29 January 2015

PENGAKHIRAN MH370

29 Januari 2015, selepas hampir hampir setahun kehilangan MH370,
akhirnya Kerajaan membuat kenyataan bahawa,

Terkini MH370

Declaration of all the crew & passenger have lost their live. Dlm erti kata lain pengisytiharan semua anak kapal & penumpang meninggal dunia. Dengan ini semua waris sudah boleh mendapatkan segala bentuk pampasan.

Search & rescue mission ditukar kpd search & recovery mission. Misi mencari masih diteruskan sehingga semua mangsa dan kapal ditemui atau sehingga tiada lagi harapan.
Terma dan status incident MH370 bukan lagi "hilang" tetapi "kemalangan" (accident).


AKHIRNYA, diumum " kemalangan "
dan bukan hilang, org lain kemalangan kita jumpa mayat,
jumpa sakit baki, tapi yg ni, kemalangan ghaib,
hilang, lost, sembunyi, xtau lah apa lg perkataan lain,
tapi mmg hilang! eh kemalangan yg hilang.

oh please! aku xnk jawapan mcm ni,
hati aku memberontak, nak tahu, ingin tahu,
tapi apakan daya, hanya Allah Swt yang tau,
Dia saja yg tahu segalanya.
kita nk cakap lelebih pun siapa lah kita,
tiada siapa nak dengar,
kecuali Allah.

panjatkan lah doa, andai mereka hidup,
moga mereka selamat,
andai mereka tiada, moga mereka berada di kalangan
orang orang yang beriman.

bertabahlah wahai waris waris.
aku xdpt nk bayangkan kehidupan mereka.
sedih.

walaupun boleh menuntut pampasan,
tapi aku rasa bukan pampasan yg mereka mahu,
tapi mereka mahukan bukti.jawapan yg pasti.
tapi and again, apa kan daya,
berserah lah.





9 comments:

CAHAYA MATA said...

sedih kann.. haiihhh.. :(

tapi tu lah.. terpaksa jg umumkan macam tu supaya family and waris boleh move on.. hopefully depa tabah la ekk... dan jangan berhenti berdoa dan berharap selagi tak temui bukti....

ameris said...

kisah mh ni sama mcm baca novel yg tergantung jalan cerita. hmmm tak best langsung...

Fifi Nadhrah said...

moga pengumuman ini meringankan beban waris..

Nurzakiah Hanum said...

mereka menyembunyikan kenyataan

Wawa Yusoff said...

sedih. sedih. sedih.

tu je boleh cakap.

Sue-Rya Qistina said...

banyak kenyataan yg mereka sembunyikan..mcm Tun Mahathir cakap aritu, something wrong somewhere..Allahuakbar..x terluah dek kata2 mcmana perasaan mereka menerima hebahan ini.. :'(

Liyana said...

mcm sesuatu sangat kan.. something wrong somewhere....

Diana Rashid said...

Sedihnya..seolah2 harapan yang satu tu dah berkecai..

Hana Syed said...

Innalillahiwainnailahirojiun.. Sedih juga walaupun tiada keluarga terlibat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...