Image and video hosting by TinyPic

18 July 2014

Takziah MH17


aku taknak upload gambar mangsa,
tak nak share video mangsa,
taknak share apa apa pon.
aku tak nak aib aku dibuka masa aku mati nanti.
takziah buat mangsa dan ahli keluarga,
sesungguhnya aku sedih sangat.
Al-Fatihah.

16 July 2014

Iklan Raya Adik 2014 : Kelakar gilaaaaa,must watch!

14 July 2014

Menu sahur paling awesome

Dah lama x menaip entry.now dh kul 2.30am.aku gigih x tidur lg.tadi baru lepas memasak untuk sahur.masak sardin.laki aku request.macam mana nak masak sardin sedap.aku pon terus teringat mak long aku.maklong aku masak sardin sedap.papa aku suka sangat.kalo mkn sardin yang maklong aku masak.mmg boleh bertambah nasi.tadi aku pun masak lah sardin sedap.hahaha.tak tau lah sedap mana.tapi aku cuba.jap g nak tunggu lah laki aku puji apa.laki aku kalau tau aku yg masak, dia bukan nak puji, tapi kalau mak aku masak ke, mak dia masak ke, adik ipar aku masak, kemahen puji melambung.hahaha.aku x terasa pon, sebab aku tau jenis dia mmg mcm tu.dia takkan puji depan depan aku, nanti dah laaamaaaa sket, baru dia puji.hehehe.janji dia mkn banyak.aku dah cukup suka, patutlah laki gemuk lepas kahwen kan, bila bini masak sedap.mst dorg mkn banyak.so gemuk lah.hahaha.

Sardin td tu aku tumis dengan cili kering blender.blender jugak skali dgn bawang and bawang putih.dah masak sket,buh garam,sos cili sket.then baru masuk sardin.hee.xtau lah apa rasa.hope sodappp.then goreng sayur kubis.ada balance buat masak lemak smlm.then goreng daging pekasam.jap g baru goreng telur dadar.

Amboiii sgt menu sahur kan.kemahen meriah!!! Hahaha.xpelah.sekali sekala.bukan selalu.ni nak tido pon mcm xsampai hati.jap g laki aku nk tgk bola.aku kalo tido ni.mau x bangun dah  ( maksudnya bangun sahur lah ) hehehe.

Korg masak apa sahur ni? Sedap x? Hehehe

10 July 2014

GAZA menangis lagi



tak sanggup dah aku tengok timeline kat FB,
aku tak sanggup tgk mayat mayat kanank kanak berdarah darah,
bergelimpangan,lari sana sini.kelaparan.

bergenang air mata aku.
bila pulak tgk budak budak besar Princess tu,
Ya Allah.tak tau aku nk cakap apa.
otak aku x boleh fikir ayat apa yang nk aku luahkan,
untuk gambarkan kesedihan aku.kita bersorak gembira,
tidur nyenyak,makan sedap sedap.
TAPI mereka.sedang menyorok,
mencari ruang untuk berlindung.

Ya Allah,kau lindungilah umat Islam di sama,
aku memohon kepadamu mu Ya Allah.
Lindungilah kami Ya Allah.


Fitting Baju Raya 2014

semalam kami pergi fitting baju raya,
aunty tailor call,kata dah siap,so kelam kabut lah balik awal,
tapi mcm biasa lah.bulan puasa,jem sana sini,yang bangsa lain bukan Islam pon,
berlumba lumba nak balik.tak menyempat nyempat! haih x paham aku,
sampai dekat aunty tailor pon dah lambat.

aku tempah baju aku dgn princess,sedondon,
tu yang raya tahun ni excited kemahen! hehehe.

tapi ada salah sikit yang aunty tailor tu buat.hmm tapi xpelah,
malas lah nk fikir,dan baju ngam ngam je,cantik! aku suka.
tapi aku ni mcm nk kena kurus sikit lg jeeee,
sbb baju aku mcm ngam ngam badan aku,
hope boleh lah kurus sket.hahaha.boleh ke?!

ada cerita lawak masa fitting baju semalam,
kisah anak dara aku tu lah,
masa sampai sampai,aku nk test baju dia dulu,
tapi mati mati dia xnk test baju dia,
aku pon tak tau kenapa.aku pujuk pujuk dia tak nak,
lepas aku fikir, " princess malu kot "
aku pon ajak dia salin belakang tirai,
mmg tempat salin baju,dia pon masuk,lepas tu mmg elok je
dia mau bukak baju,and try baju raya tu.hehehe.
lahhhh~ anak ibuu dah big girl lah,
dah tau malu,dah tak nak salin baju,bukak baju depan org,
bagus lah anak ibuuu.hehe.

tapi aku rasa kelakar pulak,yelah,selalu budak lain xde pulak nak malu kan,
tapi dia,baru setahun 10 bulan,dah tau malu.xnk bukak baju depan org.
hehehe.princess princess, u always make me smile.

so baju raya aku and princess dah settle,tinggal misi nak mencari baju melayu papa pulak,
next week misi mencari baju melayu papa,sbb minggu lagi satu tu,
lepas gaji 22hb,dah nak balik raya dah.

Ya Allah,cepatnya masa berlalu kan.kejap je dah nk raya dah,
huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~

budak malu

12 Ramadhan 1435H

Assalammualaikum~
dah 12 hari kita berpuasa,lagik 2 hari,cukup lah 2 minggu,
aku idea tgh kering pulak bulan bulan puasa ni,
malas nk update pasal artis,malas nk update pasal bola,
malas nk update pasal Penang yg tertunggak tu.
hahaha.semua nya malas.ko dah kenapa?

harini adik aku dtg KL,nak teman aku balik ipoh,
aku masih belum ada kekuatan nak drive berdua je dgn princess
dari KL ke Ipoh,kalau mood dia ok, ok lah,kalau mood kelaut?
hah atas riba dia nk duduk.biarlah adik aku suka rela dtg Kl teman aku,
hehehe,adik aku mcm dah lali dah,dtg Kl pg,ptg balik Ipoh semula.hee.

bulan ramadhan ni,xde banyak benda yang aku nak cerita,
semua benda biasa biasa je,ntah kenapa,
bulan puasa ni aku rasa aku slow sket,
hati aku lebih kepada memilih untuk diam,
tak nak banyak cakap.bila mendengar kisah hijrah Neelofa pulak,
hati aku sangat tersentuh,sedih,seronok,
aku pon ingin merasakan yang sama.
lengkap sangat rasa hidup nya.
hidup aku???

hidup aku aku rasa masih banyak kekurangan,
walaupun solat 5 waktu,tapi hati masih kosong,
kadang kadang seronok,kadang kadang sedih,
tapi tu lah lumrah manusia kan,aku ingin sesuatu yg seronok,
aku nak sesuatu kerja yang buat aku betul betul semangat,
aku nak sesuatu yang buat aku berkobar kobar,tapi aku x jumpa,
seriously, kerja kat KL ni,xsama dgn kerja kat Intel Kulim dulu.
masa kerja kat Intel kulim.aku selalu bersemangat,
hari hari pergi kerja,mesti bersemangat.
suka,seronok.dan aku dh tak pernah merasakan benda tu bila aku kerja
kat KL ni,kat KL hari hari lemau,sampai rumah lambat,
mengadap jem,sampai hati naik sakit,
dan pg pg pon mcm tu.mcm mana nk berkobarnya g keje?
( hah tengok tu,dah terluah perasaan dah ) hahaha

tapi tu lah,aku x sabar sgt nk buat sesuatu,
nak buat benda yg betul betul kena dgn minat aku,
aku tak sabar jugak nk tunggu suami aku kerja sini,
nak duduk rumah sendiri.hmmm tak sabar tak sabar.
tapi kena sabar.

ok lah.malas nk menaip lg.bai ♥

09 July 2014

Rainbow Cookies buatan sendiri


nak beli mahal,susah nak dapat.
lastlast buat sendiri.puas hati!
hehehehe.

nak resipi? nanti lah~
hehehe.

08 July 2014

Pekasam Daging : Apa Rasanya?


Fenomena Pekasam Daging pulak kan?
mcm mcm skrg ni.Internet segalanya,cakap je nak mkn apa,
nak pakai apa,semua di hujung jari.kihkihkih.

FB lately penuh dengan post Pekasam Daging dan Ayam,
apa? xpernah dengar? hehehe.meh aku cite,
kwn aku ni jual Pekasam Daging,dan ada kwn aku lg sorg ni
up pic pekasam ayam dan daging yg dah digoreng,
ko gila hape.opcoz lah terliur kan! harus lah order,
so aku pon order lah dgn kwn blogger aku,
Yatie. aku order ayam dan daging,tapi rupanya dia x jual ayam,
so beli lah daging 2 pack, 1 pack rm10 sajeee.hehehe.
so semalam,masa bukak pose,menggoreng lah kita pekasam daging,
hiris bawang sikit,cili sikit,daging tu hiris nipis nipis,
woooweee~ sedappppp!

seriously aku x makan pekasam,ikan pekasam tu kan,hah aku x makan.
sbb ntah lah.tak leh masuk kot.xreti nak makan,tapi aku suka bau dia,
sedap bau dia masa goreng tu.tapi pekasam daging ni mmg aku suka,
sedap.aku hiris nipis nipis,then goreng,makan je ngan nasi,
mmg sedap! tapi jgn lah bertambah pulak mkn,
diet kannn??? hahahaha.

so sape nak try,boleh lah try,dia x de lah masam mcm ikan tu,
masa goreng pon bau x kuat,ok je.should try!

sekian bai ♥

amik pic yatie, jgn terliur ye.

10 Ramadhan 1435H

selfie lepas gian nama dia

Assalammualaikum 10 Ramadhan,
sekejap je dah 10 ramadhan,sok sok dah raya,
heee.xsabar nya nak raya,eh eh tapi jgn awal sangat,
aku nak tunggu kasut Princess sampai,haritu pestime order dr US,
hahaha.amik masa sket utk sampai.gaya mcm kat KL xde je kasut budak kan,
tapi mmg tak de pon! stress aku,kasut nya semua sama,
pas tu kalau ada pun,xde size anak aku.tension mak jemah,
dan biasa nya,kalo beli kat sana,murah sket even dah convert pon,
sbb dia dah sale.jangan lah beli yang x sale yeeee.haha.mmg bankrup!

apa cerita 10 ramadhan korg?
aku? biasa biasa je,keje mcm biasa,balik keje mcm biasa,
makan mcm biasa,takde benda yang luar biasa pon.
aku pon dah xtau nak cerita apa kat korang.hehe.

minggu ni aku balik Ipoh.rasa mcm tak sabar pon hade.
lama nya x balik Ipoh.rinduuuu~ 

entry Penang pon xhabis UP lagi.nanti nanti lah.
mood aku kelaut ni,sbb iklan kat Nuffy sume dah credited.
hahahaha.

ok lah.xde modal nak cite.bai! ♥

07 July 2014

DRINK DISPENSER ( 3 COMPARTMENT ) MURAH




HARGA  : RM49.00
POSTAGE RM13.00 WM / RM20.00 EM 

Serve 3 different cold drinks with our easy to use drink dispenser.
 It’s great for entertaining, picnics, BBQ’s, 
and will be the highlight of your kitchen or buffet table. 

• features convenient swivel base
• includes 3 spigots
• store in fridge
• PP/rubber/ABS/PS/PVC
• dishwasher safe
• enjoy each of your 3 beverages from any of our affordable and durable drinkware
• make dining easy by checking out our selection of easy to use servers and slow cookers

This large drink dispenser is designed with 3 separate ½-gallon compartment within its table friendly dimensions of 8½" x 8½" x 11".

PM saya di page MomMadnessGarage
terima kasih


05 July 2014

Sharifah Aini Meninggal Dunia

Takziah pada keluarga.
Jam 1.26am. Di bulan ramadhan yang mulia.
Al - Fatihah.

04 July 2014

Nasi Briyani Claypot Restoran Kapitan Penang

Assalammualaikum.


sambung lagik entry jalan jalan cari makan ke penang,
semalam dan kelmarin dah update pasal Sup Hameed dan Durian Balik Pulau kan.
harini nak update pasal Nasi Briyani Claypot Restoran Kapitan pulak.

aku memang peminat nasi nasi berperasa ni,
nasi briyani,nasi minyak,nasi ayam,nasi apa lagik? semua aku suka,
cuma yang x sukanya nasi tomato,sbb aku rasa nasi tomato tu pelik.
hehehe,tapi kalau Nasi Briyani,mmg aku laju je,
plan asal kami nk pergi makan nasi kandar Line Clear beratur,
tapi plan cancel sbb che da ( aunty laki aku ) ajak g mkn Nasi briyani claypot.
aku kalau dengar je nama nasi briyani,mmg WIN lah,aku mmg suka,
dan x pernah lg dengar pasal Nasi briyani claypot ni,so mari kita try.

Nasi briyani claypot ni ada kat kedai Restoran Kapitan,
Restoran Kapitan pulak betul betul depan Queens Bay,
lepas je lalu kat roundabout, queensbay belah kanan korang kan,
korg akan nampak 1 simpang masuk kiri,
masuk lah parking berbayar tu,nk makan pon kena masuk parking berbayar ye,
semua kena bayar,tapi parking murah je,kami kena rm3 je.

sumber : google

ni lah ropenya kedai tu,suasana mmg best lah,selesa,kerusi pon selesa,
tapi servis lah agak low.biasa lah kan~



kami semua mmg order Nasi briyani claypot je,sbb mmg dah nk mkn tu je kan,
so Nasi briyani claypot kami order 5 set.aku punya bahagian DADA,hahaha
aku mmg peminat bahagian dada ayam,bahagian lain, tak pandang hokkay!

lepas lepak lepak dlm 15 minit gitu,makanan pon sampai.
mmg nasi dan ayam dia dlm calypot,tapi dia bukan masak dlm claypot tu,
just masukkan nasi yg dah masak je dlm tu.heee.


Nasi Briyani Claypot

kuah dal

amacam? menarik kan gambar? aku xnk lah show gambar banyak banyak.
makruh karang.hehehe.sket2 jelah pon dah ok kan.apalah khasiatnya entry tanpa gambar kan.
hehehe. *telan ailio!

pada aku : Nasi ni sedap, TAPI pedas,pedas sbb rempah rempah dia maybe,
and princess xnk mkn langsung sbb pedas kot.aku mkn pun terasa pedas dia,
budak apatah lagik kan,so princess mkn ayam je.hehehe.nasi tu kalau di makan saje pon sedap,
tak yah buh kuah tu saje pon sedap.dan Ayam tu pulak, memang sedapppppp!
ayam tu kalau nak tau tips yang paling menarik,susu masam yg dia bagi tu,
jangan di biarkan begitu saje, korang tuang susu masam tu kat atas ayam tu,
rasa dia mmg lagik terangkat,seyes aku x tifuuuu! aku mula mcm x nak buh taw,
lepas tu, che da suruh gak bubuh,dan aku rasa sket,mmg sodaappp wehhhh!
hadoiiiii,kenapa lah penang jauh dr Kl.hahaha.

belanja lah lg 1 pic.hehehe

harga pulak,mmg aku terkejut gila.aku xtau lah nk kata murah ke mcm mana,
tapi mmg ok lah! 5 pot nasi,air dan ayam tandoori kosong 1 set hanya RM65 saje,
murah kan??? mmg murah lah pada aku,aku dh bajet rm100 dah,aku share byr dgn adik ipar,
hehehe.asek dia je belanja,kali ni biar aku share pulak.hehehe.


lepas makan,terus chow! sbb nk g naik feri.bawak princess naik feri.hehehe.
teruja gila budak tu,dan ada lg destinasi makan kami yang lain,
tunggu taw! heee bai ♥

Address :

113 Lebuh Chulia, Georgetown, Penang
Tel: + (60) 4-250 4316

selamat mencuba!




POP CORN di "masak" menggunakan telefon bimbit


aku tengok pon mcm x percaya,
tapi percaya lah! fuhhhh~

Ramadhan yang menguji

#saat menaip entry ni aku masih dalam kereta.aku lupa aku punch in jam berapa td.aku seakan berkhayalll.punchin x tgk jam berapa.rasa mcm 8.10am ke 8.15,hmm ntah lah.harini jalan x jem sangat.ok lah.aku malas nk stress stress kan diri aku dgn jem ni.bising bising pun tetap jem.so diam je.

Suami aku pulak x sihat kt penang nun.demam kure dia kata.badan sejuk.tekak sakit.hmm lama dah dia x sakit.susah hati aku ni.harini dia balik.aku suruh naik bas je.senang.

Princess pon cranky yang hamat.aku semalam sampai bergenang air mata.kenapa lah princess buat ibuu mcm ni.kenapa princess nangis je.nak ibuu dukung je.apa yang x kena sayang.ibuu menahan diri untuk marah awak.ibuu sabarrrr banyak banyak.tapi bila kita duduk dlm bilik berdua.awak elok pulak.xnangis nangis pun.

Mata kiri ibuu ni dari kelmarin gedik gedik.dah kenapa pun xtau.harini x sempat makan sahur.bangun bangun je jam dah kul 5.25am.so minum air je.bibir aku pecah.mmg kurang minum air.

Aku bukan merungut.cuma meluah rasa.xtau nak luah kat mana.luah kat manusia.ada yang xnk dengar.yelah manusia kan.bukan semua suka nak dengar cerita kita.masalah kita.kdg2 dorg kata kita ni selalu emo x tentu hala.mcm ni lah aku.aku xleh ada benda yg menyesakkan dada.aku mesti kena lepaskan.nasiblah ada blog.boleh borak dgn blog je.

Bulan puasa ni aku nak kurangkan bercakap.nk kurangkan mengata orang.kdg kdg kita x sedar kita mengata dalam diam kan.aku dgr ceramah Ustaz Kazim sebelum puasa haritu. Kalau org lain mengata orang.lepas tu kita dengar,dan kita " ye " kan benda tu.kita pun dapat dosa yang sama.hmm senang betul nk buat dosa kan.hmmm so diam lebih baik.tapi aku suka bercakap.bila bercakap,rasa hilang sesak didada ni.tapi x de sape yg nak cakap ngan aku.masa ni lah aku tetiba rindu dgn adik bongsu kembar aku.dorg jenis suka melayan.borak dgn dorg best!! Yelah,adik kita kan.jiwa kita.tak sabar nak balik ipoh next week.

Ok lah.nak naik opis.bai ♡

Suami aku tak kasi selfie sgt.so pic sipisipi jeww.hee

03 July 2014

Durian Balik Pulau Penang

Haritu dah siap satu entry JJCM Penang kan.pasal Sup Hameed,
harini nk cerita pasal durian balik pulau pulak!
orang kata,kalau pergi penang,jgn lupa mkn durian,
aku tak tau apa istimewanya durian balik pulau ni,
tapi satu je istimewa dia,mahal! hahahaha.


aku mmg dah cakap kat laki aku,aku nk makan durian,
then aunty laki aku pon pergi cari kan,durian balik pulau SPECIAL!
dia kata,kalau nak beli,kena cakap nk yang special.baru dia bg,
kalau x dia bg yang biasa je,aunty laki aku bawak balik 1 plastik haritu,
ada dalam 5 biji yang besar besar, harga? RM80 tak silap aku.hikhik.


kami biasanya kalau makan durian kat KL,kami x pernah bawak balik,
kami selalu mkn je terus kat kedai.hehehe,senang! x payah nk kopek kopek,
so kat Penang,aunty laki aku bawak balik,so sape nak kopek,
laki aku lah,laki aku sah sah x bape nak pandai kopek durian,
so jadi bersimpang siur durian tu kena koyak.haaha.
lantak lah labu,asalkan boleh makan.

jangan cakap kucing tido,kucing berenang,kuning mandi,kucing makan,
semua ada,yang penting sedap,aku dapat seulas je yg lemak lemak manis,
yg lain pahit pahit lemak,korg faham x ni? hahaha.
aku kalau makan durian,aku paling suka yang lemak lemak manis,
pergghhh sedap oi! kalau yang pahit pahit tu kureng sket,tapi aku telan jugak.


ok ni lg skali aku belanja pic durian,kuning woi! hahahaha.
balik ipoh ni nk makan durian lg.yeay! sedapnyaaaaa!
mak aku post pic kat FB,durian kat market dorg lelong RM1 sebiji,
mmg gilak ah! sonok gila! selalu nya durian tu sedap sedap!
cepat lah next week! x sabar!


Berpuasa Diluar Negara, Lebih 20jam

Hari Kelahiran Semula Felixia Yeap : 3 Julai memeluk agama Islam

sedih aku membaca kisah Felixia Yeap ni,
sampai rasa nak menangis,sedih,dan kdg kdg rasa malu,
dulu aku mcm, " eh apa cina ni,mcm nk menghina Islam "
tapi now aku kagum dgn Istiqamah dia,dan aku baru faham,
yang dia betul betul nak mencari Agama,
nak mencari Tuhan.

Alhamdulillah.moga perjalanan mu dipermudahkan.
Amin ♥


baca lanjut di blog Felixia Yeap ( SINI )

Remaja OKU ( Firdaus ) : makanan terakhir 3 bulan lepas




Makanan terakhir yang masuk ke dalam perut adik muhammad firdaus dullah sebelum allah swt hantar pegawai imigresen menyelamatkannya adalah 3 bulan sebelum itu.

Begitulah cara ibu kandunganya cuba bunuh anaknya sendiri kerana tak mahu lagi anak kurang upaya itu menjadi beban kepadanya.

Tidak hairanlah dia kurus kering tinggal tulang dan kulit kerana kali terakhir dia makan adalah 3 bulan lepas sebelum allah swt mengirim pegawai imigresen menyelamatkannya.

Rupanya segala harapan ibunya agar dia mati kebuluran tak kesampaian. Allah swt mengirim para malaikat melindungi anak ini, dan allah swt juga mengirim pegawai imigresen malaysia menyelamatkan anak ini..

Sementara itu, allah swt terus memdedahkan pembohongan ibu kandung muhammad firdaus.
Ibu ini kata dia miskin dan papa kedana lantaran terpaksa biarkan anaknya kebuluran hampir mati.
Info terkini menunjukkan bahawa ibu ini berpendapatan rm2327 sebulan dan bekerja sebagai staf di klia.

Info juga menunjukkan dia adalah isteri kedua serta mempunyai dua buah rumah dan kereta.

----------------------------------------------------------------------------

dari haritu aku menahan sabar, taknak komen pasal adik firdaus ni,
sakit hati aku ni,mmg sakit,aku tak sangka dekat Malaysia ada orang mcm ni,
ada lg manusia kejam sampai mcm ni,manusia kejam mmg ramai,tapi takkan sampai gitu,
aku pon garang jugak,tapi idak sanggup buat anak mcm itu!

ada sorg Penulis ni backup si Lola mak kandung adik Firdaus ni,
tapi aku sikit pun tak baca apa yang dia tulis,sbb aku tak nak! aku tau semua tu menipu,
wei penulis! ko dibayar berapa dgn mak lola tu,sampai sanggup menipu,
kesempitan hidup konon! pooorahhhh~ boleh jalan!

kalau baju sampai dah rabak! sampai reput,ko nak cakap apa?
tahi atas kepala,bilik busuk,kurus kering sampai tinggal kulit dan tulang je,
apa kau nak cakap?

Subhanallah! kebesaran Allah SWT,Ya Allah,malaikat melindungi adik OKU ni,
sampai tak makan 3 bulan pun masih bernyawa,sampai lah kakitangan Imigresen jumpa
adik Firdaus,Allahuakbar,aku mmg tak boleh terima,akal aku ni mmg tak boleh
nak fikir positive dah!

aku mmg masa mula mula tgk kes adik ni,hati aku kuat mengatakan yang mak dia
mmg nk tunggu dia mati je.mmg tu yang dia nak.tapi tak tau nak buat mcm mana,
so membunuh cara senyap,tak bg makan dan minum.siksanya Ya Allah budak tu.
kesiannya.

tapi xpe lah adik,skrg ni InsyaAllah,awak akan sihat,biarlah mak awak merangkak
mencari awak nanti,biar dia rasa! dan aku harap,pihak pihak yang berwajib tu boleh lah
mengambil tindakan,bukan lepas mcm tu saje,please lah,dah semakin teruk dah 
Malaysia ni.sampai kes mcm ni pun hade.please lah~


02 July 2014

Bantuan Raya untuk pejawat awam 2014

Alhamdulillah.walaupun hati aku kuat mengatakan yg tahun ni xde bantuan raya.tapi tadi PM kita annouce.ADA bantuan raya 2014.Alhamdulillahhhhh.jadilah dari tak de kan.bg yg complain complain tu, kalau x nak bg aku ye.aku kasi num akaun nanti.jangan risau.yang penting kita syukur.ingat tu!!! Terima Kasih PM.bantuan tu sedikit sebanyak membantu penjawat yang lain.

Aku??? Nak beli handbagggg.kihkihkih.

Kasut Raya Princess 2014


aku tak ingat tahun lepas kasut raya princess mcm mana,tapi nanti aku nk godek balik
album kat FB,rasanya ada kot.hehehe.tahun ni kasut princess papa belikan,
asalnya nk beli Sketches kat anak dara tu,sbb haritu masa pergi kedai Sketches 
ada 1 kasut tu princess perkenan betul.sbb ada lampu lampu.dia sampai nk bawak balik
kasut tu.hahahaha.tapi kami x beli pon,nk beli untuk raya.

semalam papa pergi Sunway Carnival,papa kata kat situ ada kedai Sport Direct,
kedai tu mmg jual kasut kasut yg direct dari kilang.so mmg murah dr pasaran,
papa dia dah nk beli Skecthes tu,tapi tuptup x de yg kecik,
ada size besar ke,so agak kuciwa.sobs~

tapi papa wasap pic,ada 2 jenis kasut ni, 1 Nike, 1 lg Lonsdale,
papa suruh pilih nak yg mana, Sketches tu nanti beli kat KL katanya,
so aku ni kalau kasut,mmg susah nk buat pilihan.hahaha,papa dia apatah lg,
last last aku kata, " syg pilih lah salah satu " tapi aku pilih Lonsdale tu,
sebab Lonsdale tu smart gila! dan Nike tu pon lawa.ich! geram!

last last ko tau papa dia punya perangai,perginya beli 2 pasang tu terus.
geram gila aku.kalau papa dia ada kat situ,aku rasa mcm nk gigit gigit je dia,
dah lah Nike tu after less pon RM125, Lonsdale tu je murah sket Rm75,
tapi kalau dh di rembat nya dua pasang,dah berapa.hish!
tapi alasan dia, " takpelahhh,syg dah lama x belikan incess apa apa "
huaaaa,aku diam jelah,sbb aku bajet nak cr sport shoe sepasang,
and kasut pakai pagi raya sepasang.tapi kalau dah gini gayanya,
terpaksalah pakai sport shoe je pagi raya,hahahaha.
sanggup ke ibuu? 

BIG NO lah kot! nanti kena cr lg sepasang kasut raya utk pagi raya,
untung nya anak,ada 3 pasang kasut raya,sume papa punya pasal! 
tu lah lelaki kan,bila dia x membeli,mmg x membeli,kalau skali membeli,
sampai hilang kewarasan,over gila! beli 2 pasang terus! huaaaa~

lepas ni princess,2 tahun x yah beli kasut dh ye! hahaha.bai ♥

Elephant Sandals

Rosette Flip Flop

layan mata kat Gymboree,haishhh! rasa nak nangis!



Sup Hameed Penang Road


last week aku pergi berjalan ke Penang,mmg motif nya adalah jalan jalan cari makan,
adik ipar aku kata nk mkn mkn sebelum puasa.kami mmg dah lama nak ke penang,
tapi sbb kekangan masa,so asyik hold je,tapi kali ni! mesti kena makan! hahaha.
kami gerak dr KL mlm jumaat tu jam 6.00 pm,tapi sampai Penang ngam ngam kul 12am,
sbb benti makan lah,kencing lah,itu lah ini lah.mcm mcm.hehe.budak kecik tu pon tido kejap je,
pas tu dia bantai main je,xtidur tidur.hahaha.

even kami sampai dah pagi,tapi kami tetap meneruskan perjalanan,
ewahhh~ sbb dpt mkn sehari je,hari sabtu,ahad dah mula puasa kan.
so pg pg tu jugak kami g terjah Sup Hameed,sape x kenal sup Hameed kan.
dekat sgt dengan Masjid Kapitan Keling tu.sape yang dtg Penang,
mesti kena rasa sup Hameed ni,ada Sup Ayam, Daging Kambing, Lembu,
Ekor,semua hade! cicah pulak dengan Roti Banggali! pergghhh! mmg kenyang!
aku suka gila! berpeluh peluh makan.

walaupun sebelah Sup Hameed tu SOHO,princess tetap tidur dgn aman.

Sup Hameed ni Betul betul sebelah SOHO,ala pub tu,dan dekat dengan hotel cititel.
korg guna je waze,taip je Hotel Cititel,mst jumpa,jalan ada berbelit sbb one way kan,
so bertabahlah sebelum dapat makan Sup Hameed ye kwn kwn.hehe

princess tido dah masa kami g mkn tu,dia bantai tido mcm xde pape yang berlaku.
sabo jelah~ dia mmg senang,kalo mengantuk sgt,dia boleh je tido walaupun bising.
hehehe.gud girl! papa pangku sambil mkn,papa misali!
thanks papa! ♥



ni aku belanja sket gambar Sup Hameed,aku malas tunjuk lebih lebih,
kanh jatuh makruh.hahaha.kang terliur pulak korg,aku yg taip entry ni pon asek telantelan
ailio je ni.alahaiii~ hehehe.

sup ni xde lah mahal sangat,kami haritu ambil sup ekor 2 mangkuk,sup kambing 2,
sup ayam 1, nasi dan roti,baru rm45 saje.murah kan! 

tapi kalo korg yang mementingkan keselesaan,aku x galakkan makan kat sini.
tempat dia mmg terhad,meja kecik je,kena kongsi,haritu kami makan,
siap ada bau longkang! hahaha.sabo jelah.nasib lah semua dh habis makan,
tapi dek sebab sup Hameed tu sedap,trus lupa bau bauan tu.hahaha.

kecik je tempat dia.

so sape yg ke Penang tu! boleh terjah! jangan lupa ye!
recommended! heeee.

kredit Google

Address : 48 Jalan Penang, Georgetown, 10000 Pulau Pinang
Phone : 012-473 2786

8 Tips Diet Semasa Sahur


aku dari dulu,mmg tak pernah skip sahur.sahur je mesti bangun,
masa remaja dulu mmg tak bangun,tapi disebabkan sunnah,dapat pahala,
so aku bangun lah.kutip pahala,dh alang alang bangun,takkan nk minum air kosong je.
aku mesti lah makan nasi,menu utama aku mesti nasi.tapi nasi aku mst digabungkan dgn nugget,
aku xtau kenapa,aku mst nk mkn nasi dgn nugget,nugget tu mcm lauk aku lah.
nugget cicah sos,then mkn dgn nasi panas,tu pon dh cukup utk aku.
minum air masak je.then naik balik tido! hehehe.
nasi hanya 1 senduk.mkn banyak banyak x lalu pulak kang.
hehehe.korg bangun sahur x? bangun lah! best!


Genetik Kembar

status FB

family belah papa aku ada genetik kembar, 
family belah mak aku pon ada kembar,belah mak aku lagik kuat genetiknya,
adik mak aku kembar,dan kawen pon dapat anak kembar lagik.hehe,
best taw,sepasang lg tu!

aku pon ada adik bongsu kembar, dua dua perempuan,
tapi muka lain,watak pon lain, korg tau ke eh? ke x tau? hehehe.

adik - suka gelak,anak papa,banyak boyfriend,gedik,slumber nak mampus,
suka buat lawak.
kakcik - sensitif gila! suka nangis,berani,pandai jaga budak,pandai buat kerja rumah,
anak mak! hehehe.

duaduanya ada watak yg berbeza,tapi dorg mmg boleh diharap.
kalau susah susah,boleh lah mengharap kat dorg ni,
dorg ni jenis x berkira,duet atau tenaga.aku beruntung sangat!

harini 2 Julai 2014, hari lahir dorg yg ke 20 tahun.
aku masih lg tak percaya yang dorg ni dah 20 tahun,
dan aku masih lg tak percaya yang kakcik dah ada lesen kereta,
hehehe.dah boleh bawak kereta dah.

silap silap esok lusa dah nk kawenn,huaaaa,sedihnya aku.

aku masih lg rasakan yg dorg baby aku,baby aku selamanya,
aku xpernah rasa yang dorg dah besar.hahaha,ntah pape kan!

kakcik, adik! selamat hari lahir again! nanti kakak balik Ipoh,
kita celebrate k! love u! love u! love u!



01 July 2014

Warkah Buat Anak ( Puteri Imann Sophea )


Princess, 
saat ibuu tau yang ibuu mengandung,ibuu adalah orang yg paling gembira,
sambil makan pun ibuu dan papa asyik tersenyum,kehadiran awak mmg kami nantikan,
bahagia jgn di ucap,mmg bahagia.

Princess,
saat awak menendang perut ibuu,ibuu bahagia,awak menggeliat,
ibuu senyum,sambil usap usap perut,sangat tak sabar menanti awak lahir.

Princess,
walaupun awak lahir secara mengejut,ibuu tak kisah,
ibuu ingat lagi, masa tu ibuu cuti awal selama 2 minggu,
ibuu kononnya nak berehat rehat,
pagi tu ( 6/9/2012 ) nurse call ibuu,dia kata ibuu kena checkup kat klinik Tanjung,
mlm tu ibuu mmg dah rasa tak sedap perut,pg pg ibuu pergi klinik sorang sorang,
papa jauh dan papa kerja.tak dapat teman ibuu,ibuu tak kisah,
dalam keadaan sarat, 9 bulan awak dlm kandungan, drive lah ibuu sorg sorg,
drive ke klinik.ambil nombor giliran,dan tunggu.

doktor suruh masuk bilik.doktor scan awak,doktor punya lah terkejut sbb
doktor kata awak songsang.dan masa tu ibuu dah 38w, kes kita jd besar sebab
nurse kat klinik cheras mmg x inform apa apa kat ibuu,dorg mmg xde scan awak dulu,
dorg tak ckp pon kat ibuu yang awak sonsang.

nurse semua kelam kabut masa tu,trus refer ibuu kat Hospital Besar Ipoh,
dalam keadaan sarat tu,kelam kabut ke Hospital Besar,
ibuu pun x paham kenapa kena kelam kabut,tapi kena jugak kelam kabut
sbb kes awak ni sangat luar biasa,selalu org lain kalau anak sonsang,
dia akan tau bila dia nk kena bersalin,tapi kes awak,ibuu relax je boleh rehat rehat,
hahahaha.sabo jelah~

sampai kat Hospital Besar,kelam kabut lg doktor kat sana,
yang paling kelam kabut bila,doktor suruh ibuu beranak petang tu jugak,
ibuu terkejut sangat,sampai ibuu nangis nangis call papa,
nasib lah masa tu maksu teman ibuu,tapi ibuu seronok sbb doc kata,
ibuu dah boleh dukung awak nanti.tapi ibuu takut,
perut ibuu akan kena belah.

dalam keadaan kelam kabut tu,papa pun balik Ipoh,pukul 3pm ibuu masuk hospital,
dan mlm tu tetiba awak dah nk keluar sangat,padahal ibuu akan beranakkan awak
subuh subuh nanti,tetiba kul 12am ibuu dah kena tolak pergi labour room,
ibuu x sakit pon,tapi nurse kata contraction kerap,5 minit sekali,
tapi ibuu x sakit pon.cuma rasa perut kejap kejap mengembang,
dan tetiba dah buka 2cm,kelam kabut semua doktor tolak ibuu.
dah lah ibuu baru lepas makan mcm mcm.hehehe.kelakar lah.

jam 12.30am,awak lahir ke dunia,ibuu x nampak jelas muka awak,
tapi ibuu paling nampak jelas adalah dagu Belah awak tu,
sama mcm ibuu,ibuu sangat bertuah sbb masa mengandungkan awak,
awak sangat baik,xde masalah apa apa,sampai lah beranak.
tak sakit.ibuu x rasa apa apa pun.terima kasih princess.

Princess,
semakin hari awak membesar,semakin comel.
semakin bijak,ibuu sampai kan xboleh nak tgk awak sakit langsung,
even kena gigit semut pon ibuu marahkan pengasuh awak,
sampai ibuu berhentikan awak duduk taska.
maksu jaga awak sampai awak setahun,dan sampai pandai jalan,
maksu jaga awak dgn baik sgt.awak bijak.langsung tak banyak kerenah.
awak sihat,jarang sangat nak sakit.

sampai umur awak setahun,awak pandai jalan,ibuu hantar awak ke taska,
tapi sejak hantar awak ke taska,awak berubah watak,
awak menjadi terlalu sensitif,terlalu cranky,selalu sakit.
ibuu sedih,sangat sedih,ibuu x tau kenapa awak jd mcm tu,
tapi awak mmg lain,bukan mcm princess ibuu yg dulu,
yang ceria sentiasa.

Princess,
awak selalu nak nangis,apa apa salah sikit awak anak nangis,
awak hanya nak ibuu duduk depan awak,awak cakap bahasa yang ibuu x faham,
tapi comels sgt! hehehe.kalau awak nk tidur,awak akan mengamuk,
ibuu pangku xnk,ibuu tepuk pon xnk,sampai kan awak akan tidur sendiri,


Princess,
ibuu kalau boleh xnk marah awak,tak nak naik tangan dengan awak,
tapi x tau kena kdg kdg bila dh terlalu hilang sabar,ibuu akan termarah awak,
pukul kaki awak,dan lepas tu,berbakul kesalan di hati ibuu,
ibuu akan rasa bersalah sangat,ibuu tak nak ajar awak dgn cara mcm tu,
tapi sbb ibuu rasa penat,stress,dan awak pon menangis je,
ibuu laju je tangan ni,ibuu rasa bersalah sangat.

Princess,
percayalah,ibuu sayang sangat sangat pada awak,
ibuu terlalu sayangkan awak,maaf kan ibuu andai ibuu ada buat salah pada awak,
ibuu tak de niat nak marah.cuma kdg kdg ibuu terlalu letih dan stress,
org lain takkan faham apa yg ibuu rasa.

Princess,
kita doa kan papa balik duduk dgn kita ye,kita doa papa dapat kerja kat KL ye.
maybe bila ada papa di sisi kita.awak mungkin akan lebih ceria,
ibuu akan kurang penat dan stress,kita doa sama sama ye syg,
ibuu mintak maaf.

nanti ibuu tulis lg.sebak dada ibuu.nangis kang batal pose lak,
hehehe.

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com