15 December 2014

Kaedah memakan Habbatussauda untuk kesihatan


ramai yang dh memperkatakan tentang Habbatussauda.
kat mana mana pun dah ramai org jual.
antara nak beli atau tak dan antara nk mkn atau x je.
hehehe.

lepas mendapat pakej demam 1 family haritu,
aku pun decide mcm nak try jadikan habbatussauda ni sebagai amalan,
kebetulan balik Ipoh haritu, kwn aku bg 1 botol ni,
suruh try katanya, haih bg free pulak tu.tu yg lemah tu,
nk bayar x kasik.

aku amik yg pils ni, suami aku amik yg serbuk,
dia lalu nak mkn yg serbuk. biar kan dia, hahaha.
aku main telan telan je senang, kalau serbuk serbuk ni,
lama pulak kang nk telan.

yg serbuk jugak aku nk masukkan sikit dlm makanan princess,
nt dia mkn nasi ke apa, nk taburkan dlm makanan dia.
Habbatussauda juga makanan sunnah Nabi,
dan bagus sangat jika kita amalkan.

Banyaknya khasiat Jintan Hitam ini hingggakan Baginda Nabi Muhammad SAW mahu umatnya mengamal makan Jintan Hitam ini. Imam Muslim meriwayatkan hadis Nab dari Abu Hurairah r.a yang bermaksud, “Tetaplah dengan Habbatus Sauda (Jintan Hitam) kerana sesungguhnya ia mengandungi ubat bagi banyak (segala) penyakit kecuali tua dan mati.”

lepas aku google google banyak jugak jumpa khasiat and cara mkn Habbatussauda ni,
kalau korg nk tau banyak lg.boleh lah google google.
seronok baca kebaikan kebaikan dia.

meh aku share sket cara memakan Habbatussauda ni :

Makan 7 biji Jintan Hitam sebelum tidur dan 7 biji selepas bangun tidur.
Kebaikan: menjaga kesihatan menyeluruh, memberi tenaga pada tubuh, mengurangkan kolesterol, membanyakkan susu ibu.

Goreng 1 sudu kecil Jintan Hitam dan kisar menjadi serbuk. Campur dalam air suam dan tambah 1 sudu besar madu. 
Kebaikan: masalah kencing tidak lawas, melancarkan keluar haid bagi wanita.

Rebus susu segar atas air mendidih. Campur 1 sudu teh Jintan Hitam. Campur 1 sudu besar madu. Kemudian minum suam sebelum melakukan hubungan suami isterii
Kebaikan: kesihatan tenaga batin.

Campur serbuk Jintan Hitam dengan air suam dan berkumur. 
Kebaikkan: mengurangkan sakit gigi.

Campur 1 sudu besar cuka dan 1 sudu kecil Jintan Hitam. 
Kebaikkan: membunuh cacing dalam perut.

Campur 1 sudu kecil Jintan Hitam, 1 sudu kecil perahan limau dan 1 sudu besar madu. Makan 2-3 kali sehari. 
Kebaikkan: menghilangkan demam selsema dan sakit tekak.

Ada kebaikkan lain kaedah lain mengamalkan Jintan Hitam selain  6 perkara di atas. Anda boleh carinya dalam Internet atau baca buku berkaitan perubatan Islam. Amat panjang kalau mahu dicatatkan semuanya.

Bagaimanapun, kini ramai yang  mengamalkan atau mengambil habbatus sauda  dalam bentuk biji ,serbuk dan juga minyak.


mak kawan aku jugak pesan, kalau nk mkn, biar ganjil,
contoh mcm 3 biji, 7 biji, pesannya lah,
dan jugak makan pg pg sebelum breakfast.
dlm 2 3 hari sakit yg ada dlm badan akan muncul,
kalau xde sakit sakit, Alhamdulillah, maksudnya badan korg ok.
aku ni nebes jugak nk tunggu 2 3 hari ni.sbb aku skrg pinggang
sokmo sakit.hmmm risau gak.
air jugak kena minum banyak.
sape nak beli, boleh lah PM aku di page,
nt aku bgtau kwn aku tu.heee.
100 biji hanya rm30.



29 comments:

Cinta Cinta said...

memang betul kalau makan 2/3 hari atau seminggu akan keluar penyakit. sepupu akak makan jugak habatusauda ni.. sekali dalam masa 2 minggu masuk hospital sebab penyakit tiroid.. alhamdulillah sekarang dah beransur sihat.

Julia Johari said...

Betul rara, mmg bagus amalkan habbatussauda ni...pernah mkn tp stop plak...kena gigih buat stok pas ni

Nurzakiah Hanum said...

great :)

MizzTina said...

akak mkn mcm tu je..xde serbuk.. mmg pure punye.. gigit², kunyah² pastu telan..

nuyui a.k.a miss YUI said...

byk khasiat ni..

lia said...

akak amik yg minyak... makan dgn madu, sbb x bole go kalau habatussauda semata...

Mar Mansor said...

saya amik kotak BARAKA

Anonymous said...

Amik habbatussauda tu mentah2 bleh x... Rasanya dh tkunyah byk biji ni...Ke mesti sikit2 dan mesti bilangannya ganjil

Abdul Karim Abdul Wahab said...

Saya juga jual kopi habatus sauda sekotak rm20

Fazliena97 said...

Salam MCM mana nak beli ya pm saya 0182361286 sy btl2 berminat nak beli

matyie tanahmerah said...

Ambil 7 biji, kunyah mentah2. Rasa macam rempah dan pahit2 sikit. Minum dg air

Hanim Mahali said...

Thanks for sharing info ...
Saya sebelum ni makan jenis biji tak kira pun berapa yang masuk mulut. Hehehe

Era said...

Cam mane nak beli ye..sis boleh cntct sy x di 0179446775

Anonymous said...

Boleh x tlg akak...mcmana nk order ye..w/app kak no 0176855282

Lina Health Planner said...

Boleh x tlg akak...mcmana nk order ye..w/app kak no 0176855282

hailwani hasbullah said...

Habbatus sauda saja bt scrub pun boleh blen sampai jdi serbuk pkai campur dgn air muka

hailwani hasbullah said...

Habbatus sauda saja bt scrub pun boleh blen sampai jdi serbuk pkai campur dgn air muka

hailwani hasbullah said...

Habbtussauda saja bt scrub pun boleh blen smpai jdi serbuk.pkai buh air skit sapu di muka cm cuci muka pastu bilas dgn air muka rsa cekang lembut

hailwani hasbullah said...

Ggggg

hailwani hasbullah said...

Elok kan lagi klu bt scrub serbuk habbatus sauda

siti roshidah zainal abidin said...

sy beli kat mahnaz food shah alam.. sebotol rm6 je

siti roshidah zainal abidin said...

sy beli kat mahnaz food shah alam.. sebotol rm6 je

Jeff Osiris said...

7 biji kecik2 yg original ke? Mcm sikit sgt je? Ke sy yg telan bnyk, 1/2 sudu teh....huhu...pnjelasan pls admin...

Anonymous said...

Salam.. kalo ade yg berminat habatus sauda pure blum proses boleh pm sy atau wasap sy ye 0194270781
50g rm15 termasuk pos

asrul nizam said...

Haah.... Sy pun amik ½ sudu... Rendam dgn air panas biar smpai suam... Pastu mnum skali biji telan... Insyallah pepagi rase sedap n suam jer badan

Sab Sarbaini said...

Mcm mana nk beli habatusauda..pm sy 0172761554

Sab Sarbaini said...

Mcm mana nk beli habatusauda..pm sy 0172761554

sham mohamad said...

Ok ke mkn kunyah cmtu je

PDK Kg Chepa said...

memang bagus khasiat nye .saya dah cuba.tubuh segar.berpeluh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...