28 March 2015

Pengalaman dan pengajaran pertama kali berniaga sendiri

Keturunan aku, kalau belah mak, mmg kaki business, tapi bukan lah bisness juta juta bukak syarikat, jenis bisnes bukak kedai, meniaga sendiri kecil kecil, arwah opah and atok mmg berniaga, atok terkenal dengan business durian dia, asal musim, org dah kenal dia, mst ada merata jual durian. Arwah opah pulak meniaga nasi lemak and kuih, and arwah opah aku mcm mcm lagi boleh buat.
Sampai ke mak aku, meniaga jugak, tp lepas eksiden, mak aku stop berniaga, and now just jaga budak budak kat rumah.sampai lah kepada aku skrg, darah tu mengalir, ecehwahhhh.hehehe.setakat berpanas, pasang payung besar, pasang meja, apa ada hal.tp aku pemalu.hahaha.boleh percaya x?
Harini aku diberi peluang berniaga di booth puspanita.aku dpt sewa 1 meja.aku kongsi dengan office mate aku.kami sama sama berniaga online.skrg dah berlagak sikit, mana nak berniaga panas panas ni, online je senang.hahaha.silap silap lepas ni, nk beli juadah berbuka puasa pon online je uolsss.hahaha.
Lama sgt dah aku x berniaga tolong tolong mak aku, bertahun jugak lah.dan aku tak pernah berniaga sendiri.so banyak benda tak complete.kami tadi dengan sampai lambatnya.aduhhhh.kalau mak aku, mmg cukup marah, kalau meniaga.kena awal, dtg awal awal, kalau mak aku berniaga di bazar ramadhan, lepas zohor dia dah ada.sbb awal awal ni, ramai cust dtg beli dulu.itu lah ruginya aku.ingat, lepas ni niaga, sila dtg awal di tapak.
Kedua, sinange harga kena ada.pelanggan yang dtg mesti nak tengok harga, bila ada harga, ayat gempak sket, baru dorg beli.hehee.dan jangan malu.aku ni nak ckp pun malu.ntah hape hape je.yang mak aku siap WA td.dia yg beriya bg semangat.suruh aku jerit jerit.hahahaha.makkk niii.mana boleh.malu lahhhh.hahaha.
Lepas tu duit tukar pun xde, hadehhh! Mmg failed lah aku ni.banyak benda last minute.kena ingat lah.lepas ni.semua benda ni penting.harga paling penting.kena bg cust tertarik dgn brg kita.
Lepas ni nak meniaga lg ke? InsyaAllah kalau ada rezeki.td mcm serik dah.panas terik, bahang.mcm nk pengsan.serius gila panas tauuu.mcm nk nangis.lama x.rasa mcm ni.nasib lah ada suami tolong tolong angkat brg.kalau sorg sorg.xtau lah.hmm sekian lah pengalaman aku.oh nt aku join vendor je.tunggu eh.nanti aku update.bai.

3 comments:

Hamelia Hamid said...

Good luck ra..jgn malu2 lagi lepas ni.. :)

Lynda Che Lah said...

kata nak share meja..
ahaha..tp mmg akak pun tak reti nak jerit ke promote tu
dok je lah diam kat booth ngan sengih je..

KJSD said...

Memang berniaga kena datang awal. Walaupun ada peniaga2 lain datang lambat tu kita jangan ikut. Perlu ke jerit kalau berniaga kat bazaar? Display nama dan harga produk besar dan jelas. Paling kurang pun tanya orang yang lalu dan tengok depan gerai kita "ya, nak cari apa?"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...