13 October 2014

Cara Berijimat di Hujung Minggu, kecewa dengan Pisang Cheese

kami bukan lah berjimat cermat sangat,
tapi mmg jenisnya dari dulu,suka duduk rumah je,
jarang nak keluar melepak lepak kat shopping mall ke,
kat kedai makan ke,mewayang ke, mmg jarang sangat.
ditambah pulak dengan cuaca skrg yang x menentu,
sabtu lepas jerebu sikit punya teruk,
then Ahad, semalam hujan selebat lebatnya,
banjir, ribut, semua hade.

melayan anak dara ni lg best!

selari dengan kenaikan minyak skrg ni,
aku ngan laki aku mmg nak tak nak kena berjimat cermat jugak lah,
skrg ni isi minyak rm50 dah x rasa apa dah,lama lama boleh botak kepala ni.
duduk rumah lagi baik dr keluar, badan pun x kena jangkitan penyakit,
duit pun x banyak keluar.hahahaha.



hari sabtu mak mertua aku tanya, " nk buat laksa x? "
sbb laksa balance last week ada lg sebungkus,
so melaksa lah kita,mil aku buat laksa pejam mata je,
sap sap soi siap lah,beli bahan buat laksa x habis pun rm20,
kalau makan laksa kat kedai, rm5 untuk semangkuk,
kat KL ni,mcm merepek pun hade,laksa sampai rm5 semangkuk,
seyes x faham,pas tu kuah cair je,baik buat sendiri,pekat,sedap,
terjamin kebersihan.sabtu kami dipenuhi dengan makan makan,
bahagianyaaaa~ mil aku buat rendang, pulut kuning, masak nasi,
dah mcm hari raya dah aku rasa,tu sbb aku puasa harini.
mcm dah melampau sangat makannya.



ahad kami pun di rumah je,aku dan anak dara bangun kul 9.30am,
mandi mandi,lepas bawak,makan makan,main dgn anak,
pas tu kul 12.30pm, anak dara dah ek ek ek, so tidokan dia,
nap kejap, lepas sejam dia bangun,sambil tu aku layan My Loveable Girl,
kihkih,pas tu anak bangun,bagi makan nasi pulak,
pas tu mandikan dia,petang sket mencari Pisang Cheese,
tetiba terliur pisang cheese.

see,duk rumah pun banyak aktiviti kan,
duit x keluar pun,cuma keluar masa g cari pisang chesee lah,
dan dapat menjimatkan almost rm100,
kalau keluar,pasti 100-200 mesti melayang.

aku cakap gak kat suami aku, time berjalan,
biarlah kita jalan betul betul,kalau time duk rumah,
mari lah duduk rumah saje,jimat.hahaha.
suami aku setuju,so hokkay lah.hehe.
laki aku pun mmg jenis lagik suka duduk rumah dr berjalan jalan di mall,
mmg dari zaman bercintan cintun,aku kenal sgt lah dia.

cerita pasal Goreng Pisang Cheese tu,
semalam aku tanya Hakak Senah gojes Zaza kat FB,
kat mana ada jual pisang cheese.tetiba tekak nk mkn lak,
xpernah merasa,dan hasil google google jumpa gak lah,
kat Taman Kosas ada jual, kami pun meredah lah hujan,
mencari pisang cheese, sebungkus rm5,
dan review aku?? agak kecewa jugak lah,
pisang sebijik tu dia mcm belah 4,panjang panjang,
pas tu pisang dia x rangup pun,cheese sikit je,
susu pun x rasa.alahaiiii~ mcm ikhlas je nk jual,
tak pe lah,aku buat sendiri jelah nanti.sedih~

tapi thanks zaza sbb bgtau tempat tu! hehehe.
nt nk try yang dekat bangi tu,dorg kata sedap.
tapi kalau nak sedap betul betul lg,kena g sarawak jugak lah kan.
bila nk g sarawak ni.haih!

simpan duit simpan duit!


hahaha ok lah,tu jelah nk bebel! bai ♥




11 comments:

dalila said...

bangi kt mana rara?memang dh lama cari..tp byknye belah2 KL..ktorg mmg jarang spi sana..

Julia Johari said...

Rara...sama la kita rara, berjimat mkn kt opis ni...kalau bfast ngan lunch mmg sekalikan aje...x tahan dh nak bayar sekali mkn 6-8 ringgit sehari...itu yg beli mkn pagi amik jam 11 baru mkn...so win win situation...petang kalo lapar mkn je biskut...

nida-razak said...

betul..skarang kena berjimat cermat..hehe..duk rumah je, pg shopping mall membazir lg nanti, tak tahan mata nak shopping je..hehe

Chekgu Azrine said...

sis..akk rasa buat sendri lagi berbaloi tau..

ros_reeza said...

laksa, buat sendiri memang puas hati. makan menambah-nambah. hihihi..

ros_reeza said...

klik maybank

CikNaa said...

kitorang pun sama rara.. bukan jenis yg keluar sgt.. skrg harga mcm2 dah naik, lagi la tak keluar..huhuk~!

Yana Ujang said...

betul ra harga brg dh mahal skrg dgn cuaca panas berjerebu better duk rmh je..aah kt bangi ada yg sedap..area warta..tpt len x pnh nampak lg...nnt dh beli ceghite ekk.. :)

Mila Hilas said...

hehe semata2 pisang cheese sggup g s'wak?

HanNis SaNia said...

kt KL ni memang makanan dah makin mahal. Kadang keluar waktu lunch shj leh habis RM8- RM10??? Memang patut gaji penjawat awam ni dikaji kan?? At least naikkan elaun sara hidup hihi. Pisang cheese kat Sarawak pn sama jek cm kt sini. Dah cuba yg Sarawak jugak.

Bab keluar mesti habis RM100 - RM200 itu memang btol. Hahah sokong 100%. Kdang benda tak perlu pun jadik perlu tetiba

Mar Mansor said...

memang kena berjimat..
saya kalo ujung minggu memang memasak je kejenyer pastu baru keluar jalan2..jalan2 je yg kluar duit minyak je..setakat nak amik udara JB..huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...