Image and video hosting by TinyPic

23 December 2014

Tips Berhentikan anak Menghisap Puting


WARNING : mak bapak kena cekal! bersatu hati! jiwa dan raga!
untuk menjalankan misi ini.

29 November 2014

Alkisahnya puting princess,haritu dah putus separuh, tak tau kenapa, maybe sbb dia geget kot.aku cakap kat papa dia, " sayang kita biar je, jgn ganti " hehe. Pas tu kami psyco dia, " princess, kalau puting ni putus, nanti x yah isap dah eh " then dia diam jeee.hari hari aku ulang ayat tu kt dia.
Semalam, aku saje gunting sket bahagian yg nak putus tu, aku tinggalkan hujung je.then, potong sket bentuk V kat hujung tu.kihkih.jahatnyaaa ibuu.aku buat semalam hari jumaat sbb sekurang kurang nya kalau dia amuk or demam, aku ada hari sabtu and ahad utk pantau dia.
Masa dia mintak puting semalam.aku bg dia.dia isap, then dia bukak balik.dia telek je puting dia, pas tu isap balik, pas tu bukak balik, aku saje saje g kat dia, acah acah tanya, " nape princess? " " eiiii nape puting ni mcm ni??? Tikus gigit lah!!! Eeiii " then tau x dia buat apa? Dia campak terus puting.malam tadi dia tidur tanpa puting.kesian gila.sedih gila.mulut mcm terkumat kamit.aku try bg puting tu.dia xnak.hahaha.
Maafkan ibuu princess.ibuu rasa dah sampai masanya awak stop puting.and stop secara sendiri dan psyco dari org keliling.hahaha.ibuu akan simpan puting tu sampai awak besar.haha.nt dh besar, ibuu tunjuk balik.hahaha - status fb aku.


mcm yg aku ceritakan kat atas, pada mulanya, puting princess dah putus separuh, aku xtau mcm mana boleh putus, dlm kepala hotak aku ligat mengatakan, ini masanya! ini lah masa yg betul untuk berhentikan princess dr puting, selepas 2 minggu kot puting tu gitu, aku ckp kat suami, puting dia ni kalau biar lama lg, boleh infection, sbb dh masuk air, sbb dh nk putus, lepas berlalu minggu tu, hari jumaat, aku amik gunting, aku potong lg puting tu biar tinggal sikit je, mmg nk putus betul dah, pas tu aku gunting V kat atas puting tu, korg tgk mcm pic tu.hahaha.then aku try isap puting tu, mmg xsedap, keluar angin bila isap.then aku basuh, aku letakkan puting atas katil,
masa tu princess tgh leka main.

then dia tanya " ibuu! ting ne? " hah sudah tiba masanya! aku pulak yg cuak, situasi ni berlaku dlm bilik masa tu, aku dekat depan pintu bilik, " tu atas katil tu, g amik " pas tu dia pun panjat katil, dan turun balik, aku perhatikan je dia tau, lepas tu dia hisap puting, pas tu trus dia keluarkan dr mulut dia,then dia isap semula, dia perhatikan je puting tu, dia rasa mcm pelik dah, lepas tu aku buat buat tanya, " princess kenapa? " hahahaha, kejam kan aku,buat buat tanya.hahaha.ayat aku sama lah mcm kat atas tu, aku buat buat lah mcm tikus yg gigit puting dia, aku ulang ulang banyak kali, lepas tu terus dia campak puting tu, dia main baik.hahaha.yess menjadik!

TAPI, bukan senang ye, bukan berhenti kat sini je cerita ni tau! ingat tu! aku mmg dh bersedia menghadapi segala dugaan, ewahhh~ aku dh bajet dh, dia mst akan demam, malam 1st, sblm tidur, dia tanya aku, " buuu nak ting " korg rasa mcm mana? aku ni nak meleleh air mata tau, ingat x kesian ke kat anak? kesian weiii, kesian gila, aku usap kepala dia, " princess, kan ting td princess dh buang, tikus dah gigit kan, x sedap dh kan? " lepas tu dia angguk, dia pejam mata rapat rapat, mulut dia terkumat kamit mcm ada puting dlm mulut, sedih gila aku rasa, seyes sedih sangat.tgh mlm pulak, kul 3am, dia nangis, meracau racau, sampai aku pujuk x jadi, aku termarah dia, aku pangku dia, tidur dlm ribaan aku.then lena sampai pg,aku? mata panda lah! hahaha

sabtu dan ahad berlalu mcm biasa, mlm mlm pun sama, dia bangun 3am, nangis nangis, nk puting, tapi aku pujuk pujuk, dia diam,siang dia x heran sgt dgn puting, sbb banyak main, dia pun lupa.mlm je payah sikit.bila kita tanya dia, princess, mana puting? dia kata, takdeee, hehe.


Isnin 1 December 2014, aku EL, sbb dia dh mcm dedor dedor, tapi siang, aktif, mlm je demam, selasa aku hantar dia g school mcm biasa, rabu khamis berlalu, masih lg nangis tgh malam, mlm khamis tu, tiba tiba tgh malam badan dia panas gila, ni bukan panas tipu, tapi panas betul, aku pun dah nk demam masa tu, jumaat tu aku MC lg, sbb mmg kesian tgk princess, bibir merah, badan panas, dah mula x lalu nk mkn, dah lah jumaat malam tu kami nak ke Penang, masuk je Jumaat magrib tu, badan dia mmg panas sgt, 38c, kami gerak jugak ke penang, sampai di hentian Tanjung Malim, badan dia 39.7c masa tu mmg cuak gila, mmg panas sgt, tapi dia dh x mintak puting dah masa tu, maybe dh lupa dah.tapi demam mmg tinggi, membawak sampai aku pun demam sama, aku ada cerita dlm entry ni - Princess dan Influenza

lepas tu, seminggu jugak lah kami berkampung kat Ipoh, sampai semua baik seperti sedia kata, and till now, dia masuk terkumat kamit mulut bila nk tidur, myb rindu puting, tapi x sebut dah dia nk puting.ada 1 hari aku nampak dia masukkan tgn dlm mulut, dia x pandai hisap jari, dia masukkan semua jari dia, hahaha.mmg kelakar,tp kejap je.sbb dia x reti.kesian anak ibuu.

tips yg aku nk bgtau kat sini, 1st mmg kena cekal, kena cekal gila, aku sebenarnya nk give up dah tau, masa dia demam tu aku mcm nak bg semula puting dia, tapi bila aku fikir balik, takkan aku nk give up bila dah sampai di tahap ni, sampai di tahap dia campak puting dia sendiri, kalau tanya bapak dia, bapak dia mmg sanggup je nk terjah Manjaku beli puting baru.hahaha.bapak dia mmg x kuat langsung.hahaha.

2nd kena tunggu sampai masanya nanti, aku geram jugak bila ada org komen komen kat pic princess " eh isap puting lg " " eh princess bila nk buang puting " " eh princess 24jam dgn puting " hahaha ko ingat x sakit hati ke? eh mmg x pun,hahaha, sakit sikit je, tapi biar lah, anak aku kan, moms know da best! so aku rasa masih belum sampai masanya nk stop kan puting dia, dan skrg, dia dh faham apa yg kita cakap, skrg lah masanya, slowly.

3rd jangan tunjuk dh puting tu depan dia, campak jauh jauh, lepas tu banyakkan psycho dia, korg pandai pandai lah buat ayat pape pun, ckp supaya jgn hisap puting dah, aku selalu bg contoh kakak Amani dia, kakak amani ni kwn dia kat Taska, dia suka sgt dgn kakak amani, kalau nk gosok gigi pun bg contoh " princess nak gigi cantik mcm kakak amani x? ok kalau nak, meh kita gosok gigi " so dia tadah lah gigi dia, aku ckp kat dia, " kakak amani x isap puting kan? " dia angguk, means dia faham, so mmg dia xnk dh puting tu.

Alhamdulillah, skrg mmg dia dh x ingat langsung puting dia, kalau dulu, dia akan tidur sendiri sambil isap puting, aku x payah nk dodoi ke, nk usap usap badan ke. tapi lepas xde puting, aku ada 1 kerja baru, kena gosok belakang dia sampai dia terlelap, hahaha.yelah, sbb dulu dia ada puting untuk lalaikan dia kan, skrg ni dia nk benda lain lah utk bg dia lalai tido.hehe.kena lah gosok belakang dia, kaki dia, tangan dia, sampai dia lena.

dan yang paling best, JIMAT RM40 kami, hahaha, bukan berkira, tapi sejak dia baby, kami kena spend rm40 untuk setiap 3 bulan, kami akan tukar puting dia setiap 3 bulan, tapi tu belum kira yg tetiba hilang pulak.haihhh botak kepala.hahaha.

yang papa dia 1 hal jugak, tetiba papa dia cakap mcm dia dh tidur, 
" sayang rindu nak tgk Princess isap puting, nk tgk ada benda kat mulut dia "
choiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii kena pedepek skali dgn aku, hahaha, berusaha aku putuskan puting dia,
boleh lak dia kata dia rindu nak tgk princess hisap puting.hahaha.

kdg kdg aku rasa bangga, sbb tak sangka princess dh stop puting.hehe.senang sgt dah skrg ni, sbb dah x payah kami kelam kabut bila puting dia hilang.hahahaha.

buat mak mak yg nak putuskan puting anak, tunggu masa yg sesuai, kata moms know da best kannn, hehehe.good luck korg! tabah tau! hahaha

yeay dh anak dara! x hisap puting dah!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 comments:

  1. btol
    mak bapak kene cekal!

    good job princess!

    ReplyDelete
  2. Betul2..kena kuat la bab2 anak nih..apa pun tahniah dah bebas dari puting..ibu kena beli hadiah kat princess la nampak gaya nya..beli keta pink please!!!! hehehhe...

    ReplyDelete
  3. Banyakkkk sangat benda i nak betulkan aisya ni... Start hp, then susu, then botol susu, then puting.. Then pampers. Hahahha tapi kena buat sikit2...... Walaupun Aisya tak kuat sangat puting, tapi bukan senang sebab malam dia kena ada puting. Nap time, dia ok takde puting....

    Cabaran ni.. Cabaran anak pertama. Esok dah 2,3 dah tau dah apa yg patut n tak. Chayookk ra.. Eh ke i yg kena chayok diri sendiri?

    ReplyDelete
  4. anak2 saya tak menghisap puting...Jadi petua saya utk " hentikan anak hisap puting" ialah, jangan mulakan ajar anak hisap puting...hihihih

    ReplyDelete
  5. xsmpai hati kan
    tapi nk wt cmne
    kne ptuskan jgk sbb dh besar dah :)

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com