Image and video hosting by TinyPic

18 June 2014

Terima Kasih PAPA

Aku tetiba dpt idea nk up entry ni lepas baca blog Magenta.aku xpernah baca blog dia.tapi lepas Sara post kt fb.aku terus jatuh cinta.tp blog tu mcm ada xde je.sbb xtau sape pun tuan dia.tp aku sgt terkesan dengan cerita dia tentang CINTA SEBENAR.dia cerita pasal hidup susah dia masa kecik dulu.mmg sgt indeed.

Dan aku terasa ingin juga bercerita pasal hidup aku.aku bukan lah suka nk bercerita pasal hidup aku yg best gilaaa.tp just nk bercerita.berkongsi.masa kecik aku adalah sangat seronok.sangat happy.aku xpernah rasa hidup aku x seronok.sbb masa kecik kecik dulu aku ada seorang papa yg sgt penyayang.tapi mak aku garang.garang gila.mmg silap sket.batang rotan hinggap kat badan.kami hidup dalam suasana yg sederhana.papa aku hanyalah seorang cikgu memandu.yg mengajar memandu.mak aku pulak meniaga.dulu mak aku keje kilang.tp lepas lahir kan adik bongsu aku.mak aku benti keje.dan meniaga.nasi lemak mak aku sedap.ramai org suka.mak aku pandai masak.rojak.laksa.lauk pauk.mak aku mmg hebat lah.aku sampai pg pg bawak nasi lemak pergi sekolah.buat jual.ramai sangat org order.cikgu pun order kat aku.aku x malu pun.aku suka lg adalah.sbb org selalu puji nasi lemak mak aku sedap.hehe.

Walaupun mak aku bukan seorang pensyarah, dan papa aku bukan seorang jurutera.tapi kami dididik dgn penuh kasih sayang.hormat menghormati antara 1 sama lain.paling x boleh lupa.mak aku selalu ajar.bila dpt sesuatu.sila cakap terima kasih.dan sampai skrg.aku selalu akan ucap terima kasih.kat princess pon aku ajar.ckp terima kasih.

Dulu,sebulan sekali papa aku akan bawak kami 1 family makan kt luar.means makan kt kedai.papa akan oder menu best, iaitu tomyam,ikan siakap 3 rasa,kailan ikan masin,dan telur dadar.aku ingat lg.bila makan kt luar.kami happy sgt.sbb boleh borak borak.gelak gelak.walaupun semua menu papa yg oderkan.tp kami tetap mkn dgn selera.masa dulu mana reti nak oder sendiri.bukan mcm budak sekarang ni.kami makan sampai habis semua makanan.mmg seronok masa tu.dulu,kalau makan banyak banyak macam tu pun.baru dlm rm50 rm60.murah jeee.tiap kali papa bayar bil.kami mesti tny " pa, berapa makan td " hehe.pas tu papa mst cakap " kenapa? Nak bayar balik ke ? " lepas tu terburai semua ketawa.goyang goyang kereta sbb semua gelak.

And the best part is, mak aku mesti akan cakap " dah mkn cakap apa kat papa? " then kami 5 beradik pon cakap " TERIMA KASIH PAPA " bergegar lg skali kereta.papa pon senyum senyum sambil ckp. " sama sama " sampai lah kami besar.ucapan terima kasih papa xpernah hilang.kami bukan org yg terlalu senang.sehinggakan dapat minum fresh orange pon dh rasa terlalu nikmat.so bila dpt fresh orange tu.mmg kami seronok sgt.adik aku pulak x habis habis air tembikainya.hehe.bagi kami.ucapan terima kasih tu seolah olah membayar penat lelah mak and papa berkerja seharian.mmg seronok.walaupun setengah org rasa terima kasih tu x penting.tapi percayalah.lepas di ucap terima kasih.segala penat dah lelah akan hilang.cas cas akan bertukar menjadi tenaga.begitu hebatnya ucapan terima kasih pada kami.

Tapi-- percatuan Allah swt sgt x diduga.gelak tawa bersama dah hilang.berkubur.jodoh kami untuk bersatu ber7 x kesampaian.hanya sekerat jalan.aku sedih.mmg sedih.tapi Allah lebih mengetahui segalanya.aku xpernah cerita tentang ini dekat blog.ini 1st time.Ya Allah.aku redha dgn apa yg tertulis.semoga kami bahagia di jalan masing masing.

PAPA,TERIMA KASIH

P/s : cukup lah cerita sikit sikit.tak perlu details sgt kot kan.hee.bai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 comments:

  1. hurmm..sedih..
    ape pun pengorbanan mak ayah mmg xkan terbalas..dapat bayangkan cmane bestnye bile mkn ramai2 1 family kt luar..sbb dl ktorg pun mesti mkn luar bile abah gaji..tp betul, dulu menu mak ayah yg pilih..kite ni terima je..tp bdk2 skang?hurmm..

    ReplyDelete
  2. zaman kanak2 mmg indah..dpt mkn luar tu bnde paling best skali..hehe !

    ReplyDelete
  3. walau apa pon jalan ceritanya,doa saya semoga semuanya baik2 sahaja..& bahagia hingga ke akhirnya..

    ReplyDelete
  4. Seronokkan bila mengenangkan zaman dulu... masa zaman kanak kanak... memang syok ooo... bermain.... full time...

    ReplyDelete
  5. ala sis, xphm la..maksudnya cmne ayat bwh tu??

    ReplyDelete
  6. walau 'panas xsampai ke ptg' tp, he's still a papa & they're still a family. things happen for reasons kan.. ade hikmah indah di sebaliknye.. ;)

    ReplyDelete
  7. ida selalu cakap cenggitu! sape belanja mesti ramai ramai cakap "kata apa semua?? terima kasihhhh" bergema habis HAHHAHHA

    ReplyDelete
  8. touchingnya... Evrythng happen 4 a reason is it?

    ReplyDelete
  9. 'terima kasih' memang simple tapi paling susah nak diucapkan...apa2pun setiap yang bermula pasti ada pengakhirannya...semoga sabar dan tabah menghadapi segalanya...^_^

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com