Image and video hosting by TinyPic

25 February 2015

Konsep PEMIKIRAN orang MELAYU

Aku ada terfikir, MELAYU, bangsa kita ni kan, jenis org yg macam mana ye?


Satu : kalau nampak org maju, TAK BOLEH! salah, kau kena duduk ditakuk yg sama, bersama sama dia, kau x boleh maju drpd dia, kalau kau maju, dia akan pulaukan kau.


Dua : bila dia berpengaruh sikit, kau ampu dia, puji melambung lambung, mcm dia dewa, satu hari nanti, kau akan jd bff dia.dan nanti, bila gaduh pulak, 1 mesia kau canang.



Tiga : Dr.Azizan Osman ada cakap, sifat melayu mcm ketam, dia akan tertarik tarik sesama dia, untuk melepas kan diri masing masing, tp padahal, sekor pon xleh keluar dr sangkar, sebabnya, tiada sifat tolong menolong.


Empat : aku x nak ada sifat mcm di atas atas ni, tak nak, tak nak langsung.aku nk maju, nak kwn kwn maju, sama sama tolong menolong, tapi, aku perhatikan je perangai masing masing, kalau ada je yg kena, aku remove, hahaha.sbb adalah haritu, sorg friend kt fb, beriye tanya item yg aku jual, last last bila aku jual, dia canang kot lain, hahaha.jahat kan mcm tu? Xbaik lah cenggitu, kena ingat, bila kita buat org, balasan Allah tu mcm mana.takut.sama sama kita doa supaya kita murah rezeki, selalu ucap Alhamdulillah.


Saya bukan ustajah, jgn kecam saya ye.heee.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 comments:

  1. aku setuju Ra.. well, melayu.. ermmm..

    ReplyDelete
  2. Julia rasa apa rara rasa sekarang...faham2...julia x berniaga tp ju hanya buat review/advertorial pun perasan ada segelintir kawan yg pada awalnya selalu dekat ada...tp bila dh maju sikittt je mula tinggalkan kita...ada ke patut gitu rara...ku senang je rara, orang xmo kawan aku x paksa...tp lepas ni aku lebih berhati2 nak bg lebih perhatian...susah aku ni ra, once org dh buat taik kt aku...wpun aku dh maafkan...luka tu masih berbarut segar.

    ReplyDelete
  3. selalunye gitu la melayu sbb tu ssh nk kaya ... tgk cina ..xde brg pinjam kedai sebelah ...

    ReplyDelete
  4. bila berbisnes wpon kecik baru leh nmpak perangan melayu caner... hurmmm

    ReplyDelete
  5. Betul...jauhkan diri dari orang yang dah nampak ciri2 nak kenakan kita..bahaya orang macam tu kalau dibiarkan..akak yang tak berniaga ni pun kalau ada orang dekat2 akak yang cuba2 nak jatuh kan akak ,memang akak pulau kan terus..tak de dah ayat2 manis.buang masa dan macam bagi peluang utuk dia kenakan kita.

    ReplyDelete
  6. itulah perangai org melayu, tak pernah puas dengan org lain.. sentiasa ada sifat hasad dengki..

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com