15 May 2015

Adakah anda mengambil tahu tentang 5 Fakta Perkembangan Anak

5 Fakta Dipertimbangkan untuk Perkembangan Menyeluruh Si Manja 

Sebagai ibu kepada anak sulung, aku perlu belajar banyak lagi ilmu
tentang anak, fakta tentang anak. Setiap hari, pasti ada saja perkara baru yang
perlu aku belajar. Aku juga baru tahu yang Proses Pertumbuhan anak merangkumi
pelbagai dimensi, dan disebabkan itu, anak memerlukan nutrisi yang penting untuk
perkembangan tubuh dan otak mereka.

Pernah tak korang terfikir? adakah cukup nutrisi yang kita beri kepada anak
aku rasa Princess masik lack dari segi nutrisi, sebabnya, kalau ibu penat,
ibu just bagi anak makan nasi putih, telur mata, dan kicap.hehehe.
hoiii favorite Princess tu! hehehe.tapi pernahkan kita fikir,
cukup kah nutrisi? adakah kita hanya bekal kan makanan supaya
anak kita kenyang.tetapi khasiat nya kita abaikan.sedih bukan.

Kepentingan Nutrisi dari makanan

Nutrisi melalui makanan adalah sangat penting, kenapa penting?
KERANA, dari makanan, ianya menyokong lima (5) segi tumbesaran
utama untuk pertumbuhan kanak kanak iaitu Otak, Tulang, Sistem Imun,
Penghadaman, dan Kecergasan. Maka, anak anak kita PERLU mendapat
dos harian yang mencukupi.



Princess seorang anak yang Aktif, yang Bijak, Alhamdulillah,
dia senang mengikut arahan atau ajaran kita, tapi ada satu masalah anak anak ni,
dia tak sekat info yang datang kepada dia, segala baik dan buruk dia sedut,
so menjadi tanggungjawab kita untuk beri ajaran yang baik baik saja
pada anak.aku skrg ni mmg berusaha memberi ajaran yang baik saja pada anak.
Princess juga budak yang cepat belajar, Alhamdulillah.
Tapi Princess ada satu masalah, dia ada masalah penghadaman.
tiap tiap hari mesti sembelit, aku juga rasakan ianya dari masalah
pemakanan dia, dan aku buat keputusan untuk menukar susu dia.

Dumex Dugro 5-Nutri

Untuk pengetahuan korang, Dumex Dugro 5-Nutri telah diperingkat dan
dirumuskan dengan Protein, Kalsium, Vitamin A, dan IcFOS dan kini
mengandungi LEBIH 100% DHA berbanding formulasi terdahulu,
whoaaaaaa mmg hebat! DHA memang sangat
penting untuk perkembangan otak anak tau!

Dengan Nutrisi yang betul Dumex Dugro 5-Nutri,
anak kita mempunyai asas yang kukuh untuk membesar
secara menyeluruh supaya dapat mencipta,
meneroka dan mempunyai masa depan
yang cerah.
Dengan Nutrisi yang betul Dumex Dugro 5-Nutri,
anak kita mempunyai asas yang kukuh untuk membesar
secara menyeluruh supaya dapat mencipta, meneroka dan mempunyai masa depan
yang cerah.
Kebaikan lcFOS (Frukto-oligosakarida rantaian panjang).
Dugro mengandungi lcFOS, sejenis prebiotik yang boleh
membantu mengekalkan persekitaran usus yang baik.
Dumex Dugro 5-Nuti Terbaik! Thumbs up!

Lima ( 5 ) Bahagian Tumbesaran Utama Anak

1. Perkembangan Otak
Tahukan anda bahawa otak Si Manja akan melalui proses pertumbuhan yang cepat dalam tiga tahun pertama kehidupannya? Tidak hairanlah jika sesetengah orang mengumpamakan kanak-kanak bagaikan span yang boleh menyerap segala yang diberi! Itulah sebabnya nutrien seperti DHA amat penting untuk membantu pertumbuhan yang pesat ini

Selain daripada pertumbuhan anak anda, salah satu kegembiraan sebagai ibu bapa ialah melihat Si Manja bertambah tinggi, kuat, menjadi lebih aktif dan ingin tahu tentang dunia di sekelilingnya. Inilah perkembangan yang anda tidak akan dapat dilupakan.

2. Pertumbuhan Tulang
Oleh itu, sewaktu dia bermain bersama kawan-kawannya, memanjat di taman permainan dan meneroka dunia di sekelilingnya, dia harus mempunyai tulang yang kuat untuk menyokong seluruh tubuhnya. Hampir 90% pertumbuhan tulang berlaku sebelum usia 18 tahun bagi wanita dan 20 tahun bagi lelaki. Oleh itu bekalan kalsium yang mencukupi pada peringkat kanak-kanak amat penting sebagai asas yang kukuh untuk tulang yang sihat setelah dia dewasa

3. Pertumbuhan Tisu
Proses ini seiring dengan pertumbuhan tisu. Si Manja memerlukan bekalan protein yang stabil untuk memperkukuhkan pembesaran dan membolehkan tubuh membina dan membaiki tisu tubuh sewaktu dia sedang membesar

4. Sistem Imun
Di samping itu, Si Manja harus mempunyai sistem imun yang kuat untuk memastikan dia dilindungi dan terus aktif bermain serta meneroka sekelilingnya. Jumlah Vitamin A yang mencukupi akan menyokong sistem imun serta daya penglihatan dan kulitnya

5. Sistem Penghadaman
Penjagaan kesihatan dalaman juga amat penting. Sistem penghadaman yang baik bagi kanak-kanak membolehkan tubuh mereka menyerap nutrien dengan lebih baik. Ia juga mengurangkan masalah penghadaman seperti sembelit dan meningkatkan perlindungan terhadap jangkitan. Prebiotik seperti frukto-oligosakarida berantai panjang (lcFOS) membantu mengekalkan persekitaran usus yang sesuai untuk bakteria baik (probiotik). Oleh itu, sistem penghadaman menjadi lebih sihat dan bertahan terhadap jangkitan.


Dumex Dugro merupakan jenama pertama yang mengeluarkan susu tepung
rumusan untuk kanak-kanak. Jenama ini diyakini oleh ibu-ibu,
generasi demi generasi. Inilah keyakinan yang dicapai Dumex melalui nutrisi dan
produk yang berkualiti yang ditawarkan selama 57 tahun, dan seterusnya.

kini, aku lebih memandang serius tentang pemakanan Princess,
dan kisah hitam tentang sembelit Princess yang teruk pun dah beransur pulih,
itulah pentingkan nutrisi untuk anak anak.semuanya berkait. Sembelit adalah
punca besar anak tidak aktif, kurang selera makan, dan tumbesaran terbatas,
maka, kita kena fight habis habisan masalah sembelit ini, maka,
andai kata anda mahu bertukar, boleh lah mencuba Dumex Dugro 5-Nutri
mana tau masalah sembelit anak anda akan selesai, dan juga,
mendapat bonus bonus lain dr kelebihan Dumex Dugro 5-Nutri.


" ANAK SIHAT, IBU GEMBIRA "

untuk maklumat lanjut, boleh layari FB Dumex Dugro


13 comments:

muhammad zarin said...

Patutlah princess aktif semacam je..hehe

Akif Imtiyaz said...

Dumex Dugro pastinya pilihan terbaik..anak sihat ibu bapa gembira..

Nik Ainaa said...

ank² saudara aina pun guna dugro. ingtkn leps minum susu terus tido. tapi smkin lasak plk. hahaha tp xpe, tu bermkna diorang sihat, cergas dan kuat. 💪💪

Mohamad Khairil said...

wah.. banyaknya kelebihan dumex dugro.. :D

Amanda Suria said...

Semua ni penting utk anak2 kan sbb sgt2 membantu perkembangan anak...as a mom of course nak tgok pertumbuhan anak seiring dgn tumbesaran dia kan....

careno said...

Yup... pemakanan diorang dr kecik ni kite kena kontrol...

Nina Mirza said...

Good info!

Anizz Annisa said...

susu dumex memang best..anak buah anis pon minum.. :)

DRAMATIC UNIQ said...

eeeeeee...comelnya Pincess..
possing dengan susu pun pandai ehh... hehehehee... :)

Anak Sihat, Ibu Gembira tu memang betul... tepat...!!

:)

rossi rossa said...

give me 5 princess.....anak aunty pun minum susu ni.....

yoorin melacolea said...

amboiii..kemain pwincess pose ea.. boleh jadi model nantiii tauuu

Fendi Rocka said...

tahniah

Mama Kembar 3 said...

My boys membesar dgn susu dugro, Alhamdulillah serasi :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...