26 September 2014

Pengalaman melawat Lembaga Koko di Nilai


Entry lepas kalau ada yg nk baca,leh KLIK SINI 
ni aku sambung jelah eh.hehehe.

kami bertolak dlm kul 9am,bus stuck dlm jem nk masuk dlm Angkasapuri ni.
hehehe.ok lah,no hal sbb kami tetap sampai dlm range masa yg ditetapkan.
rupanya bukan jauh sangat pon Lembaga Koko ni,
dekat je,lepas je tol,masuk sikit dh sampai Lembaga Koko Nilai.
nk tido pon x sempat meleleh ailio.hahaha. 



sampai je terus bergambar ramai ramai,then register,then makan makan breakfast
sambil dengar taklimat,sangat santai.sonok jeee.
masa daftar tu dpt beg,dlm tu ada pamphlet pasal Koko dan coklat,
ada acuan buat coklat,tools buat coklat,dan apron skali.
wahhh kurrlasss,bukan calang calang yeeee.hehe. 




lepas taklimat,kami dibawa ke Chocolate Royal pulak,
kat sini masuk masuk je bau coklat.ampunnnn sedapnya bau,
mmg best.kat sini kilang buat coklat,tapi namanya kurrlasss jugak kan,
mmg teruja sgt tgk dorg buat coklat ni.setiap mesin ni ada coklat yg dia hasilkan.
yg bulat bulat kat atas ni untuk buat coklat bulat bulat tu,penning ke apa namanya.
alah x sempat lak nk tunjuk gambar,malas nk carik.hahaha.
boleh x gitu~



makcik makcik ni punya lah teruja,sampai kami x boleh nk kedepan pon,
kami duk lah belakang.malas nk berhimpit.hahaha.
nasib mak jemah tinggi.hahaha.


aku teruja gila tgk coklat yg dorg hasilkan.mmg lawa.mmg cantik,
yg printed tu pon lawa.tapi dorg x ajar pon mcm mana buat dia.
Btw coklat dr sini mmg sedap.sbb mmg coklat tulin kan.
then dorg jugak hasilkan product kecantikan,
rupanya lemak koko ni sangat bagus untuk kulit kan?
product product berasaskan butter cocoa tu mmg bagus untuk digunakan.
aku xtau pon sblm ni.heee.terasa kerdil diri ini.
dan kalau korg nk tau jugak,milo tu dihasilakan dr HAMPAS biji koko ye,
hahaha.last last skali dh dorg serap segala kebaikan koko tu,
last skali biji koko tu tinggal hampas,hampas tu lah di buat milo.
ni bukan Auta ye,ni Fakta.hahaha.







depan mata nampak coklat banyak banyak mcm ni,
apa ko rasa? tapi diletak pulak FOR DISPLAY ONLY,
mmg frust lah,kalau ikutkan hati,aku nak je ngap semua.
hahaha.aku dh lah penggila coklat.dan nk mention lg skali,
coklat dia sedap gilaaaa.huaaaaa.

dan lepas tu kami ada sesi buat coklat sendiri,
Kay dari Lembaga Koko ni akan ajar dan borak borak pasal koko ni.
aku ada rakam video,so boleh lah kalau korg nk tengok.
best sgt belajar dengan kay,sbb dia suka buat lawak,
dan friendly,belajar kat Paghriissss tauuu.hehehe.
Kay dh x heran pon dengan coklat coklat luar negara tu.
beshhhhhnyaaaa~


aksi ni paling menarik.mahal gayanya tu.

ada gaya x?


lepas tu turn kami pulak buat coklat,pakai apron yg dia bg tu,
tools lain sume dia dh sediakan.hehehe seronok,sangat x sabar masa buat ni.
kami belajar jugak lah tips tips pasal coklat,nanti aku share lain dgn korg eh =)
nk buat coklat kena ada tools yg betul,untuk buat coklat menggunakan coklat tulin,
kena ada marmar,ada termometer,ada spatula dan lain lain lg,
bila lengkap tools senang lah nk buat keje,dan kena duk dlm aircond,
kalau x nanti coklat senang cair dan lambat keras,
tapi kalau buat coklat guna coklat compound,korg x perlu pon semua tu,
boleh je buat kat dapur kita mcm biasa,xpayah nk bermarmar segala ye~
overrr sangat tau.hahaha.

kami 1 group,ni kes aku nk selfie sorg sorg,to sempat dorg menyelit.hahaha

ni termometer dia.


hah ada gaya x? hahaha

buat coklat mmg seronok,xde lah susah mana pon.
lepas ni aku nk bukak bisnes buat coklat lah,tapi agak renyah,
korg kena ada peti ais kering sendiri,sbb coklat musuh utama dia adalah air,
so x leh tempat yg ada air,dan dlm peti ais korg,
xleh ada budu ke,cencalok ke,tempoyak ke,
sbb nanti coklat tu akan absorb bau tu,tu sbb bila simpan lama lama coklat
dlm peti,coklat kita akan ada bau x sedap kan.pasan x?



lepas solat dan lunch,kami sambung lg buat coklat,
mcm mana nk buat coklat yg ada inti,mcm mana nk buat coklat letak kacang,
mcm mana nk buat coklat putih,mcm mcm lagik.mmg best sangat.
aku suka benda benda gini.

pic atas ni hasil semua coklat yg kami buat,banyak kan.
so mmg x payah beli dah.coklat kat sini agak mahal,
sbb mmg coklat tulin,sekilo RM60,tapi serius mmg sedap.
kalau mkn tu mmg melt terus dlm mulut.aku suka sangat lah.
Princess pon masa aku bawak balik.dia sorg dah berapa ketul.
geram betul aku.hahaha.

cuba cari aku.hahaha

dalam jam 4pm kami dh settle semua,dan pulang ke Angkasapuri
dengan selamat,Alhamdulillah.mmg fun,mmg best,cuma ada lah beberapa perkara
yg lawak tu kan,biasalah bila dah ramai ramai mcm ni,
mcm mcm lah peel nya kan.tapi aku tetap seronok,even last last tu aku naik stress
sampai sakit kepala.hahahaha.

thanks Lembaga Koko,layanan yg sangat best!
lepas ni nk usulkan ke Puspanita g tempat lain lak,
agak agak mana best eh? hehehe.
bai ♥





13 comments:

titan said...

fuhh..teringin gak nak pi sana nih..

reezluv said...

org keje sini kompem la jemu dah tengok coklat..hoho

jaymiee said...

dapat bawak balik coklat free tak?

εïзmummyHazaεïз said...

(๑´ڡ`๑)waaa bestnye rara.. Akak pi melawat sendiri museum cekelat kat KD ade la. Bace sendiri penerangan yg kat situ..

Diana Rashid said...

bestnya..macam2 bvenda boleh belajar..

tu awat dok berdiri tepi sangt tu..macam terpinggir je..sayu tengok ...hahahah

Nadiah Hanum Wahab said...

Lahaiii...terliur pulak tengok hasil coklat yg marbles tuu...hihi

athi FATHIYAH said...

terliur weh tgk coklat sedap2 ni

dah la tgk menggila rasa nak makan coklat ni...

eima said...

mmg menarik ... tang for display only tu geram je arasa ... hahahaha

Chekgu Azrine said...

Akk baca entry ni akk yg teruja nak gi..blh ke ek akk bawak bdk2 sekolah akk bt lawatan kat sini ek?

CikLily Putih said...

mana coklatnyer... hehehhehe

Sue-Rya Qistina said...

wahhhh..bestnya!! pengalaman yg berharga ni..pasni bolehlah buat biz coklat pulak..

*sorry rara..dah lama akak x singgah sini, update blog pun dah jarang skang..

Mar Mansor said...

bestnya dapat melawat ke sini..dapat buat coklat lagi..
saya bukan penggemar coklat tapi coklat yg "display only" tu berjaya buat saya kecur..ish..tak adil

Love Razila said...

Owh, sama gak view dia dalam musium coklat kat kota damansara beza is x boleh nak masuk dapur dia utk buat sendiri tapi memang dia ajar depan cermin macam ni gak lah siap bagi rasa...heavan hahaha. Fila coklat pon ada jual kat musium kota damansara gak. Terbaiklah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...