02 April 2015

10% service charge dan 6% GST tetap kita kena bayar

10% yang kita bayar - service charge ditetapkan oleh restorant

6% adalah GST , - 10% restoran caj tu dibwh kpdn tp cafe@ restaurant x blh caj sesuka hati.Mesti ada kebenaran dr kpdn.Caj tu mmg dr dulu ada mybe ada yg x prasan.So nxtime klu g cafe yg caj, nak apa walaupun byr bil, sila byr di meja sbb kita dah byr utk caj servis tu ye Safura Fadhlan hehe.Ada org pernah x byr sbb dia caj tp servis di beri mcm hampeh! - komen dr kakak sepupu

- sblm ni 10% service caj + 10% sst. 10% servis caj tu company yg caj bukan govt. 10% sst tu yg govt reduce to 6%. servis caj govt x bole msk campur sbb company yg ambik. so pasni g mkn kat restoran yg caj 10% service caj sila gunakan servis diaorg sepenuhnya! haha - komen kakak sepupu juga.

jumlah yang kita bayar untuk makan di kedai makan,
tetap 16%, sama mcm dulu, so guna kan service restoran sehabis baik!
kalau servis tak bagus! jangan bayar service charges tu! ada bran?
hahaha.

aku membayangkan bahawa, 10% tu akan hilang,
so kita hanya bayar 6% je, so aku rasa, ohhh mmg bagus lah GST ni,
kita akan lebih untung, tapi lepas terlaksananya GST semalam,
kau rasa kau untung ke rugi? malas nak kira,
tetap sama juga dengan apa yang ko bayar sebelum ni,
yang sama tu tak kisah lah kan.aku bukan lah berkira sangat,
tapi yang tetiba wujud ni, maybe aku kena hadam kan semula.
kena faham betul betul apa yang aku bayar.hehe

semalam aku pergi Tesco, aku beli Udang, Daging dan Salad.
tup tup masa sampai kat Cashier, bawah skali ada kena GST,
aku like, hmmm kenapa kena charge ni, kata tak kena bayar
kalau beli barang mentah, tapi selepas di kaji kaji,
baru lah aku teringat, daging yang aku beli tu,
DAGING KISAR, sbb aku nak masak spegati Rendang Kimball,
so kena beli daging. walau pun beli daging,
tapi selepas daging tu dikisar, dia telah di kira masuk dlm GST,
hahahaha.kalau korang, korang terfikir tak?
aku mmg tak ter imagine semalam.hehe.

so tak pelah, lepas ni dah tau lah, apa juga benda yang telah di proses,
mmg akan kena GST, dan pastikan, di resit terpapar no GST ye.
ingat tu.untuk apa yang aku bayar semalam, kira dah settle lah.
yg 10% tu pun aku dah faham dah.korang faham ke tidok?
servis? gunakan servis dorang sepenuhnya! hokkay!
hahahaha.

aku bukan lah berkira dengan apa benda yang aku perlu bayar,
mana yang perlu, aku akan bayar, maybe mula mula tak faham,
lama lama baru lah hadam, biasa lah rakyat Malaysia mcm aku ni,
2 minggu pertama je havoc, lepas sebulan, senyap lah.
hahaha.PAVLOVA? harga masih sama ye, hehehe.
mari lah order! hehehe


ni resit barang yang aku beli untuk jamuan opis aku last week,
mungkin kah akan dpt harga ni?
hehehe.lepas ni brg brg ni semua kan dikena kan GST,
aku sebenarnya td nk claim brg brg ni,
sekali cari resit, resit hilang, tapi ditakdirkan
mmg rezeki aku utk claim,jumpa balik resit ni.hehehe
syukrannnn~ hehe.lepas ni kalau nak claim, boleh ke claim
dengan harga harga GST skali.hehehe.







10 comments:

Nurzakiah Hanum said...

lps nie jadi org kedekut la

Julia Johari said...

Bagus rara, berniaga pavlova no GST walhal barang2 mentah mesti byk GST kan...rara try ye claim..mana tahu dpt

SweetLikeWhat said...

aku pening sgt dengan gst ni..aku doakan kite semua dmurahkan rzeki jer ra..huhuhu

Yaya Azura said...

mati2 akak ingat 10% service charge tu pun kena mansuh..lahai...patut harga kek kat SR tak berupah lah kan..tp harga dah naik sebulan sebelum GST!

- AZIE - said...

serius?? bukanhkah 10% tu dimansuhkan slps dh kena gst 6%..ohhh melampau sgt!! kata dh mansuh!!

DRAMATIC UNIQ said...

memang dah tahu yg Service Charge (10%) tu tak berubah... hanya Gov Tax (6%) diTUKAR nama ke GST... huhuhuuu..

kalau gi hotel yg ada banyak star-star tu tgk la Service Charge nya.. ada yg sampai 15-18% tau.. so, kena check dulu.. kalau rasa nak berjimat, cari lah hotel yang takde service charge atau service charge 10% dan ke bawah... :)

kedai makan yg di dtg kat meja ambik order mcm Pizza Hut, Kenny Rogers..dan seangkatan dgn nya memang ada Service Charge 10% juga.. kena ingat tu.. betul kata Fura, kita kena manfaatkan sepenuhkan service mereka okehh...!! hahahhahahaa...

.

Liyana said...

aku naik fed up tegok 3 huruf ni. Rasa nak cekik2 pak jib haha

eima said...

Pttnye hotel dan reyoren mknan segera 1 ke la cukainye kan

Aeen said...

mmg kalau makanan like ayam or daging yg dah diproses kena charge GST ra...melainkan daging n ayam yg seketul tu ko beli..x kene GST..ayam yg dah siap perap pun kene GST..huhu

MK said...

Terima kasih ,baru paham .Ingat nak komplen dah tadi pasal 10% charge ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...