15 October 2014

Ibu! jangan bagi anak ubat batuk!

Doctors say traditional home made remedies made with lemon and honey may be the best approach

Ubat batuk adalah pembaziran wang.

Kedua-dua bos NHS dan doktor terkemuka telah menolak produk - dan berkata traditional home made remedies dengan lemon atau madu menjadi pendekatan terbaik.

Ubat batuk, yang biasanya berharga antara £ 3 dan £ 5 untuk satu botol kecil, adalah sebahagian daripada industri penjagaan kesihatan over-the-counter bernilai £ 3 bilion setahun.

Tetapi Pilihan laman web NHS menasihatkan: 'Ada sedikit bukti untuk mencadangkan ubat batuk benar-benar bekerja, walaupun sesetengah bahan boleh membantu merawat gejala-gejala yang dikaitkan dengan batuk, seperti hidung tersumbat atau demam.'

Laman web ini menambah bahawa 'paling mudah dan termurah' rawatan untuk 'batuk jangka pendek'. boleh menjadi penawar buatan sendiri yang mengandungi lemon dan madu.

'Tidak ada cara yang cepat untuk menghilangkan batuk yang disebabkan oleh jangkitan virus. Ia biasanya akan membersihkan selepas sistem imun anda telah bertempur virus itu. '

Dr Tim Ballard, naib pengerusi Royal College of General Practitioners, hari ini disokong tuntutan NHS.

Beliau berkata: 'Bukti perubatan di sebalik ubat batuk adalah lemah dan tidak ada bukti untuk mengatakan bahawa mereka akan mengurangkan tempoh penyakit.

yang mana, siasatan dua tahun lalu berkata, terdapat banyak ubat batuk popular tidak bekerja serta mereka mendakwa. banyak juga mengandungi dos yang tinggi gula, dengan satu minggu dari dos maksimum yang dewasa produk yang popular yang mengandungi banyak gula.

Ia berkata: ' ubat Batuk tidak akan "menyembuhkan" batuk, tetapi mereka boleh membantu melegakan gejala ' - Dailymail


-------------------------------------------------------------------------------------------

aku mmg dah lama tak bg princess mkn ubat batuk,
ubat selsema dan ubat demam,serius, sbb lepas aku buat sedut kahak dia dulu,
yang dekat Dr.Nadir Khan tu, aku mmg tak bg ubat dah.
princess dulu batuk hampir sebulan,bayangkan lah,
siksanya aku tengok dia. KLIK BACA

aku masa tu hampir fobia,
dan Dr.Nadir pon kata, Ubat batuk bukan penyelsaian,
dan sejak tu, aku hanya guna Lemon + Madu,
bg makan sup sup, dan buat Garlic Oil sendiri.
dan Alhamdulillah, princess cepat sembuh kalau batuk
dan selsema. ( cara buat garlic oil )
dan marilah kita stop ambil ubat batuk.
sbb ubat batuk hanya melegakan sekejap,
bukan merawat.








10 comments:

Aisya A. said...

sy suka minum air limau kalau batuk2, sakit tekak ni. rasa mcm lega.. perah limau banyak2, air panas2, jgn bubuh gula.. terbaik lah. hikhik

ibuhebat said...

setuju sgt! akak pulak bagi anak2 omegaguard shaklee je utk batuk selesema.. ubat batuk dah lama tak bagi.

Allene said...

aku pun dah lama tak bg ra... amalkan madu dan habatussauda je skrg

Mar Mansor said...

in sha Allah..

eima said...

aku pun tgh batuk trk ni .. x berkahak .. rasa nk lelah je .. huhuhu blk kang nk try minum madu la plak

eima said...

aku pun tgh batuk trk ni .. x berkahak .. rasa nk lelah je .. huhuhu blk kang nk try minum madu la plak

FiZ said...

saya pernah batuk yg agak teruk last year. perit jugak.makan ubat batuk hampir 2 botol.masih tak lega.cari natural remedies.macam2.last2, alhamdulillah bila makan garlic, kurang sikit.dan lega.now batuk datang lagi, berjangkit mngkin.musim org batuk kn skrg.kali ni tak makan ubat batuk dah.cari bawang putih je.hehe

idzwa kamaruddin said...

lemon dgn madu tu buat mcm mane dik?

nuyui a.k.a miss YUI said...

yui xpnh cuba lg.. kalau btuk kena trylah nanti..

Diana Rashid said...

maisara dengan Mikhail pun tak makan ubat batuk.diaorang ada alahan kalau makan ubat batuk.kalau termakan sikit pun kulit jadi bengkak2 macam kena gigit nyamuk...kalau batuk akak cuma pantang kan makan dia orang je..lebih cepat sembuh..sehari dua dah berkurangan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...