dr tidur dan meracau racau,
aku takut gila,sbb dia tak pernah mcm tu,serius!

aku nk peluk dia,dia xbg,dia tolak aku,pas tu dia pergi dapur sorg sorg,
dh pergi dapur,pergi pulak naik atas bilik,dia duduk kat tangga,menangis kat tangga,
mmg menyeramkan,bila aku nk dekat,dia tolak,lagi kuat dia meraung,
menjerit jerit dia kat atas tangga,aku xtau knp dia jd mcm tu,
sampai lah aku bukak baju dia,bg dia mandi,
baru ok,barulah boleh cakap mcm biasa,
tapi mata masih lg merah sbb mngantuk.

suami aku trus decide nk bawak balik pahang,pergi berubat kat sana,
sbb MIL aku kata ada sorg makcik kat sana buleh buat tetemas,
makcik ni pandai lah membaca baca,dan berubat anak kecil.
dr rumah kami kena bawa Kunyit Hidup sendiri,
ada lah bacaan dia yg kita x tau,dah habis jampi nanti,
dia akan calit calit kan kunyit tu di setiap sendi badan anak,
kita ikhtiar je.

Photo: Buat " tetemeh " kat pahang. Heee. Tau x tetemeh tu apa?


mak teh tu kata,anak aku xde lah kena rasuk ke hape,
cuma lemah semangat je,semangat nya hilang,dia ada buat air,
suruh minum air jampi tu,untuk pulih semangatnya,
now mcm dh xde nangis nangis dah,cuma bintat bintat kat tangan and kaki
still lagik keluar,aku xtau kenapa jd cm tu,makan dh jaga,
sarung bantal tilam semua dh tukar,kali ni try tukar sabun pulak.
hmmm kesian aku tgk dia,ada je benda yg datang.
sabar ye anak ibuu,ibuu doakan cepat lah berlalu semua sakit awak.
Amin.

bintat bintat mcm ni,mcm kena gigit nyamuk.agak agak kenapa ye?

19 comments:

Wawa Yusoff said...

wey....bintat yg sembab2 gitu aku selalu kena.. dan aku penah suffer sampai 2bulan.

hari2 menggaru sembab.. kaki aku buruk weyyyy. sedih!!

MrS dOdOt_ShyG said...

rara.. ank rinie pn same.. kne bintat2 gitu.. pastu die merah2.. dh xtau nk bt ape.. segala2nye dh tkar dh.. pastu nnti die hlg sndri.. pastu ade blik.. xtaula sbb pe ntah.. haihhhh..

Nurzakiah Hanum said...

banyaknya bintat

Mar Mansor said...

kena gegata ke?tp tak kot..kulit iman tu sensitif kot..

mOoN IzzaN said...

gatal bintat tu...sian princess.. :D

Ros Anis Rusli said...

kalo org utara pangil kelopak garam..letak garam kt bintat2 tu nk bg baik..ada setengah org kata kena ludah hantu..kehkehkeh... gatal2..

Lynda Che Lah said...

Rara..
kat Klang ada nenek yang buatkan ubat mcm ni..pakai kunyit hidup campur kapur..dulu Qoid selalu lah kena gini dan kami bw je dia jumpa nenek ni..tp skrg nenek ni dah lumpuh takleh bangun..so..anak-anak dia tak bg berubat..mmg letak kunyit hidup tu kat sendi ngan doa-doa..mmg mujarab..kalau si Qhalif semacam skrg..kami amik wudhu..then baca ayatul Kursi..pegang ibu jari kaki dia dan usap muka dan kepala Qhalif dgn air wudhu td..Alhamdulillah mujarab..ikhtiar apa yang boleh..

ZazaMyMoon said...

what ever it is semoga princess sentiasa dilindungi.. InshaAllah tak ada apa2 tu..

fazilzura said...

akil pun kdg2 ada sjak 2menjak ni ..

dlu pnh kne tp ada pakcik tu ckp cm kne kencing setan .. kdg2 kite jln mane2 kan x pasan .. pnh berubt phtu ilang, now akil kne dok cm miang2 je.. tp sibbaik dia rajin ikot toki g surau ..

time mlm sure kuor benda tu .. risau gak ni .. nak mandikan ngn air zam2 le nnt

Nory Zoulkefle said...

alaa cian Incess....nory first time dengar pasal tetemas ni...gitu rupanya...seram jgak kan tetiba je anak meracau tak tentu pasal..

Aeen said...

gegata tu mmg gatal...dah jadi mcm monyet dok garu2..teruk gak la ain kene dlu..tp mmg x sapu ape2 pun la..baik sndiri..
incess demam lepas balik kampung atuk rara meninggal ek..?hmm..mungkin dia terkena badi mayat kot ra...sbb husband ain citer dy penah kena mcm ni dlu time kecik...arwah atok dia meninggal.. lpastu pakcik dia yg uruskan jenazah atok dia tu ada dukung n cium2 husband ain..terus esoknya husband ain demam..meracau2..pas tu gi berubat baru ok..orang yg ubat dy tu ckp terkena badi mayat..sbb kite kalau ada anak kecik..lpastu duk dkat ngn jenazah,cium or uruskan jenazah..lepas selesai je kena mandi bersihkan diri...takut terkena badi...

Cik Siti Hajar said...

nenek saya pandai buat tetemas ni..
ingatkan org lain x tau..
hee~~

kak, bintat2 tu dulu saya selalu kena.. akak kena rendam kak princess dalam air suam + garam kasar.. insyaAllah..

puan.mila said...

ok 1st time dgr tetemeh..moga princess baik2 saje ye..

Liyana said...

baru tau namanya tetemeh...
faiq penah kena sekali sampai ke muka bengkak2. g klinik doc kata tu gegata.. tp faiq xdela pulak merengek ke apa.. buh calamine lotion yg sejuk2 tu ok dah dia...

ummi aqilah (LM) said...

Ank akk azhad yg selalu kena camni. Bila terlalu sejuk atau panas kluar bintat camni. Dia ikut ayah akk .

Biasanya kitorang sapu calamine lotion je atau sapu kapur makan kat tempat tu.

Diana Rashid said...

macam gegata je tu..maisara pernah kena dulu..sampai penuh satu badan..sampai naik ke muka..

tapi yang princess kena ni tak tahu la gegata ke apa..

CikNaa said...

ingatkan tertomoih..tetemeh baru dengar ni..

eima said...

tetemas ni x penah kami panggil pi berjampi/berubat je ..hihi

anak aku klu demam lelama pun bw pi berjampi ... ikhtiar cr islam pulak klu dh cara moden tak berkesan....

kaki iman byknye ..kesian die ai pun tatau

tifaanvar said...

smga princess cpt sembuh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...