24 June 2014

KULAT SUSU di mulut bayi


lambat pulak aku up entry pasal ni,tapi xpe,biar lambat asalkan selamat.
hehehe.aku up jugak entry untuk rujukan ibuu ibuu diluar sana,
harini entry berkenaan tentang KULAT SUSU,
kulat susu ni sebenarnya yang selalu kena adalah bayi bayi,
tapi aku xtau kenapa princess ni,dah setahun lebih pun kena jugak,
doktor pun pelik.aku tau sbb apa terjadi.sbb princess suka minum susu tgh malam,
so ada susu yg terkumpul dlm mulut.dan lama lama baru jadi mcm ni.
tapi jangan risau, kes KULUT SUSU ni tak lah teruk,dan bukan sesuatu penyakit
yang kritikal.

aku mulanya tak bawak g klinik,aku google je " putih putih di bibir bayi "
hahaha,lepas tu keluar lah Fungal ni,so xbahaya,so aku lex lex dulu,
ingat kan dia akan baik sendiri,tapi tgk tgk dia jd lg worst,
so aku bawak jelah g klinik Fauziah.mana tau merebak pulak Kulat susu ni kan.



doktor bagi cacair ni untuk rawat Kulat Susu princess,hehehe.
bibir princess x pecah pon,sbb dia masih makan dan menyusu mcm biasa,
cuma mata aku tak sedap tgk putih putih kat mulut dia tu.

so,setiap malam,aku titipkan cecair ni kat bibir dia,ianya tidak merbahaya jika tertelan.
princess pun tadah je mulut bila aku bubuh menda alah ni.hehehe.
aku try rasa sikit,dia rasa mcm kelat kelat.dalam 2 hari, kulat tu pulih,
dan bibir dia cantik mcm biasa.hehehe.baru senang hati aku.haishh!

mcm mcm bila ada anak kan,lepas satu,satu benda yang datang,
tapi xpe,sesi pembelajaran.hikhik.

semoga entry ni berguna untuk ibuu ibuu lain jugak.

kredit : DrZubaidi blog


6 comments:

~ yus ~ said...

dulu anak kak yus yang no 4 pun pernah kena kulat susu ni, kak yus cuma make sure lepas dia minum susu, bersihkan mulut dia, lama2 hilang....

tifaanvar said...

bg princess mnm bnyk air

MimahAjil said...

lepasni nk cek mlt ank la...good info rara

ArELeEz said...

hidup = p'belajaran spjg hayat.

Diana Rashid said...

Maisara dulu tak pernah pulak kena..ni 1st time akak tau nih..selama ni yang akak tau susu melekat kt lidah je.yang sampai merebak2 ni memang tak tahu..huhu..

ieza ashaari said...

Br tau ni. Gud info ni ra.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...