31 October 2014

Viral Jeruk Mangga Asam Boi


dari sehari ke sehari aku tgk org post pic jeruk mangga ni,
memula aku tak heran sangat, tapi bila benda dh hari hari lalu depan muka ko?
agak agak ko terliur x? aku jenis yg x makan jeruk,
kalau jeruk dr Penang tu, jeruk Pak Ali kan yg pemes tu?
aku sikit pon x terliur, tapi dgn jeruk mangga asam boi ni,
seyes buat aku x keruan.haihhssshhh! myb sebab ada cili cili tu kot.

lepas tu, balik je Ipoh last week, aku pon buat lah,
lagik best bila makcik jiran bagi mangga lak,
banyak, lg sonok lah kami.mula mula testing buat sebekas dulu,
pas tu kalau sedap, baru buat lagik.aku buat dgn adik aku,
kul 7pm, magrib magrib kupas pelam weiii,hahaha.
sbb org kata dia 5 jam je simpan dlm peti.
so kelam kabut buat.tgh malam sat g boleh makan dah.

Resipi :

Pelam 4 bijik, ( yg keras dan masam lg sedap )
cili padi merah dan hijau ( ikut tahap kepedasan korg )
asam boi ( 7 8 biji )
gula and garam ( buh gula lebih sket )

lepas 5 jam dah boleh makan,
rasa dia? mmg sedap lah weeeiiiii, masam masam pedas,
Ya Allah, kecur kecur ailio aku tgh menaip ni.hahaha.
xcukup weiii!


hari sabtu aku buat lagik 2 balang mcm dlm pic ni,
ko tau balang besar tu kan? laki aku makan sorg,
hampeh betoi, x sempat bawak balik KL pon.

kalau org jual, sebalang besar tu Rm25 tau,
aku buat sendiri je.hehehe.lg senang, puas hati, jimat.
ada kes kat FB aku baca, yg beli online,
tapi gambar lain, bila dapat tu lain.ich x baik betul dorg ni.
meniaga biar lah ikhlas kan.

weekend ni nk carik pelam, nk buat lagik.hehe
bai ♥




5 comments:

Puan Awin said...

viral sungguh jeruk ni ;) kita pun buat gak, tapi x makan sangat, suami lak yang perabih cepat....

Chekgu Azrine said...

Akk plan nk jual kat sekolah.hahahah..giler hotak bisnes..mangga petik dpn umah je rara..tp skang belum.besar buahnya

Ayu azmir said...

Haiii... itu la pasal... nak tunggu pokok kat belakang rumah berbuah.. teringin nak rasa jugak...

Diana Rashid said...

daripada beli baik bjuat sendiri..lagi jimat..kan?bukan susah pun..

CikLa Shahril said...

Wah... Mmg terliuq tgk... Nk try nanti... Menyinggah sini... Btw jom singgah

http://ciklapunyabelog.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...